AZ wint in Heerenveen: 2-1

By
Updated: februari 12, 2017

AZ heeft voor de tweede keer dit kalenderjaar gewonnen van SC Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion won de ploeg van John van den Brom met 2-1. Ruim twee weken geleden schakelde AZ in de beker SC Heerenveen uit.

AZ begon met Pantelis Hatzidiakos centraal in de verdediging, hij speelde voor de geschorste Derrick Luckassen. Ridgeciano Haps en Wout Weghorst hebben hun schorsing uitgezeten en stonden vandaag weer in de basis. Jonas Svensson zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie. Bij SC Heerenveen ontbrak Sam Larsson wegens een schorsing.

Tankovic met de intikker
In een gelijkopgaande openingsfase deelden beide ploegen speldenprikjes aan elkaar uit. Het was wachten op de eerste echte grote kans en die kregen de bezoekers. Een snelle uitbraak van AZ in de 17e minuut kwam via Alireza Jahanbakhsh bij Weghorst. De spits tikte de bal tegen doelman Erwin Mulder. In de rebound was Muamer Tankovic er als eerste bij om de 0-1 binnen te tikken.

In de fase die volgde na het openingsdoelpunt deed AZ het rustig aan en was SC Heerenveen een beetje van slag. Op het veld werden verbeten duels uitgevochten en kwam Jeremiah St. Juste goed weg na een hard duel met Weghorst. Scheidsrechter Bas Nijhuis liet de hele wedstrijd veel doorgaan. AZ had trouwens de mogelijkheid op 0-2, maar Jahanbakhsh zag de geheel vrijstaande Tankovic over het hoofd en schoot de bal in de handen van Mulder.

In de 35e minuut had SC Heerenveen kans op de gelijkmaker. Een aanval van Luciano Slagveer kwam bij Morten Thorsby terecht. De middenvelder van de thuisploeg schoot de bal buiten bereik van Tim Krul op de paal. AZ moest twee minuten later weer oppassen. Arber Zeneli kwam na een lange solo het strafschopgebied in gedribbeld, maar kreeg de bal niet bij Slagveer omdat de AZ-verdediging goed gepositioneerd stond.

Bel Hassani schiet raak
In de tweede helft was Jahanbakhsh met een schot gevaarlijk na een slordige uittrap van doelman Mulder. Aan de andere kant was het Stefano Marzo met een gevaarlijke voorzet, maar kwamen Slagveer en Zeneli net te kort. AZ verdubbelde de score in de 57e minuut door een schot van Iliass Bel Hassani. De middenvelder kreeg de bal voor de voeten nadat SC Heerenveen de bal niet kon wegwerken na een hoekschop.

Aansluitingstreffer
In de grimmige wedstrijd, waar veel overtredingen niet werden bestraft door Nijhuis, waren beide ploegen slordig. AZ koesterde de voorsprong en SC Heerenveen speelde steeds opportunistischer en bracht onder meer supersub Henk Veerman in. Dit resulteerde in de 79e minuut in de aansluitingstreffer. Ghoochannejhad maakte slim gebruik van Hatzidiakos en uit de draai passeerde de Iraniër doelman Tim Krul.

Na een overtreding van Lucas Bijker kreeg AZ een vrije trap. Tankovic legde de vrije trap op het hoofd van Weghorst, die de bal net naast het doel van Mulder kopte. Een knappe aanval van SC Heerenveen vijf minuten voor het eind van de wedstrijd ging maar net voorbij aan de voet van Ghoochannejhad. Volendammer Veerman schoot de bal in de 88e minuut van vijf meter nog over het doel van Krul.

Hectische slotfase
In de hectische slotfase kreeg de thuisploeg een vrije trap op ruim 25 meter, maar de bal werd een gemakkelijke prooi voor Krul. De vele ruimte die de Friezen weggaven resulteerde bijna in de 1-3, maar Weghorst schoot ver in de blessuretijd de bal op de voeten van Mulder. In de laatste minuut kreeg St. Juste nog een rode kaart na een harde tackle op Mattias Johansson.

AZ passeert SC Heerenveen op de ranglijst en is in iedergeval de komende twee uren de nummer vier van de eredivisie met 35 punten. SC Heerenveen heeft 33 punten.

Opstelling SC Heerenveen: Mulder; Marzo, Van Aken, St. Juste, Bijker; Thorsby, Ødegaard (Veerman/70), Kobayashi (Namli/88); Zeneli, Ghoochannejhad, Slagveer (Van Amersfoort/63)

Opstelling AZ: Krul; Johansson, Hatzidiakos, Van Eijden, Haps; Seuntjens, Bel Hassani (Van Overeem/76), Rienstra; Jahanbakhsh (Til/90), Weghorst, Tankovic (Dos Santos/90). Bron: RTV N-H

15 Comments

 1. Jeroen

  12 februari 2017 at 19:39

  Dit had ik niet verwacht! AZ speelde erg goed. Vooral de eerste helft. Einde van de tweede helft was het nog even bollenknijpen. Dat hadden ze wel iets beter mogen uitspelen.

 2. Gerrit Vooijs

  12 februari 2017 at 21:24

  Winnen in Heerenveen, Utrecht en Enschede in 1 seizoen. Dat is een mirakel.
  Er is VDB vaak verweten dat hij tactisch niet sterk is maar vandaag was het juist door een tactische ingreep dat AZ de wedstrijd lang in zijn greep had.
  Jahanbakshs op 10 is misschien wel de beste positie voor hem omdat hij hiervoor de dynamiek heeft. Tankovic en Bel Hassani hebben zo’n voetballer als Jahanbakshs naast zich nodig.

  Mooie opsteker voor de wedstrijd van komende donderdag waar dit experiment waarschijnlijk herhaalt gaat worden.
  Qua oetbal zag het er al beter uit.

  Nummer 9 Groningen staat op 9 punten achterstand dus de Playoffs zijn nu al binnen handbereik.
  De Beker biedt grote kansen op directe plaatsing.
  Geen onzekerheid meer over de positie van de trainer.

  Met deze goede ontwikkelingen moet AZ donderdag met veel vertrouwen de confrontatie aangaan met Olympique Lyon en er hopelijk een mooi spektakel van maken.

 3. Vincent

  12 februari 2017 at 22:19

  Matias speelde zijn beste verdedigende wedstrijd ooit in dienst van az!

  • Gerrit Vooijs

   12 februari 2017 at 22:43

   Zou dat komen omdat Svensson hem nu in de nek hijgt en hij bang is dat hij naar de bank verdwijnt ?
   Als dat zo is heeft Max een fout gemaakt door niet voor een goede Back-up voor Johansson te hebben gezorgd.

   • 1AZ1

    13 februari 2017 at 12:04

    Svensson is gehaald voor aankomend seizoen, Mattias laat alles zien om een mooie club na dit seizoen te vinden en wil goed afsluiten met AZ. Denk dat dit ook is afgesproken met Svensson en de technishe staf.

 4. Edwin

  13 februari 2017 at 12:50

  Ik vond dat Haps deze wedstrijd niet in goeie doen was. Ronduit de zwakste schakel.
  Werd een paar keer redelijk makkelijk voorbij gelopen. Gleed regelmatig uit en was niet al te gelukkig in z’n acties.

  Als je dan nog de samenvatting ziet op NOS lijkt het wel dat ze op alles is gemonteerd op de “fouten” van Haps.

  Hoop dat dit een eenmalig incidentje is.

 5. Timon

  13 februari 2017 at 17:50

  Die Mulder is ook een keeper van niks, die Krul trouwens niet veel beter.

 6. kaazie87

  13 februari 2017 at 19:16

  krul heeft mij ook nog totaal niet kunnen overtuigen, alleen het coachen en het uitschieten is een verbetering, maar het echte keeperswerk is bij zowel rochet als krul niet hoogstaand. verleden jaar heeft krul bij jong ajax ook de nodige fouten gemaakt.

  ik lees eigenlijk niets over seuntjens wat mij betreft is hij de afgelopen weken de motor van dit az, man wat speelde hij goed. nu ook weer een passnauwkeuigheid van 84% het meeste van alle spelers op het veld volgens opta.

 7. Woonwagenpower

  13 februari 2017 at 19:47

  Keurige overwinning. Complimenten voor bas de scheidsrechter. Met deze passie, strijd en werklust trekken we meer overwinningen over de streep.

 8. Vincent

  13 februari 2017 at 19:57

  Welke keeper zullen we volgend jaar de competitie mee in gaan? Olij/bakker en Rochet weer?

 9. kaazie87

  14 februari 2017 at 18:03

  olij en bucker ben ik geen fan van, het zou mij niets verbazen als huiberts het voor elkaar krijgt om krul voor langere tijd vast te leggen, en ik zou dan schendelaar naar voren schuifen als 2e keeper. echt waar kijk de beelden mar als je hem nog nooit heb zien keepen. ik kan je vertellen dat dat echt een hele grote kan worden. voor schendelaar was vorig jaar meer interesse dan boadu nu

  • Gerrit Vooijs

   14 februari 2017 at 19:47

   Maar ja, wij hebben Nick van Aart ………….

   • Vincent

    15 februari 2017 at 09:07

    Traint hij alleen keepers van de eerste selectie of?

    • Gerrit Vooijs

     15 februari 2017 at 10:34

     Geen idee of hij de jeugd traint. Maar gezien het feit dat onze jeugdkeepers zich goed ontwikkelen totdat zij bij de eerste selectie worden gehaald en dan onder de hoede van Nick van Aart vallen………
     Maar dat is een aanname natuurlijk. Misschien is er iemand hier die het wel weet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *