AZ en Excelsior in evenwicht (3-3)

By
Updated: december 3, 2016

AZ heeft voor de zevende keer dit eredivisieseizoen gelijkgespeeld. De Alkmaarders kwamen bij Excelsior niet verder dan 3-3 en moesten de vierde plaats weer afstaan aan sc Heerenveen.

Excelsior had in de eerste helft niet al te vaak de bal, maar wist desondanks tot twee keer toe op voorsprong te komen. Na een mooie aanval tikte Stanley Elbers op aangeven van Kevin Vermeulen raak en nadat Wout Weghorst Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij omvergetrokken had, zorgde Nigel Hasselbaink vanaf de stip voor 2-1.

AZ liet de bal een stuk makkelijker rondgaan en wist tot twee keer toe de achterstand snel te repareren. Twee minuten na de 1-0 was Robert Mühren na goed werk van Muamer Tankovic trefzeker en na een prima pass van Ridgeciano Haps schoof Tankovic acht minuten na de 2-1 de 2-2 binnen. Vlak daarvoor had Stijn Wuytens de bal tegen de lat gekopt.

De bezoekers leken direct na rust door te drukken, maar Mühren en Tankovic hielpen goede kansen om zeep. In het vervolg slopen er steeds meer slordigheden in het Alkmaarse spel. Excelsior bleef simpel overeind en kwam na onnodig balverlies van Iliass Bel Hassani en een prima schot van Hicham Faik voor de derde keer op voorsprong.

De Rotterdammers trokken zich daarna massaal terug en AZ had moeite om kansen te creëren. Een kwartier voor tijd kwamen de Alkmaarders toch weer langszij. Invaller Joris van Overeem legde de bal panklaar op het hoofd van Wuytens, die doelman Tom Muyters kansloos liet.

In de spannende slotfase waren Haps en Hasselbaink nog dicht bij de winnende treffer. Bron: NOS

44 Comments

 1. Ruud

  3 december 2016 at 21:44

  Onnodig om zo gelijk te spelen. Ik vind dat Tankovic toch echt niet de juiste man is om in de basis te staan. Af en toe prutst hij erop los. Friday spreken we niet meer over en mag terug naar Jong AZ. Hassani maakte stomme fouten en Rienstra denkt alleen maar breed. Zo, dat wilde ik even kwijt. Er zaten ook sterkhouders in de ploeg zoals Wuytens, Seuntjes en Muhren. Laten we hopen dat ze donderdag scherper zijn.

 2. Vak J

  3 december 2016 at 21:45

  Wat een fantastische wedstrijd van AZ!! Drie keer een achterstand wegwerken is grote klasse. Toch weer een puntje. Krijg je een tegenstander die niet meewerkt en dan ook nog het kunstgras en dan zie je dat AZ wederom de weg kwijt is. Geeft veel vertrouwen voor a.s. donderdag:( Hou mijn hart vast voor de 1e twee komende wedstrijden. Goede gevoel van afgelopen zondag is bij mij compleet weg.

  • Brandon

   3 december 2016 at 21:56

   Je zegt het prima Vak J een tegenstander die niet meewerkt maar wel wil WERKEN daar waar vorige week 11 makke schapen ons naar een 5-1 overwinning loodsten.

 3. Joost

  3 december 2016 at 21:47

  Ik denk dat Friday en Van den Brom elkaar niet goed begrijpen. Van den Brom wil de spits als kapstok gebruiken, maar dat neemt Fred veel te letterlijk op!

  • Remco

   3 december 2016 at 22:07

   Hoe kan je commentaar geven op iemand die plus minus 7 min heeft gespeelt
   Weghorst bakte der vandaag ook niks van

   • Joost

    4 december 2016 at 09:01

    Ben het met je eens dat Weghorst ook niet in de wedstrijd zat. Overigens heeft Friday met blessuretijd zo’n 20 minuten in het veld gestaan. Dan mag je toch wel iets meer verwachten?

 4. Brandon

  3 december 2016 at 21:52

  Ruud ik ben ook, misschien voor sommigen te kritisch, maar wanneer je op de helft van de competitie nog geen team hebt en je maar wat aan rotzooit krijg je geen TEAM. Daar is de technische staf verantwoordelijk voor. Tankovic voetbalt nu 3 of 4 jaar bij ons en zijn 1e goede wedstrijd moet hij nog spelen maar doordat hij een contract heeft voor 5 jaar zitten we aan hem vast maar deze speler mag NOOIT meer opgesteld worden. Het is net een duiventil. Friday in godsnaam laat die jongen in jong AZ proberen zijn vertrouwen terug te vinden want in AZ1 wordt het nu niet en nooit niet iets als je hem elke keer opstelt (vermoord). Wanneer je dit als coach niet ziet (of misschien niet wilt zien om welke reden ook) geef dan aan dat je volgend jaar stopt en een andere club gaat zoeken want zo werkt het niet. De TD moet nu opstaan en spijkers met koppen slaan anders wordt AZ de dupe van het gestuntel van dit geheel. Voor de rest maak ik er geen woorden meer aan vuil maar dit duurt al veels te lang en heeft minimaal 6 punten gekost.

  • Keet

   4 december 2016 at 09:57

   Tankovic scoort een keer en heeft een assist. Dat is gewoon goed. Als Dos Santos dat ook wekelijks had laten zien, dan stond hij nog linksbuiten.

 5. Remco

  3 december 2016 at 21:57

  Weghorst ogelukkig, bel hassani mah,seuntjes te verdedigdend

  Lukte allemaal niet helemaal vandaag maar wel mooi om te zien dat ze niet als stel losers de koppen lieten hangen

  Fijn dat de keeper van excelsior beetje mee hielp die was net zo slecht als het veld vandaag

 6. Vincent

  3 december 2016 at 22:02

  Wat een zeikerds! Tankovic had een passing percentage van 100 % en een assist en goal

  • Brandon

   3 december 2016 at 22:09

   Ja in de 59e minuut schoot hij voor open doel ook hard en strak in net naast jammer he?

  • Ruud

   3 december 2016 at 23:18

   Vincent, dit is het eerste jaar dat Tankovic een bal over speelt, maar hij past echt niet in het spelconcept van AZ en dat riep ik al een paar jaar.

 7. Urdal

  3 december 2016 at 22:04

  Wat ik ook al tijdens de wedstrijd zei hoorde ik na de wedstrijd weer. We zijn niet goed begonnen, geen tempo en dat soort gezwets. Nooit eens open draaien, altijd maar terug. Dit komt door die schijterige trainer. Wit zakdoekje voor vd brom. Elke week hoor en zie je hetzelfde. Spelen met een ketting, zodra de middenlijn er is trekt ie strak en meteen achteruit spelen. Vreselijk dit spel.

  • Brandon

   3 december 2016 at 22:08

   Hoe zal volgende week de opstelling zijn???

 8. Evert

  3 december 2016 at 22:29

  Nou???? Wat loopt iedereen toch te mopperen??? Dit is toch een goed resultaat??? Volgens velen moeten we realistisch zijn en doet JvdB het juist erg goed??? We moeten blij zijn met de middenmoot, want ja daar hoort AZ thuis toch??? Want elke keer als ik, Timon of Oma het anders zien worden we terug gefloten. Meester Gerrit weet altijd weer alles positief om te draaien….. Dus beste AZ fans gefeliciteerd met dit gelijk spel, met een Super keeper, een super spits en last but not least EEN ONGELOOFLIJKE SUPERTRAINER!!!!!!!!!!!

  • oma

   4 december 2016 at 10:32

   weet je beste Evert,
   de persoon die jij bedoel is zo dogmatisch.
   dat laat hem praten.
   dit soort mensen zijn er nu eenmaal,je moet er mee leven.
   lees het met een lach,zie de humor er van in.
   dan lig je in een deuk van het lachen zoveel waanzin hij schrijft.
   schrijf je eigen mening blijf lachen.

 9. Timon

  3 december 2016 at 22:39

  15 wedstrijden : 6 keer gewonnen…………..

  • Ruud

   3 december 2016 at 23:13

   Wat denk je dam als provincieclub 15 x winst?

  • KeesK in Paraguay

   3 december 2016 at 23:16

   AZ heeft echter ook na de top drie het minste aantal wedstrijden verloren (2).
   FC Groningen en Ajax zijn de enige twee ploegen die drie van de laatste vijf wedstrijden wisten te winnen.
   Helaas maakte die ene zwaluw inderdaad geen zomer en weet AZ/Brom weer niet hoe te winnen in Kralingen.
   Ik vrees het ergste als de Russen komen…

   • KeesK in Paraguay

    3 december 2016 at 23:34

    Correctie: nog een club die drie van de laatste vijf weet te winnen: Heracles…

 10. Ruud

  3 december 2016 at 23:15

  Ik vind dat clubs met kunstgras niet eredivisiewaardig zijn. In het buitenland worden we uitgelachen. Als zelfs je hoofdveld geen fatsoenlijk gras heeft dan is het wel heel triest.

 11. Vincent

  4 december 2016 at 01:07

  Als Vlaar het niet red Luckassen maar weer op zijn oorspronkelijke plek (CV) zetten?

 12. kaazie1987

  4 december 2016 at 10:10

  Het probleem van de laatste weken is het te aanvallend ingestelde middenveld, tegenstanders lopen er keer op keer doorheen ik zou gewoon weer met luckassen starten die is verdedigend het beste van de middenvelders die we hebben

 13. kaazie1987

  4 december 2016 at 10:22

  Of luckassen naast Vlaar en wuytens links op het middenveld. Maar met rienstra en wuytens wordt het weer te verdedigend denk ik

 14. NHN

  4 december 2016 at 10:33

  Je mag je handen nog dichtknijpen met een puntje. Iedere keer als Excelsior naar voren trok, kon het gevaarlijk worden.
  Aan de andere kant had AZ ook zomaar de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken.
  Maar die doen dat uiteraard niet.
  Tegen Heracles zag de verdediging er ook niet altijd even solide uit , maar dat bleef onbestraft.
  Conclusie: die 5-1 tegen heracles was dus een korte opleving,Rochet blijft een matige keeper,Bel Hasani is niet de man die de kar gaat trekken net als Jahanbaksh,Weghorst doet z’n best maar blijft domme acties maken.
  En tot slot: v/d Brom met z’n wissels? blijft een zorgenkindje. Fred Off-day als pinch-hitter voor de laatste 15 min. , hou toch op man! Wat een aanfluiting!
  Een vermakelijke wedstrijd voor een neutrale toeschouwer, maar wij blijven met veel vragen zitten.
  Zenith en Feyenoord thuis…probeer er eigenlijk niet over na te denken.
  Wacht wel tot de wedstrijddag.

 15. Gerrit Vooijs

  4 december 2016 at 10:41

  Ik ben net als bijna iedereen die AZ een warm hart toedraagt teleurgesteld in het uiteindelijke resultaat.
  Op de een of andere manier lukt het AZ al jaren niet om het verschil in kwaliteit op bezoek in Woudestein tot uitdrukking te brengen. Voorbeelden genoeg van verschillende hele goede AZ teams die het allemaal niet konden waarmaken.

  Was AZ nu zo slecht ?
  Nee, zo slecht was het allemaal niet. Grote scoringskansen heeft AZ genoeg gehad maar het haalde itt vorige week de trekker niet over.
  Johansson 2x alleen voor de keeper, Tankovic, Seuntjes , Muhren, goede kansen genoeg.

  Maar uiteindelijk waren 3 goals in een uitwedstrijd niet genoeg om te winnen.
  Een wedstrijd waarin je 3x scoort hoor je te winnen en daarmee komt het echte probleem naar voren.
  AZ is nu al 4 wedstrijden oprij defensief te kwetsbaar zoals ik al de afgelopen weken als kritische kanttekening heb opgemerkt.
  Het is niet Weghorst of Tankovic, nee het is onze defensie die ook gisteravond weer behoorlijk stond te schutteren.

  Vlaar is op dit moment geen Ron beton. Fysieke problemen misschien ? Feit is dat hij verdedigend er de laatste 4 wedstrijden een paar keer flink naast zit.
  Probleem is dat VDB op dit moment weinig alternatieven heeft.

  Maar goed,
  AZ duelleert nog steeds met Heerenveen om de 4e plaats en behoren bij de productiefste ploegen van de Eredivisie.
  AZ speelt komende donderdag in de Europa League om overwintering.
  Met de productiviteit zit het wel goed. Als de verdediging weer scherper wordt kan AZ zich donderdag plaatsen met de steun van het publiek.
  Dat gaan ze nodig hebben tegen Zenit.

 16. Brandon

  4 december 2016 at 12:32

  Dat plaatsen tegen Zenith zal nog moeilijk genoeg worden Gerrit. Natuurlijk zou het goed zijn om een ronde verder te komen met de financien in het vooruitzicht. Alleen hoe gaan we dit doen en hoe denkt de technische staf erover. Achteraf praten heeft weinig zin daarom probeer ik het vooraf te benaderen. Ook in de competitie, moeilijk genoeg zoals de laatste weken met AZ omdat het zo verschrikkelijk wisselvallig is. Ik ben bang dat de trainer voor een voorzichtige variant gaat kiezen en zal zeggen: we moeten niet in het mes lopen en de nul zo lang mogelijk vast zien te houden en dan loeren op een doelpuntje en ons zo zien te plaatsen. Voorzichtigheid troef dus. Ik ben van mening dat Zenith die al geplaatst zijn en hier naar toe komen met de gedachte een lekker potje voetbal te gaan spelen direct bij de strot te grijpen en van quitte af meteen onder druk te zetten en snel een voorsprong zien te grijpen. Van daaruit doorgaan en niet verslappen, aanval is de beste verdediging. Niet geschoten is altijd mis en mosterd komt na de maaltijd hebben we helemaal niets aan. Alleen ik ben bang dat het niet zo zal gaan en voorzichtigheid troef zal zijn. Verkeerde keuze? Ja want angst is een slechte raadgever. Hopelijk heb ik t verkeerd en gaan we er vol voor.

  • Gerrit Vooijs

   4 december 2016 at 15:25

   Ik verwacht dat AZ idd meer zekerheid inbouwt. Als Roda en Excelsior tegen AZ kunnen scoren dan kan Zenit dit heel zeker.
   Zenit is kwalitatief een stuk sterker en zal de geboden ruimte goed weten te benutten.

   Dus ja, de aanval is de beste verdediging maar dat geldt voor beide partijen. Ik zie AZ tegen Zenit niet zomaar 3x scoren terwijl ik Zenit wel zeker 1x zie scoren en als AZ de deuren open set puur op kwaliteit ook wel 3-4 keer.

   Iedereen in mijn omgeving neemt aan dat Zenit ongemotiveerd en met de reserves plichtmatig een potje komt spelen. Dat is een aanname die nergens op gebaseerd is.
   AZ zal in mijn ogen moeten spelen op een 2-1 overwinning in een wedstrijd waarin het gecontroleerd speelt.
   Niemand heeft er iets aan als het na een half uur 0-2 of 0-3 staat toch ?
   Want als AZ er wel vol opvliegt en in de messcherpe counter een vreselijk pak slaag krijgt zal het publiek dan achter AZ blijven staan ?

   Keuzes……. Ik hoop donderdag op een echte wedstrijd en niet op een demonstratie.

   • Brandon

    4 december 2016 at 21:49

    Liever strijdend ten onder als dat dan toch zou moeten. Afwachtend spelen en dan de bietenbrug op gaan lijkt mij niet bevorderlijk voor de stemming in het stadion. Dat we niet in het mes moeten lopen is duidelijk.

    • Gerrit Vooijs

     5 december 2016 at 08:31

     Ik hoop eigenlijk op een wedstrijd zoals tegen Atletico de Bilbao. Ook toen was AZ baltechnisch duidelijk de mindere maar door een geweldige wedstrijd mentaliteit, met voorop een een excellerende Derrick Luckassen en Coutinho, haalde AZ door zeer gecontroleerd te spelen en met het nodige geluk natuurlijk de buit binnen.
     Strijd leveren is niet altijd hetzelfde als aanvallen. Als het kwaliteitsverschil zo groot is moet AZ het verschil kleiner maken door met 11 man kei en keihard te werken.
     Tegen Zenit moet AZ zijn allerbeste dag hebben, de steun van het publiek en een portie geluk.

   • Brandon

    5 december 2016 at 16:32

    Ongemotiveerd of gewapend tot op het bot om te moeten winnen is heel iets anders. Zij zullen hier niet komen met het mes tussen de tanden maar wel voor een potje lekker te voetballen en daarbij zal de kwaliteit er zeker zijn maar de inzet ook zeker anders dan dat ze moeten en dat is wat ik bedoel. Als je dan van quitte af de beuk er ingooi kan je vanaf het begin de overhand hebben, vergeet niet een wedstrijd omdraaien is zo moeilijk, en vasthouden tot einde wedstrijd. Afwachten is helemaal fout in dit geval en daar ben ik nu juist zo bang voor.

 17. kaazie87

  4 december 2016 at 13:38

  3 tegengoals door inviduele fouten kan gewoon niet op dit niveau, maar ondanks dat heb ik wel genoten van de strijd die az er weer ingooide. toch zou ik als jvdb was iets meer zekerheid in het middenveld opstellen want deze 3 zijn toch gewoon te aanvallend en verdedigend niet sterk genoeg, ik zeg seuntjens er uit luckassen er in

 18. kaazie87

  4 december 2016 at 13:40

  tankvic speelde lang niet top en op zijn niveau maar tankovic is toch echt een behoorlijke verbetering ten opzichte van dos santos en garcia

 19. kaazie87

  4 december 2016 at 13:42

  als tankovic en jahankbaksh in vorm zijn hebben we gewoon een hele goede aanval zeker met muhren net achter weghorst, maar daar achter moeten gewoon 2 vededigend goede middenvelders staan. wat is er trouwens met vlaar aan de hand??

  • Ruud

   6 december 2016 at 14:18

   Waarom kaatst Tankovic dan niet één keer fatsoenlijk met Haps om goed voor de goal te komen? Nee hoor, draai maar naar binnen en ga maar voor de eigen kans.

 20. Vincent

  4 december 2016 at 17:15

  Toch ben ik geen fan van Rienstra

 21. kaazie1987

  4 december 2016 at 18:35

  Ik ook niet wat mij betreft had daar een echte stofzuiger moeten staan. Een type tibbling of die marokkaan van Utrecht. Vindt wel dat rienstra bij afvallende ballen vaak goed staat maar het duurt allemaal zolang bij hem en ook speelt hij heel veel ballen breed

  • Vincent

   5 december 2016 at 01:33

   Mee eens snap niet dat er geen club ayoub heeft gehaald

  • Timon

   5 december 2016 at 09:32

   ”Die marokkaan “……

 22. kaazie1987

  5 december 2016 at 19:46

  Ayoub ja, in mijn ogen 1 van de meest onderschat spelers, een jongere versie van el ahmadi en een betere versie dan van overeen. Zo een type middenvelder heeft az nodig

  • Timon

   6 december 2016 at 11:06

   Benoem die man dan bij zijn naam en niet als ‘ die Marokkaan ‘ ; ik zou als ik hem was niet bij een club willen spelen met zulke suppporters.

 23. kaazie1987

  5 december 2016 at 19:47

  Een kuitenbijter op het middenveld net als voorheen demy de Zeeuw dat was dat is wat az echt is moet halen

 24. Brandon

  6 december 2016 at 22:52

  Gerrit het voorbeeld was vanavond in Eindhoven te zien. Een laffe bange coach die met 5 verdedigers begint en daarna de wedstrijd niet meer kan veranderen. De laatste 10 min + blessuretijd gingen alle remmen los en kregen ze kansen dus wat moeten wij doen? Vanaf het begin de beuk erin en gaan voor die banaan anders wordt het een kopie van vanavond. Als we bang voor een doelpunt tegen worden dan gaan we dus angstig beginnen en dat is fout en nog er eens fout we moeten aanvallen en onze tanden erin zetten vanaf minuut 1. Nogmaals wel een beetje gecontroleerd maar zonder ANGST. Dat is vanavond aangetoond.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *