AZ verliest bekerfinale van Vitesse

By
Updated: april 30, 2017

AZ heeft zondag de Bekerfinale tegen Vitesse met 0-2 verloren. Na een doelpuntloze eerste helft, beslisten de Arnhemmers het duel in de sloftase. In de Rotterdamse Kuip schoot Ricky van Wolfswinkel tweemaal raak.

AZ verscheen in dezelfde formatie aan de aftrap als in afgelopen twee Eredivisie-wedstrijden. Dat betekende dat Wout Weghorst in de punt van de aanval begon, geflankeerd door Dabney dos Santos en Alireza Jahanbakhsh. Ron Vlaar en Rens van Eijden vormden opnieuw het centrale verdedigingsduo.

Lat
De Alkmaarders begonnen sterk en in de derde minuut was de ‘thuisploeg’ al dicht bij de openingstreffer. Derrick Luckassen krulde een vrije trap van zo’n 22 meter over de muur, maar trof de lat.

Naast
AZ gaf het sterke openingsakkoord een gevolg met een prima kans in de twintigste minuut. Joris van Overeem stuurde Jahanbakhsh de diepte in, waarna de Iraniër de bal laag naar de eerste paal speelde. Daar kroop Weghorst voor zijn man en schoot net naast.

Rust
Met een halfuur op de klok schakelde de ploeg van John van den Brom een tandje terug. Kansen werden er in het laatste kwartier voor de pauze niet meer gecreëerd en gescoord werd er dan ook niet.

Schot Nathan
De eerste mogelijkheid na rust was voor Vitesse. Een voorzet van Milot Rashica kon in eerste instantie worden weggewerkt, maar de rebound belandde voor de voeten van de Braziliaan Nathan. De uithaal van de linksbuiten was echter te slap om Tim Krul te verrassen.

Reflex
In de 70e minuut kreeg AZ een serie aan corners. Bij de laatste hoekschop dook Van Eijden op bij de tweede paal en zette zijn hoofd tegen de bal, maar in een reflex wist Vitesse-doelman Eloy Room de bal te pareren.

Van Wolfswinkel 0-1
En hoewel de ploeg uit Alkmaar het spel grotendeels dicteerde, waren het de Arnhemmers die in de 81e minuut op voorsprong kwamen. Van Wolfswinkel kroop bij een voorzet naar de eerste paal en kopte daar een voorzet achter Krul: 0-1. Zeven minuten later gooide diezelfde Van Wolfswinkel het duel definitief in het slot. De spits mocht alleen richting Krul, hield zijn hoofd koel en schoot de bal overtuigend met links tegen de touwen: 0-2.

Kopbal Friday
AZ zette nog aan in de slotfase, maar verder dan een kopbal van dichtbij (over) van invaller Fred Friday kwamen de Alkmaarders niet meer. Voor Vitesse betekende het de eerste prijs in het 125-jarige bestaan van de club. AZ komt door de nederlaag in de Play-Offs om Europees voetbal uit.

24 Comments

 1. Oud

  1 mei 2017 at 00:00

  Graag vrijwillig terugtrekken voor de play-offs. In Europa hebben we niets te zoeken en het hele elftal moet straks weer verkocht worden, dus liever geen blessures. Verder jammer van het goede begin, maar helaas speelde het gebrek aan stootkracht voorin ons voor de zoveelste keer parten. Missie mislukt, seizoen dus ook.

 2. Timon

  1 mei 2017 at 00:40

  Eerste 25 minuten wel aardig, tweede helft dramatisch beide kanten.

  Wel,duidelijk: dos Santos hahahahahag, Weghorst hihihihihihihi,Vlaar : tweede goal simpel opzij gezet, einde tijdperk ,stoppen.Lucassen opbouwend niks, van Overeen : te kort niveau.
  Alleen de nieuwe rechtsback: prima!

  Wat wil je: hele seizoen zo dramatisch spelen en dan verwachten finale topwedstrijd??

 3. Timon

  1 mei 2017 at 00:41

  Vreselijk die bussen! Nooit meer! 1 1/2 uur moeten wachten!

  • Prins

   1 mei 2017 at 10:42

   Ben ik achteraf toch maar blij dat ik geen kaartje meer kon bemachtigen voor de Kuip.

 4. Ruud

  1 mei 2017 at 00:46

  Wat een stelletje uilskuikens! Je hebt dit keer helemaal gelijk, Timon

 5. oma

  1 mei 2017 at 06:48

  hier is duidelijk geworden dat Ron Vlaar zijn tijd gehad heeft.
  ik geef hem niet de schuld van dit verlies en heb een boel respect voor hem.
  maar hij is gewoon op.
  dan kreeg ik de tranen in mijn ogen van medelijden van Weghorst hij komt aan alle kanten te kort,maar als hij moet aan zetten voor een sprint lijkt het wel een oude man van 95 die achter zij rollator van dan gehaald is.
  maar hoe kan het anders dit verlies,AZ is het hele seizoen al los zand.
  Brom wees wijs lever je contract in je bent aan al kanten op je bek gegaan.
  wat moet er gebeuren dat je dit wil in zien?

 6. woonwagenpower

  1 mei 2017 at 08:13

  dit is jammer, maar er zijn ergere dingen. Voetbal is voor mij wel de belangrijkste bijzaak in het leven, dus doet het even pijn. Ik hoop dat Max hier van leert, en zijn lessen hier uit trekt.Nu heb ik wel vertrouwen in het feit dat volgend seizoen Arne slot aan de staf wordt toegevoegd, door dat wat hij met Cambuur in korte tijd heeft neergezet wel aangeeft dat hij over een goede voetbal visie beschikt, heel knap wat hij met Cambuur presteert momenteel. Ik vond dat John ze goed de wei in had gestuurd, de eerste 20 minuten waren duidelijk voor AZ, alleen daarna werd AZ alsmaar slordiger, wat niet nodig was, maar wel gebeurde. Het resultaat is inmiddels bekend. Dan komen de play offs nog, ik zie AZ die niet winnen momenteel, met Utrecht, Heerenveen als grote kanshebbers in mijn ogen, voor de laatste Europese ticket. Van mij mogen die play offs worden afgeschaft, want wat zou het zuur zijn voor Utrecht en haar fans,als ze het niet halen, wordt je dik verdient de nummer 4 van de Eredivisie na 34 wedstrijden aangetoond de beste te zijn van de rest op de traditionele top drie na, gaat misschien de nummer 8 van de eredivisie Europa in. Daar moet de KNVB ook over nadenken, want dat kost Nederland heel veel punten op de Europese lijst. Helaas is de geschiedenis van Vitesse in Europa ook niet heel indrukwekkend, leuk voor hun fans, als die al komen in dat lelijke stadion in Arnhem, maar voor het Nederlandse voetbal is het niet veel belovend, als Vitesse zich niet dusdanig gaat versterken, dat het enig zins een redelijke kans maakt op overwintering in Europa. Maar dat geldt ook voor AZ, wil AZ serieus de top 3 uitdagen, zal het uit een ander vaatje moeten tappen, dan nu het geval is, want AZ heeft dit seizoen geleerd dat je niet alles op één paard moet inzetten, want als dat mislukt heb je niets. Max ik ben benieuwd hoe je de doelstellingen wilt realiseren, ik heb veel vertrouwen in je vakbekwaamheid, een advies is de selectie doorlichten en door selecteren, andere keeperstrainer voor de selectie, al weet ik ook dat je niet met geld kan smijten, dus heb ik misschien makkelijk praten, maar mijn inziens, is het bij de selectie, of ingrijpen hier en daar en verkopen en kopen in combinatie met eigen opgeleide spelers een volwaardige selectie en staf neerzetten, of de doelstelling bijstellen, maar dat past niet bij AZ, want AZ wil het hoogst mogelijke nastreven, wat het ook verplicht is naar haar achterban en achterland.Max ik wens je veel succes komende zomer, en dat de verkoop van seizoenkaarten voorspoedig verloopt.

  • oma

   1 mei 2017 at 10:43

   beste woonwagenpower,
   ik ge een heel eind met je mee over Utrecht enz helemaal mee eens.
   ga je door selecteren prima maar dat betekent dan na mijn mening dat je er nieuwe spelers bij haalt ook.
   al haal je Messie en al dat soort spelers naar AZ Brom weet er toch niets van te maken.
   dus ik zeg eerst Brom er uit,de jongen Haar eruit en die keepers verknoeier.
   drie as trainers heb je niet nodig dat kost geld twee is zat.
   heel een goeie trainer laat die maar eens geld kosten ,probeer eens een trainer als ter Hag dan heb je een topper in huis.zijn contract moet afgekocht worden waarom doet een Amsterdanse club het wel en AZ zie het belang eens in van een goeie trainer.
   geen kneus als Brom.
   omdat hij in
   Belgie kampioen is geworden?
   toen stond er het oude elftal nog van Anderlecht,hij moets verjongen en naar een half jaar ging hij op zijn bek.
   bij den Haag weggevlucht,Vitesse het zelfde.

   • Urdal

    1 mei 2017 at 14:27

    Geen speld tussen te krijgen oma.

  • Prins

   1 mei 2017 at 10:43

   Beste dame,

   Je begrijpt zelf ook wel dat dit veel te veel tekst is? Ik haakte al af bij de eerste helft van je zin. Niemand leest het. Sorry.

 7. Jay

  1 mei 2017 at 12:00

  Het seizoen is nu definitief mislukt. Slecht voetbal, doelstellingen niet gehaald, geen prijs gewonnen enz. Het is natuurlijk onmogelijk dat AZ nog een seizoen doorgaat met de hoofdverantwoordelijke voor dit alles, Van den Brom. Dat zou absurd zijn. Het is nu wachten op zijn vertrek en daarna moeten we de boel weer opbouwen.

 8. remco

  1 mei 2017 at 12:43

  wat me vooral zorgen baart is dat er geen enkele vorm van zelf kritiek is te bespeuren bij de staff bij az je hoort ze nooit lijkt de knvb wel elkaar de hand boven het hoofd houden niks conceerts en geen enkele vorm van zelfinschatting.

 9. Brandon

  1 mei 2017 at 13:14

  Hoor niemand over de verschrikkelijk slechte keeper Krullebol. Dat is de ondergang geworden voor AZ. Elke wedstrijd hou je je hart vast met deze waardeloze keeper. Deze keeper heeft in de korte tijd meer blunders gemaakt dan Esteban en Rochet bij elkaar.

  • Vincent

   1 mei 2017 at 13:15

   Idd…..

  • Brandon

   1 mei 2017 at 16:10

   Er zijn er op dit moment toch nog twee die deze absolute prutser goed vinden, erg vreemd als je AZ supporter bent.

 10. Urdal

  1 mei 2017 at 14:25

  Wie is verantwoordelijk voor het presteren van de keepers??? Van Aart. Elke keeper wordt alleen maar slechter door hem. Stel een goede trainer en een echte keepers trainer aan. Weg met deze slappe happen.

 11. Jan

  1 mei 2017 at 17:13

  Je bent fan van Coldplay en er komt een album uit. Je koopt deze en gaat hem beluisteren. Van die 17 nummers zijn er maar 3 goed. Miskoop? Ach het is je favoriete band , dus voordeel van de twijfel.Ze komen naar Nederland en je gaat naar hun concert. Wat denk je? Ze spelen die 14 slechte nummers en die 3 waar je zo op hoopte, niet. Hun volgende album ga ik eerst maar even beluisteren voordat ik hem koop.
  Je bent fan van AZ en koopt een seizoenskaart. Van die 17 wedstrijden zijn er maar 3 goed. Miskoop? Ach het is je favoriete club, dus voordeel van de twijfel. Ze spelen de finale en gaat er naar toe. Wie weet. Ze spelen net zo slecht als die 14 wedstrijden thuis. Bij de volgende seizoenskaart ga ik eerst maar even orienteren
  wie de trainer wordt, welke spelers er komen en wie er weggaan. Dan ga ik dit eerst even 3 wedstijden op TV
  aangluren voordat ik weer een miskoop bega.
  En dit na 16 seizoenen als supporter.
  Wie volgt?

  • Timon

   1 mei 2017 at 19:26

   Helemaal gelijk, geen seizoenskaart meer direct aanschaffen ,eerst maar eens zien wat zij leveren!

 12. az woman

  1 mei 2017 at 17:22

  Voor Max

  Max je bent als technisch directeur erg bedreven
  Pak de bezem, dat is nodig af en toe
  Voor een nieuw en hoopvol streven
  Zonder ingewikkeld oud gedoe.

  Het grijpen van een nieuwe kans
  Een nieuwe weg inslaan
  Kan werken als een grote stimulans
  Een nieuw doel om voor te gaan.

  Ik wil je de bezem wel geven
  Zodat er ruimte wordt gecreëerd
  En we met zijn allen beleven
  Van het oude is geleerd.

  Het wikken en wegen van de selectie
  En je houdt zelf de bezem vast
  Wie past er in het plaatje van perfectie
  Wie heeft waarde, wie geeft last.

  Ik wil je er een stoffer en blik bij geven
  Dat is nodig zo nu en dan
  Om met een schone lei verder te leven
  Zodat je uiteindelijk met AZ verder kan.

  Het liefst schoon in één keer
  Ik weet dat het best lastig is
  Het kan zwaar zijn, het opvegen van pijn en zeer
  Maar er zijn dingen, die ik op het veld zo mis.

  De bezem hanteren
  Afscheid nemen hoort hier zeker bij
  Met andere mensen presteren
  Maakt menig AZ liefhebber heel blij.

 13. Kaazie87

  1 mei 2017 at 17:50

  Dat gaat niet jan, want je moet voor 31 mei je seizoenscard verlengen. Om die reden ga ik hem niet verlengen, het is toch normaal dat je als supporter wil weten wat je volgend seizoen kan verwachten? Om die reden hadden ze het wat mij betreft wel een maand op kunnen schuiven, omdat de directie altijd in juni bekendmaakt wat de ambities zijn voor het komende jaar, dan zullen er een hele hoop supporters zijn die zeggen dat je supporter moet zijn in goede en slechte tijden, dat zal allemaal wel maar ik wil gewoon niet nog zon seizoen meemaken voor minimAl 300 euro

 14. oma

  2 mei 2017 at 10:25

  er staat een leuk artikel op AZfanpage,
  The Day After waar en door wie ging het mis.

 15. PaddyK

  2 mei 2017 at 10:27

  Maher is i de verkoop bij PSV.
  2,5 miljoen. Wat voor AZ?

  • Remco

   2 mei 2017 at 15:34

   doe maar
   we missen creativiteit, controlerend en verdedigend op het middenveld zit het wel snor.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *