AZ ook onderuit tegen Utrecht (2-3)

By
Updated: mei 14, 2017

AZ heeft zondag tegen FC Utrecht de laatste thuiswedstrijd van het Eredivisie-seizoen verloren: 2-3. Mark van der Maarel (eigen doelpunt) en Alireza Jahanbakhsh verzorgden de Alkmaarse treffers in het AFAS Stadion. Jonas Svensson moest met rood naar de kant.

Voor het duel met Utrecht was John van den Brom gedwongen één wijziging aan te brengen in zijn ploeg. Ridgeciano Haps kreeg in de uitwedstrijd tegen NEC rood en zat daardoor een schorsing uit. Thomas Ouwejan nam zijn plek als linksachter over. Verder begon Iliass Bel Hassani ten koste van Joris van Overeem en startte Mats Seuntjens op het middenveld.

Ruiter
Na een kleine tien minuten liet de thuisploeg zich voor het eerst voor het doel van Robbin Ruiter zien. Jahanbakhsh gaf een lage voorzet en de instormende Levi Garcia gleed voor de bal langs. De mee opgekomen Thomas Ouwejan stond vervolgens klaar om uit te halen, maar de Utrecht-keeper kon redden.

Utrecht
Ook Utrecht liet in de eerste twintig minuten van zich horen. Na een fraaie combinatie kwam Nacer Barazite in kansrijke positie. De aanvaller stiftte de bal over Krul in de verre hoek en zijn poging belandde op de paal. Met een halfuur op de klok werden de Domstedelingen opnieuw gevaarlijk. Ditmaal schoot Zakaria Labyad een vrije trap van zo’n zeventien meter op de handen van Tim Krul.

Zivkovic 0-1
In de 32e minuut was het wel raak voor Utrecht. Barazite snelde over de rechterflank en bediende Richairo Zivkovic met een lage voorzet. De spits tikte vervolgens op fraaie wijze (hak) van dichtbij raak: 0-1.

Rood Svensson
Een minuut later werd de schade voor AZ nog erger toen Jonas Svensson de doorgebroken Zivkovic naar de grond trok en rood kreeg. De bijbehorende vrije trap werd vervolgens raak geschoten door Labyad: 0-2.

Weghorst
Direct na de onderbreking kreeg Weghorst een prima kans om AZ terug in de wedstrijd te schieten. De spits ging alleen op Ruiter af, maar vergat te scoren en schoot tegen de doelman aan. Ook Utrecht was direct gevaarlijk toen een voorzet van Andreas Ludwig op de binnenkant van de paal belandde.

Eigen doelpunt
In de 51e minuut kwamen de gastheren wel terug in de wedstrijd. Een corner belandde op het hoofd van Jahanbakhsh en zijn kopbal werd verlengd door Mark van der Maarel, die de bal achter zijn eigen keeper kopte: 1-2. Nog geen 60 seconden later werd het 1-3 door een rake schuiver van Barazite.

Paal
Ondanks de numerieke minderheid probeerde AZ de achterstand te verkleinen en na een uur spelen leverde dat bijna een treffer op. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van Seuntjens. De middenvelder vond met zijn voorzet het hoofd van Stijn Wuytens, maar de Belg zag zijn inzet op de paal ketsen.

Jahanbakhsh 2-3
Na 68 minuten spelen kwam die aansluitingstreffer er wel. Garcia haalde de achterlijn en gaf de bal hoog voor, waarna Jahanbakhsh de bal tussen de palen kopte. Ruiter leek te kunnen redden, maar deed dat achter de doellijn: 2-3.

Lat
Die gelijkmaker viel in de 80e minuut bijna. Invaller Mattias Johansson stoomde op aan de rechterkant en Joris van Overeem speelde de bal de vijf meter in. Daar won Weghorst het kopduel, alleen knikte hij het leer op de onderkant van de lat.

Play-offs
Door de nederlaag zakt AZ naar de zesde plaats in de Eredivisie. Dat betekent dat de Alkmaarders het in de Play-offs opnemen tegen FC Groningen. De ploeg van Van den Brom begint woensdag (20:45 uur) het tweeluik met een uitwedstrijd in het Noordlease Stadion. De return in het AFAS Stadion is zaterdag (20:45 uur).

Van den Brom: ‘Gifbeker kan nog leger’
“Ik dacht dat de gifbeker na vorige week leeg was”, zei Van den Brom na afloop. “Hij kan dus nog leger. We kregen in het begin prima kansen op de score te openen, maar ook in dat opzicht zit het even niet mee.”

13 Comments

 1. Jay

  14 mei 2017 at 22:10

  Tsja, als je thuis ook niet kan winnen van een club die eigenlijk liever had verloren, dan gaat er echt heel veel mis hoor.

  • Vincent

   15 mei 2017 at 07:47

   Utrecht had 7 basisspelers rust gegeven alsnog kan je er niet van winnen!!

 2. Ruud

  15 mei 2017 at 08:50

  Pijnlijke commentaren op de tribune, maar terecht als je door het ijs gaat als AZ gisteren. Dit was niet nodig. Toen ik in de Kees Kistlounge het gezicht van Van den Brom op de televisieschermen zag, wist ik genoeg. Deze man heeft het zwaar momenteel en kan de groep kennelijk niet naar zijn hand zetten.

 3. NHN

  15 mei 2017 at 11:04

  AZ kan nog niet een resultaat behalen tegen een gelegenheidsteam van FC Utrecht.
  Stop toch met die play offs!
  Of stuur anders jong AZ tegen Groningen het veld op.
  Zonder v/d Brom.
  Stuur ‘m op vakantie.
  Dit afschuwelijke seizoen moet snel ophouden.

  AZ in de 1e divisie onder Henk Wullems leverde nog meer kijkplezier op dan dit geknoei.

 4. kaazie87

  15 mei 2017 at 17:35

  ik had het aan het begin van het seizoen al voorspeld vraag maar aan oma.

  nu zit je als az zijnde met een heel groot dilemma wat ga je doen met je trainer die net zijn contract verlengd heeft, als club maak je jezelf niet geloofwaardig als je hem een half jaar later weer ontslaat, maar het zal wel de juiste beslissing zijn john weet het ook niet meer dat zie je aan alles.

  wat ga je doen met je selectie je heb namelijk 12 aanvallers en maar liefst 14 middenvelders onder contract staan. spelers halen heeft geen zin dat levert alleen maar gezanik op je zal eerst moeten doorselecteren verkopen dus.

  en dan je doelstellingen voor volgend seizoen sponseren zijn daar heel beniewd naar en hangen je er aan op als je het 2 seizoenen achter elkaar niet weet waar te maken, en je supporters uiteindelijk ook

  en dan de jeugd, die zullen waarschijnlijk de dupe zijn, supporters eisen versterkingen en jeugd krijgt hierdoor geen kans. maar hoe gaat max en co daarmee om.

  als er dit seizoen niet de juiste beslissing gemaakt gaat worden, vrees ik dat az steeds verder af zal glijden, nog een jaar geen europees voetbal zal rampzalig zijn voor onze club

  • Ryan

   15 mei 2017 at 18:10

   Man je slaat wartaal uit.

   Deze selectie is sterker dan die van Utrecht en al die andere ploegen. Maar je ziet gewoon toen in het begin van het seizoen AZ heel verdedigend speelde er toen punten binnen werden geharkt. Maar uit het niets moest het van van den Brom attractiever en meer balbezit gespeeld worden en poef daar kwamen de eerste tikken en het zelf vertrouwen was weg. En toen ging van den Brom puzzelen aan een iets te moeilijke ravenburgers puzzel en terwijl hij in het begin van het seizoen goed op de doos had gekeken hoe het moest. Verdedigend spelen en andere het spel laten maken.

   Je loopt te zeiken dat jeugd in de weg wordt gezeten en daarom is max al die jeugdspelers aan het vastleggen? (Jacobs, Stengs, Boadu etc). Die krijgen hun kans in de Jupiler League en ook bij het eerste.

   Dat is ook de reden waarom AZ zo’n grote selectie heeft om ook in de Jupiler goed voor de dag te komen.

   Ja er gaan vast spelers weg en er komen gerust nieuwe bij maar de jeugd krijgt stukje bij beetje voorrang.

   En dan nog iets ze hebben niet verlengt met van de Brom maar de optie gelicht dat is totaal iets anders.

   Het liefst zie ik nu martin haar voor de groep komende wedstrijden. En dat van de brom ontslagen word maar aan de andere kant creëer je onnodige onrust en dat komt ook de selectie niet ten goede.

   Van de brom mag blijven tot de laatste play off wedstrijd als hij net als in het begin lekker op de counter gooit want daar is AZ sterk in.

  • Ryan

   15 mei 2017 at 18:20

   En dan nog wat.

   Ik merk dat iedereen Huiberts en Eenhoorn erop afrekent dat ze zeiden dat ze de top 3 willen uitdagen. Maar daar bedoelde ze niet dit seizoen mee maar op langere termijn en het is een ambitie omdat voor elkaar te krijgen en niet een doelstelling.

   Ik denk dat volgend jaar AZ tactisch er heel wat op vooruit gaat met Slot ipv Haar want ik heb van Haar nooit op tactische visie kunnen betrappen en bij Slot wel. En als van de brom het op zijn engels wilt managen heb ik daar geen probleem mee maar dan moet hij Slot het vertrouwen geven om zijn visie te kunnen uitvouwen op de ploeg. Want van de brom is wel een People manager maar geen tactisch genie.

  • oma

   17 mei 2017 at 07:43

   waarom betrek je mijn hierbij,Kaazie87.
   denk je nu echt dat ik al die waanzin die je schrijft nog lees ook?
   het viel mijn op dat het de bovenste zin was anders had ik hier geen eens op gereageerd.
   je wil een grootte jongen zijn schrijf dan voortaan niet een naam van een ander er bij.
   en vraag daar steun aan,die krijg je van mijn toch niet.
   dat staat zo goedkoop,mentaliteitloos.

 5. Kaazie87

  16 mei 2017 at 16:46

  Deze selectie is niet beter dan die van fc utrecht ryan echt nie, hoe wil jij verklaren dat utrecht met een b ploeg van az in alkmaar wint en verdient ook nog. Wat is volgens jou het verschil tussen optie lichten en verlengen? Feit blijft dat max vertrouwen heeft in jvdb

  • Ryan

   17 mei 2017 at 13:25

   Omdat het team geen plan heeft door haar en vd Brom. En daar door helemaal geen zelfvertrouwen en dat breekt hun op.

   Zelfs Johan Derksen vindt dat en hij is toch niet de grootste AZ liefhebber.

   Het duidelijke verschil is ten Hag bij Utrecht want als hij weggaat daar zul je zien dat Utrecht zo 5 plaatsen zakt.

  • Ryan

   17 mei 2017 at 19:32

   Opstelling van Utrecht vanavond:

   Jensen; Klaiber, Leeuwin, Janssen, Hardeveld; Amrabat, Brama, Ayoub; Labyad; Kerk, Haller

   Jensen of krul = Krul
   Klaiber of svensson = svensson
   Leeuwin of vlaar = vlaar
   Janssen of van Eijden = van Eijden
   Hardeveld of Haps = Haps
   Brama of Luckassen = Luckassen
   Ayoub of Wuytens = ayoub
   Amrabat of Overeem = Overeem
   Kerk of jahanbaksh = jahanbaksh
   Haller of weghorst = haller
   Labyad of dos Santos = Labyad

   Nou 3 spelers aantoonbaar beter pfoe zeg wat zijn ze beter zeg

 6. Kaazie87

  16 mei 2017 at 16:52

  Ja maar lieve ryan een begroting van 22 miljoen en dan 12 aanvallers en 14 middenvelders onder contract hebben staan voor 2-elftallen dat klopt toch niet, het hoort toch te wezen lieve ryan dat spelers die in het 1e niet spelen regelmatig minuten mag maken bij jong az? Dat gebeurt echt niet als je 14 middenvelders heb rondlopen. Rienstra bijv zal echt niet bij jong az mee gaan doen terwijl dat wel zou moeten, als je rienstra namelijk nodig heb heeft hij iig minuten in de benen

  • Ryan

   17 mei 2017 at 13:26

   Noem die aanvallers en middenvelders aub graag met nummers erbij ben benieuwd hoe ver je komt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *