AZ plaatst zich na strafschoppen voor de bekerfinale

By
Updated: maart 3, 2017

Waanzinnig, heroïsch, bizar. Na 120 doelpuntloze minuten tegen Cambuur plaatste AZ zich via strafschoppen voor de bekerfinale.

De jingle was al gestopt, spelers van Cambuur keken elkaar vertwijfeld aan, terwijl de supporters van AZ zich al in de Kuip waanden. Maar toen stak Kevin Blom zijn hand omhoog en werd Cambuur gered door de videoscheidsrechter, omdat Levi Garcia een overtreding had begaan op Cambuur-doelman Leonard Nienhuis, voorafgaand aan het doelpunt van Stijn Wuytens.

Vier dagen nadat technologische hulpmiddelen doorslaggevend waren bij Feyenoord-PSV, werd donderdagavond het belang ervan opnieuw onderstreept. Nu in de halve bekerfinale. Dat Cambuur er voor de tweede keer van profiteerde – in de kwartfinale werd een strafschop van FC Utrecht door Pol van Boekel teruggedraaid – is gelukkig, maar bovenal rechtvaardig.

Abrupt verstomde een collectieve schreeuw in het Afas-stadion. Een kreet van blijdschap en opluchting. Want o, wat worstelde AZ, op weg naar de laatste horde voor de bekerfinale. Met het stugge Cambuur en met zichzelf.

En dat terwijl de bal aanvankelijk zo gemakkelijk van voet naar voet ging, tenminste, in de openingsfase. Tot Martijn Barto opeens de bal kreeg aangespeeld langs de zijlijn en Sander van de Streek voor AZ-doelman Tim Krul zette. Van de Streek kreeg de bal niet onder controle, maar de oprisping uit Leeuwarden was genoeg om AZ flink te laten schrikken.

Bevangen door de angst voetbalde AZ in de eerste helft, met de teleurstellende resultaten van de laatste weken ongetwijfeld in het achterhoofd. Want na die kans van Van de Streek vreesde AZ vooral het momentum van Cambuur, zo leek het. Natuurlijk, AZ had veelvuldig de bal. Maar slechts sporadisch ontstonden er scheuren in de verdedigingsmuur van vijf man, die Cambuur voor het doel had opgetrokken. Dat AZ slechts één kans in de eerste helft kreeg – Friday schoot net voorlangs – was wat dat betreft veelzeggend.

Maar waar de eerste helft zich kenmerkte door voorspelbaarheid – zo intens was het duel na rust. Kwalitatief hoogstaand? Verre van dat. Maar AZ tegen Cambuur was wel een meeslepend en spannend gevecht, dat gekruid werd door een paar spectaculaire momenten. Weergaloos was bijvoorbeeld de redding van Tim Krul, op een droog schot van Jergé Hoefdraad.

Maar de man van de wedstrijd was Nienhuis, die keer op keer ‘zekere’ doelpunten voorkwam. Wanhopig werd AZ van de doelman van Cambuur, dat diep in de verlenging de mistflarden voor de bekerfinale opeens zag wegtrekken. Rens van Eijden kreeg namelijk een rode kaart, toen hij de doorgebroken Van de Streek stuitte. Gescoord werd er echter niet meer.

In de strafschoppenserie hield AZ het hoofd het meest koel. Of eigenlijk: toonde Krul zich de penaltykiller die hij is. Krul pakte de beslissende penalty van Martijn Barto, waardoor AZ zich kan opmaken voor de bekerfinale tegen Vitesse.

12 Comments

 1. Jay

  3 maart 2017 at 09:03

  Wat een wedstrijd! Weer een zeer matig AZ gezien, maar ook een geweldige ontknoping. Van den Brom is weer voor even gered en we kunnen alleen maar hopen dat dit een enorme boost is voor de spelers en het nu weer gaat lopen.

 2. de echte supporter

  3 maart 2017 at 09:26

  dit was een echte beker wedstrijd, wat een spanning en ontknoping. AZ had het eerder kunnen afronden maar goed we gaan naar de kuip.

 3. Niels

  3 maart 2017 at 09:27

  Wat een super einde. Ik wil hierbij even een lans breken voor Van Overeem. Wat speelde als vanouds goed. Pakte veel ballen af en strooide met prachtige steekballen. Als Van Overeem zo speelt, vul je zo’n gast toch als eerste in als je de basisopstelling op papier zet?

 4. Timon

  3 maart 2017 at 11:45

  Die toptrainer hoeft nog maar een ding te doen: elftal samensmeden voor 30 april.
  Maar die toptrainer schept alleen maar onrust. Wie in de spits, wie buitenspelen, wie op middenveld ,wie centraal.
  Onbegrijpelijk zoals hij die van Overeem behandelt.
  Die van Overeem is de redding niet , subtop in NL, meer niet mogelijk, maar lijkt wat meer dynamiek op middenveld te brengen.
  Maar die toptrainer weet nog steeds geen balans in zijn elftal te brengen!
  Voor ons allen de beste oplossing : bidden en hopen dat AZ de beker wint , dan kan die toptrainer met opgeheven hoofd AZ verlaten.
  Vanaf nu al kaarsjes op steken.

 5. oma

  3 maart 2017 at 12:59

  wil je alleen het resultaat zien?
  dan is het goed klasse.
  wat na mijn mening hier een boel mensen doen,prima.
  wil je het als voetbal zien?
  dan ging er heel wat mis.

 6. Jeroen

  3 maart 2017 at 13:46

  pfffff ik dacht echt dat het nog even mis zou gaan. Uiteindelijk slecht uitgespeeld door AZ. Het had niet zo hoeven lopen. Penals is leuk als het goed afloopt, maar dat was nog zeker geen zekerheidje. Nu op naar 30 april.

  Sfeer was trouwens erg goed in het stadion!

 7. az woman

  3 maart 2017 at 13:49

  tralalala twiedeliedie, oh wat is het toch fijn, waar droom ik van al lig ik s’avonds in mijn bed? AZ
  AZ zal bloeien en nooit vergaan, hoezee
  AZ is de naam
  Hup AZ de bal moet in het net
  AZ alfabet
  AZ Retteketet
  De laatste Zondag in April, nu al zin in.

  • hatse

   3 maart 2017 at 15:19

   So do I…..

  • oma

   4 maart 2017 at 07:29

   en toen werd je s`morgens wakker met 2 vingers in je k..t ?

 8. Brandon

  3 maart 2017 at 14:08

  1o.Het is toch van de gekke dat we nu op 2 1/2 maand voor het einde van de competitie nog geen elftal hebben staan? 2o.Dat er mensen op plaatsen spelen waar ze al lang en breed vervangen hadden moeten worden of helemaal nooit opgesteld mogen worden? 3o.Dat we mijlen ver van de plaatsen 1,2,3 staan op dit moment al 26 punten achterstand hebben op de bovenste plaats. 4o.Dat het voetbal al weken c.q. maanden niet om aan te zien is door al deze fouten die gemaakt worden door de Technische Staf. 5o.Misschien zijn er nog mensen die dit nog niet door hebben door het verkapte succes in de KNVB Beker maar we hebben nog niets hoor, waarin hopelijk wel gewonnen gaat worden.

  1o. Er gaat geen week voorbij of er staat een ander elftal het is alsof er maar wat aan gerotzooid wordt. Dit komt echt niet ten goede aan het spel. 2o. Johansson, v Eijden, Friday (Tankovic en dos Santos noem ik hier niet omdat die als invaller wel bewezen hebben nog waarde te hebben). 3o. Leuk dat de leiding vindt dat we een aanval op de 1e drie plaatsen moeten doen maar hoe wil je 30 punten goed maken in een seizoen of paar seizoenen als je het voorgaande meeneemt? 4o. De juiste mensen dus niet in de opstelling of niet op de juiste plaats op de een of andere manier welke kan ik vanuit hier niet bepalen: Johansson, v Eijden, Rienstra, Friday, dos Santon, Tankovic. Geen kans gehad Bel Hassani, v Overeem. 5o. In de beker alleen met veel geluk gewonnen van Heerenveen voor de rest met hangen en wurgen (wel lekker hoor maar het geeft toch echt te denken).

  Verkeerde opstellingen: Gisteren nog even de 10e minuut voor de geest v Eijden weer geheel de mist in op snelheid en van veraf kan Luckassen het nog redden anders staan we nu met lege handen. De rode kaart van diezelfde v Eijden is het grootste geluk voor ons supporters. Hij kan er zelf niet eens zoveel aan doen misschien want hij zal de opdracht wel krijgen om met zoveel ruimte in zijn rug te laten spelen door de TS anders is het niet te verklaren. Maar je hebt toch als spelersgroep ook nog een stem? Dat er dan weer na afloop door de trainer wordt gezegd de stemming is prima ga maar eens kijken in de kleedkamer dat raadt je de koekoek wie is niet in euforie als je in een narrow escape de finale net hebt gehaald. Waarom bleef de kleedkamer tegen Lyon en Pec Zwolle dan een half uur op slot?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *