AZ verwacht opnieuw minder seizoenkaarten te verkopen

By
Updated: juli 5, 2017

AZ verwacht komend seizoen opnieuw minder seizoenkaarten te verkopen dan een jaar eerder. Waar het aantal jaarkaarten vorig seizoen voor het eerst onder de 10.000 zakte en bleef steken op 9500, is de prognose dat we komend seizoen tussen de 8500 en 9000 uitkomen. Momenteel is de teller de 8000 voorbij, zo’n anderhalve maand voor de eerste thuiswedstrijd op zaterdag 19 augustus tegen ADO Den Haag. De verwachting is wel dat de daling net als vorig jaar redelijk gecompenseerd wordt met losse verkoop, waardoor het aantal toeschouwers minder sterk daalt. De inkomsten uit recette blijven daarmee ongeveer gelijk of nemen zelfs toe.

De daling van seizoenkaarten en de toename van losse verkoop past in een landelijke trend. Voetbalsupporters gaan in mindere mate naar alle wedstrijden van hun club, maar pikken de leuke potjes eruit. Dit zijn uiteraard met name de wedstrijden tegen topclubs of rivalen, op gunstige tijden of van groter sportief belang (beker, Europees, eindfase competitie). Voornaamste oorzaak zijn de wisselende speeltijden en de steeds ruimere mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding, met festivals en andere grote evenementen die zich niet meer alleen tot de zomer beperken.

Deze ontwikkeling gaat ook aan Alkmaar niet voorbij. Wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en in mindere mate PSV zijn doorgaans nagenoeg uitverkocht en ook wedstrijden op zaterdagavond zijn populairder dan duels op zondagmiddag. Ook de opkomst onder seizoenkaarthouders is dan beter, want zelfs voor deze groep is het niet meer vanzelfsprekend om elke wedstrijd naar het stadion te komen. AZ leed vorig seizoen ook nog eens onder verzadiging in een seizoen dat maar liefst 56 wedstrijden telde in competitie, beker, Europa League en play-offs. Omdat het stadion niet meer is uitverkocht is er bovendien minder noodzaak tot het nemen van een seizoenkaart voor wie pakweg de helft van de duels wil/kan bezoeken. Ook verlengen supporters kun kaart later dan voorgaande jaren omdat er ook op de valreep in de meeste vakken nog voldoende plek is.

Het gemiddeld aantal toeschouwers bij thuiswedstrijden in de competitie daalde bij AZ vorig jaar voor het vijfde seizoen op rij. We trokken vorig seizoen 14.890 supporters gemiddeld, 300 minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds de verhuizing uit De Hout in 2006. De sportieve subtopper AZ staat hiermee qua toeschouwersaantallen in de middenmoot van de eredivisie. Toch is het nog altijd bijna een verdubbeling van de 8000 uit de laatste jaren van De Hout, het stadion waar we die laatste jaren ook regelmatig voor 7- of zelfs 6000 man speelden. Bron: Victoria-Alkmaar

21 Comments

 1. Jay

  5 juli 2017 at 16:45

  Opvallend dat er bij de oorzaken van de daling niet gesproken wordt over het slechte spel en de teleurstellende resultaten.

  Ook zeggen ze dat de losse verkoop zal toenemen. Dit lijkt mij een onzekere aanname, die waarschijnlijk gedaan wordt om de terugloop toch nog een beetje een positieve draai te geven.

  • AZ'67

   5 juli 2017 at 22:15

   Inderdaad, zolang VDB en zijn lieveling Dos Santos iedere week te bewonderen zijn koop ik geen seizoenskaart. vorig jaar was de amusementswaarde zo bedroevend slecht dat ik een jaartje oversla.

  • Lothar

   5 juli 2017 at 23:43

   Het spel was inderdaad niet best afgelopen seizoen. Over de resultaten mogen we toch echt niet mopperen vind ik. 6e plaats, finale play off, bekerfinale, knock out fase EL…….
   We hebben het wel over AZ met een begroting van 20 miljoen. De echte topclubs hebben een veelvoud te besteden!!!

 2. oma

  6 juli 2017 at 04:57

  is het gek?

 3. jaap

  6 juli 2017 at 11:59

  AZ moet ambitie uitstralen. Niet je sterkste spelers aan de concurrentie verkopen. AZ ga op jacht !! Dan komen de supporters weer

 4. Gerrit Vooijs

  6 juli 2017 at 21:17

  Voor het 5e jaar op rij zullen de seizoenskaarten minder verkocht worden. Na het omvallen van Dirk hebben de supporters en toeschouwers het nog een paar jaar het aangekeken. Er liepen immers nog spelers van de gouden tijden rond.
  AZ heeft alle dure spelers inmiddels verkocht en vervangen door spelers van een lager niveau welke aansluiten bij een flink verlaagde begroting.

  AZ is op dit moment kerngezond en heeft in de afgelopen periode naar haar vermogen gepresteerd. AZ gaat verder met de eigen jeugd en betaalbare jeugdige talenten van buitenaf aangevuld met een enkele betaalbare routinier.
  Tja, het voetbal wordt minder / wisselvalliger en dat is logisch met dit verantwoord beleid wat op de jeugd is gericht.

  Vorige 5 jaren speelde AZ veel beter als het afgelopen seizoen, maar ook toen kwamen er dus elk jaar opnieuw minder toeschouwers.
  Alleen wanneer AZ weer om de titel zou kunnen strijden zullen die toeschouwers misschien terugkomen. Het publiek heeft veel te kiezen. Het televisieaanbod is enorm gegroeid dus dat gaat zeer waarschijnlijk niet snel meer gebeuren. AZ zal dus rekening moeten houden dat het ook dit jaar weer toeschouwers zal inleveren zelfs als het zeer goed presteert en De Beker wint en/of zich plaatst voor Europees voetbal.
  AZ heeft een kleine harde kern die de club onverminderd trouw zal blijven.

  AZ helemaal terug naar af ? Nee, want dankzij Dirk is er een mooi stadion en is er een sterke jeugdafdeling opgericht die de slagader van de club zal zijn waardoor AZ geen vreemdelegioen zal worden. Daarnaast heeft de club recent en een prachtig jeugdcomplex neer gezet en het stadion terug gekocht.

  Al met al ben en blijf ik trots op mijn cluppie en zal ik AZ blijven steunen in de goede en minder goede jaren.
  wie de historie van AZ kent weet dat de club er nu veel beter voor staat als in de vorige eeuw.
  Dus zoals het er nu uitziet zal AZ nog heel veel jaren mijn favoriete gespreksonderwerp zijn. Bij mij is het glas half vol 🙂

  • Ryan

   7 juli 2017 at 04:29

   Mooi verwoord man! Ik kon het niet beter zeggen.

  • woonwagenpower

   7 juli 2017 at 08:18

   Hoi Gerrit, als het glas dan een bierlaars is van twee liter, is er genoeg wat lekker smaakt.Mooi verwoord.

  • Ruud

   8 juli 2017 at 09:16

   Gerrit, dit zijn de teksten waarom we jou zo waarderen! Ga zo door!

  • hatse

   9 juli 2017 at 01:20

   Gerrit… zou je dit nog een keer willen herhalen? …. ik lees het zo graag!

 5. Sander

  7 juli 2017 at 10:25

  Het zeer zeer matige veldspel van de laatste twee a drie jaar wordt helaas nergens als oorzaak genoemd. Dit bereikte afgelopen seizoen een dieptepunt, maar ook in de jaren daarvoor was het veel te vaak erg matig. Dat de tijden van Dirk niet meer terugkomen dat lijkt me logisch, maar voetbal zoals tegen Utrecht thuis moet de standaard zijn voor en club die de ambitie uitspreekt om het de top drie lastig te maken. En dat hebben we behoudens een enkele wedstrijd al veel te lang niet structureel gezien. Een avondje Alkmaar moet garant staan voor Co Aadriaans’ achtig spektakel, en ik weet zeker dat het dan niemand uitmaakt dat je af en toe verliest.

  • oma

   7 juli 2017 at 15:45

   dat bedoel ik,dat heeft zo weinig met een begroting te maken.

 6. Vincent

  7 juli 2017 at 15:16

  Speel liever 4-2 dan 2-0!

  • Lothar

   7 juli 2017 at 17:54

   @Vincent, met een kleine begroting en dito spelers kan een dergelijke benadering van wedstrijden ook 0-2 of 2-4 worden. Kijken hoe je dan praat na 5 van die wedstrijden. Nee, we halen 5x het type Brugelsdijk, spektakel gegarandeerd, net als de nederlagen!

   AZ heeft tijd nodig, is nu gezond en met de aanstormende talenten op komst gaat AZ snel weer herkenbaar voetbal spelen! De mensen komen vanzelf weer naar het stadion.

   Geduld is een schone zaak!

   • Sander

    7 juli 2017 at 18:24

    Tegen Utrecht thuis kon het toch ook?

    • Lothar

     7 juli 2017 at 21:46

     was een prachtige pot, ik heb genoten net als wij allemaal. Het is middelmatige voetballers niet altijd gegeven om dit altijd te brengen en dan ook nog goed te blijven voetballen.

     Maar ik ben het eens dat de beleving ver onder de maat was dit seizoen. Maar als Woutje een paar wedstrijden oorlog maakt krijgt hij ook iedereen over zich heen. We hebben meer spelers nodig als het type Hendriksen die de beuk er in gooien als het moet. Nu hebben we te veel nette voetballers.

     Maar ik blijf achter de club staan, in goede en minder goede tijden.

 7. Oud

  9 juli 2017 at 19:21

  Luckassen op weg naar PSV, komend seizoen met B-junioren zogenaamd weer om de EL-plaatsen spelen en dan heel verbaasd zijn als je het linker rijtje niet haalt. Het glas is zeker halfvol, maar dan wel met landbouwgif.

  • Ryan

   9 juli 2017 at 19:55

   AZ heeft met Hatzidiakos en Bakker 2 uitstekende talenten die dat op kunnen vangen. Rechtsback positie is goed met Svensson en Opdam. Op het middenveld met Wuytens, van Overeem, Helmer, Til, Ouwejan etc ook goed bezet.

   Ja hij was goed maar niet onvervangbaar.

   Je kan ook alles kut en negatief zoek maar daar heb je niks aan.

 8. Urdal

  9 juli 2017 at 19:28

  Ligt er aan wat psv heeft betaald. Zal rond de 4 a 5 miljoen zijn gok ik, anders slechte deal van max. Kijken hoe dit wordt opgevangen. Anders kunnen we met dat geld vd Brom afkopen en Martin Haar trainer maken voor 1 jaar en daarna Slot hoofd trainer.

  • Ryan

   9 juli 2017 at 19:53

   Er gaan geruchten dat AZ 9 miljoen heeft ontvangen voor Luckassen. Feyenoord had eerst vandaag een akkoord met 6miljoen waardoor PSV Feyenoord wilde aftroeven met een grote ophoging. Waardoor het 9 miljoen werd.

   • Remco

    9 juli 2017 at 22:34

    zo de knetter lekker dealtje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *