Jahanbakhsh speelt niet tegen Maccabi Tel Aviv

By
Updated: september 28, 2016
Jahanbakhsh

Alireza Jahanbakhsh doet in de groepsfase van de Europa League niet mee in de twee wedstrijden van AZ tegen Maccabi Tel Aviv. Dit vanwege de gespannen verhoudingen tussen Iran en Israël.

Jahanbakhsh en AZ willen naar eigen zeggen niet het risico lopen dat de speler uit Iran in de toekomst eventueel niet meer mag uitkomen voor zijn nationale team. Te meer omdat de speler in eigen land ongekend populair is. Zijn landgenoten volgen hem onder meer via social media op de voet en vinden het geweldig wat hij presteert bij AZ en het nationale elftal van Iran.

“Natuurlijk verwijt ik Alireza helemaal niets, want hij zit heel erg met deze situatie in zijn maag. Ik respecteer zijn beslissing volledig”, aldus trainer John van den Brom. “Sportief gezien is het voor AZ wel een aderlating, want hoewel hij al twee weken geblesseerd is, was hij bij ons de man in vorm. En je wilt altijd zo sterk mogelijk, dus met je beste spelers, aantreden.”

Zeker nu de Alkmaarse club herhaaldelijk de wens heeft uitgesproken om te overwinteren in Europa en Jahanbakhsh daarbij van cruciaal belang kan zijn. De Iraanse vleugelspits – die bijna hersteld is van een liesblessure – heeft zich de afgelopen maanden in sneltreinvaart ontwikkeld en in zijn laatste drie competitieduels voor AZ liet hij telkens van zich spreken met een doorslaggevend doelpunt.

Het is niet de eerste keer dat politieke spanningen invloed hebben op sport. In de winter van 2014 kwam Vitesse al in opspraak toen de club de Israëlische speler Dan Mori niet meenam op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten, omdat ook dit land de Joodse staat niet erkent. Bron: Telegraaf

6 Comments

 1. de echte supporter

  28 september 2016 at 11:52

  jammer dat sport besmeurd wordt door politiek, maar het is eenmaal zo. Ik snap zijn beslissing.

 2. NHN

  28 september 2016 at 12:25

  Begrijp ik nu goed dat hij ook niet meedoet in de THUISwedstrijd tegen Maccabi?? Dat hij niet meedoet in de uitwedstrijd tegen die Israeli’s vindt ik al belachelijk, maar wel te begrijpen. Zijn Iraanse paspoort wordt a.h.w. ‘besmet’ met een Israeli’s stempeltje.
  Niet dat de israeli’s er moeilijk over doen dat er een Iraniër binnen hun landsgrenzen een pot afwerkt, maar Iran doet er zelf moeilijk over.

  Maar een wedstrijd tegen een Israelische ploeg in ALKMAAR?
  Laten we Teheran beslissen over de opstelling in onze thuiswedstrijden?
  Hiervoor zijn geen documenten nodig!!
  Ja in Iran zien ze mss op TV dat er een landgenoot van hun bij een NEDERLANDSE club werkt,en een wedstrijd afwerkt tegen een Iraelische club.
  SO WHAT!
  Daar moet je dan maar rekening mee houden als je een contract tekent bij een Nederlandse club die Europees voetbal wil spelen.
  Ik vindt dit veel te ver gaam
  AZ maakt een knieval voor een apenland als Iran.

  • AZ4Altijd

   28 september 2016 at 14:53

   Ik snap ook niet dat hij de thuiswedstrijd niet wilt spelen. Tegen Maccabi zijn hele belangrijke punten aangezien er al 2 weggegeven hebben tegen de Semi Profs aka slagers, advocaten kruideniers van Dundalk.

   Tegen Maccabi moeten we 2 keer winnen, 1 keer gelijk tegen Zenit en winnen bij Dundalk. Dan zijn we door.

  • Gerrit Vooijs

   28 september 2016 at 20:41

   Kijk, de familie van Jahanbaks is nog in Iran en ja in die landen wil je de autoriteiten niet tegen de haren in strijken.

 3. Jay

  28 september 2016 at 16:35

  Tsja, als hij wel speelt heeft hij kans dat hij daarvoor gestraft wordt in eigen land. Dat kan je die jongen en AZ niet kwalijk nemen. Dat is de schuld van Iran, dat natuurlijk sowieso een land is met rare denkbeelden.

 4. KeesK in Paraguay

  29 september 2016 at 00:58

  Vrijheid is een illusie. Je paspoort is het eigendomsbewijs van de boerderij die je eigenaar is. Als Nederland me uitgeleverd wil hebben om als kanonnenvlees voor een strijd tegen de Russen te dienen omdat ze die vlucht MH17 zogenaamd neergeschoten hebben dan ben ik zo weer in Nederland. Een absurd voorbeeld maar niet onmogelijk, ter illustratie.
  Jammer voor Ali dat hij geen vrij mens is, net als de rest ook al denken we dat we vrij(er) zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>