AZ op strijd en inzet geklopt

By
Updated: oktober 21, 2016

Halverwege de groepsfase in de Europa League heeft AZ één schamel puntje uit drie wedstrijden. De kans dat de Alkmaarders nog zullen overwinteren, is bijzonder klein. “We moeten realistisch zijn. Het wordt een zware dobber”, aldus trainer John van den Brom na afloop van de 1-2 thuisnederlaag tegen Maccabi Tel Aviv.

Vooraf was het klip en klaar. Van het nog puntloze Maccabi móest AZ winnen om Europees mee te kunnen blijven doen. De alles-of-niets wedstrijd ging op een teleurstellende manier verloren. Slechts in de beginfase en rond de 1-1 leek het erop dat er ietst te halen was voor het elftal van Van den Brom.

“Tot de 0-1 hebben we goed gespeeld”, vond de AZ-trainer. “Daarna kwamen we in de problemen, doordat zij makkelijker gingen voetballen. Na die 1-1 had ik zoiets van: het kan nog onze kant op vallen. Dan zit het met de kans van Fred (Friday, red.) niet mee en schieten zij tot overmaat van ramp die bal ook nog op een fantastische manier binnen en sta je met lege handen.”

Van de Brom verraste met een 4-4-2 opstelling zonder Wout Weghorst en Dabney Dos Santos en met Fred Friday en Robert Mühren. “Omdat Alireza (Jahanbakhsh, red.) niet beschikbaar was en Dabney (Dos Santos, red.) in een lastige fase zit, was dit een afweging om het zo te doen. We zijn goed aan de wedstrijd begonnen, dus het kan wel met dit systeem. Alleen er moet meer geloof in het elftal dat, hoe je ook speelt, dat je een resultaat kunt halen. Dat ontbrak vandaag.”

“Winst was vandaag cruciaal en daar zijn we niet in geslaagd”, zegt Van den Brom berustend. “Maar zo lang je een kans hebt, moet je erin blijven geloven. Ook over twee weken in Israël gaan we er weer voor en moeten we proberen deze wedstrij uit te wissen.”

Wuytens

Stijn Wuytens was zichtbaar niet te genieten donderdagavond na het met 2-1 verloren thuisduel met Maccabi Tel Aviv. Daardoor slinken de kansen fors op plaatsing voor de tweede ronde van de Europa League. “We zijn op strijd en inzet geklopt.”

Wuytens vond dat AZ nog wel aardig begon aan de wedstrijd. “Maar we zakten weg en kwamen niet meer in duels na een tijdje. Zij scoorden de 1-0 en daarna liepen we achter de feiten aan. Na de 1-1 probeerden we er nog overheen te gaan maar er was geen organisatie. Het was heel slecht wat we deden.”

De Belgische middenvelder, die centraal achterin stond vanwege de absentie van Ron Vlaar, laakt de instelling van zijn ploeg. “Als je niet honderd procent scherp bent en vergeet af te lopen dan ontstaat een domino-effect. Daardoor ben je overal te laat en speel je een slechte wedstrijd.”

Over twee weken speelt AZ weer tegen Maccabi Tel Aviv, dan in Israël. “We zijn daar zeker niet kansloos, ik denk dat we minstens even goed zijn dan hen. Ik denk zelfs nog wel beter. Het was vandaag een belangrijke wedstrijd. We hadden Maccabi er uit kunnen gooien. Dat hebben we niet gedaan.”

Wuytens denkt dat de kans heel klein is dat AZ de volgende ronde nog gaat halen. “Nu moeten we alles winnen en wat geluk hebben denk ik.” Bron: RTV N-H

8 Comments

 1. Jay

  21 oktober 2016 at 09:15

  AZ heeft dus geen vervanger voor Jahanbakshs in huis en is geklopt op passie en strijd. Dit maakt voor mij het verlies nog erger.

  AZ mist bijna altijd passie en strijd, maar er verandert helemaal niks. Het blijft maar doormodderen. En geen vervanger voor Jahanbaksh, wat is dat voor beleid? Je moet alle posities toch dubbel bezet hebben? En anders moet je hem gewoon thuis opstellen. Dat hij Israël niet in mag, Allah! Maar dat hij hier in Nederland niet mag spelen tegen Israëliërs, daar had AZ best de lijn kunnen trekken en het hogerop kunnen spelen.

  Maargoed, we zijn altijd heel lief bij AZ. Maakt het uit joh. We winnen vanzelf wel weer een keer. Het is maar een spelletje, zullen ze wel denken. Bah, slappe hap.

 2. Timon

  21 oktober 2016 at 09:59

  Passie? Strijd? Die woorden kent men in Alkmaar helemaal niet!
  Structureel probleem .

  • az woman

   21 oktober 2016 at 19:04

   Geldt dat ook voor Haps, Vlaar, Luckassen?

 3. i.pjotr

  21 oktober 2016 at 10:45

  “We begonnen goed”…….
  Het was gewoon van begin tot eind eindeloos gebrei achterin. Niet om aan te gluren, de wil om te winnen straalde er niet vanaf.
  Telkens zoveel ruimte achter de verdediging maccabi, dan gooi je die bal er toch overheen.
  Dramatische corners van bel hassani. (Schaars syndroom)
  Het wordt allemaal met de week slechter….. Tijd voor een winterstopje, als vdBrom het tenminste nog op de rails krijgt. Of zou het allemaal aan het meespelen van Vlaar liggen…. Dubbel triest

  • Timon

   21 oktober 2016 at 12:31

   Dat gebrei had onze toptrainer al aangekondigd : bekende verhaal: niet in de messen lopen en meer van dergelijke onzin.Deed hij tegen Dundalk ook al!
   Wie corrigeert die toptrainer eens?

 4. Evert

  21 oktober 2016 at 14:01

  Oorzaak van het verlies “Geloof om te winnen” volgens JvdB??? Daar wil hij mee zeggen dat verder alles is goed gegaan en dat er verder aan de staf niets op te merken valt!?

  Het zijn deze woorden die mij zeer somber stemmen, want hij geeft gewoon aan op deze manier verder te modderen omdat hij hier zogenaamd wel ik gelooft. Mijn conclusie is, als het team niet gelooft maar de staf wel, dan is er een breuk tussen de spelers en staf. Daarmee diskwalificeert JvdB zichzelf en de staf, en legt hij zijn eigen onvermogen bij zijn spelers.

  Ik heb al eerder geroepen dat het herstel van Vlaar mijn inziens te lang duurt, en ik betwijfel of hij wel in deze trainer gelooft?? Iedereen kan het onvermogen van de staf zien, het gedraai en gepruts met posities en instructies in de kwestie Muhren, Dos Santos, Friday, Weghorst en Tankovic, met de een word te lang doorgemodderd terwijl de ander geen kansen krijgt.

  Ik denk niet dat JvdB AZ weer op de rails krijgt, zeker gezien zijn uitspraken over “Geloof om te winnen” daarvoor kunnen we allemaal constateren dat er veel meer aan de hang is dan alleen dat!?

  De teleurstelling is op dit moment bijzonder groot en dat heeft allemaal te maken met de ambities die het bestuur heeft uitgesproken, de AZ supporters dachten eindelijk bevrijd te zijn van het underdog gevoel en dachten eindelijk de aanval op de top drie te kunnen beleven wat tot nu toe één grote deceptie is

  Hoelang gaat het duren voordat het bestuur ingrijpt?? Want de uitgesproken ambities komen niet overeen met de prestaties! Of laten zij JvdB doormodderen terwijl zij vanaf hun berg met geld neerkijken?

  De voetbalwereld is keihard, alleen op die manier worden er hoge prestaties verkregen, voorbeelden zat! Het bestuur moet beseffen dat er iets gedaan moet worden want het publiek keer AZ de rug toe, de diehard AZfan kan dat vervelend vinden maar de massa brengt het geld en status, en met deze prestaties en uitgesproken ambities gaat dit de verkeerde kant op……

  ps. de heren Koeman/Verbeek werd voor minder de laan uitgestuurd!

  • Timon

   21 oktober 2016 at 18:25

   Helemaal goed! Zondag gaan wij weer 4-3-3 spelen…. Had jij gisteravond moeten doen , toptrainer!

 5. Keet

  21 oktober 2016 at 20:23

  Tot de 0-1 hebben we goed gespeeld?? Hou jezelf voor de gek, maar niet ons. Zij begonnen gewoon net zo afwachtend als dat AZ uit altijd begint.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *