AZ weet ook niet te winnen van PEC Zwolle (1-1)

By
Updated: februari 26, 2017

AZ domineerde in de eerste helft tegen PEC Zwolle, maar kwam slapend uit de kleedkamer na de rust. De Alkmaarders mochten blij zijn dat PEC maar één keer scoorde en dat Friday er in de slotfase van de wedstrijd nog 1-1 van wist te maken.

AZ begon aan het duel met PEC Zwolle met een paar verrassende keuzes in de basis. Guus Til mocht voor de derde keer dit seizoen op het middenveld beginnen en aanwinst Jonas Svensson debuteerde op de rechtsbackpositie in plaats van Mattias Johansson. Ron Vlaar zat niet bij de selectie. De aanvoerder richt zich op het bekerduel met Cambuur van komende donderdag.

AZ was de sterkste ploeg in de eerste helft, hoewel het af en toe lastig voetballen was tegen de compact-verdedigende ploeg uit Zwolle. Oud-AZ-speler Dirk Marcellis raakte al in de tweede minuut gewond aan zijn gezicht bij een botsing met Levi Garcia. Na vijf minuten verscheen de verdediger weer op het veld met een grote pleister op zijn jukbeen. Ondanks de hechte verdediging slaagde AZ er toch in om kansen te creëren. In de beginfase leverde Rigeciano Haps een paar goede voorzetten af, die net niet tot doelpunt verwerkt konden worden.

Veel vrije trappen
AZ drong wel aan en kreeg nogal wat vrije trappen net buiten de zestien. Derrick Luckassen zag de bal daarbij een keer net langs de kruising gaan en bij een latere poging kon keeper Mickey van der Hart de bal net over tikken. De keeper van PEC deed dat ook bij een vrije trap van Iliass Bel Hasani. Tim Krul hoefde slechts één keer in actie te komen bij een vrije trap van PEC-speler Ouasim Bouy, maar die bal had hij klemvast. Guus Til en Wout Weghorst vonden bij schoten keeper Van der Hart op hun weg, zodat de rust aanbrak terwijl het nog steeds 0-0 was.

AZ slaapt na de rust
AZ sliep na de rust nog en binnen drie minuten kreeg PEC drie levensgrote kansen. Eerst had Derrick Luckassen geluk dat de scheiodsrechter geen penalty gaf toen hij de doorgeboreken Queeency Menig vasthield en neerlegde in de zestien. Vervolgens mocht Nicolai Brock-Madsen alleen op de keeper af en kon Luckassen nog net een grote teen tegen de bal krijgen. In de 48e minuut was het dan Ryan Thomas die uit een hoekschop van tien meter de bal snoeihard binne  schoot: 0-1.

Hoewel Levi Garcia tien minuten na rust dicht bij de gelijkmaker was met een schot in de korte hoek, waren de Alkmaarders helemaal de weg kwijt. Waar PEC in de eerste helft slechts een kans kreeg uit een vrije trap, bleef het kansen regenen in het tweede helft. Na een klein uur spelen voorkwam Krul dat Menig er 0-2 van maakte. Niet lang daarna landde een lob van Menig over Krul heen op het dak van het doel. Van de tribune klonk het toen al “Johnny rot op” aan het adres van trainer John van den Brom.

Friday scoort gelijkmaker
Pas in het laatste kwartier drong AZ weer aan en kreeg de ploeg haast. Weghorst kreeg een kans, maar kopte de bal in de handen van Van der Hart. In de 82e minuut viel dan toch de gelijkmaker. Garcia ging langs zijn man en gaf een goede voorzet die door Fred Friday in het doel werd getikt: 1-1.

Friday kreeg nog een kans op de 2-1, maar keeper van der Hart was attent. Aan de andere kant kwam Krul ver uit zijn doel, maar hij kwam te laat. Rens Van Eijden voorkwam vervolgens een goal van Menig. In de slotminuut gaf Weghorst de bal goed terug op Garcia, maar zijn schot werd gepakt door Van der Hart.

Ondanks het gelijkspel blijft AZ vijfde plek staan met 37 punten uit 24 duels, maar Heerenveen en Vitesse hebben maar één punt minder.

Opstelling AZ: Krul; Svensson (Johansson/62), Van Eijden, Wuytens, Haps; Luckassen, Til (Friday/71), Rienstra; Bel Hassani (Jahanbakhsh/56), Weghorst, Garcia.

Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart; Van Polen, Marcellis (Schenkeveld/71), Bouy, Warmerdam; Holla, Saymak (V.d Pavert/ 90+1); Ehizibue (Mokhtar/90), Thomas, Menig; Brock-Madsen.  Bron: RTV N-H

29 Comments

 1. Ryan

  26 februari 2017 at 19:27

  Het enige positieve was dat garcia goed speelde en Svensson kwalitatief een klasse beter is dan Mattias.

  Voor de rest laat weghorst maar op de bank tegen cambuur en Friday erin

 2. Ruud

  26 februari 2017 at 19:48

  Beste mensen, het is zo makkelijk om negatief te zijn in deze tijden. Ik denk dat de club wel een beetje hulp kan gebruiken nu. Of hoeven we ook niet meer naar de Kuip?
  Kom op, steun je club! We weten allemaal dat een aantal spelers het niet doen naar verwachting. Worden ze beter door alleen maar te zeiken? Dan de trainer die er ook niet gelukkig uitziet. Help je hem met afbranden? Cynisch we gaan Europa in zingen en dat soort infantiele gedragingen maken niemand sterker. Wees fan in goede en slechte tijden.

  • Evert

   26 februari 2017 at 21:38

   Ruud hou op! Dit zijn allemaal kerels die meer verdienen in een jaar dan wij in ons leven. Het gaat gewoon kut, en 90% van de fans vinden dat het aan JvdB ligt. Door dat softe gedoe van jouw xal je nooit kampioen worden. Ondanks dat de meeste fans hier hun gal spuwen zijn het wel echte fans in hart en nieren

   • Ruud

    26 februari 2017 at 22:22

    Sorry Evert, maar je staat alleen in je mening. Kan er niets aan doen dat er 8 mensen het wel eens zijn en geen soft gedoe vinden. Dus stop met zeuren en ga anders bij de training lopen schreeuwen dat het grootverdieners zijn.

    • Evert

     27 februari 2017 at 08:40

     Je bent een beetje respectloos Ruudje. Maargoed dat is kennelijk het zelfde niveau als AZ op dit moment.

     • Ruud

      27 februari 2017 at 08:58

      Ik pak met je eigen bewoordingen aan, Evert. Kleineren is pas respectloos…

      Genoeg erover! Op naar Cambuur en met z’n allen achter de club!

 3. kaazie87

  26 februari 2017 at 21:06

  wat loopt die Rienstra toch week in en week uit te kutten, en dat is onze anvoerder?

  ik roep het al het hele jaar garcia is gewoon het meest getalenteerd van de 3.
  jahanksbaksh speelt ook niet best maar die is gewoon moe, maar die heeft met zijn 45 incl interlands wedstrijden de meeste wedstrijden gepseeld van allemaal

  • Harry

   27 februari 2017 at 11:27

   Dat die Rienstra er nog in staat vindt ik ook belachelijk.

 4. cornell

  26 februari 2017 at 21:29

  http://www.transfermarkt.co.uk/alireza-jahanbakhsh/profil/spieler/213268

  Heeft gewoon 30 wedstrijden gespeeld hoor, dus waar is hij dan moe van?

  • i.Pjotr

   26 februari 2017 at 22:33

   Van zijn trainert…..net als wij

   • KeesK in Paraguay

    27 februari 2017 at 00:17

    Er zijn trainerts voor minder de laan uit gestuurd. Kwestie van tijd.

 5. de echte supporter

  27 februari 2017 at 07:27

  Ik ben het met Ruud eens. Ik mopper ook op het spel wat ze laten zien. Ik zie ook dat de inzet niet voldoende is. Dat speler niet voldoen. Ik ho het er maar op dat de wedstrijd van donderdag in het hoofd zit en dat ze ervan uitgaan dat de beker gehaald kan worden. dat is niet goed want je kan alles nu verliezen. Maar het blijft wel je club. Ze zullen wel uit en ander vaatje moeten tappen anders gaat het donderdag niet goed.

 6. Gerrit Vooijs

  27 februari 2017 at 08:52

  De zeperd tegen Lyon heeft er toch diep ingehakt. Thuis tegen Lyon heb ik een goed spelend AZ gezien wat heel slecht met de kansen omging . Lyon deed dat wel. 3 dagen later tegen Willem II was AZ de baas op het veld maar door een blunder van de keeper verspeelde AZ daar de punten.

  Gisteren was een slechte wedstrijd daar hoeven we niet moeilijk over te doen.

  Wat overblijft zijn de Playoffs en de Halve finale van de Beker. Daarin zal AZ alles moeten geven en het debacle van Lyon van zich af moeten schudden.
  Het feit dat de ploeg een dure maar blunderende keeper op doel heeft staan maakt het bepaald niet gemakkelijker.
  VDB moet tegen Cambuur met Rochet gaan spelen. Met hem haalde AZ betere resultaten als met Krul.

  Donderdag staan we tijdens de wedstrijd met zijn allen achter AZ, ook of juist als het niet goed gaat. Dan ben je supporter.

  • oma

   27 februari 2017 at 09:29

   meneer Vooijs.
   wilt u mijn nu eens iets uitleggen.
   als ik u goed begrijp,geeft u het slechte spel en aan de Lyon.
   dat werkt nog na.als ik u goed begrijp.
   vertelt u mij dan eens hoe het komt dat dit in het begin van het seizoen al in gezet is
   we hebben meer slechte wedstrijden gezien dan goeie.
   hoe komt dat.
   ik zie dat toch even anders dan.dat is mijn goed recht net zo goed als u dat heeft.
   maar ik kan dit even niet rijmen.
   van wat u zegt.

   • Gerrit Vooijs

    27 februari 2017 at 21:02

    AZ heeft haar beste wedstrijden in de eredivisie in de uitwedstrijden gespeeld.
    Thuis was het goed tegen Heerenveen ( de eerste ) , Vitesse, Ajax, Heracles, Zenit, Lyon,

    AZ heeft meer ruimte nodig om haar beste voetbal te kunnen spelen.
    Dit AZ heeft imo op het middenveld niet de kwaliteiten om een ploeg die de bus parkeert kapot te spelen. Wuytens, Rienstra, Seuntjes, Til, Luckassen missen diepgang, loopacties en scorend vermogen.
    Muhren en Jahanbakshs hebben wel scorend vermogen maar niet in combinatie met opofferende loopacties die de tegenstander uit elkaar trekken.
    Er is binnen de selectie dus geen vervanger voor Henriksen en dat mag Huiberts zich aanrekenen.

    AZ heeft dus geen selectie die kan concurreren met de top 3 en gelijkwaardig aan die van Vitesse en Heerenveen. Heerenveen heeft van deze 3 de beste aanvallers maar daarachter zit te weinig. Vitesse heeft het beste middenveld en AZ blinkt nergens in uit maar is nergens matig.

    Ik heb alle wedstrijden van AZ gezien. Dit AZ is zeker geen topploeg maar is toch vaak in controle, scoort redelijk vaak en laat nog vaker goede kansen liggen maar het krijgt er teveel tegen.
    AZ mist een type Henriksen en een type Rasmus Elm.
    Met zulke spelers op het middenveld kan AZ ook in thuiswedstrijden het voetbal spelen wat het publiek wil zien.

    • oma

     28 februari 2017 at 05:52

     geachte heer Vooijs dank voor u antwoord.
     maar ik zeg niet dat AZ een top drie is.
     heb ik nooit beweerd ook.
     ik heb altijd dit bedoelt.
     AZ had de vierde plaats vast in handen kunnen hebben,er zijn punten verknoeit door lui lamlendig voetbal.
     dat is mijn punt,dat reken ik een trainer aan.
     die moet dat keihard in grijpen.
     er zit geen vechtlust in geen werklust,kort omgezegd het is een slap zootje.

     als ik een trainer tot drie keer toe de zelfde fout zie maken waar is hij dan mee bezig.
     twee keer tegen Lyon zondag gaat hij nog heel vrolijk de zelfde fout herhalen.
     Wuytens is geen centrum verdediger maar een middenvelder.
     Luckassen is geen middenvelder maar een centrum verdediger waar hij ook zijn beste wedstrijden heeft gespeeld.
     dat noem ik blunders van een trainer.
     driekwart van het seizoen om nog geen vaste basis,wisselen en nog eens wisselen.
     hij vertrouwd zich zelf niet.
     dit AZ zal hij nooit aan de gang krijgen.

     met werken kan je zoveel opvangen.
     dat zie je dus bij Utrecht,is die selectie zoveel beter dan zeg ik toch nee.
     is daar een trainer die zijn vak verstaat dan zeg ik ja.
     Pastoor haalt met de bijelkaar geraapte zooitje nog meer uit die ploeg.(met alle respect voor Sparta)
     dat is dus mijn punt.

    • cornell

     1 maart 2017 at 20:11

     Gerrit,

     1 fout
     Muhren had wel die opofferende loopacties. Die zag je in alle hoeken opduiken en op het juiste moment voor de goal.
     het is niet toevallig, dat weghorst zijn meeste doelpunten maakte, toen Muhren speelde. Samen waren ze op een gegeven moment goed voor 11 doelpunten achter elkaar. Sinds Muhren weg is, heeft Wout ook niet meer gescoord. Muhren was gewoon een onopvallende voetballer, die weinig aan de bal was, maar wel
     belangrijk voor het team.
     De goede wedstrijden die je net noemde, waren “toevallig” wedstrijden dat Muhren speelde. Alleen lyon niet, want toen was hij al weg

 7. oma

  27 februari 2017 at 09:45

  even over de wedstrijd.
  van het zelfde laken een pak.
  gewoon matig.
  als ik dit zie bloed mijn hart.
  mensen op de verkeerde plaats geen eenheid,geen zelf vertrouwen,geen beleving.
  valt er een doelpunt tegen dan zijn ze helemaal de kluts kwijt.

  ons mooie AZ waar Adriaanse de eerst bouwstenen voor gelegd heeft.
  wat van Gaal de kroon op het werk heeft gezet,met een kampioenschap. ik weet het die tijd komt niet meer.
  maar wordt in een paar jaar tijd naar de kloten geholpen.
  is de selectie zo slecht,dan blijf ik toch echt zeggen nee.
  beter dan Heerenveen,Utrecht.
  er zit veel meer in.ga eerst eens de juiste mensen op de juiste plaats zetten.
  laat dat staan.
  dat geeft de spelers zelf vertrouwen,raak niet in paniek als je 0-1 achter kant.
  blijf vertrouwen in de jongens houden .
  dan gaat een goed reseltaat van zelf komen.
  zo dat we weer trots op ons zo mooie AZ kunnen zijn.
  we zijn nu het lachertje van Europa.
  moeten we het Lachertje van Nederland ook worden?

  een positief puntje,Svenson kan een zeer goede aanwinst worden.
  blijf hem opstellen

 8. Jelte De Vries

  27 februari 2017 at 11:05

  Iemand die 3 kaarten kan regelen voor Az – Cambuur ?

  • oma

   27 februari 2017 at 11:14

   ga eens naar de AZsite.daar staat rechts bovenin kaarten AZ-Cambuur.je heb alleen een clubkaart of seizoen kaart nodig.
   dan kan je er 5 bestellen.

   • Jelte De Vries

    27 februari 2017 at 17:20

    Dat is juist het probleem, die heb ik niet en kan ook niet meer aangevraagd worden voor donderdag.

    • oma

     27 februari 2017 at 17:33

     dan heb je echt een probleem ja.
     sorry maar ik ga op mijn clubkaart geen kaarten voor je bestellen.
     die dingen kan je gratis aanvragen dus wat is het probleem.

     • Jelte De Vries

      28 februari 2017 at 17:43

      Je kan er wel 1 aanvragen maar dan kan je geen kaarten meer bestellen voor donderdag.

     • Jelte De Vries

      2 maart 2017 at 01:54

      Ik wil je best extra betalen voor die kaarten

     • oma

      2 maart 2017 at 06:20

      beste jelte de vries,
      punt een handel ik niet in kaarten.
      punt twee had je zaakjes op orden gehad dan had je z`n clubkaart allang in je bezit gehad.

      maar ik twijfel sterk of je wel een AZ supporter bent,na mijn mening ben je een Cambuur supporter.
      dus stel je in verbinding met je club.
      regel je zaakjes eerder dan had je dit probleem niet goed had.
      jammer voor je maar ik doe het niet.

 9. Jay

  27 februari 2017 at 16:31

  Laten we eerlijk zijn, we worden al tijden getrakteerd op slecht voetbal met heel af en toe een leuke pot ertussen. Dat was allemaal nog wel te accepteren vanwege de goede resultaten. Nu die ook gaan tegenvallen is het einde natuurlijk in zicht. Je kan niet en slecht voetballen en slechte resultaten behalen. De wedstrijd van donderdag wordt wat mij betreft dan ook cruciaal. Bij verlies lijkt het me echt over voor Van den Brom.

 10. Brandon

  27 februari 2017 at 18:50

  Donderdag zullen Jahanbahksh en Seuntjes wel weer basis staan en wanneer de kansen, die we ongetwijfeld legio zullen krijgen, dan wel benut worden gaan we gewoon naar de Kuip om Vitesse of misschien Sparta te bespelen. Gisteren was de 1e helft ondanks de 0-0 helemaal niet slecht maar in de tweede helft had Jans zijn zaakjes beter voor elkaar door snelheid op de 2 slakken te zetten. Geef het nu nog 1x aan John zet Luckassen nu in het centrum want met elke ander centrum komen we tegen elke club in de problemen omdat alle trainers nu weten dat dit het zwakste gedeelte van de ploeg is en er snelheid tegenover zetten. Voor de rest gauw over en sluiten en toi toi toi voor donderdag.

 11. Jeroen

  28 februari 2017 at 19:43

  Was weer drama afgelopen weekend. Hoop dat het donderdag een stuk beter gaat. Ik zal in ieder geval mijn best doen om ze naar de overwinning te schreeuwen 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *