Slap AZ kansloos tegen Feyenoord (0-4)

By
Updated: december 11, 2016

Feyenoord heeft een onverwacht makkelijke middag beleefd bij AZ. De koploper van de eredivisie besliste de op papier lastige uitwedstrijd al voor rust met drie doelpunten en won in Alkmaar uiteindelijk met 4-0.

Zonder de gepasseerde Dirk Kuijt speelde Feyenoord kort voor de winterstop een van zijn beste wedstrijden van dit seizoen, juist na een periode waarin de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst vaak niet meer kon overtuigen.

Feyenoord liet een heel ander gezicht zien dan drie dagen eerder in de Europa League tegen Fenerbahçe. De Rotterdamse formatie speelde toen mat en onherkenbaar in een wedstrijd die gewonnen moest worden om Europees te overwinteren, maar kansloos verloren ging (0-1). AZ dwong donderdag wel een vervolg in de Europa League af door Zenit Sint-Petersburg te verslaan. Hoe anders presenteerden beide ploegen zich zondag in Alkmaar, waar de thuisclub dit seizoen nog geen competitieduel had verloren.

De opleving van Feyenoord kan niet los worden gezien van de gewaagde keuze van Van Bronckhorst, die zijn aanvoerder Kuijt durfde te passeren. De 36-jarige Katwijker werd vervangen door Steven Berghuis. Met de oud-speler van AZ in de ploeg won het spel van Feyenoord aan snelheid, creativiteit en verrassing. Uitgerekend de nieuwkomer in het Rotterdamse elftal opende na tien minuten de score. Berghuis trok vanaf rechts naar binnen en schoot de bal met links in de korte hoek, na een combinatie met spits Nicolai Jörgensen (0-1).

Feyenoord overrompelde AZ volledig in de openingsfase. De koploper speelde weer met flair en drukte de thuisploeg ver terug. Nadat Eljero Elia de paal had geraakt, was het in de negentiende minuut wel raak via Jan-Arie van der Heijden. De verdediger rukte met de bal aan de voet op naar voren, combineerde met Jörgensen en tikte de bal met een beetje geluk over keeper Sergio Rochet.

Feyenoord besliste de wedstrijd kort voor rust in een fase waarin AZ juist een beetje gevaarlijk werd. Na een snelle uitbraak schoot Jörgensen zijn twaalfde doelpunt van het seizoen binnen, waardoor de spanning helemaal weg was. Tonny Vilhena tekende in de tweede helft voor de 0-4.

16 Comments

 1. Jay

  11 december 2016 at 16:35

  Man, man, man wat was het slecht vandaag. Alsof ze net de kroeg uit kwamen rollen na het feest van afgelopen donderdag. En niemand heeft een verklaring voor deze wisselvalligheid, dus we gaan het nog wel vaker meemaken dit seizoen.

 2. Timon

  11 december 2016 at 17:33

  Wat staat boven dit artikel? Slap AZ…. goh nog niet eerder tegengekomen.
  Verleden week al vermeld Excelsior winnen , zelfs dat lukte niet… ASWH praten wij niet over , Tegen Feyenoord en Twente kansloos . Dankzij wintervakantie van Zenith gewonnen.
  Ik begrijp dus niet dat op deze site mensen AZ nog geweldig vinden…. Wat een zootje…. Die Weghorst die bij zijn volle verstand denkt een kans denkt te hebben bij het NL elftal.
  Een toptrainer die er niets van bakt.

  Wat een droevenis……

  • Ruud

   11 december 2016 at 18:42

   Wat een lap tekst, Timon. Nu was het slecht inderdaad maar als het goed is, kan je het ook een keer benoemen, toch? Anders maar een andere club zoeken.

   • hatse

    11 december 2016 at 22:15

    Ruud… De wens is de vader van de gedachten….

    maar ijdele hoop helaas!!!

 3. Niels

  11 december 2016 at 18:09

  Pffffff, dit was slecht zeg! Missen we nu Seuntjes al? Denk dat de trainer van ASWH nu zeker kansen ziet…..

  • cornell

   11 december 2016 at 19:37

   Na 5 minuten zag je al dat ze donderdag in de benen hadden.
   Niemand wilde de bal hebben en ze warden op alle fronten afgetroefd.
   Het hele centrum geblesseerd en Seuntjes en Haps.
   Ja dat is moeilijk op te vangen. Bij twente niet verliezen anders sta je zomaar weer 8e voor de winterstop

 4. Brandon

  11 december 2016 at 19:39

  Middenveld kan zo niet beginnen tegen ongeveer en misschien wel het beste middenveld van de eredivisie. Wanneer je dan als trainer begint met Rienstra, Muhren en v Overeem en je dus geen lopend vermogen hebt t.o. je tegenstander dan vraag je om moeilijkheden en dat hebben we ruimschoots gekregen. Wat een geluk dat Feijenoord ons gespaard heeft want dubbele cijfers had gekund. Helaas weer een kritische noot voor JvdB maar tactisch hebben we niet de beste coach. Wanneer wij met dit middenveld spelen dan verliezen we 100 van de 100x van Feijenoord.

  • Gerrit Vooijs

   11 december 2016 at 19:53

   Brandon,
   Muhren en Overeem hebben beide juist heel veel lopend vermogen, dus die opmerking snap ik niet.
   Maar VDB had misschien Muhren, Rienstra, Bel Hassani, Weghorst, Tankovic en Haps rust moeten geven.
   Al deze spelers hadden te weinig energie omdat zij geen 2 topwedstrijden in 3 dagen kunnen spelen.

   • Brandon

    11 december 2016 at 20:14

    Muhren kan goed voetballen dat is iets anders dan loopvermogen. Overeem heeft gelopen als een kip zonder kop dat is iets anders dan lopen in je positie en achter je man aan gaan en dekken. Muhren en Overeem hebben de gehele wedstrijd LUCHT gedekt. Rienstra alleen tikkie breed en terug er was voor de achterhoede geen houden aan.

    • Brandon

     11 december 2016 at 20:22

     Gerrit kijk het even na Toornstra, Vilhena en El Ahmadi waren nog vrijer dan de meeuwen boven het stadion. Er werd hun geen strobreed in de weg gelegd. Lees even wat ik schrijf het lopend vermogen tegenover je tegenstander misschien snap je het dan wel. Was jij in het stadion want op tv kan je dit nl niet goed volgen het deed nl zeer aan je ogen als je zag wat deze drie allemaal mochten en konden doen met de bal in geen velden of wegen werd het hun moeilijk gemaakt.

     • Gerrit Vooijs

      11 december 2016 at 22:19

      Ik snap je punt wel. Maar de standaard basiself had niet het loopvermogen om achter de tegenstander aan te rennen of zelfs maar alleen om aan te vallen.
      Dat heeft niets met tactiek of capaciteiten te maken. Het was op.

      Het tweede had een beter figuur geslagen als de basis, niet dat er dan wel gewonnen was, maar dat ter zijde.
      Maar goed, kop omhoog en verder kijken. De Beker en Twente sluiten de eerste helft af.
      Kans op herstel !

     • Jan

      12 december 2016 at 12:22

      Gerrit, taktiek had er wel mee te maken.
      Als onze middenvelders diep gingen, lieten hun middenvelders ze lekker gaan en werden ze opgevangen door hun centrum.
      Daardoor kwamen hun middenvelders vrij als de bal werd afgeslagen, wat iedere keer gebeurde. Onze verdediging had dan door moeten dekken, maar dat deden ze niet, waardoor hun middenveld alle vrijheid kreeg

 5. Gerrit Vooijs

  11 december 2016 at 19:42

  Het was helemaal niets vandaag. Na de 0-2 in de 19e minuut was het iedereen al duidelijk dat AZ niet in staat was om de strijd aan te gaan. En zonder strijd heeft AZ tegen de betere ploegen geen enkele kans.
  Donderdag was het 125% en vandaag was het slechts 75%.
  Die pieken en dalen horen bij dit AZ. Hoe zwaar de afwezigheid van Mats Seuntjes hierin meetelt moet nog blijken. Feit is wel dat Seuntjes rust aan de bal brengt, strijd en creativiteit. Overeem was vlijtig maar heeft niet die rust waardoor AZ op middenveld de bal direct weer inleverde.
  De verdediging kon daardoor de bal niet kwijt en speelde daarom de bal naar Rochet of besloot om de bal blind naar voren te pompen.

  Niet te lang over treuren. Tegen Twente moet AZ haar goede kant weer laten zien en daarmee de eerste helft van de competitie op een goede manier afsluiten.

 6. Jeroen

  12 december 2016 at 08:34

  Wat een drama wedstrijd. Na 10min was het al duidelijk dat er niets te halen viel. Schandalig hoe ze aan de wedstrijd zijn begonnen. Dit kun je je fans niet aandoen.

 7. Urdal

  12 december 2016 at 13:39

  Nu lyon voor de uefa cup. Ook kansloos.

  • Ruud

   12 december 2016 at 14:24

   Je weet het maar nooit…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *