AZ laat zege op valreep glippen (1-1)

By
Updated: februari 19, 2017

Het duel tussen Willem II en AZ is in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Lange tijd leek het er op dat AZ de overwinning over de streep zou trekken, maar voormalig AZ-speler Erik Falkenburg kopte in de blessuretijd de gelijkmaker tegen de touwen.

AZ begon het duel in Tilburg zonder Alireza Jahanbakhsh en Stijn Wuytens. Beide spelers waren niet fit genoeg om te beginnen aan het duel. Willem II, spelend met twee spitsen, moest al vroeg in de wedstrijd Derrick Tshimanga wisselen. De linksback kwam hard in botsing met Wout Weghorst. Tshimanga hield aan het duel met Weghorst een lichte hersenschudding over.

Het eerste gevaar kwam van de Alkmaarders. Aanvoerder Ben Rienstra zag zijn inzet een paar meter naast het doel van Kostas Lamprou verdwijnen. In een rustige openingsfase creërden beide ploegen geen grote kansen, al werd Lamprou nog bijna verrast door een schot van Iliass Bel Hassani.

Thom Haye
Willem II zag voormalig AZ-speler Thom Haye een kans verprutsen. De middenvelder kreeg de bal van Obbi Oulare, maar had te veel tijd nodig waardoor de AZ-verdediging makkelijk kon uitverdedigen. AZ bleef het proberen met schoten van afstand. Zo ging een bal van Rienstra wederom net naast en werd een schot van Weghorst in twee instanties door Lamprou gecontroleerd.

AZ kwam steeds beter in de wedstrijd en dreef doelman Lamprou tot het uiterste op een schot van Bel Hassani. Een vrije trap van Tankovic kwam via een Willer II-verdediger voor de voeten van Mats Seuntjens. De middenvelder haalde van dichtbij de trekker over, maar zag zijn schot door Darryl Lachman worden geblokt. Bel Hassani en Ridgeciano Haps probeerden het aan het eind van de eerste helft nog met twee afstandschoten. Beide pogingen werden door Lamprou gekeerd.

Tweede helft
Ongewijzigd begonnen beide partijen aan het tweede bedrijf. Willem II kwam er in de 55e minuut gevaarlijk uit. Een dieptebal van Haye werd door Fran Sol voorgezet. AZ werkte de bal onzorgvuldig weg waardoor de afvallende bal bij Elmo Lieftink voor de voeten viel. De middenvelder schoot de bal van afstand meters naast het doel van Tim Krul. Rienstra probeerde het namens AZ maar weer eens met een afstandschot, zonder succes.

Sol was in de 60e minuut dichtbij de openingstreffer namens de thuisploeg. De spits controleerde de bal en schoot de bal hard op het AZ-doel. Krul was alert en hield zijn doel schoon. Trainer John van den Brom wisselde na een uur Seuntjens en Tankovic. Jeremy Helmer en Levi Garcia kwamen in het veld. Voor de 19-jarige Helmer was het zijn competitiedebuut.

Doelpunt AZ
In de 70e minuut kwam AZ op een 0-1 voorsprong. Uit een hoekschop van Bel Hassani kopte Derrick Luckassen de bal in het doel van de Tilburgers. Weghorst liep bij de corner doelman Lamprou omver, maar scheidsrechter Dennis Higler zag daar geen overtreding in.

Willem II ging opzoek naar de gelijkmaker en werd steeds gevaarlijker. Spits Obbi Oulare brak aan de rechterkant door, maar zijn inzet werd knap gered door Krul. De ruimte die Willem II gaf werd in de 80e minuut bijna afgestraft door Bel Hassani. Een snelle uitbraak van AZ werd in een overtal situatie echter niet uitgespeeld. Luckassen gaf de bal goed mee aan de rechtsbuiten. De inzet van Bel Hassani was echter te zwak.

Late gelijkmaker
Een prachtige pass van Anouar Kali sneed door de AZ-verdediging. Spits Sol stifte de bal over doelman Krul maar naast het doel. In de felle slotfase kwam Willem II in de blessuretijd op gelijke hoogte. Een lange bal werd door invaller Erik Falkenburg voorbij Krul gekopt. Falkenburg stond vier seizoenen onder contract in Alkmaar.

Higler floot na 93 minuten voor het laatst en zo eindigde het duel Willem II – AZ in een 1-1 gelijkspel. FC Utrecht is deze speelronde over AZ geklommen waardoor de Alkmaarders nu de nummer vijf zijn van de eredivisie met 36 punten uit 23 wedstrijden. Willem II is de nummer elf met 26 punten.

Opstelling Willem II: Lamprou; Joppen, Peters, Lachman, Tshimanga (Croux/4); Lieftink (Falkenburg/77), Kali, Haye (Calcan/77), Koppers; Sol, Oulare

Opstelling AZ: Krul; Johansson, Luckassen, Van Eijden, Haps; Rienstra, Dos Santos, Seuntjens (Helmer/60); Bel Hassani, Weghorst, Tankovic (Garcia/60) Bron: RTV N-H

37 Comments

 1. Evert

  19 februari 2017 at 15:14

  Wat een GE WEL DIG GE wedstrijd van AZ, de manier zoals AZ de tegenstander WII heeft bespeeld. De overtuigende passie en doorzettingsvermogen onder de bezielende leiding van Rienstra was wederom fantastisch om te zien. Het genoten van de wereld acties van Dos Santos, Bel Hassani en alle ander gasten, onze wereld spits Weghorst zat ook lekker in de wedstrijd. Het is jammer dat we net effe overal te laat waren maar dat is begrijpelijk na een Europese wedestrijd nog in de benen. Wederom het valt niet mee om tussen de palen te schieten daar moet je natuurlijk wel een beetje geluk bij hebben, het word natuurlijk nog moeilijker als er ook nog spelers van de tegenpartij ervoor staan. Ook vandaag zat het allemaal niet mee, wij waren gewoon superieur maar missen dat beetje geluk wat je nodig hebt. Ook onze keeper heeft een fantastische wedstrijd gespeeld met echt geweldige reddingen, jammer van dat ene foutje maar goed dat kan altijd gebeuren. Ook complimenten aan de technische leiding, hoe krijgen ze het voor elkaar om elke keer maar weer een tot het bot gemotiveerde ploeg op het veld te brengen. Het hele tactische plan was briljant en heel verrassend te noemen Top Top!!
  Ook nu weer kijk ik uit naar de rest van de wedstrijden van het seizoen, en de gedachten dat we ook de bonus hebben van nog een jaar JvdB stemt mij heeeeeeeeel positief!!
  Daaaaaaaaaaaaaaaaaaag prettig weekend verder!

  • Brough

   19 februari 2017 at 15:25

   Hiervoor hadden we nog een supersub, die vdB er een paar wedstrijden doorheen hielp. Nu hebben we middenvelders die in hun broek schijten als ze voor de goal komen. dan heb ik het nog niet eens over de schoten van Rienstra. Man, ga er een paar weken op trainen, alleen maar schieten op de goal vanaf 16 meter. Je moet toch aan je zwakke punten werken? En Bel Hassani; je schoten waren jammer, maar alleen voor de keeper moet die er toch in met zijn techniek

   • oma

    19 februari 2017 at 16:34

    ik moet denken aan een uitspraak van een voetbal filosoof.
    Frederik Langs Het Lijntje.
    de selectie is zo slecht als de trainer is.
    ik heb er gelukkig niets van gezien.maar wat ik lees op andere voetbal site`s was het niet best.

 2. Gerrit Vooijs

  19 februari 2017 at 16:19

  Na de 0-1 heeft AZ een paar goede gelegenheden gehad om de 0-2 te kunnen maken. De beste gelegenheid leek op de uitbraak van Lyon bij de 1-4. Voldoende spelers voor de goal, Bel Hassani uiteindelijk het eindstation, maar zeer laconiek ingeschoten.
  Weghorst net niet scherp genoeg bij de eerste paal, volledig vrije schietkans Rienstra en zo waren er veel meer. AZ had het duidelijke overwicht tot de 0-1. Hierna golfde de wedstrijd op en neer en kreeg Willem II een niet te missen kans op de 1-1 omdat lijnkeeper Krul veel te laat zijn goal uit kwam. In die fase kreeg AZ dus ook voldoende kansen om het af te maken maar deed dat dus niet.

  Al met al, AZ verdiende de winst op basis van het langdurig betere veldspel maar is gestraft met puntverlies omdat het de wedstrijd niet voortijdig heeft beslist.

 3. kaazie87

  19 februari 2017 at 16:32

  en wat vonden we van krul??

  • Brandon

   19 februari 2017 at 18:25

   Daar kan ik een rijmpje op die Krul is een grote …

 4. KeesK in Paraguay

  19 februari 2017 at 17:23

  Klassiekertje? Ex-AZ-er snoept punten van een elftal dat maar niet de trekker kan overhalen.
  Zouden ze weer van kunnen leren, zouden.

 5. Brandon

  19 februari 2017 at 18:31

  Nou ja als nieuwe voorzegger van onze sympathieke trainer JvdB dan nu even deze John: Volgende week maar weer eens een andere keeper op doel want dit schiet niet echt op, voor jou niet en voor ons supporters niet. Dan maar een keer wat nieuw bloed op de linkerkant ook John want Tankovic heeft daar nu 3 wedstrijden de clown uitgehangen nu maar weer eens iets anders proberen. Alireza maar weer terug en dan kom ik nog terug hoe we moeten spelen volgende week, wat de tactiek betreft.Want laten we eerlijk zijn John, gogme druipt er nog steeds niet vanaf en inzet is toch ook jouw verantwoording???

 6. i.Pjotr

  19 februari 2017 at 18:52

  Ach….. oefenwedstrijdje……
  Nog 2 x pieken en we hebben de BEKER .
  Rechtstreekse plaatsing groepsfase….. geen hond die nog nahuild van t potje ballen tegen W2

  • Gerrit Vooijs

   19 februari 2017 at 20:13

   Nou gedeeltelijk waar,
   Die 4e plaats levert niet meer op als de 7e- 8e plaats, namelijk de Playoffs voor 1 europaleague ticket.
   De enige die er anders over denkt is de penningmeester omdat de tv gelden gebaseerd zijn op de ranking in de eindstand.

   • i.Pjotr

    19 februari 2017 at 21:06

    Die zelfde penningmeester had zijn geld beter kunnen besteden, Krul heeft mij nog niet overtuigd.
    Maar misschien stopt hij in de finale wel de beslissende penalty……..
    En dan hebben de heren het goed gezien…..
    De bal is rond.

  • KeesK in Paraguay

   19 februari 2017 at 20:43

   Dus dat is ‘t, EL halen en vrede in ’t Afwas stadion. Dat de club een wassen neus is op het internationale toneel en een haperend subtoppertje op het nationale niveau dat het moet hebben van een lachwekkend gunstige loting moeten we maar voor lief nemen dus? Als de kas maar beter is gevuld dan de tribune…

   • Gerrit Vooijs

    19 februari 2017 at 21:53

    Ik heb de wedstrijd vanmiddag gezien. Groots was het zeker niet maar AZ was wel de baas op het veld tegen een ploeg die vorige week nog met 0-2 van Vitesse won !

    AZ staat nu 5e op 1 punt van de 4e plaats, het hoogst haalbare voor AZ.
    Het voetbal is idd lang niet altijd goed. Maar is het zooo slecht ?
    In vergelijking met de rest van de subtop in Nederland in ieder geval niet als we naar de huidige stand kijken.

    • Brandon

     19 februari 2017 at 22:15

     Gerrit het kan veel beter wanneer de juiste mensen op de juiste plek gezet worden. Er niet gekeken wordt naar verleden maar naar het heden. Die slagzin van resultaten uit het verleden enz. enz. horen niet in het voetbal. Wanneer je elke week de opstellingen ziet dan denken velen van ons welke speler moet deze week weer zoet gehouden worden en stellen we deze keer maar weer eens op. Het is professioneel voetbal geleid door een stel amateurs. De knoet of te wel de harde hand zal veel meer brengen dan elke week die zoethouders. Dat we zover in de beker zijn gekomen zegt me helemaal niets. Alleen Heerenveen was van eredivisie niveau de rest jupiler en amateurs. Het is toch niet normaal als Krul weer ons doel mag verdedigen? Of wel soms? Hij heeft tot heden slechter gekeept dan welke eredivisiekeeper dan ook maar ja keuze van slappe John he dus mag blijven staan. dos Santos speelt af en toe leuk dat hij die inbrengt als wissel en bepaalde afspraken maakt ok maar stond vandaag zo maar weer eens in de basis, v Overeem verleden jaar een van de betere nu een bankzitter en helemaal naar de kloten geholpen, Tankovic miskoop en had al lang weggemoeten maar ja contract voor 5 jaar (foutje bedankt) en zo kan ik nog wel even doorgaan. De grootste fout is het aanblijven van JvdB (heb niets tegen hem nee heeft het zelfs voortreffelijk gedaan met AZ) maar eens is de houdbaarheid van een trainer op en dat is nu. Volgend jaar plukken wij daar geen vruchten van maar krijgen we het deksel op de neus. Wat ik je BROM.

     • Gerrit Vooijs

      20 februari 2017 at 08:50

      Ik ben het met je eens dat het beter kan. De vraag is alleen hoe. De een zegt je moet een vaste basis hebben en daaraan vasthouden, een ander zegt veel meer wisselen als ze niet presteren.
      Het zal er ergens wel tussen in zitten.

      Dos Santos, García en Tankovic zijn dit seizoen zeer grillig in hun prestatiecurve. Jahanbakshs is nu weer in zijn beste vorm maar voor de winterstop was hij veel minder.
      Overeem rekende op een basisplek maar heeft dit seizoen in zijn optredens niets laten zien. Henriksen voelde hem goed aan. Zonder Henriksen is hij een stuk minder gaan ballen.
      Vlaar kan de belasting van 2 wedstrijden per week niet aan. Vorig seizoen heeft hij vanaf januari ook maar 1 wedstrijd per week gespeeld.

      Maar in de organisatie zit het ook niet lekker. De ambitieuze Huiberts heeft de verantwoording voor deze selectie en eist hoge prestaties van dit AZ.
      VDB is de trainer en Huiberts wilde van hem af maar zijn kandidaat wilde niet. Uiteindelijk heeft hij VDB contractverlenging gegeven.
      Huiberts heeft Krul voor veel geld aangetrokken om zijn ambities kracht bij te zetten. VDB moet hem dus wel opstellen.

      Dit alles helpt niet om AZ flonkerend te laten voetballen.

 7. Vak J

  20 februari 2017 at 01:33

  Tja, vanmiddag de wedstrijd bekeken. Niet hoogstaand maar wel een dominant AZ. Bij de wissel van WII Falkenburg kreeg ik al een naar gevoel en………..ja hoor daar was het tegendoelpunt in de extra tijd. Een blunder van Krul helaas maar ik kan niet anders constateren. Krul gaf ook in een reactie onderstaand aan:
  Krul trekt boetekleed aan: “Dan moet ik hem ook hebben”
  Helaas tot nu toe iedere wedstrijd wel een misser van onze Krul die fataal is. begrijp me goed hij haalt er ook ballen uit maar toch….
  In Frankrijk Rochet op doel zoals Gerrit ook al aangaf. Kijken hoe die presteert maar niet iemand perse laten staan omdat hij minuten moet maken. Enfin ik zit er weer bij PEC Zwolle thuis.:))

  • remco

   20 februari 2017 at 02:31

   enigste verschil is dat bij rochet de blunders die hij maakte tot vitesse niet fataal werden bij krul wel.
   en heb nog steeds liever krul dan die onrust stoker in het doel.

 8. oma

  20 februari 2017 at 09:54

  geachte heer Vooijs.
  het gaat mijn niets aan(gelukkig niet)
  maar als de het begin van de zes regel goed lees,heeft hij de oplossing van hoe het wel moet.
  namelijk de knot erin de harde hand.
  eerst maar eens disepline in de ploeg brengen.
  als ik mijn buurman gisteren hoorde dan kunnen net ze goed een zak zand op het veld uitstrooien en daar az op zetten.
  het zit namelijk volgens hem als loszand in elkaar.
  hij zei nog iets zijne heiligheid v.d.Brom is volledig de greep op de ploeg kwijt.
  iedereen in zijn waarde laten heeft nog nooit reseltaat geboekt.
  maar u als groot voetbal kenner moet dan weten.
  dit was geen aanval op u maar ik wou dit even kwijt.

  nog een verzoek aan de ander site leden,willen jullie mijn zo veel mogelijk duimpje naar benden geven.
  ik wil het record van ons geachte sitelid Timon verbreken.
  bij voorbaat dank voor uw medewerking.

 9. KeesK in Paraguay

  20 februari 2017 at 10:18

  Gerrit, wie was de begeerde vervanger van JvdB die niet wilde?

  • Gerritvooijs

   20 februari 2017 at 11:37

   Louis zat druk schrijvend op de tribune. Het gerucht gaat dat Huiberts hem het seizoen wilde laten
   afmaken. VDB heeft nu een contract tot 1 juli 2018 dus Ron Jans lijkt ook geen kandidaat.
   Vreemd allemaal.

   • Brough

    20 februari 2017 at 12:49

    van Gaal zit elke week bij een wedstrijd te kijken, dat wil nog niet zeggen dat hij overal trainer wordt

   • oma

    20 februari 2017 at 17:53

    de trainers die in mijn ogen geschikt zijn voor AZ zitten nog een jaar vast eentje zelfs tot 2020.
    misschien wachten ze daar op.dat volgend jaar de beslissing valt.

 10. Timon

  20 februari 2017 at 10:25

  Kijk nogeens naar die tegengoal : natuurlijk fout Krul, maar laatste minuut; wie staat daar tussen twee !! aanvallers van Willem II ? Juist : minkukel Rienstra ! Waar waren de twee centrale verdedigers ? Stonden die al onder de douche? Die hadden moeten heersen in de 16 meter!

  Maar ja volledige gebrek aan niveau.

  Wat heeft AZ toch een geluk dat zij de beker nog gaan winnen, anders seizoen weer uit als een nachtkaars……
  Hoeveel wedstrijden tot nu toe gewonnen? Hoeveel punten meer dan pakweg Heracles? Ook een club met een fantastische jeugd opleiding “…………

  • 1AZ1

   20 februari 2017 at 14:00

   Timon dan ben ik nog zuurder dan jou, want met dit voetbal ga je zelfs niet van Cambuur winnen

 11. Remco

  20 februari 2017 at 14:56

  Er is trouwens nog een ding dat me opvalt het aantal kansen dat er gemist wordt.
  Sinds van basten hebben we geen spitsen trainer meer waarvan ik niet echt snap waarom?
  Je moet daar een apart persoon voor hebben die dit traint
  Iemand een surgestie?

  • 1AZ1

   20 februari 2017 at 15:01

   Koevermans?

   • az woman

    20 februari 2017 at 18:07

    Piet Keur, maar die moest onverwachts (althans voor mij) zijn biezen pakken. Of was het te gezellig met Piet erbij? Het was nogal een feestnummer in de groep en kleedkamer (ook als speler) heb ik wel eens begrepen. Daar kan Barry van Galen over mee praten, die kennen elkaar nog van HFC Haarlem. Piet had niet voor niets de bijnaam Piet Likeur.Piet doet momenteel (in het zomerseizoen) strandstoelen sjouwen. Misschien kan Barry een goed woordje voor piet doen, bij Max. Ik zie liever Piet Keur weer in de dug out dan Niks van Aart. Maar ziet Max dat zitten?

    • Remco

     20 februari 2017 at 21:46

     Stoel der bij zetten
     Bosman?

 12. Vincent

  20 februari 2017 at 18:27

  Hoe speelde dos Santos op 10?

  • Timon

   22 februari 2017 at 14:32

   Deed die dan mee?

 13. urdal

  20 februari 2017 at 19:24

  Heeft dos Santos mee gedaan dan? Niks van gemerkt.
  Tankovic??????? niet gezien.
  Dan sta je al met 11 tegen 9 te spelen.
  Deze trainer heeft er echt verstand van hoor.
  We kunnen niet alles afschuiven op Krul (al was het een grote fout, en moet hij met zijn postuur alles en iedereen neer beuken wie er maar in de buurt komt) maar hoe kan iemand in de laatste minuut zo enorm vrij staan???????
  Met z’n allen in die 16 meter staan gvd.
  Bij willem staat een kabouter in het doel, dus vanaf de zijkanten hoge ballen of Weghorst, maar niks van dat alles.
  Maar JvdB zal het wel beter zien, die heeft er voor gestudeerd.
  En de hand van van Aart is duidelijk zichtbaar.
  Weer een keeper die steeds slechter wordt.
  Tijd dat die zijn biezen pakt en dan een echte keeperstrainer aanstellen.
  Timmer, Moens, Nederburgh, Waterreus of zoiets.

 14. Gerritvooijs

  21 februari 2017 at 15:39

  Vandaag staat er een groot artikel in het AD over de toekomst van de Eredivisie.

  Dit schetst wel een heel somber beeld over wat de eredivisie buiten de top 3 te wachten staat maar feitelijk niet onjuist.
  De eredivisie zal gelijkenis gaan vertonen met die van Portugal. De top 3 bepaalt en presteert, de rest doet er niet meer toe en speelt voor lege stadions.

 15. PaddyK

  22 februari 2017 at 00:06

  Het gaat erom dat je zelf meer scoor dan de tegenstander. Zolang ze voorin voor eigen “succes” gaan, winnen we nooit. Dos Santos niets gepresteerd, Tancovic heeft geen bal geraakt, Bel Hasani gaat voor rigen succes, Weghost is alleen maar met de tegenstander bezig, niet met het spel. Moet ik nog door gaan?

 16. Timon

  22 februari 2017 at 14:38

  Wat een wedstrijd City Monaco!!!! Datvis voetbal!
  Snap best dat AZ dat niveau niet aan kan maar de intentie! Aanvallen aanvallen!!
  Niks balletje breed! Dat wil ik zien! voetbal!
  Als wint AZ nooit meer wat, doen zij trouwensnunook niet, maar voetbal! Spanning sensatie, bloed zweet en tranen!

  Maar helaas ,droevenis…….

  AZ haalt boost uit feit dat versleten verdediger weer meegaat……….
  Laat die jongen nog 2 wedstrijden topfit zijn en er dan mee stoppen.

 17. kaazie87

  22 februari 2017 at 19:55

  je heb helemaal gelijk timon, die wedstrijd was 1 van de mooiste wedstrijden sinds jaren die ik gezien heb, maar helaas zulke wedstrijden zullen we in de eredivisie nooit meer te zien krijgen

 18. kaazie87

  22 februari 2017 at 20:01

  ondanks dat de reslultaten de laatste weken bijzonder tegenvallen ben ik blij met de nieuwe manier van spelen, dus met die 2 middenvelders die naar voren toe druk zetten en die achterste 4 die met veel ruimte in de rug spelen, en dat is ook de reden van die 11 tegengoals in 4 wedstrijden maar dat komt allemaal wel goed dit is een leerproces en ondanks de tegenvallende resultaten leuk om naar te kijken en az verliest wel telkens punten maar ze krijgen wel de meeste kansen

 19. kaazie87

  22 februari 2017 at 20:09

  die mahi van groningen schiet ze er dit seizoen wel erg makkelijk in, is dat niet de ideale linksbuiten voor az? want hij scoort niet alleen veel maar hij werkt ze eigen ook nog is de pleuris. we hebben vorig seizoen gezien wat er dan gebeurt met henriksen en janssen, hadden we toen ook 2 spelers die makkelijk scoorde en hard werkte. wat mij betreft mogen we hem halen en dos santos in de deal meenemen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *