Ontketend AZ overklast FC Utrecht (3-0)

By
Updated: mei 25, 2017

AZ heeft zichzelf een grote dienst bewezen door met 3-0 te winnen van FC Utrecht. In eigen huis speelde AZ fris en frivool en kan het Europees voetbal bijna niet meer ontlopen.

AZ kwam in de 15e minuut goed weg toen Sebastiaan Haller de bal oog in oog met Tim Krul naast het doel schoot. Twee minuten later kon het AFAS Stadion voor de eerste keer juichen. Een perfecte steekpass van Calvin Stengs werd door Joris van Overeem in het doel geschoten.

Het voetbal van AZ was goed en een kwartier na de openingstreffer schoot FC-Utrechtspeler Yasin Ayoub de bal voorbij zijn eigen doelman waardoor de ploeg van John van de Brom met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opzocht. De voorsprong kon nog rianter zijn, maar een kopbal van Wout Weghorst werd overgetikt en Derrick Luckassen kreeg de bal van dichtbij niet voorbij David Jensen.

FC Utrecht reageerde op het spel van met name Stengs. Het bracht oud-international Edson Braafheid voor de jonge Jeff Hardeveld. Veel invloed had dit niet op het spel van AZ. Een lange en fraaie solo van Ridgeciano Haps eindigde voor de voeten van Van Overeem. Waar de middenvelder in de eerste helft wel met scherp schoot werd deze inzet gekeerd door Jensen.
Van de Brom haalde na 62 minuten zijn smaakmaker Stengs naar de kant voor Jeremy Helmer. In de 64e minuut kreeg AZ een vrije trap aan de rechterkant van het veld die door Stijn Wuytens werd ingedraaid en op het hoofd van Weghorst belandde. De spits knikte de bal via de binnenkant van de paal in het doel.

Het verschil van dertien punten op de ranglijst was in het duel in Alkmaar niet te zien. AZ speelde fris en kwam na 75 minuten bijna op 4-0. Een voorzet werd door Wuytens en Weghorst van dichtbij gemist. In de tegenstoot was Haller bijna trefzeker, maar zijn schot ging over. Vlak voor tijd greep Krul goed in bij een inzet van Zakaria Labyad en profiteerde Weghorst niet van geklungel in de FC Utrecht-defensie.

Zondagmiddag 12.30 uur is de return in Utrecht. De winnaar mag op 13 juli aantreden in de tweede voorronde van de Europa League.

Opstelling AZ: Krul; Svensson, Vlaar, Luckassen, Haps; Seuntjens, Van Overeem (Til/89), Wuytens; Stengs (Helmer/62), Weghorst, Dos Santos.
Opstelling FC Utrecht: Jensen; Klaiber, Leeuwin, Janssen, Hardeveld (Braafheid/46); Amrabat (Barazite/70), Brama, Labyad, Ayoub; Zivkovic (Kerk/70), Haller. Bron: RTV N-H

8 Comments

 1. oma

  26 mei 2017 at 05:45

  ik heb hier maar een paar worden voor .
  ik heb GENOTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • az woman

   26 mei 2017 at 07:23

   Ik sluit me helemaal bij u woorden aan.

  • Ruud

   27 mei 2017 at 18:01

   Dat vind ik nou echt leuk om te lezen, oma!

 2. Jay

  26 mei 2017 at 09:17

  Dit was het AZ dat we het hele seizoen al wilden zien. Jammer dat het er pas de laatste 3 wedstrijden uitkomt, maar beter laat dan nooit. Toch mooi dat we nu weer Europees voetbal lijken te gaan halen.

  De kans dat Van den Brom blijft is echter wel weer groter geworden. Ik denk zelf dat het nog steeds beter is voor AZ om aan het eind van het seizoen afscheid van hem te nemen.

 3. PaddyK

  26 mei 2017 at 14:48

  Een prima seizoenstoetje op deze manier.

 4. gerard

  26 mei 2017 at 16:03

  Denk dat het voor Huiberts juist meer bevestigd dat er veel meer ingezeten had dit seizoen. De wisselvalligheid en te weinig inpassen van de talenten wordt van de Brom kwalijk genomen.
  Overeem werd niet gebruikt en mocht zelfs zo goed als weg.
  Luckassen wordt uit nood weer naar achteren geplaatst door het wegvallen van v. Eijden . Het probleem op de linkervleugel zou zo zijn opgelost door Stengs en Jahanbakhsh beide te gebruiken.

 5. Jeroen

  27 mei 2017 at 08:09

  Dus AZ kan het wel. Waarom dan nu pas? Begrijp me niet verkeerd. Ze doen het erg goed in de playoffs, maar had liever gezien dat ze deze spirit wat vaker hadden laten zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *