Lyon met gemak langs AZ

By
Updated: februari 16, 2017

In de eerste ontmoeting tussen AZ en Olympique Lyon heeft de thuisploeg een lesje effectiviteit gekregen. De Alkmaarders speelden een sterke pot, creëerden veel kansen maar doelman Tim Krul moest toch viermaal vissen. Door een benutte penalty van Alireza Jahanbakhsh werd de eindstand uiteindelijk 1-4.

Bij AZ ontbraken in het Europa League-duel met het Franse Lyon aanvoerder Ron Vlaar en rechtsback Mattias Johansson. Nieuwkomer Jonas Svensson ontbrak in de selectie wegens privé-omstandigheden. Bij Lyon was Memphis Depay niet speelgerechtigd.

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van de bezoekers. Uit een hoekschop ging een kopbal nipt over het doel van Tim Krul. AZ was daarna lange tijd de bovenliggende partij. Ook de Alkmaarders waren voor het eerst gevaarlijk uit een hoekschop. De Franse doelman Anthony Lopes moest maarliefst drie keer grijpen om de bal uiteindelijk te controleren.

In de twaalde minuut was Iliass Bel Hassani dichtbij de openingstreffer. De aanvaller schoot een bal van afstand op doelman Lopes, die de bal met moeite kon verwerken tot een hoekschop. Niet veel later brak Derrick Luckassen als rechtsback door en plaatste een goede voorzet, die helaas door iedereen in het rood-wit werd gemist.

Tousart met de 0-1
Olympique Lyon kwam op 0-1 dankzij een doelpunt van Lucas Tousart. Na een knappe steekpass van Alexandre Lacazette werd de bal door Krul tot hoekschop verwerkt. Krul greep in voordat Nabil Fekir gevaarlijk kon worden. Uit de hoekschop maakte de Franse ploeg het doelpunt. In tweede instantie kwam de bal bij de geheel vrijstaande Tousart. De middenvelder kon gemakkelijk binnentikken.

Alireza Jahanbakhsh had de gelijkmaker op zijn schoen. De Iraniër zag de doelman iets te ver voor zijn doel staan. Met een afstandschot probeerde hij Lopes te verschalken, maar met een fabelachtige redding hield de Portugees zijn doel schoon. Vlak voor rust was Bel Hassani met een vrije trap kansrijk. Zijn schot ging via de hak van Sergi Darder naast het doel.

Lacazette zet Lyon op 0-2
Diep in blessuretijd van de eerste helft kwam Olympique Lyon op 0-2. Een steekpass van Corentin Tolisso werd door Lacazette voorbij Krul gespeeld en vervolgens in het lege doel geschoten.

AZ kwam voortvarend uit de kleedkamers, maar beloonde zichzelf niet met een doelpunt. Weghorst kreeg al na 45 seconden in de tweede helft de kans op 1-2, maar hij schiet de bal voorlangs. In de 53e minuut profiteerde Ridgeciano Haps van geklungel in de Franse verdediging en gaf de bal breed op de vrijstaande Bel Hassani. De rechtsbuiten schoot de bal ineens over het doel van Lopes.

De Fransen toonden in de 58e minuut wederom een lesje effectiviteit. Lacazette zette Stijn Wuytens eenvoudig opzij, passeerde daarna eenvoudig Krul en schoot de 0-3 in het lege doel. Rens van Eijden kwam net te laat om de bal voor de doellijn weg te glijden.

Strafschop AZ
Na ruim een uur spelen kwam de bal voor de voeten van Weghorst. De aanvaller kon net niet voldoende uithalen, maar door een gevaarlijke stuit was het schoot nog moeilijk genoeg voor Lopes. De doelman keerde de bal tot een hoekschop. Na een dubbele wissel van John van den Brom (Garcia en Friday voor Weghorst en Tankovic) kreeg AZ een strafschop. Invaller Levi Garcia werd neergehaald in het strafschopgebied. Jahanbakhsh benutte de strafschop en bezorgde AZ weer een beetje hoop.

Fekir zag zijn inzet via de buik van Haps net naast het doel van Krul verdwijnen. In de slotfase was het open huis in de AZ-verdediging, maar de Fransen profiteerden er lange tijd niet van. AZ kwam zelf niet meer tot een gevaarlijke poging al had het misschien nog wel recht op een tweede strafschop na een overtreding op Jahanbakhsh. Twintig seconden voor het laatste fluitsignaal maakte invaller Jordan Ferri 1-4.

AZ moet volgende week in Frankrijk minimaal vier doelpunten maken om nog kans te hebben op de volgende ronde.

Opstelling AZ: Krul; Luckassen, Van Eijden, Wuytens, Haps; Seuntjens (Van Overeem/74), Jahanbakhsh, Rienstra; Bel Hassani, Weghorst (Friday/65), Tankovic (Garcia/65)

Opstelling Olympique Lyon: Lopes; Jallet, Mammana, Diakhaby, Rybus; Tousart (Ferri/67), Gonalons, Darder (Aouar/84), Tolisso; Fekir, Lazazette (Cornet/66)

17 Comments

 1. Brandon

  16 februari 2017 at 22:05

  Lees even mijn verslagen na al weken zeg ik dat Wuytens en v Eijden niet kan als defensief centrum omdat ze allebei zo snel zijn als een slak. Hierbij gaf ik aan dat onze trainer tactisch een onbenul is en de capaciteiten niet heeft om dit in te zien. Luckassen moet altijd als slot op de deur achter deze twee spelen. Nu stond het bij de 2e goal verkeerd en over de derde maar niet te praten. Waarom geen Svenssonn als back (de gemakkelijkste plek ook zonder de z.g. ritme waar JvdB het over had)en dan Luckassen erachter. Gelukkig dat het nu zo opzichtig gebeurd, misschien gaan zijn ogen nu eens open. Deed Tankovic ook mee?????? Dan de keeper die heeft helemaal niets goed gedaan en is op dit niveau nog lang niet waar hij wezen moet. Elk schot laat hij los of stopt hij met zijn benen. Alle voorzetten zijn gevaarlijk, in de 1e 10 min. zat hij er zo naast gelukkig ging de bal over en 1:1 is het een drama. Nee dit is het geld niet waard, een grote fout van alweer de Technische Staf want die werken toch elke dag met deze man. Zegt genoeg toch?

  • oma

   17 februari 2017 at 06:48

   rustig maar Brandon,denk om je hart.

   • Brandon

    17 februari 2017 at 10:25

    Oma dit zijn z.g. professionals maar in mijn ogen amateurs. Maar zoals gezegd het was nu zo opzichtig als hij het nu weer flikt ga ik een ingezonden stuk sturen naar de Alkmaarsche Courant.

  • oma

   17 februari 2017 at 07:48

   sorry Branden,maar toch zie je het verkeert.
   een top trainer maakt geen fouten in zijn taktiek steld de juiste mensen op.
   gisteravond weer een ijzer sterk duo Wuytens en v Eijden geweldig hoe deze mensen in de verdediging spelen en wat een loop vermogen 10m in 2uur.
   je moet een toptrainer zijn wil je deze greep doen.
   gelukkig kunnen we nog een seizoen na dit seizoen van hem genieten.
   ik kijk nu al weer naar de wedstijd van zondag uit tegen Willem11 met wat voor een geweldige taktiek hij nu komt.
   nee Brandon jongen je ziet het verkeert.

   • Brandon

    17 februari 2017 at 10:27

    Heb U een duimpje gegeven voor het cynisme wat er afdruipt. Het is zo frustrerend.

    • oma

     17 februari 2017 at 10:36

     meneer Brandon dank u,dan hebt u het goed begrepen.

 2. Vak J

  16 februari 2017 at 22:14

  Vond de inzet van AZ niet verkeerd. Ze zaten er bovenop. Maar ja als je een verdediging hebt die er uit gelopen wordt en geen body heeft en ook nog een weifelende keeper dan houdt het snel op. De kansen van Bel Hassani en Weghorst hadden er in gemogen Krul mag best speelminuten maken bij AZ maar niet op deze manier. Dit zag er niet goed uit.
  Ik geloof dat bijna iedere kans van OL een doelpunt was en dan mag niet. Zeker de 1e goal niet na de corner waarin niemand van AZ de tweede paal dekte. Jammer maar…………….0-4 is voldoende :))

 3. Evert

  17 februari 2017 at 03:00

  Ondanks de nederlaag genoten van AZ, ik vond het een frisse wedstrijd instelling en het tactisch plan pakte goed uit. Krul deed het fantastich, was een paar keer ongelukkig maar had verder een goede wedstrijd. Onze verdediging was ijzerstrek en was goed bezig en hebben mooie reddingen gemaakt, een paar foutjes maar ach kan gebeuren. Ook onze aanvallers waten fantastich bezig, ja het valt niet mee om tussen de palen te schieten, daar moet je wel het geluk mee hebben en vandaag hadden de mannen wel heel veel pech, jammer volgende keer beter jongens. Al met al een geweldige wedstrijd gezien, jammer dat we vier goals tegen kregen. Ik heb ontzettend veel goede dingen gezien en daarmee positieve aanknopingspunten voor de toekomst!!

 4. Vincent

  17 februari 2017 at 09:06

  Van den brom, ik vind jou stom

 5. Jay

  17 februari 2017 at 09:20

  Dit is nou echt een wedstrijd waar je Van den Brom volgens mij niks kwalijk kan nemen. Als je aanvallers een paar 100% kansen missen en je verdedigers een paar keer staan te slapen, dan houdt het gewoon op.

 6. oma

  17 februari 2017 at 10:42

  daar kan je Brom dus alles aan verwijten.
  ze zijn nog trager dan dikke stront in de winter Wuijtens en v. Eijden.
  dan zet je daar Luckassen bij.
  Brom maakt de opstelling toch of Sinterklaas.
  maar goed het was een incidentje maar gauw vergeten.

  • Jay

   17 februari 2017 at 11:24

   Aha, dus als Brom Luckassen daar had neergezet, dan hadden we niet verloren? Of komt het misschien ook door de gemiste kansen en de kwaliteit van Lyon?

   • oma

    17 februari 2017 at 15:54

    dat zeg ik niet maar dan was het niet zo makkelijk gegaan.

 7. Evert

  17 februari 2017 at 11:12

  We hebben gewoon alles tegen gehad…..met een beetje geluk winnen we met 4-1

 8. Evert

  17 februari 2017 at 11:15

  Wedden dat JvdB met een goed gemotiveerd plan komt!! En dan maken we het daar we af, echt!!

 9. i.Pjotr

  17 februari 2017 at 11:44

  Een Hoop cynisme op t forum….. jammer
  Heb gisteren gewoon een leuke wedstrijd gezien.
  Waar het tegen Zenit alle,aal mee zat , zat het gisteren flink tegen.
  Jaaaa, heel knullig verdedigd, maar dat is het niveau, alleen als ze 200% zijn speel je zon wedstrijd tegen Zenit.

  AZ heeft ervoor gestreden…. en ik verlies dan liever op deze manier, dan al die kut wedstrijden in de competitie met een gelijk spel.

  By the way ….wat is die Krul bedroevend slecht…. Nick v Aart heeft Krul al aardig geïndoctrineerd 🙁

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *