AZ sluit 2016 af met winst op Twente

By
Updated: december 17, 2016

In een weekend waarin alle concurrenten punten verspeelden, pakte AZ zaterdagavond wel de volle winst. Door een doelpunt in blessuretijd won het in Enschede knap met 1-2 van FC Twente. Daardoor gaat AZ als nummer vijf van de eredivisie de winterstop in, met één puntje achterstand op de nummer vier, Heerenveen.

Zo sloot AZ de eerste seizoenshelft uitstekend af. Met 28 punten uit 17 wedstrijden heeft het negen punten meer dan vorig seizoen bij het ingaan van de winterstop. Met ook nog eens succes in de Europa League (plaatsing voor de knock-outfase) en de KNVB beker (plaatsing voor de kwartfinale) kan AZ dan ook met een tevreden gevoel op vakantie.

AZ dankte de overwinning aan een eigen doelpunt van Peet Bijen. De verdediger van FC Twente werkte een voorzet van AZ-linksback Thomas Ouwejan in eigen doel. Het was een gelukkige ontknoping voor AZ, maar ook eentje die paste bij de spectaculaire tweede helft in de Grolsch Veste.

AZ, dat niet kon beschikken over de geblesseerde linksback Ridgeciano Haps, was direct na rust op voorsprong gekomen. Iets meer dan vijftien seconden na de aftrap van de tweede helft lag de 0-1 erin. Op aangeven van Alireza Jahanbakhsh schoot Wout Weghorst de bal glijdend langs Twente-doelman Nick Marsman.

Met dat doelpunt brak Weghorst de wedstrijd open. De eerste helft was namelijk van beide kanten vrij behoedzaam, al ging AZ wel agressief van start. Het probeerde FC Twente direct onder druk te zetten en had daar in het eerste kwartier succes mee, al leverde een kans voor Robert Mühren net geen doelpunt op.

Later in de eerste helft kreeg ook Weghorst een schietkans, maar de beste kans was voor FC Twente. Enes Ünal kon vrij inkoppen. AZ-doelman Sergio Rochet redde echter met een reflex.

De tweede helft was een stuk leuker, vooral door dat snelle openingsdoelpunt van Weghorst. FC Twente was daardoor genoodzaakt de aanval te zoeken en deed dat dan ook. Dat leverde eerst een afgekeurd doelpunt op (buitenspel) en kort daarna kwam AZ nog een keer goed weg. Een handsbal van verdediger Derrick Luckassen werd door scheidsrechter Jochem Kamphuis niet gezien. Een penalty voor FC Twente was op zijn plaats geweest.

Halverwege de tweede helft kwam FC Twente alsnog op 1-1. Luckassen verloor spits Ünal even uit het oog, waarna de topscorer van FC Twente resoluut scoorde.

Daarna golfde het spel op en neer, waarna AZ in de blessuretijd de gelukkigste ploeg was. Voor Thomas Ouwejan, de veranger van linksback Haps, was de ontknoping bovendien een mooie beloning voor een prima wedstrijd. Bron: N-H dagblad

11 Comments

 1. Silver

  17 december 2016 at 22:42

  Lekker hoor, ook een keertje geluk.
  De laatste wedstrijd winnend afsluiten en het volgend jaar weer met nieuwe energie er tegen aan !

 2. Niels

  17 december 2016 at 22:53

  Het was inderdaad mazzel. Aan de anders kant had Twente heel veel mazzel bij de inzet van Til. Al met al een redelijke wedstrijd, die zeker in het laatste uur leuk was om naar te kijken. Niveau was niet hoog, maar spanning vergoeding alles. Goede afsluiting en op naar een succesvol 2017!!

 3. Ruud

  18 december 2016 at 01:09

  Kom d’r maar in, Timon! Kansloos!

 4. Timon

  18 december 2016 at 08:47

  Meer dan een strijd met Heerenveen om de vierde plaatst zit er niet in.

  • Ruud

   18 december 2016 at 13:39

   Daar ben ik het wel mee eens, Timon

 5. Gerrit Vooijs

  18 december 2016 at 09:14

  Zo het zit erop.
  AZ staat 5e op 1 punt van de 4e plaats, overwinterd inde Europa League en zit nog in de Beker.

  17 wedstrijden : 7 overwinningen, 7 gelijke spelen, 3 nederlagen. Die 5e plaats is op koers maar in de 2e seizoenshelft moet AZ zien te klimmen naar de 4e plaats, het hoogst haalbare. Cijfer een 7.

  AZ overwintert in Europa en dat was het doel.
  10 wedstrijden: 5 overwinningen, 3 gelijke spelen en 2 nederlagen. Het was een Houdini act maar AZ speelde het klaar. Het deed dat via 2 overwinningen op rij waarvan de laatste meteen de beste wedstrijd van het seizoen was.
  AZ piekte toen het absoluut moest. Cijfer een 8.
  AZ zit nog in de Beker maar heeft daar oor weinig tot niets hoeven doen door de lage weerstand. AZ heeft gedaan wat het moest doen. Cijfer 6.

  Gemiddeld een 7 en dat geeft de prestatie van AZ goed weer. Ruim voldoende maar niet goed. Zoals vaker de afgelopen jaren blijkt AZ de eerste seizoenshelft met 30 wedstrijden moeilijk te verteren.
  Het vertrek van goalgetter Jansen en Henriksen werd gevoeld. De nieuwe spelers Weghorst, Friday, Seuntjes, Van Eijden en Bel Hassani zijn andere spelers en hadden/hebben hun aanpasdingsproblemen.

  Het amusementsniveau was bij vlagen goed maar meestal was het flets. AZ had dus zijn pieken en dalen maar de resultaten bleven redelijk doordat AZ de schade wist te beperken.
  30 wedstrijden met slechts 5 nederlagen last dat goed zien.

  De tweede seizoenshelft zal een lichter programma geven omdat het Europese programma kleiner zal zijn.
  Ik heb de hoop dat AZ dan mooier voetbal laat zien.
  Weghorst is een aanwinst. Deze badboy werkt, sleurt en maakt doelpunten. Gisteren een goede goal en een schitterende assist. Zoals hij die bal met 1 beweging uit de lucht onder controle had en het overzicht hield, prima. Niet de mooiste voetballer maar op zijn rendement valt niets aan te merken.
  Seuntjes heeft zich boven verwachting ontwikkeld. Prima voetballer voor AZ.
  Bel Hassani is een prima Back-up voor Alireza waardoor deze scherp wordt gehouden.
  Van Eijden is een prima verdediger maar matige voetballer. Vlaar kan geen druk wedstrijdprogramma meer aan. Luckassen doet het echter prima. Rochet is een stabiele keeper die AZ meerdere keren overeind heeft gehouden. Haps is de enige topper in dit AZ, Top-3 materiaal.

  Sportief was het dus een geslaagde eerste seizoenshelft.

  Allemaal fijne feestdagen !

  • AZ'67

   18 december 2016 at 14:46

   Prima analyse Gerrit,

   Conclusie AZ heeft zijn doelstellingen behaald met over het algemeen onaantrekkelijk voetbal.

   Sec op basis daarvan kan je stelen dat Van den Brom zijn werk goed gedaan heeft, echter als je er wat dieper op in gaat dan heb ik wel aan aantal kanttekeningen.

   Hoe komt het dat AZ zo wisselvallig speelt, is er een probleem met de algemene conditie van de spelers? Hoe komt het dat een ervaren trainer 4 maanden nodig heeft om tot een basisopstelling te komen? Op die manier kan je nooit automatismen trainen en dat heet en gaat je onnodig punten kosten. Heeft Van den Brom bepaalde spelers beter gemaakt? Volgens mij niet, over het algemeen is het niveau middelmatig. Misschien uitgezonden van Muhren en Weghorst maar de eerste is ondanks VDB beter geworden en Van Overeem is een schim van wat hij vorig jaar was.

   • Gerrit Vooijs

    19 december 2016 at 06:55

    Hoe komt het dat VDB zolang nodig heeft om tot een basisopstelling te komen ?
    Weghorst, Bel Hassani, Jahanbakhsh, Friday, Dos Santos, Seuntjes, Muhren, Rienstra, Wuytens, Haps, Tankovic, García, zijn allemaal leuke spelers maar zijn niet gewend om 30 wedstrijden zonder interlands in 17 weken te voetballen. Dat dubbel programma vraagt vooral mentaal maar ook fysiek heel veel van deze jonge opkomende spelers.

    AZ moest presteren gezien de uitspraken van onze directie. Bij de achterban zijn hierdoor de verwachtingen opgeschroefd.
    VDB heeft spelers meerdere wedstrijden laten staan maar uiteindelijk ging het wel om de knikkers en niet om leuk voetbal.
    Dos Santos, Overeem, Jahanbakshs , Weghorst, Friday, allemaal hebben zij die druk gevoeld.

    Volgende keer minder hoge verwachtingen en daardoor meer kunnen experimenteren of toch resultaten met als gevolg dat er voor de punten wordt gegaan ?
    Het is een dilemma waar ik gelukkig geen oplossing voor hoef aan te dragen 🙂

  • Edwin

   20 december 2016 at 12:25

   Goed verslag. Ik zet allen mijn kanttekening bij Rochet en VDB.

   Rochet is een spring in het veld en alles behalve dan stabiele factor in dit elftal. Hij heeft AZ overal meer punten gekost dan dat hij er gepakt heeft. (en dan heb ik het niet alleen over het 1ste seizoenshelft.) Speel een bal terug op Rochet en hij verdwijnt gegarandeerd over de zijlijn. Met vrije trappen is hij zeer onzeker en gaat hij niet vrijuit.

   VDB heeft naar mijn mening aantoonbaar GEEN enkele speler beter gemaakt. Ik vind het vervelend om te zeggen maar de spelers grossieren in middelmaat en zullen dat ook, met deze trainer, blijven. Terwijl er naar mijn mening genoeg potentie in dit elftal zit. Inzet en beleving zullen dit moeten compenseren en daar schort het soms ook nog wel aan.

   Fijne dagen allemaal.

   • i.Pjotr3

    22 december 2016 at 21:22

    Rochet is niet het probleem, deze jongen heeft talent zat.
    Maar elke keeper zal diep zinken olv N van Aart. 🙁
    Zolang AZ met deze persoon (die zichzelf geweldig vindt) verder gaat, zal het in het doel nooit verbeteren

 6. Vak J

  18 december 2016 at 12:16

  Een mooie afsluiting van het jaar. Het geluk een keer aan onze kant:) Voor allen fijne feestdagen toegewenst en een heel gezond 2017!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *