AZ met overtuiging naar de finale van de play-offs

By
Updated: mei 20, 2017

AZ heeft zaterdagavond de returnwedstrijd tegen FC Groningen met 4-1 gewonnen. De Alkmaarders wonnen het heenduel eveneens met 1-4 en plaatsten zich daardoor op overtuigende wijze voor de finale van de Play-offs om een Europees ticket. Daarin is FC Utrecht de tegenstander.

Mede door blessures moest John van den Brom zijn ploeg op drie plaatsen wijzigen ten opzichte van de heenwedstrijd. Zo werd Alireza Jahanbakhsh vervangen voor Calvin Stengs en begon Dabney dos Santos in plaats van Levi Garcia. Verder keerde Ridgeciano Haps terug van een schorsing.

Weghorst 1-0
Het duel was negen minuten oud toen AZ op voorsprong kwam. Stengs ontving de bal op de rechterflank, dribbelde naar binnen en verstuurde een schitterende steekbal richting Dos Santos. De linksbuiten behield vervolgens het overzicht en stelde Wout Weghorst in staat de openingstreffer binnen te tikken: 1-0.

Voorlangs
Terwijl de Alkmaarders domineerden, kreeg FC Groningen na iets meer dan een halfuur een prima mogelijkheid. Tom van Weert schudde zijn bewakers af, maar werd te ver naar buiten gedreven en schoot oog in oog met Tim Krul voorlangs.

Paal
Nog geen minuut later verdubbelde AZ bijna de voorsprong. Weghorst kwam vanaf links het Groningse strafschopgebied binnen en haalde hard uit, maar trof de paal. In de 37e minuut was het voor de bezoekers wel raak. Bryan Linssen schoot de bal net binnen de zestien via Krul en de binnenkant van de paal tegen de touwen: 1-1.

Reddingen Padt
Vlak na de rust dook Joris van Overeem op voor Sergio Padt. De aanvallende middenvelder worstelde zich in een goede positie en haalde uit, maar raakte het been van de Groningen-doelman. Niet veel later stak Mats Seuntjens zo’n beetje het complete veld over en schoot via de handen van Padt net over. Ook een schot van Stengs was een prooi voor de keeper die in de voorselectie van Oranje zit.

Van Overeem 2-1
Na 54 minuten kwam AZ opnieuw op voorsprong. Padt probeerde over Weghorst te klimmen en een hoge bal weg te stompen. In plaats daarvan, belandde het leer op het hoofd van Van Overeem en die knikte hem in het lege doel: 2-1.

Stengs
Acht minuten later liepen de Alkmaarders verder uit. Een verkeerde terugspeelbal van Juninho Bacuna werd onderschept door Van Overeem. Die snelde op zijn beurt richting de achterlijn en lepelde de bal op het hoofd van de vrijstaande Stengs. De jongeling, die in de heenwedstrijd ook trefzeker was, had geen enkele moeite met de kans en kopte de 3-1 binnen.

Rentree Van der Linden
Met een ruime voorsprong op zak en ruim een uur verder, maakte Jop van der Linden zijn rentree. Na een maandenlange blessure waren het voor de linkspoot zijn eerste minuten van het seizoen in de hoofdmacht.

Slotakkoord
Het slotakkoord was voor Van Overeem. Invaller Jeremy Helmer veroverde de bal op Jason Davidson en gaf vanaf de achterlijn voor. Van Overeem had perfect positie gekozen en schoot overtuigend de 4-1 eindstand op het scorebord.

Botsing
Groningen speelde het duel uiteindelijk met tien man uit. In de slotfase knalden Van Overeem en Ruben Yttergard Jenssen met de hoofden tegen elkaar. Laatstgenoemde kwam er het slechtst vanaf en moest per brandcard van het veld. Een vervanger kon Ernest Faber niet meer brengen, omdat de trainer al driemaal had gewisseld.

Van den Brom: ‘Fris en frivool’ 
“We wilden de overwinning in Groningen graag een goed gevolg geven”, zei Van den Brom na afloop. “Dat is gelukt. Ik vind dat we de supporters nu eindelijk iets meegegeven hebben na de moeizame wedstrijden van eerder dit seizoen. Ik heb genoten van mijn team. Het was fris en frivool.”

26 Comments

 1. Ruud

  20 mei 2017 at 22:46

  Man of the match is Stengs! Hij voetbalt als Gullit in zijn jonge jaren! Prachtig om te zien!

 2. woonwagenpower

  21 mei 2017 at 05:57

  Twee wedstrijden met Stengs komt de geloofwaardigheid van investeren in de jeugd wel ten goede. Stengs denkt in oplossingen die vooruit gericht zijn, en niet zoals we dit seizoen te vaak hebben gezien, de bal breed of achteruit spelen. Tevens genoot ik er gisteravond van, dat Dos Santos, Stengs, Ouwejan, Helmer, Luckassen, Haps, van Overeem en ook Ron Vlaar, dat zijn er 8, met een AZ opleiding, AZ aan de overwinning hebben geholpen. We zijn in dat opzicht goed bezig. Ook verdienen mijn inziens John v/d Brom en zijn staf de complimenten, vanwege het feit en de manier waarop ze FC Groningen aan de kant hebben gezet. Als het niet goed gaat heeft de trainer/coach en zijn staf het gedaan, maar als het wel goed gaat, mag dat ook benoemt worden, en verdienen ze de credits. Wat ik ook nog kwijt wil, is dat ik blij ben voor Jop. Jop zijn inval beurt ging volgens mij foutloos, dat moet hem een lekker gevoel geven. Maar straks staat FC Utrecht op het menu, dat is andere kost. Helaas eerst thuis en daarna uiteten, maar dat is ook aan de jongens, John en zijn staf om dat lekker te laten smaken.

  • Ruud

   21 mei 2017 at 07:18

   Mooi geschreven WWP, toch wil ik wel meegeven dat Groningen niet met een 5-4-1 blok voor de goal gaat hangen waardoor er nu wel ruimtes vrij kwamen. Die werden dan weer wel benut door AZ.

   • woonwagenpower

    21 mei 2017 at 07:20

    Daarom heb ik het er ook over, dat FC Utrecht andere kost is.

 3. az woman

  21 mei 2017 at 07:26

  AZ, ik heb genoten. Misschien Utrecht een koekje van eigen deeg serveren, ik bedoel ook 5-4-1, en indien de wedstrijd daar om vraagt misschien overschakelen naar het de laatste weken vertrouwde 4-3-3, of vraag ik dan iets te veel?

 4. gerard

  21 mei 2017 at 10:38

  Die Stengs en Overeem voelen elkaar goed aan dat was ook al uit bij Groningen te zien.
  Het is dat Jahanhakhsh onze sterspeler. Zou wat zijn als we ze beide konden inpassen dan heb je in iedergeval wat meer creativiteit ervoor en daar profiteert ook Weghorst als afmaker van!

 5. Evert

  21 mei 2017 at 12:20

  Twee fantastische wedstrijden heeft AZ gespeeld, en daarmee mijn complimenten aan de ploeg. Het laat zien dat de ploeg genoeg kwaliteiten heeft en daarmee bevestigd dat wij te laag zijn geëindigd. Of is dit toeval? en heeft Groningen tactisch gefaald? Tegen Utrecht ben ik benieuwd of deze lijn word doorgezet en dat JvdB met de zelfde 11 start ondanks dat er behoorlijke spelers op de bank zitten. Met name Stengs vind ik een openbaring en heeft mij prettig verbaasd waarbij ik de bal vastheid het grootste pluspunt vindt, en dan te bedenken dat er nog grotere talenten rondlopen!? Ik wil wel zeggen dan één zwaluw nog geen zomer maakt en dat het seizoen behoorlijk is mislukt en dat JvbB daar verantwoordelijk voor blijft. Dat wij in de subtop op de zesde plaats zijn geëindigd heeft niets te maken met het tactisch inzicht van JvdB maar louter de kwaliteit van de spelersgroep. Ik hoop a.s. donderdag dat het net zo gemakkelijk gaat als tegen Groningen maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid niet gebeuren. Een ding wil ik wel gezegd hebben dat als wij met dit soort voetbal verliezen ik daar vrede mee heb. Natuurlijk hoop ik dat wij gaan winnen maar spannend word het zeker!!

 6. KeesK in Paraguay

  21 mei 2017 at 16:57

  In Groningen en Heerenveen hebben ze grotere problemen dan in Alkmaar waar nog een half kansje is dat er Europees voetbal binnen kan worden gehaald en waar toch beduidend meer is bereikt in een flets seizoen.
  Grijp die laatste strohalm AZ!

 7. oma

  21 mei 2017 at 17:14

  ik heb altijd gezegt dat er veel meer uit deze selectie te halen was.
  nu kan het opeens wel?
  ze kunnen mijn echt niet vertellen dat dit alleen door Stengs komt.
  een zeer groot talent,maar hebben we niet al eens een groot talent gehad,hoe hete hij al weer iets met Dos en waar was hij het afgelopen seizoen?
  het zal wel weer negatief zijn wat ik schrijf,nou prima toch.

  • Ryan

   21 mei 2017 at 18:24

   Je bent niet de enige die dat zei dat er meer eruit gehaald kan worden.

   Het lijkt erop dat de puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen

   Koppeltje vlaar en Luckassen ziet er goed uit maar de kracht en coaching van Vlaar en de atletische vermogen van Luckassen.

   Svensson die de rechterkant helemaal in zijn broekzak zit

   En dan 3 echte voetballers met 2 controleurs die durven naar voren spelen en van Overeem die een klik heeft met Stengs en Weghorst en gaten in duikt en open trekt.

   Dos santos vond ik wel redelijk spelen maar misschien daar Alireza neer zetten? Zodat Stengs in de basis blijft staan. (Heeft hij wel verdiend toch?)

   Het is wel meer toeval van Eijden geblesseerd dus Luckassen moest daar staan dan kwam er een plaatsje vrij op het middenveld waardoor Seuntjes erin kwam en dan Alireza geblesseerd en een uitstekende Stengs er in kwam. Dus ja hoeveel zegt dit over de inzicht van vd Brom

   • oma

    21 mei 2017 at 21:25

    weet je een blinde zag het koppeltje Vlaar Luckassen,Luckassen is geen middenvelder maar een centrum verdediger.
    dus welk koppeltje is gevallen?
    ik denk dat hij te eigenwijs was om het zo te doen als nu.

    • Ryan

     21 mei 2017 at 22:43

     Ja maar ze hebben nooit zo gespeeld dus is dat puzzelstukje in elkaar gevallen

     • oma

      22 mei 2017 at 08:56

      dat klopt ze hebben nooit zo gespeeld.
      maar een beetje trainer gaat dingen uit proberen met de training.
      hij ziet toch ook dat er twee langzame mensen in het centrum staan.
      dat kan nooit goed gaan.
      dan ga je dat veranderen vooral dat je nog een snelle centrum verdediger achter de hand heb.
      vandaar mijn uitspraak.

    • woonwagenpower

     22 mei 2017 at 10:29

     Ik vond Luckassen sterk spelen toen hij een aantal wedstrijden voor de verdediging stond opgesteld, als een soort stofzuiger, met 2 backs en 2 centrum verdedigers verdedigers in zijn rug. Hij knapte toen veel vuilwerk op, hij was zowel links als rechts op het veld te vinden, met zijn loopvermogen en lengte ontlaste hij de verdediging op een dusdanige manier, dat ik daar ook van kon genieten.

     • Ryan

      22 mei 2017 at 21:24

      Ja daar deed hij het goed maar past niet in dit wat nodig. Je zag alleen tikkie breed tikkie terug op het middenveld.

 8. Brandon

  21 mei 2017 at 19:03

  We vergeten een man de credits te geven en dat is: MARTIN HAAR. Hij is degene die deze spelers klaarmaakt voor de stap hogerop naar het 1e elftal. Deze bevlogen man verdient de complimenten.

 9. Kaazie87

  21 mei 2017 at 20:58

  Wat een gelul jahankbaksh moet toch gewoon naar links de beste man is tweebenig dus waarom niet. Het is toch ongelofelijk dat az benjamin van leer niet gehaald heeft, de meest talentvolle doelman van nederland en dat heeft hij vandaag weer bewezen. Bizot is ook niet verkeerd maar heeft wel af en toe een blundertje kijk maar is op youtube, die filmpjes duren zowat 2 minuten

  • Ryan

   22 mei 2017 at 01:39

   Bij roda is het makkelijker om je te onderscheiden (meer doelpogingen tegen) dan bij de Subtop.

   Daarbij de winter werd toen opgehaald bij de graafschap heeft geen trainer kunnen overtuigen zoiets zal in de achter hoofd van de scouting zitten en plus Bizot is gratis en heeft meer bewezen op hoger en van leer kost denk ik rond 1miljoen als t niet meer is en dan weet je niet wat je in huis haalt of dit seizoen een uitschieter is.

  • gerard

   22 mei 2017 at 11:18

   Jahanbakhsh is inderdaad tweebenig en in het nationale team speelt hij regelmatig op links. John moet in iedergeval niet de fout nu gaan maken op Jahanbakhsh ernaast te zetten omdat hij de laatste wedstrijd zo goed liep. Alizera is onze beste en meest gevaarlijke speler met een perfecte knal in zijn benen. Wil John verder gaan met Stengs dan moet hij maar een plekje voor beide spelers inpassen.

 10. Kaazie87

  23 mei 2017 at 17:57

  Wat een gelul ryan. De winter werdt gehaald als 2e doelman weet je nog?? Van leer heeft dit seizoen de helft van de penaltys tegen gehouden en buiten dat ziet iedereen dat hij gewoon heel talentvol is. Ja klopt jahankbaksh speelt bij iran idd als linkeraanvaller, maja wat doen we dan we dan met boadu die moet volgend seizoen gaan spelen want hij heeft bijgetekend tot 2020 volgens mij als boadu pas in 2018 gaat spelen loopt hij aan het eind van dat seizoen bijna gratis de deur uit met een 1 jarig contract

  • Ryan

   23 mei 2017 at 21:06

   Jij hebt echt geen visie man… Boadu is veelste Jong om al die wedstrijden te gaan spelen. Hij word bij het eerste gehaald maar gaat zijn wedstrijden spelen bij Jong AZ (zoals gebruikelijk) net zoals Helmer en Stengs oa bij het eerste werden gehaald dit seizoen. Huiberts heeft een duidelijk traject met hem afgesproken, hoe en wanneer en waar hij speelt. En ja hij heeft maar een 3jarig contract die kan je elk jaar verlengen dus wie weet word dat gedaan maar je doet er niks aan want het mag niet langer helaas.

   De winter werd niet specifiek als 2de doelman gehaald maar als concurrentie voor Esteban en hij wist het nooit te winnen of te overtuigen. En van leer moet het eerst nog maar eens laten zien nog een seizoen.

 11. Kaazie87

  23 mei 2017 at 18:00

  Ik ga er van uit dat jhankbaksh van de zomer weggaat, volgens mij heeft hij nu nog een 2 jarig contract dus als az zijnde kun je nu nog lekker cashen en psv volgt hem volgens het eindhovens dagblad en die zijn altijd goed geinformeerd

 12. Kaazie87

  23 mei 2017 at 18:04

  3 jaar sorry. Maar dan nog ga ik er van uit dat haps luckassen en jahankbaksh en rienstra zullen gaan vertrekken, dat gebeurt namelijk elk jaar en voor haps luckassen en jahankbaksh is genoeg interesse

  • Vincent

   24 mei 2017 at 13:04

   Als dat gebeurd eet ik m’n schoen op

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *