AZ verliest in Arnhem van Vitesse (2-1)

By
Updated: januari 29, 2017

AZ heeft de uitwedstrijd met Vitesse met 2-1 verloren. De ploeg uit Alkmaar speelde een uur lang heel pover, maar kwam in het laatste half uur nog sterk terug in het duel. Het slotoffensief kwam echter te laat, waardoor de punten in Arnhem bleven.

Met dezelfde elf namen als in het gewonnen bekerduel met SC Heerenveen begon de ploeg van John van den Brom aan het competitieduel in Arnhem. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Ben Rienstra in de zesde minuut van de wedstrijd. De aanvoerder zag zijn schot op de lat uiteenspatten.

De thuisploeg kwam na tien minuten op voorsprong dankzij Lewis Baker. De huurling van Chelsea schoot de bal van buiten de zestien in de verre hoek. Sergio Rochet zat er nog aan met de hand, maar dat mocht niet baten. AZ creërde in het eerste halfuur amper goede mogelijkheden. Dabney dos Santos probeerde het met een schot en Wout Weghorst met een kopbal, maar beide pogingen waren een prooi voor doelman Eloy Room.

Ricky van Wolfswinkel schoot de 2-0 tegen de touwen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel van Baker. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Weghorst voor een overtreding op Maikel van der Werff van scheidsrechter Jochem Kamphuis een gele kaart.  De spits mist daardoor het duel met PSV vanwege een schorsing.

Miscommunicatie
Met een dubbele wissel in de rust wilde Van den Brom de wedstrijd doen kantelen. Het was de thuisploeg die door Baker bijna op 2-0 kwam, maar de Vitesse-speler zag zijn kopbal in het zijnet belanden. De thuisploeg kwam in de 50e minuut alsnog op een 2-0 voorsprong. Geklungel en miscommunicatie van de AZ-defensie gaf Nathan, ook gehuurd van Chelsea, de gelegenheid om in een leeg doel de bal te schieten.

Eigen doelpunt Kashia
AZ kwam op 2-1 in de 64e minuut. Alireza Jahanbakhsh ontsnapte aan buitenspel en gaf de bal voor op Levi Garcia. De invaller zag zijn inzet door Room worden gekeerd. Vitesse-aanvoerder Kashia probeerde de bal daarna weg te koppen, maar dit resulteerde in een eigen doelpunt.

Garcia kreeg in de 72e minuut de kans op de gelijkmaker. De voetballer uit Trinidad en Tobago kapte Kelvin Leerdam uit, maar schoot de bal van tien meter hard in het zijnet. Een paar minuten later waagde Derrick Luckassen een poging. De middenvelder zag zijn schot van richting worden veranderd en naast het doel eindigen.

Rienstra kreeg in de 84e minuut van dichtbij de mogelijkheid op de 2-2. Een geplaatste voorzet van Ilias Bel Hassani kwam bij de eerste paal terecht bij de middenvelder. Rienstra gleed de bal echter net naast het doel. AZ hield de druk er vol op in de slotfase en Vitesse loerde op een uitbraak. Het slotoffensief van de Alkmaarders kwam echter te laat, waardoor het duel eindigde in een 2-1 overwinning voor Vitesse.

AZ blijft de nummer vijf in de eredivisie met 32 punten uit 20 wedstrijden. Vitesse staat op de zevende positie met 30 punten uit evenveel wedstrijden.

Opstelling Vitesse: Room; Leerdam, Van der Werff, Kashia, Kruiswijk; Baker, Nakamba, Nathan (Miazga/79); Rashica (Zhang/71), Van Wolfswinkel, Tighadouini

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Van Eijden, Wuytens, Haps; Seuntjens (Bel Hassani/46), Luckassen, Rienstra; Jahanbakhsh, Weghorst (Friday/46), Dos Santos (Garcia/54) Bron: RTV N-H

16 Comments

 1. NHN

  29 januari 2017 at 20:06

  Rochet , en weer bedankt !!
  Als je alle feiten op een rijtje zet had AZ hier helemaal niet hoeven verliezen.
  Tweede helft was best wel aardig. maar dan moet je de kansen wel benutten.
  En dan heb je aan zo’n Friday echt geen zak.
  Bovendien hebben we Rochet op doel staan. En tsja… als je echt je bovenin de ranglijst wil melden. Zul je niet met een keeper als Rochet op de proppen moeten komen.
  Het is lang niet altijd een slechte keeper. Maar je weet het iedere wedstrijd maar nooit. Als ‘ie weer een offday heeft, zoals vandaag, dan krijg je dit.
  Om een keeper van die wisselvalligheid af te helpen en ‘m zekerder te maken, heb je zoiets als een keeperstrainer. Deze functie is bij AZ al jaren niet goed ingevuld. Die Van Aart levert geen goede keepers af.
  Van den Brom krijgt op zijn bord,(terecht denk ik) dat hij het 2 jaar goed gedaan heeft als sub-topper,maar niet de man is die AZ verder kan helpen naar boven te kunnen kijken.

  Maar die van Aart…wanneer wordt die eens de wacht aangezegd? De kwaliteiten van onze keepers zijn al jaren ondermaats. Maar AZ blijft maar doormodderen op dit gebied. Ingrijpen Huiberts!

  De weken van de waarheid zijn goed begonnen met een (zij het fortuinlijke) winst op Heerenveen. Maar deze wedstrijd levert weer veel vraagtekens op.
  Het lukt maar niet om AZ constant te laten spelen. (aan aantrekkelijk voetbal wil ik helemaal nog niet denken, eerst resultaten)

  In feiten maakt de competitie helemaal geen zak meer uit. Het aansluiting zoeken met de traditionele top 3 is zo goed als mislukt.
  De beker rest nog, (en daar ben ik allang al blij mee) maar als je die niet wint, dan sta je helemaal nergens.
  Ja misschien plaatsing voor de play-offs, maar daar heb ik helemaal niks mee.
  En laten we eerlijk zijn: AZ heeft niks met nacompetities/play offs. Loopt altijd op een kater uit.

  Kortom: maar hopen dat AZ deze weken van de waarheid nog wat resultaten kan behalen om een beetje goeie moed te kweken voor de beker.
  Daar zal AZ het toch echt op moeten gooien. Om daarna toch echt eens echt te gaan doorselecteren. Zorg eens voor écht een keeper die punten pakt, en een keeperstrainer die keepers beter maakt.
  En een trainer die AZ in z’n geheel van de wisselvalligheid af helpt.

  • oma

   29 januari 2017 at 20:35

   goed en mooi geschreven mijn compliment.

 2. kaazie87

  29 januari 2017 at 20:12

  Je begint terug te verlangen naar de glorietijden van AZ.
  Tijden waar in het stadion bomvol zat.
  Tijden waar in er nog dagen over een wedstrijd werd nagepraat.
  Je als 1 man achter de club stond.
  Je seizoenkaart geen weggegooid geld was.
  Er een trainer op het veld stond die het beste uit de selectie wist te halen.
  De ploeg bereid was om 2×45 minuten het gras op te vreten voor de winst

 3. Gerrit Vooijs

  29 januari 2017 at 20:18

  61 % balbezit, meer schoten op doel, meer hoekschoppen, de complimenten voor het vertoonde spel, AZ had zeker een punt verdiend enz enz.

  Allemaal heel mooi maar geen punten na een aantrekkelijke pot voetbal.

  Maar goed er zijn genoeg positieve punten dus laten we dit als een incident beschouwen.

  Simpele kansen moet je zo simpel mogelijk afronden. Met name die eerste van Rienstra waarbij hij alle tijd en ruimte had koos hij naar eigen zeggen bewust voor het dak van het doel. Dat was de moeilijkste keuze.

  • Brough

   29 januari 2017 at 20:48

   Dit hele seizoen is al 1 incident.
   Na volgende week sta je 8e, of geloof je in een wonder tegen Psv
   met Friday in de spits?

   • oma

    29 januari 2017 at 20:51

    weet je je moet dit soort wedstrijden met de mantel der liefde bedekken.
    een incident,maar gauw vergeten en meer van dat slappe gelul.

 4. kaazie87

  29 januari 2017 at 20:22

  nou weet ik ook wel dat az een opleidingsclub is, en dat spelers fouten mogen maken want daar schijnen ze beter van te worden. maar hoelang duurt die opleiding bij az dan wel niet?? met andere woorden hoelang mogen johnansson dos santos en rochet telkens dezelfde fouten maken. als ik telkens dezelfde fouten maak op mijn werk krijg ik een officiele waarschuwing doe ik het nog een keer is het ontslag op staande voet.

  we hebben 3 linksbuitens en geen van alle functioneert naar behoren en je heb miljoenen op de bank, dan probeer je er toch 1tje te slijten en haal je der 1 die wel functioneert of zie ik dat nu verkeerd?? neehoor bij az wachten ze net zolang totdat hij gaat functioneren. bij psv ajax of feyenoord had je der allang uitgelegen..

 5. kaazie87

  29 januari 2017 at 20:30

  je moet harder woorden als club, wil je het de top 3 echt lastig gaan maken. niet goed functioneren betekent gewoon dat je voorlopig niet meer speelt punt klaar

 6. remco

  29 januari 2017 at 21:27

  dit zij van de brom tegen fox sports.

  Rochet ging bij een tegentreffer de mist in en Rienstra miste meerdere opgelegde kansen. “Dat is part of the game”, countert de AZ-coach. “Sergio is een jonge talentvolle keeper die zich ontzettend goed ontwikkelt. Dit zijn de eerste echte fouten in de competitie die voor ons echt schadelijk zijn.

  als je dit hoort vraag toch af of hij nu hij weet dat er waarschijnlijk toch niet verlengt wordt er gewoon om doet dat die kut keeper erin blijft staan.

  geen fouten ben je blind, en ontwikkelt zich goed hij is alleen maar slechter gaan keepen, je wilt mee doen bij de top dan moet je niet zoon kut keeper als die grabbelaar.

  ga alstublieft morgen weg bij az en neem van aart en rochet mee

 7. Timon

  29 januari 2017 at 22:04

  Wat zijn jullie allemaal weer negatief! Hahahaha !
  Wat een zootje! Vuilnismannen,kom op !

 8. Evert

  30 januari 2017 at 02:56

  NO COMMENT!

 9. KeesK in Paraguay

  30 januari 2017 at 12:42

  Je kan tekortkomingen een lange tijd verbloemen door geluk maar de dag komt dat je keihard door de mand valt. In dit geval naar plaats acht of lager op de ranglijst. Maar het spuien van voetbalcliché’s door John houdt nooit op, todat hij door AZ definitief aan de straatkant is gezet. Vierde plaats was het hoogst haalbare en dat kan nu ook wel bij het afval.

 10. Silver

  30 januari 2017 at 13:20

  Nieuwe rechtsback Jonas Svensson ondergaat momenteel medische keuring en krijgt bij AZ een meerjarig contract. Dit is een prima actie en ook noodzakelijk !

  • Harry

   30 januari 2017 at 13:27

   Nu nog een nieuwe keeper ,spits van jong AZ erin en Rienstra op de bank.

   • Silver

    30 januari 2017 at 14:10

    Als je met spits van jong AZ Boadu bedoelt, dat zou ik ook wel eens willen zien !

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *