AZ in de rats

By
Updated: oktober 26, 2016

Qua statistieken gaat het nog wel, in vergelijking met vorig seizoen. AZ staat nu na evenveel wedstrijden hoger op de eredivisieranglijst (6de in plaats van 11de) met meer punten (16 tegenover 12) en het heeft een beter doelsaldo (+4, vorig seizoen -2). Alleen in de Europa League doen de Alkmaarders het slechter dan een jaar geleden.

Toch is er na de recente wanvertoning tegen FC Groningen (2-0 verlies), die een reeks van zes wedstrijden zonder overwinning completeerde, hier en daar wat onrust ontstaan in Alkmaar. Ook heeft de selectie er al twee uitgebreide praatsessies opzitten over hoe de terugval te stoppen. De sessie van maandag was een lange, die de hele middag in beslag nam. ,,Er is ook in groepjes apart gepraat”, aldus trainer John van den Brom.

Om het broze zelfvertrouwen op te vijzelen is weer eens winnen het devies en wat dat betreft staat er vanavond in eigen stadion een aantrekkelijke bekerwedstrijd tegen eerstedivisionist FC Emmen op het programma. Ron Vlaar en Ridgeciano Haps zijn er weliswaar niet bij, maar dat zijn nou net twee spelers uit de linie die eigenlijk de minste aandacht behoeft. Meer zorgen maakt Van den Brom zich over de aanval waarin hij schuift, schaaft en probeert.

Dat komt ook door blessures, maar bovenal omdat hij nog steeds de ideale samenstelling niet weet te vinden. ,,Natuurlijk ben ik aan het zoeken”, geeft Van den Brom toe, na een training waarbij hij zijn spelers vooral lol laat maken met olijke handbalspelletjes en afwerkoefeningen, die het vertrouwen op moeten krikken. ,,Het plezier moet terug”, legt de coach uit.

En over zijn zoektocht voorin: ,,Als je succes hebt, is het makkelijk om door te gaan waar je mee bezig bent. Dán kan je vertrouwen geven aan jongens. Maar uiteindelijk moet je wel bepaalde dingen terugzien.”
Die ziet Van den Brom nog niet. Eigenlijk bij geen enkele spits. Niet in een 4-4-2 opstelling, zoals hij in de Europa League graag mag spelen, en ook niet in 4-3-3. Hij gaf zelfs Robert Mühren weer een kans. De reservespits die bijna was verkocht in de zomer. Met zijn vier doelpunten in vijf wedstrijden heeft Mühren nu plots het hoogste doelpuntenmoyenne van alle aanvallers.

Van den Brom: ,,Iedere spits zegt: ‘Ik heb vertrouwen nodig, laat mij vier, vijf wedstrijden staan’. Maar ja, als je niks creëert en niet scoort, wordt het lastig als je er nog twee hebt die staan te popelen.”

Zo kreeg Fred Friday zondag weer de kans, na acht competitiewedstrijden zonder doelpunt. Hij faalde. ,,We moeten niet in excuses denken voor Fred. Maar voor hem zijn er best verzachtende omstandigheden. In het voetbal hopen we altijd maar dat iemand uit een ander land er direct staat. Maar je moet mensen de tijd geven. En hij is ook al elf maanden achter elkaar in training door het verloop van de Noorse competitie.”

En dus staat Wout Weghorst vanavond maar weer in de basis, tegen de club waarvoor hij 62 wedstrijden in de eerste divisie speelde. ,,Als Wout tegen Emmen drie keer scoort, is er ook geen discussie meer”, hoopt Van den Brom. Bron: AD

 

17 Comments

 1. Urdal

  26 oktober 2016 at 11:42

  Dus onze fred krijgt nogsteeds crediet van onze john. Hoop dat john snel ergens anders trainer wordt. kan hij fred meenemen. Met fred in de spits wordt het alleen maar slechter. Muhren heeft 0 vertrouwen ondanks zijn moyenne. Als fred blijft staan is het volgend jaar tegen telstar en almere.

 2. Brough

  26 oktober 2016 at 12:15

  Hij doet er alles aan om Muhren niet de kans te geven 1e of 2e spits te worden. Want stel dat hij Muhren opstelt vanavond en die schiet er 3 in. Is het dan ook “einde discussie”?
  Als Friday straks een keer scoort, zegt hij: zie je wel, ik heb altijd in hem geloofd” En als Muhren scoort, schieten de vlekken in z’n nek

 3. Jay

  26 oktober 2016 at 16:41

  Persoonlijk heb ik ook nog vertrouwen in Friday, alleen is mij wel duidelijk dat hij op dit moment hopeloos uit vorm is en zou ik hem niet opstellen. Lekker rustig minuten laten maken bij Jong AZ en na de winterstop eens kijken of hij dan wel toe is aan het eerste.

  Waarom Van den Brom Muhren maar geen kans wil geven is mij een raadsel. Als Weghorst vanavond weer niet scoort, dan Muhren maar eens 5 wedstrijden het vertrouwen geven.

  • Keet

   26 oktober 2016 at 17:01

   Kosten wat kost zijn eigen aankoop opstellen…

  • cornell

   26 oktober 2016 at 17:32

   Als ze achter komen tegen Emmen, mag Muhren invallen. dan heeft hij ineens wel vertrouwen in hem. Muhren heeft hem al een paar keer gered,
   en hij heeft het steeds over in vorm zijn. Waarom stelt hij Friday en Dos santos dan steeds op?

 4. i.Pjotr3

  26 oktober 2016 at 19:49

  Er is maar een oplossing
  Elke wedstrijd weer Muhren scanderen als hij niet wordt opgesteld……. Goed voor Robert, irritatiefactortje voor stresskip vdBrom.
  Robert verdient een basisplaats en minimaal voor 10 wedstrijden.
  Laat de beuker wegworst maar als pinchhitter invallen….zoiets wat kramert doet bij feijenooit.

  • Brough

   26 oktober 2016 at 20:48

   Brom rot op lijkt me beter

 5. Evert

  26 oktober 2016 at 20:25

  Niet op TV????

 6. Timon

  26 oktober 2016 at 20:39

  Onze toptrainer is volledig ongeloofwaardig.

  • AZ4Altijd

   26 oktober 2016 at 20:50

   Je krijgt een Like van mij Beroepstroll 😉 .

   Nee maar Dos Fukkin Santos weer opstellen, wat een LUL zeg. Stijve Bokkelul is vdB.

 7. kaazie1987

  26 oktober 2016 at 20:41

  Wees blij evert want emmen is de 1e 30 minuten de betere ploeg

  • Jan

   26 oktober 2016 at 21:27

   1 minuut had Muhren nodig om te scoren

   • Evert

    26 oktober 2016 at 21:56

    MOTM Muhren 100%

 8. KeesK in Paraguay

  26 oktober 2016 at 21:40

  Ik kan maar één reden verzinnen waarom Mühren geen basisplaats krijgt en dat is transfergeld. Als hij de rest van het seizoen in de basis staat en topscorer wordt dan levert hij geen knaak op voor handelshuis AZ. Of er commissies voor Brom zijn opgenomen in zijn contract wat o.a. beoigde transfer targets betreft weet ik niet maar het zou me niks verbazen.

 9. Evert

  26 oktober 2016 at 21:54

  JvdB is een grote paardenlul, discussie Muhren kansloos……de patient AZ heeft nog niet door dat het doodziek…… Wat gaan ze van de week doen?? gezamelijk liedjes zingen want daar word alles zo gezellig van en komt het geloof en plezier weer terug, en JvdB zij dat het goed was Halelua……… Paardenlul

 10. Timon

  26 oktober 2016 at 21:54

  Ik neem aan dat de toptrainer zo bij decanalyseczijn ontslag indient

  • Ruud

   26 oktober 2016 at 23:30

   Nou Timon, welke naam zie jij nou als jonge hond voor het trainerschap? Kom eens wel met een antwoord!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *