Onmachtig AZ verliest van Zenit

By
Updated: september 29, 2016

AZ-trainer John van den Brom ging de strijd in Rusland aan met twee aanvallers: Fred Friday én Wout Weghorst, de spelers die normaal concurreren om de positie van centrumspits. Maar lang kon Van den Brom niet beoordelen of de twee spitsen samen kunnen spelen. Weghorst werd al na 25 minuten uitgeschakeld door een elleboogstoot van de Spaanse aanvoerder Javi Garcia van Zenit, die slechts werd bestraft met een gele kaart. De lange aanvaller liep een bloedende snee op in zijn gezicht, wilde zelf graag doorspelen maar moest toch voor behandeling naar de kleedkamer. Hij keerde niet meer terug.

Precies in de periode dat AZ met een man minder speelde, sloeg de thuisploeg toe. De Braziliaanse middenvelder Giuliano stapte slim over een voorzet heen waardoor de bal voor de voeten belandde van aanvaller Aleksandr Kokorin, die nog veel meer ruimte had en keeper Sergio Rochet kon kloppen. Dabney dos Santos kreeg korte tijd later een enorme kans om de stand weer gelijk te trekken, maar hij koos de verkeerde hoek in een onderling duel met de Russische doelman Joeri Lodigin en schoot naast.

Zenit keerde na rust flitsend terug op de mat en bouwde de score snel uit. Rochet kreeg een doelpoging van spits Artem Dzjoeba niet onder controle en in de rebound scoorde Giuliano. De afstraffing werd nog groter omdat rechtsback Fernando Lewis zijn tegenstander Kokorin de kans bood om uit een voorzet raak te schieten. Een onnodig maar klein tikje van Stijn Wuytens tegen het been van uitblinker Igor Smolnikov leverde nog een strafschop op die werd benut door Domenico Criscito.

De thuisploeg speelde de wedstrijd met tien man uit omdat invaller Luka Djordjevic ernstig geblesseerd naar de kant moest en trainer Mircea Lucescu al drie wissels had gebruikt. En ook met een man minder moest AZ vooral verdedigen. Invaller Oleg Sjatov bracht de eindstand op het bord.

Met twee zeges gaat Zenit aan de leiding in de poule D en AZ staat met één punt uit twee duels op de derde plek.

 

26 Comments

 1. Jeroen

  29 september 2016 at 23:26

  Drama. Snel vergeten deze wedstrijd!

 2. AZ Alkmaar

  29 september 2016 at 23:36

  1-0 de rust in met het gevoel misschien kunnen we de 1-1 maken en wat komt er uit de kleedkamer 10 vuilniszakken met ieder 2 linker benen + een keeper met 2 linker handen en 2 linker benen

 3. Evert

  29 september 2016 at 23:55

  Tja………….hier kan toch niemand iets positiefs uithalen? Wederom zowel tactisch en strategisch een miskleun van JvdB, ook hier weer verantwoordelijk voor deze kansloze missie. Ga nu niet zeggen dat hij er niets aan kan doen aan deze wanprestatie, het is een optelsom van de afgelopen periode. Ook de timing en keuzes van het wisselbeleid is bedroevend, ik heb echt medelijden met Mühren die als ik hem was met een noodgang een andere club moet zoeken. JvdB is hoofdverantwoordelijk hoe hij zijn elftal een mindsetting meegeeft, technisch de zwakkere, ja, maar met een dosis fanatisme en gif zijn er mogelijkheden, dat is wat je van de spelers verwacht. Daartegenover staat dan wel dat het spelsysteem goed is doordacht en praktisch invulbaar, hierin laat JvdB wederom grove steken vallen. Ik zal wel tegen het zere been aan schoppen van een aantal Fans die mij en andere die commentaar leveren negatief vinden, maar dit zijn wel de feiten. Het lijkt mij fantastisch om altijd maar weer alles met de mantel der liefde te bedekken en tegen beter weten in weer positief naar voren te kijken, sorry maar ik zie het even niet in AZ. Nogmaals JvdB is verantwoordelijk en op dit moment is zijn beleid niet succesvol, ik vraag mij af hoelang we dit moeten aanzien…………………….

 4. Gerrit Vooijs

  30 september 2016 at 00:03

  Dit was weer het AZ van voorgaande seizoenen. Het kan leuk mee voetballen maar zogauw het gaatje geslagen is, 2-0, weet je dat de koppies omlaag gaan en dat AZ geslacht gaat worden.
  Dit seizoen leek dat uitgebannen. AZ voetbalde vanuit een versterkte verdediging en behaalde met Jahanbakshs goede resultaten, maar het kreeg toch veel kritiek omdat het saai was om te zien.

  VDB en zijn staf trokken zich die kritiek aan en beloofden meer spektakel. Tegen de Eagles ging AZ veel aanvallender te werk maar bleek het kwetsbaar wanneer er verdedigd moest worden.
  Vandaag werd weer gekozen voor verdedigend voetbal. Helaas miste AZ in deze wedstrijd Jahanbaks want hij zou wel voor de goal zijn geweest toen Dos Santos alleen voor de keeper verscheen.
  Friday trekt deze sprints niet.
  Zonder Jahanbaks en Weghorst is AZ een tandeloze tijger.

  Jammer, na het debacle tegen de Eagles zal deze zeper het zelfvertrouwen een flinke knauw geven.
  Sparta onder leiding van Alex Pastoor ruikt bloed……..

  VDB en Huiberts moeten hun ambitieuze plannen weer in de ijskast stoppen. De spelersgroep kan deze ambities niet waarmaken en heeft daar eerder last van als dat het hun motiveert.

 5. gerard

  30 september 2016 at 01:07

  Niks aan het handje, AZ heeft nog alle kans op overwintering gezien Zenit waarschijnlijk toch al haar wedstrijden wint in deze groep.
  Dundalk wint wederom onverwachts van Tel Aviv zodat Tel Aviv geheel puntloos onderaan staat. AZ moet het bij Dundalk zien te klaren.

  • vak j

   30 september 2016 at 11:29

   je vergeet voor het gemak de beide wedstrijden tegen Tel Aviv. Iedere tegenstander is voor het AZ van nu een zware tegenstander

 6. az woman

  30 september 2016 at 06:02

  Goed, AZ heeft zijn slechtste wedstrijd van het seizoen gehad.
  De Russen hadden veel meer honger naar de bal, het leek wel of AZ bang was voor die gasten. En zoals we allemaal wel weten, is angst je slechtste raadgever, nou dat kwam wel uit.Misschien hadden de AZ scouts Zenit niet voldoende van te voren bekeken, maar vanaf minuut 1 had AZ niet veel te vertellen, daar komt bij dat na 20 minuten, Wout met Europese wetten in aanraking kwam, en het nu zelf zo opliep,en wel zodanig, dat hij naar de kant moest. Wat Wout wel sierde was dat hij zelf, in eerste instantie niet wou opgeven, en verder wilde spelen. John in de Eredivisie ga je heel goed met AZ, op een uitglijder na, maar dat overkomt iedere club wel eens. Misschien is het een idee, om voor een Europees duel, de tegenstander zelf eens te gaan bekijken, zodat er in de communicatie met de stafleden die nu vooruit gestuurd worden geen of minder misverstanden plaats vinden. Daar naast, weet John net als menig ander dat het hele leven keuzes maken is, dat geldt ook in de voetballerij, en in het hele leven geldt ook zo vaak, hoe je het ook doet, bij sommige doe je het toch nooit goed. John zal de keus moeten maken, of met dit spelers materiaal, aanvallend voetbal, en regelmatig de poort naar Rochet wagenwijd openstellen, wat ons een behoorlijk aantal punten gaat kosten, waardoor sommige supporters gaan klagen, of de boel achterin dicht timmeren, en vanuit een gesloten verdediging wedstrijden winnen, met een klein doelpunten verschil, maar wat wel punten oplevert, wat ook bij sommige supporters niet goed in de smaak valt. Maar het feit blijft dat punten, de club geld oplevert, en geld is in het voetbal van zo’n groot belang, het heet niet voor niets betaald voetbal. Helaas is voetbal tegenwoordig keiharde business, en moet het zakelijk benaderd worden. John van mij krijg je groen licht als je lelijk punten bij elkaar verzamelt, en wedstrijden wint, want dat levert op den duur meer op, dan met spektakel lopen te stuntelen.

  • hatse

   30 september 2016 at 15:59

   az woman… ik kan mij er helemaal in vinden… top geschreven!

 7. Vincent

  30 september 2016 at 08:18

  Na de 3-0 tv uitgezet

  • oma

   30 september 2016 at 15:23

   dan heb je het nog lang vol gehouden,mijn compliment!

 8. Jay

  30 september 2016 at 09:21

  Wat ik het ergste vind, is dat ik steeds meer het idee krijg dat Van den Brom geen idee meer heeft hoe hij het elftal moet neerzeten.
  Je kan met 4-3-3 toch ook verdedigend gaan spelen, waarom in zo’n wedstrijd gaan experimenteren? Weghorst vervangen door Seuntjens? Waarom? Welk idee zit er achter om na 25 minuten alles alweer overhoop te gooien, terwijl je met Muhren de plek van Weghorst gewoon kon opvullen.

  En inderdaad, geef Dos Santos wat rust, dat kan echt niet meer. Die is hopeloos uit vorm en krijgt zo alleen maar minder zelfvertrouwen. Hij heeft heus wel talent, maar het komt er nu even niet uit. Laat hem bij Jong AZ weer in vorm komen en niet in het eerste.

  Moeten we echt weer tot de winterstop wachten tot de poppetjes goed staan?

 9. Timon

  30 september 2016 at 09:55

  Die vd B wordt weer gered door Dundalk.
  Aanvalsduo FF WW , hoe verzin je het? Seuntjes…. Lewis……

 10. gerard

  30 september 2016 at 11:31

  Mooie is dat AZ nog alle kansen heeft om te overwinteren door de nederlaag van tel Aviv en dus alles in eigen hand heeft door de thuis wedstrijden te winnen en tegen Dundalk uit toe te slaan. Het kan zich dus nog uit bij Tel Aviv een nederlaag permitteren en mogelijk zelfs nog thuis tegen Zenit om door te komen als tweedes in de poule.

 11. Timon

  30 september 2016 at 11:59

  Meest ergerlijke is dat die VDB dit als een incident beschouwt! Zondag staan wij er weer!
  Geloof er niets van ! Structureel klopt het niet , zondag maar hopen op een puntje.
  En dan lees je een jeugdtrainer van die topopleiding van AZ: als het fout gaat in het veld, doen wij er niks aan! Daar leren zij van!
  Wat een psychologie…. Waar is deze aanname dubbelblind bewezen? AZ zelf zeker ook nog steeds mee bezig: als het fout gaat in het veld doen wij er niks aan, leren zij geweldig van……Zien wij elke week!

  Moet deze lieden in de groene bak? Zwarte bak? Restafval? Vuilnisman ,doe je werk!

 12. Ryan

  30 september 2016 at 13:27

  3 van de 4 aankomende wedstrijden winnen en je overwintert.

  Dit verlies was ingecalculeerd leg de begrotingen maar eens naast elkaar en ziet gewoon een inmens verschil. 5-0 is natuurlijk veelste Veel.

  Ik vond toen weghorst nog speelde het redelijk goed staan maar daarna ging het helemaal mis. Vd Brom had bel hassani moeten brengen ipv Seuntjes. En Dos Santos pfff die kans had er in gemoeten. Zet hem maar even in Jong AZ. Ff uit de luwte en op karakter weer terug knokken in het eerste. Dan Garcia in zijn plaats.

  Tegen Sparta moet AZ zo spelen:

  ……………..Rochet………….

  Mattias…Van Eijden…luckassen…Haps..

  ……..Rienstra……..Wuytens……..

  …………….Bel Hassani……….

  Alireza……..Friday……Garcia…..

  Bank: Coutinho,Mattias,van Overeem,Til,tankovic,Muhren.

  Friday moet helaas wel bij gebrek aan beter. Weghorst heeft een gebroken neus. En geen risico nemen met Vlaar met zijn kuit.

  Dan het blok Rienstra en wuytens. Ik vind ze complementaire aan elkaar. Wuytens de regelaar en passer en Rienstra de loper die voor diepte zorgt met daarvoor de creatief ingestelde bel hassani.

  Voorin Alireza (als hij blessure vrij is) zorgt voor veel dreiging en verdedigd ook mee. Friday is al uitgelegd bij gebrek aan beter dus en Garcia omdat dos Santos zich maar moet bewijzen bij Jong AZ. Ik ben een beetje klaar met dos santos (ja ik weet dat hij nog jong is).

  • oma

   30 september 2016 at 15:14

   ik zou toch echt Muhren er in zetten die brengt nog wat,Friday hellemaal niets.
   soms is het club belang belangrijker dan je eigen mening.

   • Ryan

    30 september 2016 at 16:51

    Muhren brengt nog minder dan friday.. dat is mijn mening.

    Mijn zusje zat mee te kijken gisteren en zag Muhren warm lopen en toen zei mijn zusje wat heeft die man een nare uitstraling of hij er helemaal geen zin in heeft. En daar heeft zij helemaal gelijk in

    • Ryan

     30 september 2016 at 16:52

     Hoofdstuk Muhren bij AZ is afgelopen

    • cornell

     30 september 2016 at 19:12

     Wij weten nou wel dat je een bloedhekel hebt aan muhren.
     Ik wil jou wel eens willen zien als je in een stromende regen
     aan het werk bent. Uitstraling of niet, snel of langzaam, dik of dun, als je kan voetballen maakt dat niet uit.
     Maar die gekke Friday hoort hier niet thuis.
     Monday morning feels so bad, because i’ve got Friday on my mind

    • oma

     30 september 2016 at 19:19

     allemaal gelul verder niets,jij moet hem niet daarom moet hij niet spelen,wat voor smoesje nu weer gebruik slaat als een tang op een varken,het gaat niet om een uitstraling maar om wat hij brengt.
     Friday brengt op het ogenblik helemaal niets.

     kijk eens naar Weghold heeft die een fijne uitstraling,als ik hem zie lopen dan denk ik een kap op zijn hoofd een lamp erin en branden maar,heel geschikt voor lantarenpaal op het nieuwe trainingsveld.
     dat zijn dingen daar kan geen mens wat aan doen.
     als ik jou in werkelijkheid zie dan kan ik ook wel denken wat een eng ventje is dat,en jij van mijn.
     dus na mijn mening zoekje gewoon maar wat.

    • Brough

     30 september 2016 at 20:56

     Zei je zusje niet dat Weghorst in de efteling niet zou misstaan en dat Friday zo in een animatiefilm van pixar studios mee kan spelen?
     Uitstraling heeft niks met voetbalcapaciteiten te maken.

   • Evert

    30 september 2016 at 19:07

    Ik denk dat wij de enige zijn Oma die er zo over denken. Zag gisteren Mühren warmlopen en dacht YES!! ik knipperde met mijn ogen en zag vervolgens Seuntjes???????????!!!
    Als ik Mühren was had ik mijn de volgende dag direct ziek gemeld, had Mühren lekker op de bank laten zitten dan………….. Al bakken FD en WH er helemaal niets van HIJ KOMT ER NIET IN!!!!!!!!!!!!

    • oma

     30 september 2016 at 19:23

     Evert ik zal je een ding zeggen,ik was de volgende dag met mijn zaakwaarnemer bij Max gemeld en hem vertelt ik ben het zat ik laat mijn niet meer als oudvuil gebruiken.
     niet meer in de selectie alleen nog bij de beloftes,niet dan geef je mijn maar een vrijetransfer.
     nu is het over
     maar Brom had van mijn kunnen stikken.

     • cornell

      30 september 2016 at 19:56

      Oma, ik denk dat muhren niet zo in mekaar steekt.
      klaagt nooit en dat siert hem. Daarom is hij ook bij iedereen geliefd. Op een enkeling na. Maar het wordt moeilijk voor hem
      als hij straks een keer mag spelen. Draait het dan niet, dan wordt hij daar op afgerekend en anderen die al weken waardeloos spelen niet. Hij mag blij zijn dat hij gisteren niet inviel want dan was die 5-0 op zijn conto geschreven @Ryan

 13. oma

  30 september 2016 at 21:07

  Corneel je heb gelijk,
  maar vergis je ook niet met Volendammers.
  maar dat is de reden ook dat Brom hem als oudvuil gebruikt.
  ieder ander had Brom allang commentaar geven.

  • oma

   30 september 2016 at 21:08

   sorry Cornell dat ik je naam verkeert schreef.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *