AZ baalt van ongeregeldheden

By
Updated: mei 26, 2017

AZ baalt van de ongeregeldheden die donderdagavond aan het eind van het thuisduel met FC Utrecht uitbraken tussen fans van beide clubs. Algemeen Directeur Robert Eenhoorn: “Wij maken onze excuses aan de fans die zich onveilig hebben gevoeld.”

Een kleine groep FC Utrecht-fans was erin in geslaagd om tickets aan te schaffen voor plaatsen op de Molenaar-tribune, naast het uitvak. Dit leidde in de slotminuten tot een onaangename sfeer en ongeregeldheden die niet thuishoren in het AFAS Stadion.

‘Past niet bij AZ’
Eenhoorn: “Uiteraard betreuren we dat deze FC Utrecht-supporters op een AZ-tribune terecht zijn gekomen. Dat is niet goed te praten en past niet bij een gastvrije en toegankelijke club als AZ. Er gold voor deze wedstrijd een clubkaartverplichting, maar dit systeem is helaas niet waterdicht gebleken. Via via kunnen fans aan clubcards komen waarmee ze kaarten voor de thuisspelende club aanschaffen. Dat is een groot punt van zorg.”

Evaluatie
“Wij hebben als club maandag overleg met de gemeente en politie over wat er donderdag is gebeurd”, vervolgt Eenhoorn. “We gaan evalueren wat er fout is gegaan en hoe we het in de toekomst kunnen voorkomen. Voor ons staat vast: de bezoeker moet zich in het AFAS Stadion veilig voelen en genieten van het spel.”

“Het is waar dat er Utrecht-supporters in het AZ-vak zaten”, geeft Koning toe. “Dit komt omdat deze Utrecht-supporters AZ-clubkaarten hebben. Met zo’n clubkaart kun je rond de vier à vijf kaarten bestellen. Blijkbaar hadden veel Utrecht-supporters dit gedaan.”

‘Recht op hun plekken
“Toen AZ zag dat dit het geval was, hebben ze geprobeerd de Utrecht-supporters weg te halen uit het AZ-vak en te verplaatsen naar het bezoekersvak”, vervolgt hij. “Maar dat wilden ze niet, omdat ze gewoon recht hebben op de plekken in het vak waarvoor ze een kaartje gekocht hebben.”

Uit de hand gelopen
Dat het uiteindelijk zo uit de hand liep, was bijna niet meer te voorkomen, aldus Koning. “AZ-supporters waren niet blij met het feit dat er Utrecht-supporters in hun vak zaten. De stewards hebben tot laat in de wedstrijd geprobeerd ruzie tussen beide te voorkomen, maar uiteindelijk zijn de AZ-supporters op de Utrecht-supporters afgegaan. De stewards konden dit niet meer managen en waren daarom genoodzaakt om de politie in te schakelen.”

Onschuldige supporters
Koning betreurt dat ook onschuldige supporters slachtoffer waren van het geweld dat vervolgens ontstond. “Er wordt zo snel mogelijk met de gemeente en FC Utrecht geëvalueerd hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. We gaan ook bewakingsbeelden bekijken om zo aanhoudingen te kunnen verrichten. Ook de mensen die op de parkeerplaats vernielingen hebben gepleegd, staan op camera.”

Alle gedupeerden die AZ een mail hebben gestuurd met hun verhaal, zullen persoonlijk worden beantwoord met uitleg, zegt de veiligheidsmanager toe. “Rond 13.00 uur komt er een oudere supporter langs die door de politie geslagen is, in de chaos. We willen onze excuses aan hem aanbieden en hem een presentje geven.”

Reactie politie
De politie kon vandaag nog geen reactie geven op de rol van de politie in het supportersgeweld gisteravond.

2 Comments

  1. az woman

    27 mei 2017 at 08:00

    Zo jammer.

  2. hatse

    27 mei 2017 at 15:39

    Dit past helemaal niet bij AZ… integendeel !

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *