Voorbeschouwing sc Heerenveen – AZ

By
Updated: februari 10, 2017

Na de winterse vrijdagtraining sprak John van den Brom in Grand Café Van Gaal met de pers. Over de strijd om de spitspositie, de revalidatie van Ron Vlaar en het duel van zondag met sc Heerenveen. “Aan elkaar gewaagd.”

Fred Friday nam afgelopen weekend de positie van de geschorste Wout Weghorst in. De Nigeriaan scoorde twee keer. “Wout staat tegen Heerenveen weer in de spits”, zei Van den Brom. “Maar ik ben zeker blij met het optreden van Fred tegen PSV. Ze groeien qua niveau echt steeds dichter naar elkaar toe.”

Scherp
Van den Brom vervolgt: “We wisten al dat we twee goede spitsen hebben, waarvan er maar één kan spelen. Het is dus zaak om ze scherp te houden. Ze moeten elkaar naar een hoger niveau stuwen; dat is een mooi proces.”

In het centrum van de verdediging neemt Pantelis Hatzidiakos de plek van de geschorste Stijn Wuytens in. “Panta is de meest logische vervanger”, zei Van den Brom, die op de bank een plek heeft vrijgemaakt voor nieuweling Jonas Svensson en Jop van der Linden. “Jop heeft nog wat tijd nodig om op zijn oude niveau terug te komen.”

Vlaar
Vlaar is nog geen optie voor een basisplaats. De van een kuitblessure revaliderende aanvoerder ligt volgens Van den Brom wel ‘op schema’. “Zondag komt voor Ron nog te vroeg. We moeten eerst zorgen dat hij topfit is zodat hij het seizoen vervolgens kan uitspelen.”

Larsson
De Friese opponent mist tegen AZ behalve trainer Jurgen Streppel ook aanvaller Sam Larsson. Van den Brom: “Echt een aderlating voor Heerenveen. De vier jongens voorin zijn heel bepalend bij ze. Larsson is momenteel een van de beste spelers in de Eredivisie.” AZ mist behalve de geschorste Wuytens ook Derrick Luckassen, die tegen PSV zijn vijfde gele kaart pakte.

sc Heerenveen
Eind januari schakelde AZ in Alkmaar sc Heerenveen uit in het bekertoernooi, waardoor het doordrong tot de halve finales. “Ze hebben het ons toen echt moeilijk gemaakt”, weet Van den Brom. “Na afloop dacht ik dat Heerenveen meer verdiend had. Maar nu we alles hebben teruggekeken, blijkt dat wij meer kansen hebben gehad. Beide ploegen zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Het wordt een sleutelwedstrijd in de race om plek vier.” Bron: AZ

16 Comments

 1. Jay

  10 februari 2017 at 16:07

  Persoonlijk had ik Friday laten staan. Die heeft eindelijk wat vertrouwen gekregen en dan moet je dat niet meteen weer teniet doen door hem de wedstrijd erna op de bank te zetten.

  Als je deze verliest wordt plek 4 inderdaad wel heel erg moeilijk, dus wat dat betreft moet deze gewonnen worden.

  Overigens is plek 4 alleen nog belangrijk voor de statistieken en het geld, want je gaat er niet meer direct Europa mee in.

  • Ryan

   10 februari 2017 at 18:45

   Ik hoop op een gelijkspel ik denk dat er meer niet inzit.

   Utrecht heeft problemen en er zijn 7 (!) Spelers ziek dus dat is positief voor az

 2. Ryan

  10 februari 2017 at 18:44

  (Sarcasme aan) jeej laten we Weghorst in de spits en niet de spits die in de vorige wedstrijd indruk maakte en meer potentie heeft! Top!! Goede keuze van onze tactisch sterke trainer van den Brom.(Sarcasme uit)

  Ik ben heel benieuwd hoe van Brom het gemis van Wuytens en Luckassen oplost.

  Ik zou zo spelen:

  ………………Krul………….

  Mattias..Van Eijden..vd linden..Wijndal..Haps

  ……………Rienstra..Overeem……

  Bel Hassani……..Weghorst……..Jahanbaksh

  • Vincent

   10 februari 2017 at 18:51

   Met Hatsidakos

 3. Vincent

  10 februari 2017 at 18:49

  Word leuk voor reza een centrum met van eijden en hatsidakos :/ hij was duidelijk de zwakste schakel van dr wedstrijd tegen psv….

  • AZ Alkmaar

   10 februari 2017 at 20:21

   Dat was op de rechtsback niet in het centrum..

   • Vincent

    11 februari 2017 at 02:08

    Dus? Veranderd niets aan het feit

 4. i.Pjotr

  10 februari 2017 at 20:46

  Was niet verkeerd geweest…….
  4 mans middenveld en weghorst met friday in de spits.
  Iets uitproberen is Johnnie goed in……..

 5. woonwagenpower

  11 februari 2017 at 17:45

  Hearrenfean sil brând wêzen op sukses tsjin AZ, nei de beker wedstryd tsjin ús. Mar wy meie net ferjitte, dat Hearrenfean yn Alkmaar tefolle hat krigen, troch in ras suver doelpunt fan AZ wat net telde, hold Hearrenfean dochs in punt oer oan dat duel.Ik acht AZ hielendal net kansloos, as hja de krekte wedstryd mentaliteit meinimme nei Fryslân, en faaks mei in bytsje lok, moatta der trije punten foar AZ inzitten. AZ voorwaarts marse. Mei lef en flair dy Fryske koekenbakkers oprollen, dan hat de kok fan AZ faaks foar jimme in tsiis fondue yn petto.

 6. Gerrit Vooijs

  11 februari 2017 at 18:48

  Sleutel wedstrijd om plek 4…… Wat een onzin. Alles staat heel dicht bij elkaar dus het komt aan op de eindsprint en niet op deze wedstrijd die AZ traditiegetrouw met grote cijfers verliest.
  Staat tegenover dat AZ uit al van Twente en Utrecht gewonnen heeft en dat geeft aan dat AZ met wat meer ruimte beter uit de voeten kan.

  Maar plek 4, 5, 6 en 8 leveren allen de Playoffs op omdat of AZ of Vitesse rechtstreeks Europa in gaat.
  Dus moet je kijken naar nummer 9. Dat is een concurrent voor plaatsing voor de Playoffs.

  Ik hoop op een gelijkspelletje maar van Eijden en Hatsediakos zijn geen Luckassen die Goochem ontzichtbaar maakte.

 7. Brandon

  11 februari 2017 at 21:34

  Gerrit we beginnen met 10 man tegen 11 want onze zeer tactische coach stelt de alleskunner Tankovic weer eens op die om beurten speelt met Garcia en dos Santos, het lijkt het spelletje wie van de drie wel. Zo ga je toch geen elftal samenstellen? De woorden staan in de Alkmaarsche Courant en worden door JvdB gesproken. Ook geeft hij daar aan dat hij misschien ook wel eens met 2 spitsen dus 4-4-2 zou kunnen gaan spelen, waarom nu niet? Dit is dus hoe de zogenaamde technische staf bepaald hoe we spelen.

 8. kaazie87

  12 februari 2017 at 10:45

  ik heb het ook gelezen brandon, vindt het niet eens zon slecht idee want onze buitenspelers renderen toch allebei niet naar hun kunnen. van alireza wordt veel meer verwacht en de linksbuiten positie is al jaren een probleem. vond trouwens die mahi weer lekker spelen bij groningen dat is verreweg hun belangrijkste speler, zou een prima opvolger van dos santos kunnen wezen

 9. Ruud

  12 februari 2017 at 17:01

  Wat geweldig dat AZ weer gewonnen heeft! Zo verder gaan tegen Olympique Lyon!

 10. Vincent

  12 februari 2017 at 17:11

  Mooi beide buitenspelers hebben gescoord

 11. kaazie87

  12 februari 2017 at 18:49

  bel hassani wisselde vaak met positie met ali, maar bel hassani is geen buitenspeler.

  man of the match was deze week voor mij weer seuntjens. terwijl seuntjens heel veel goeds deed vond ik Rienstra weer zwaar tegenvallen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *