Huiberts: “Je moet streven naar het hoogste”

By
Updated: september 28, 2016

Max Huiberts (45) kocht ooit een café in Zwolle. Voor later, als hij klaar was als profvoetballer. Het liep iets anders. Bij AZ is hij nu een veelbelovende technisch directeur, die afgelopen zomer de grootste transfer uit de clubhistorie realiseerde.

Dat onverstoorbare, dat duidelijke, dat tekent Huiberts, denkt hijzelf. Hij wordt misschien wel onderschat, omdat hij nog dat nonchalant jongensachtige heeft dat hij als speler ook had. ,,Maar niemand heeft me bij die transfer op een andere gedachte kunnen brengen. Toen ik afgelopen november begon als technisch directeur, heb ik wel de druk gevoeld van het moeten presteren. De prestaties – en die waren niet goed – stralen ook op jou af. Maar van deze transfer heb ik geen seconde slecht geslapen. De beste deal aller tijden, hoewel je er op dat moment niet zo in zit. Het is net als het spelen van een wedstrijd. Dan denk je ook niet aan geld en aan het publiek. Ik had de rotsvaste overtuiging dat zij een hoger bedrag zouden betalen.”


Is het geen blufpoker geweest? Spurs had kunnen zeggen: ,,We kappen ermee.”

,,Geen moment. Tien jaar lang heb ik als scout ik niks anders gedaan dan spelers beoordelen. Ik heb ze zien mislukken en slagen. Janssen is écht bijzonder. Daarbij heb ik een groot netwerk opgebouwd in Europa. Veel van die mensen spreek je tijdens zo’n transfer. Ze zijn allemaal geïnteresseerd in wat er gaat gebeuren met Vincent. Ik stel dan altijd de vraag: hoeveel denk jij dat hij waard is? Levy probeerde me steeds langer aan de telefoon te houden en wilde een prijs horen. Die kreeg hij niet. Zoiets had hij nog nooit meegemaakt. Uiteindelijk was iedereen tevreden, hoewel ik het idee heb dat hij van heel andere bedragen uit was gegaan.”

Heb je je nooit afgevraagd of Janssen niet eerst een stap naar een Nederlandse topclub wilde maken?
,,Dat had gemogen. Tuurlijk. Maar hadden zij er hetzelfde bedrag voor over gehad? Misschien hadden ze een uitzondering moeten maken. Maar er was al snel interesse van grote buitenlandse clubs. Daar kunnen Nederlandse clubs niet tegenop.”

Verkopen jullie in de toekomst nog wel aan de top-3?
,,Het kaliber-Janssen zal lastig worden voor Nederlandse clubs. Ik denk dat wij bij AZ zo ver zijn dat als spelers bij ons de beste zijn, ze die tussenstap niet meer nodig hebben.”

Het is voor Huiberts een prikkelende gedachte of AZ dit seizoen mét Vincent Janssen misschien wel kampioenskandidaat was geweest. ,,We hebben met Fred Friday en Wout Weghorst prima vervangers gehaald, maar iedereen om hem heen was ook weer een jaar verder geweest. In de laatste 23 competitiewedstrijden haalde Ajax maar vier punten meer dan wij. En Vincent maakte er vorig seizoen 27. Hoeveel zou hij er hebben gemaakt als hij dit seizoen ook in de eerste seizoenshelft in topvorm was geweest? We zijn ook stabieler. Met het gemiddelde van nu komen we uit op minder tegendoelpunten. Dat zijn kampioens­scores.”

Is er dan nu een top-4 in Nederland?
,,Kijk je naar de ranglijst over de laatste tien jaar en de tv-gelden, dan horen we daarbij. De vraag is of we er genoegen mee nemen.”

En het antwoord is?
,,Je moet streven naar het hoogste. We kunnen nóg beter. Die ambitie is er. Dat moet je alleen wel waarmaken. De voorwaarden zijn er. Het nieuwe trainingscomplex hoort bij de top van Nederland. Dat vond Louis van Gaal ook toen hij het opende. We kunnen talent ontwikkelen dat goed genoeg is voor de top van de eredivisie. En daar worden we steeds beter in.”

Wat gaan jullie doen met de miljoenen van Janssen?
,,We hebben er al spelers voor teruggehaald en bespreken de scenario’s wat we met de rest gaan doen. In de wetenschap dat je er financieel goed voorstaat, kun je pro-actiever handelen op de transfermarkt. We hoeven niet meer te wachten, zoals toen we Janssen aankochten van Almere City.”

Wachten, bij zo’n klein bedrag?
,,We namen liever geen enkel risico. Maar dat kleine risicootje is wel heel goed uitgepakt.”

Bron: AD

7 Comments

 1. Timon

  28 september 2016 at 12:25

  Hij krijgt de voordeel,van de twijfel. Ondertussen dalen de toeschouwers aantallen onder zijn bewind.

  • NHN

   28 september 2016 at 12:39

   Dat komt omdat we te verwend raken.
   Iedereen denkt zo langzamerhand maar dat het normaal is dat er Europees voetbal gehaald wordt.
   Terwijl clubs als Utrecht,dat geile Twente,Groningen,Vitesse en Heerenveen zich regelmatig stukbijten daarop. En mochten ze het evt halen dan worden ze in de zomermaanden uitgeschakeld door clubs als Petro-lul of iets dergelijks.
   Dus het Noord Hollandse publiek Mag AZ wel eens wat dankbaarder zijn.

   Bovendien vindt ik het nu wat gezelliger in het Stadion. Niet meer zo’n dooie boel als voorheen. Is volgens mij ook gewerkt door de leiding.

   Van mij mag Huiberts nog lang blijven. Doet het stukken beter dan z’n voorganger die ik er serieus van verdacht een heimelijke aanhanger te zijn van onze zuiderburen.
   Ook in dat opzicht maakt Huiberts een betere indruk. Maat ’t kan nog veel beter. Maak ze maar duidelijk dat het koopjestijdperk voorbij is. En dat ze hier niks te zoeken hebben.

   • oma

    28 september 2016 at 13:39

    ik ben het met je eens hoor,maar wat er afgelopen weekend gebeurd is werkt niet mee om toeschouwers te trekken.
    dat is natuurlijk de toeschouwers wegjagen.

    • hatse

     28 september 2016 at 14:48

     Dat was een uitschieter Oma en zal, volgens mij, niet snel weer gebeuren.

   • Keet

    28 september 2016 at 19:38

    Stewart werkte onder moeilijkere omstandigheden, omdat er een schuld moest worden afbetaald. Daarbij heeft hij redelijk goed geld opgehaald uit amsterdam met spelers die daar niet veel meer waard worden. En Stewart was nog verantwoordelijk voor het aantrekken van Janssen.

 2. Jay

  28 september 2016 at 16:27

  Wat er afgelopen weekend gebeurd is, is sowieso niet de schuld van Huiberts. Die heeft een, in potentie, prima elftal neergezet. Nu is het oa aan Van den Brom om ze goed te laten voetballen en te zorgen dat alle potentie die in deze groep zit er ook uitkomt.

  Spreek de ambitie maar uit dat je geen genoegen neemt met de vierde plek, ik vind dat mooi. En dat zal heus niet meteen dit seizoen lukken, maar wie weet staan we volgend jaar alweer in de top 3. Geef het wat tijd en geniet wat meer van de over het algemeen prima resultaten tot nu toe.

  • oma

   28 september 2016 at 17:29

   je hoor mijn niet vertellen wie zijn schuld het is en helemaal Huibers niet die naam is door mijn niet genoemd.
   ik had het over het punt waar NHM het over had van de toeschouwers.
   ik heb totaal niets tegen Huibers en van mijn mag hij tot het einde van zijn loopbaan bij AZ zo door gaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *