AZ via ASWH naar de kwartfinale van de KNVB Beker

By
Updated: december 15, 2016

AZ heeft woensdagavond met 2-0 gewonnen van ASWH en plaatste zich daardoor voor de kwartfinales van de KNVB Beker. In een matig duel verzorgden Robert Mühren en Fred Friday, verdeeld over twee helften, de doelpunten voor de ploeg van John van den Brom.

AZ begon het bekerduel met twee debutanten in de basis. Onder de lat startte de 21-jarige keeper Nick Olij. Calvin Stengs (17) maakte als rechtsbuiten zijn eerste minuten in de Alkmaarse hoofdmacht. Daarmee verschenen er liefst acht spelers die de Alkmaarse jeugdopleiding doorliepen aan de aftrap.

Mühren
Niet geheel onverwachts kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Met iets meer dan vijf minuten op de klok probeerde Mühren Stef Doedée uit met een afstandsschot. Met enige moeite wist de ASWH-doelman de poging met zijn vuisten te verwerken. Niet veel later moest de keeper gestrekt naar de hoek op een vrije trap van Derrick Luckassen.

ASWH
In de 23e minuut lieten ook de bezoekers zich gelden. Een indraaiende vrije trap van Mels van Driel werd verlengd door centrale verdediger Jerry Tieleman en zijn kopbal ging net naast de goal van Olij. Aan de andere kant streepte de mee opgekomen Thomas Ouwejan de bal in de handen van Doedée.

Van de lijn
Na 36 minuten was ASWH het dichtst bij de openingstreffer. Een corner van de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht belandde op het hoofd van aanvoerder Jesper van den Bosch, maar bij de eerste paal stond Helmer goed opgesteld om de bal weg te trappen.

Mühren 1-0
Op slag van rust was het toch AZ dat op 1-0 kwam. Een voorzet van Muamer Tankovic belandde via een ASWH-been voor de voeten van Mühren, die de bal met zijn linker uit de draai hoog in de touwen schoot.

Olij
Na de thee was het opnieuw Mühren die probeerde het net te vinden. Helmer lepelde de bal met zijn linkervoet in het strafschopgebied, maar de Volendammer produceerde met zijn hoofd een slap rollertje. Van Driel testte niet veel later Olij voor het eerst. De linkshalf haalde van afstand uit, waarna de jonge AZ-doelman horizontaal naar de hoek moest.

Tankovic
Tankovic kreeg na ruim een uur een opgelegde kans om de voorsprong te verdubbelen. Na een snelle uitbraak via Mühren, kapte de Zweed zichzelf vrij en had alle tijd om uit te halen. Het vizier stond echter niet op scherp en de inzet ging ruim naast.

Paal
In de 75e minuut was AZ tweemaal dicht bij een goal. Eerst schoot Friday een voorzet van Fernando Lewis op de paal. Nog geen minuut later werd een inzet van Stengs van de lijn gehaald.

Friday 2-0
Met het einde in zicht, werd het alsnog 2-0 voor de Alkmaarders. Invaller Iliass Bel Hassani probeerde Levi Garcia te bereiken, maar een ASWH-verdediger onderschepte de voorzet en kopte terug op zijn doelman. Doedée verkeek zich, liet de bal los en Friday schoot vervolgens raak in het lege doel.

Loting
Door de zege plaatste AZ zich voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Donderdagavond vindt na Heracles Almelo – Sparta Rotterdam in het Polman Stadion de loting plaats.

Van den Brom: ‘Belangrijkste is volgende ronde’
“Het belangrijkste is dat we door zijn”, zei Van den Brom na afloop. “We hebben dat gedaan door een aantal jongens rust te geven, waardoor ook een aantal jongens de kans heeft gekregen om hun debuut te maken. Dat zijn mooie dingen.” Bron: AZ.nl

10 Comments

 1. Vak J

  15 december 2016 at 12:21

  Dat kapot spelen heb ik vaker gezien. Tegen amateurclubs tot nu toe matige overwinningen behaald en zeker de tegenstander niet kapot gespeeld. Gewoon eerst maar even voetballen en een juiste wedstrijdmentaliteit tonen vanaf de eerste minuut. We spreken aan het einde van de wedstrijd wel of de tegenstander kapot gespeeld is of niet. Er mag zeker geen sprake van onderschatting zijn! Het uitvak zal vol zitten tegenover een vrijwel leeg stadion. Maar ik ben er!

  Dit schreef ik gisteren en het is exact zo uitgekomen. Zelfs tot 10 minuten voor tijd zat de 1-1 in de koker. Zelfs daarvoor al omdat ASHW absoluut een strafschop verdiende. Er is absoluut geen 1 moment sprake geweest van kapot spelen van de tegenstander. We zijn een ronde verder maar daar is dan ook alles mee gezegd. Aan klantenbinding heeft AZ niet gedaan en dus zullen er een volgende keer bij een mindere tegenstander er minder dan 4000 man op de tribune zitten. Sterker nog ik denk dat we op deze manier een punt bereiken waarop er meer uit supporters zullen zijn dan thuissupporters. Ik zat naast supporters van ASWH en zij schrokken van het lege stadion. Dan maar hopen op een zware tegenstander thuis misschien dat de stoeltjes dan wat meer bezet zullen zijn. Een teleurgestelde toeschouwer maar wel een ronde verder.

  • Remco

   15 december 2016 at 20:36

   Ach ja kan erger, kijk naar ajax:)

 2. Urdal

  15 december 2016 at 21:11

  Kunnen we die broere van fc Oss niet halen. Misschien een Vincent Jansen geval. Zal niet al te duur zijn.

  • Vincent

   16 december 2016 at 09:16

   Boere idd

   • Jan

    16 december 2016 at 12:49

    ruilen met Friday (als Oss erin trapt)

 3. Silver

  15 december 2016 at 23:38

  Mooie loting thuis tegen Heerenveen

 4. Gerrit Vooijs

  16 december 2016 at 00:34

  Zeer lastige loting tegen het altijd vervelende Heerenveen. Dat is een ploeg waar AZ maar heel moeilijk van wint en zeer regelmatig ook van verliest.

  GAE uit, Sparta thuis, Heerenveen thuis ( Beker), Vitesse uit en PSV thuis, Heerenveen uit, Olympique Lyon thuis, Willem II uit, Olympique Lyon uit, zie daar het openingsprogramma van AZ van 13 januari tot 23 februari na de winterstop.

  Een zeer pittig programma.

  Daarna heeft AZ een herstelprogramma met 2 thuiswedstrijden, uit naar Feyenoord en weer 2 thuiswedstrijden.

  Belangrijk dus om goed te eindigen tegen Twente, uit rusten en dan hopelijk heel goed starten in januari / februari want die eerste 4 weken zullen dit seizoen kleur geven of juist niet.

  • Timon

   16 december 2016 at 09:50

   Ongeacht de uitslagen zal je het wel weer een positieve draai geven…..

   • Jay

    16 december 2016 at 11:22

    Ongeacht de uitslagen zal jij het wel weer een negatieve draai geven…

    • Timon

     16 december 2016 at 18:38

     Een realistische draai

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *