AZ laat GA Eagles terugkomen (2-2)

By
Updated: september 25, 2016

AZ moest het doen zonder de aan zijn lies geblesseerde Alireza Jahanbakhsh en Stijn Wuytens. De Belg heeft nog te veel last van de hersenschudding die hij opliep in het Europese treffen tegen de Ierse club Dundalk FC.

De Alkmaarse ploeg heerste vanaf de aftrap. Weliswaar kreeg Go Ahead Eagles via Randy Wolters de eerste kans op een treffer, maar daarna domineerde AZ. Na kansen voor Ben Rienstra en Dabney dos Santos viel het openingsdoelpunt tien minuten voor rust. Lars Lambooij beging een overtreding op Ridgeciano Haps, waarna Weghorst de strafschop onberispelijk binnen schoot.

Kort na rust verdubbelde dezelfde Weghorst de Alkmaarse voorsprong. Hij rondde een prima actie van de uitblinkende Iliass Bel Hassani doeltreffend af. AZ nam daarna gas terug, waardoor de Eagles terug in de wedstrijd konden komen. Dat leidde halverwege de tweede helft tot de aansluitingstreffer. Sander Duits scoorde op aangeven van invaller Sinan Bytyqi.

Go Ahead Eagles ging daarna op jacht naar de gelijkmaker. Met succes, want kort voor tijd trok invaller Sam Hendriks de stand gelijk. Weliswaar probeerde AZ daarna alsnog een beslissing te forceren, maar verder dan een kopbal van Derrick Luckassen op de lat kwam de ploeg niet.

 

32 Comments

 1. Evert

  25 september 2016 at 10:39

  Weer laat AZ dure punten liggen…..Deze keer is JVDB direct verantwoordelijk voor dit verlies want zo zie ik het!
  Hij kiest er voor om de achterover te gaan leunen en op de counter te gaan spelen en zo de 2-0 voorsprong te verdedigen. Na de tactische wissels van GA waarmee zij een versnelling hoger gaan spelen en meer opportunistisch kiest juist JVDB ervoor om van aanvallend naar de counter om te schakelen. Wederom verzuimd AZ om in de eerste helft een grotere afstand te nemen, hierdoor zie je gewoon dan voorin de kwaliteiten ontbreekt. Dan komt ook ping pong Friday erin die geen bal kan vasthouden en een Seuntjes die rond loop met een blik van wat doe ik hier? terwijl de pijp van Van Overeem leeg was die overigens een redelijke wedstrijd speelt.
  Nogmaals dit verlies van punten is direct de schuld van JVDB!!

 2. gerard

  25 september 2016 at 10:41

  Had ik eerlijk gezegd nooit verwacht nu dit seizoen de defensie zo goed stond, dat uitgerekend de Eagels er twee in Alkmaar in kan schoppen.
  Volgende week moet het niet mis gaan tegen Sparta, dat een goed combinerende elftal heeft. AZ wil mee doen dit seizoen dan kun je feitelijk dit soort misstappen niet veroorloven.
  PSV moet bij het uitstekend draaiend Heerenveen op bezoek en verwacht dat hier wel eens een gelijkspel in gaat zitten zodat bij winst op het kasteel AZ weer gelijk kan komen met de Eindhovenaren en Heerenveen weer voorbij steekt. Maar het moet dan zoals gezegd wel van de Rotterdammers winnen en dat zal al moeilijk genoeg worden alhoewel ik hoge verwachtingen heb als eenmaal Jahanbakhsh en Bel Hassani samen kunnen samen wat er tot dusver nog steeds niet van is gekomen.

  • Timon

   25 september 2016 at 12:10

   Heerenveen geen schijn van kans tegen PSV. De top drie is al bekend, AZ , Vitesse en mogelijk Heerenveen 4-5-6.
   De rest doet voor spek en bonen mee.
   Nu je via Ziggo overladen wordt met Engels en Spaans voetbal schrik je toch van het niveau in NL.
   Die Belhasani : alles zo goed geregeld bij AZ, fysio,diëtiste, verzin het maar.
   Resultaat: dodelijk saai voetbal!
   De bezem door die Augusstallen! Al die zakkenvullers opzouten! Mooi verzorgd uitverdedigen…… De bal het stadion uitrossen! Tempo! Kracht! Fysiek voetbal,
   Helaas roepende In de woestijn. Die goed betaalde stoeltjes zitten veel te lekker in de jungle die betaald voetbal heet.
   In de normale maatschappij hadden zij dat nooit verdiend!

 3. AZ Alkmaar

  25 september 2016 at 10:53

  Timon mag van mij even los gaan wat een wanvertoning!

 4. i.Pjotr3

  25 september 2016 at 11:34

  Elk seizoen weer……….
  In de voorbeschouwing praten over hoe goed het team is, en dat de prestaties prima zijn……
  Daarna volgt telkens weer de deksel op ons neus, met een zeperd …. Want gisteren was het een afgang van formaat.
  Met behoudend voetbal punten pakken en dan zo knullig tegen de nr 15 het uit handen geven……. Ik zei nog tegen mijn buurman, let op dit wordt n dundalkje. Je zag het aan komen. Bij PEC hadden we het gelukje, gisteren kregen we duidelijkheid………………..
  WE ZIJN ER NOG LANG NIET 🙁

 5. Timon

  25 september 2016 at 11:57

  J de lat moet hoger vd B : na een dramatisch verlopen eerste deel verleden seizoen ,dreigt herhaling. Tot nu toe brandhout. Toen werd je gered door Ron Vlaar en de opleving van Jansen, die overigens bij de Spurs door de mond dreigt te vallen. Die Bas Dost gaat gewoon bij Sporting Portugal door met scoren, van Jansen moeten wij al blij worden als hij een assist geeft.
  Maar vd B ,laffe tacticus : thuis er altijd op ,al staat het 10-0! Nooit achterover leunen! Daar selecteer je ook je elftal op! Beetje pisnijdig worden,wat heb ik daar aan? Met al,je keuzes val je volledig door mijn mand! Zijn weer volledig terug verleden jaar deze tijd,zelfde recensiekoppen! Slap, vermoeiend,saai…
  Nu met moeite 13.500 man, jij jaagt de mensen het stadion uit met je keuzes!
  Als een keer niet kan,moet ik al leuren met mijn kaart terwijl men vroeger in de rij stond!
  Dos Santos,Seuntjes, Johansson, vd B : vuilnisman kunnen deze zakken ook mee?

 6. Gerritvooijs

  25 september 2016 at 12:41

  Dit was waar ik al voor waarschuwde. AZ wilde de toeschouwers meer vermaken.
  Nou het eerste uur is dat prima gelukt. GAE kwam er niet aan te pas en het had bij rust al 2 of 3-0 moeten staan.
  Daarna schakelde AZ net als in voorgaande wedstrijden 2 tandjes terug.
  Het verschil: AZ stond veel dieper/aanvallend waardoor de linies ver uit elkaar stonden.
  Hier hadden de linies helemaal moeten inzakken net als in de voorgaande wedstrijden.

  Dan was er geen doorkomen aan geweest voor de GAE.
  AZ is dus niet in staat gebleken om van aanvallend naar gecontroleerd en behoudend voetbal om te schakelen.

  Dat had ik nu wel verwacht van Vlaar , Van Eijden en Rienstra. Zij hadden met hun ervaring de ploeg moeten corrigeren.

  Wijze les. Dan maar behoudend / lelijk voetballen en de punten binnen halen.

  • Keet

   25 september 2016 at 14:30

   Wat een onzin. Als je veel beter bent moet je gewoon voor de 3-0 en 4-0 gaan. Maar AZ vond het wel goed en kreeg terecht het deksel op de neus. Overigens vond ik het met het spektakel ook wel meevallen. Aanvallen over veel te veel schijven zodat ze smoorden bij de 16. VdB mag ook wel eens zijn wisselbeleid aanpassen. Onbegrijpelijk dat de slechtste man van het veld Johanson mocht blijven staan terwijl natuurlijk wel weer een spits wordt gewisseld. En die speelde niet slecht. Tegen Go ahead had je gerust een extra aanvaller erin kunnen zetten en een verdediger minder. Als je het tenminste meent dat je het publiek wilt vermaken.

 7. NHN

  25 september 2016 at 13:16

  Van den Brom zei het zelf al: Volkomen onnodig. Dat is ook zo. Maar daar ben je dan als coach wel verantwoordelijk voor. Na de 2-0 leek AZ het wel best te vinden. Terwijl met het aanvallende spel van de 1e helft GA Eagles toch aardig in de tang zat. Al werd er dan te weinig gescoord. Maarre..je speelt tegen de nummer VIJFTIEN, een ploeg die per ongeluk in de eredivisie is terecht gekomen, en er na dit seizoen waarschijnlijk weer uit vliegt. Ga dan gewoon door met aanvallen, het werkte toch?
  Als je dan toch wil wisselen, haal dan Dos Santos eruit. Niet dat ik wat heb tegen die jongen,gaat echt wel terug komen. Maar heet loopt nu effe niet.
  Áls je dan achterover wil leunen doe dat dan met beleid.
  Het is nu wel gebleken dat dit niet werkt denk ik. Blijf gewoon voetballen.
  Die Sander Duits kon gewoon met de bal aan de voet richting strafschopgebied wandelen, een zondagsschot afleveren,en pang, 2-1. Waarom wordt die kerel niet aangepakt? Ons middenveld/verdediging is dus helemaal niet zo solide, niet solide genoeg om achterover te leunen.
  Fout gegokt, en nooit meer doen, zeker niet in een thuiswedstrijd tegen een degradatie-kandidaat!
  Het seizoen is nog lang. Maar dit zijn twee dure punten. Als je tegen de top aan wil schurken moet je zulke wedstrijden gewoon op slot kunnen gooien en uit kunnen spelen.
  Nog veel wedstrijden te gaan, en ik houd de moed erin.
  Maar gaarne geen wedstrijden op deze manier John!

  • Gerrit Vooijs

   25 september 2016 at 13:40

   NHN,
   onze verdediging is wel solide maar dan moet de rest wel meedoen.
   Die eerste goal valt nadat AZ op de middenlijn uit elkaar wordt gespeeld. Toen was daar alleen nog Derrick Luckassen die als in een niemandsland de verdediging moest aanzetten. Ritzmaier en Duits spelen hem goed uit waarna Duits van 25 m een uitstekend inschiet.

   Niets aan te doen omdat er maar liefst 5 AZ spelers voor de bal stonden en er op die manier dis een zee aan ruimte lag. De 2e goal idem. De aanvallers en middenvelders doen niet mee in het heroveren van de bal. Johansson doet zijn ding, kijken, en zijn tegenstander kan op zijn gemak een voorzet op maat geven. Haps verliest het luchtduel met meer als een hoofd verschil, Rochet probeert de kopbal uit de kruising te tikken maar slaagt slechts half. Johansson staat nog steeds uit zijn neus te eten waardoor die speler kan scoren.

   Het heeft dus te maken met het gebrek aan discipline en die was aan de kant gezet voor frivool aanvallend voetbal.
   Geef mij maar weer het strakke verdedigende concept waarmee AZ 5 x de nul hield.
   Dit was weer het AZ van vorig jaar. Leuk voetballen maar zo lek als een mandje.

   • NHN

    25 september 2016 at 15:35

    Met 2 goals tegen, tegen een tegenstander als GAE, ziet de verdediging er alleminst solide uit. Maar mee eens, verdedigen doe je met z’n allen.
    Wat mij zo irriteerde is dat met de Eagles gewoon liet komen.
    Niemand ving ze op.
    En dat moet je als trainer (maar ook als aanvoerder) recht kunnen zetten.
    Over je tirade richting johansson kan ik je alleen maar ondersteunen. Die man oogt leuk,in de aanval, maar kan absoluut niet verdedigen.
    Die 2-2 was de zoveelste tegengoal waar Johansson bij betrokken is.
    Ik hoopte ook dat AZ dit seizoen met een andere rechtsachter zou beginnen. Maar helaas.
    Nu komt me dit meestal op een hoop commentaar te staan. Maar okee, het blijft een forum.

    Verder wil ik alleen nog maar kwijt , dat ik voorheen behoorlijk negatief kon zijn over Rochet, maar het deze x toch echt niet aan hem lag. Het lijkt mij dat daar wel degelijk verbetering inzat.

   • oma

    25 september 2016 at 17:50

    wil jij gestoord worden als je net een hartig hapje eet?

    verder heb je helemaal gelijk.

 8. Jaap Vitali

  25 september 2016 at 14:15

  Alle reacties zijn volledig juist. Niet alleen de spelers zijn schuldig aan het patroon van wangedrag maar ook de negatieve passie en opdracht van de trainer hierin speelt een grote rol. De supporters maar betalen en zien dan ook een duidelijke teruggang van het bezoekers aantal. Duidelijk is dan ook het elftal niet op 2 fronten mee kan doen, helaas maar nu wel onder ogen zien.

  • Keet

   25 september 2016 at 20:41

   Het is gewoon belachelijk dat je met zo’n goede selectie je ploeg met zulk afbraakvoetbal de wei instuurt. Inderdaad laat het publiek het dan afweten en dat is een treurige constatering. Dat je uit tegen PSV en misschien Zenith met een versterkte defensie gaat spelen, kan ik wel inkomen. Maar thuis tegen Willem 2, Vojvodina, Dundalk en Go ahead moet je toch meer brengen. Jammer

 9. oma

  25 september 2016 at 15:20

  misschien een idee voor Brom.
  als hij Bel-Hassani weer wisselt.schuif dan Johansson naar de rechterpits plaats en Lewis op de plaats van Johansson.
  die denkt toch alleen maar aan,aanvallen.
  als verdediger heb je toch niets aan de eikel.

  • Evert

   25 september 2016 at 20:53

   Nou Oma! niet eens z’n gek idee

 10. Jay

  25 september 2016 at 15:24

  Laat ik voorop stellen dat Van den Brom van mij niet weg hoeft, omdat de uiteindelijke resultaten nog goed genoeg zijn en ik op dit moment ook niemand zou weten die het beter kan. Maar kan iemand een wedstrijd bedenken waarin hij een tactische omzetting/wissel gedaan heeft die de wedstrijd ten goede keerde?

 11. kaazie1987

  25 september 2016 at 15:27

  Ik lees allemaal verschillende redenen, maar ik lees niks over dat rienstra links op het middenveld stond terwijl hij stijf rechts is. Ook lees ik niks over daar gaan we weer dabney dos santos dat jochie heeft 2 kansen gecreerd en pass nauwkeurigheid van 19%, er was niemand in de eredivisie met een nog slechtere track record. Joris van overeem dan de beste man wil zo graag op 10 spelen en dan zorg je voor 1 scoringskans pass nauwkeurigheid van 32%. Mensenlief dit kan gewoon niet als je het de top 3 lastig wil maken

 12. kaazie1987

  25 september 2016 at 15:28

  Haps ging het laatste kwartier van de 1e helft linksbuiten spelen omdat waarschijnlijk dos santos zijn man niet voorbij kwam en haps zorgt gelijk voor de penalty, veel slechter moet het niet worden hoor

 13. kaazie1987

  25 september 2016 at 15:33

  Met de winterstop gaat muhren weg en wordt er waarschijnlijk een nieuwe spits gehaald voor veel geld, onder het mom van ja willen heel graag 3 goede spitsen in de selectie. Let maar op die nieuwe spits wordt gelijk de 1e spits, want weghorst en friday zijn regelrechte miskleunen. Dat had voorkomen kunnen worden door 1 spits te halen muhren 2e spits te maken en ferdy druijff op zia zakirovski 3e spits te maken, van dat geld wat je overhield had je een linker aanvaller moeten halen en dos santos had verhuurd moeten worden. Dan doe je niet aan kapitaalsvernieteging nu wel

  • NHN

   25 september 2016 at 15:47

   Weghorst is een lompe spits met de techniek die niet overhoudt. Maar je kunt niet ontzien dat hij z’n best niet doet. Houdt continu de vijandelijke verdediging bezig,en is ook wel een aanspeelpunt. Alleen heb je ook de kans dat hij een bal richting cornervlag jaagt , dat is zo.

   Maar die Fred Friday…ja, het zal wel dat hij de Noorse competitie nog in de benen heeft. Maar het lijkt wel of hij er helemaal geen zin in heeft. Staat een beetje balletjes af te wachten,en gaat kopduels nauwelijks in. Springt 10 cm omhoog voor de show,maar meer ook niet.
   Ik vindt dat verbazend vervelend om te zien. Het is nog erg vroeg, maar ’t lijkt op een miskoop. Ik zie idd liever gewoon Mühren weer invallen.

 14. Evert

  25 september 2016 at 21:10

  Voor de allerlaatste keer, Mühren is gewoon de betere spits van de drie die we hebben, scoort ie niet dan maakt hij zich nuttig met het vasthouden van de bal en andere in stelling brengen. ik zou de volgende opstelling wel eens willen zien spelen;
  Mühren-Janhanbahs
  Rienstra-Bel Hassani-Luckassen-Johansson
  Haps-Vlaar-v.Eijden-Lewis
  Met de punt naar voren
  ???????

  • Gerrit Vooijs

   25 september 2016 at 21:34

   Sorry, maar Muhren is geen spits die je kunt aanspelen om verder te kunnen spelen. Hij is te flegmatiek, verliest bijna elk duel wanneer hij in de dekking wordt aangespeeld.
   Nee, Muhren moet je inzetten achter de spitsen waardoor hij met zijn loopacties gevaarlijk kan worden.
   Alleen, hij verdedigt ook voor geen meter mee wasrdoor AZ wel erg kwetsbaar wordt.

   Kijken we naar zijn concurrenten is alleen Weghorst een echte spits voor AZ. hij is aanspeelbaar in de dekking en speelt de bal naar de juiste kleur. Hij scoort 4x en heeft 2 assists in de weinige speeltijd die hij heeft gekregen.
   Friday heeft wel het fysiek maar net als Altidore in zijn eerste jaar licht hij al op de grond bij windkracht 3.
   Maar misschien verbetert hij nog net als Altidore.

   • Evert

    25 september 2016 at 22:04

    Gerrit ik ben het niet met je eens, 4 goals waarvan 2 P. daarnaast heeft Muhren ook nooit echt een kans gehad om zich echt te bewijzen.

   • Jan

    26 september 2016 at 07:28

    Het probleem is, dat de staf niet ziet dat Muhren achter de spitsen moet

 15. harm

  25 september 2016 at 21:19

  Zenit heeft net als AZ een 0-2 voorsprong knullig weggegeven, 2_2 tegen Anzhi.

  Gemakzucht net als AZ tegen Gae.

  Hopen dat Alireza en Wuytens fit zijn voor donderdag.

 16. Brandon

  26 september 2016 at 00:13

  Allemaal gelijk het was te erg om er woorden aan te spanderen. Maar dan toch even dit om toch optimistisch te sluiten: Wees allemaal blij dat het nu al gebeurd, de les zal zijn dat dit ons (hopelijk) niet meer gebeurd en er nu nog genoeg wedstrijden zijn om ons te revancheren voor dit wangedrag van spelers en staf.

 17. gerard

  26 september 2016 at 09:18

  Oeps wat een negativiteit, we hebben het echte sterke AZ dat volledig naar haar mogelijkheden speelt nog niets eens gezien met Jahanbakhsh en Bel Hassani.

  AZ staat na komend weekend weer gewoon gelijk met een titelkandidaat als psv wat ik je ‘brom’!

  • Timon

   26 september 2016 at 09:51

   Niet juist, De top drie gaat weinig punten verspelen tegen de rest, maken onderling uit wie kampioen wordt.
   De rest waaronder AZ mag alleen maar toekijken en spelen om de 4 de plaats.AZ gaat ook geen punt pakken tegen de top drie.

   • gerard

    26 september 2016 at 19:00

    Ik spreek je na het weekend, dan zullen we zien of ik gelijk heb gehad.

 18. Jay

  26 september 2016 at 11:19

  De top 3 is dit seizoen idd weer te sterk. Plek 4 is zeker haalbaar en dan hebben we het ook gewoon weer goed gedaan. Als je het de top lastig wil maken, dan moet je dit soort wedstrijden kunnen uitspelen en blijkbaar kunnen we dat niet.

 19. woonwagenpower

  26 september 2016 at 11:26

  Je weet voor afgaand aan het seizoen, dit soort wedstrijden kom je tegen,
  is het moment daar, dan komt dat nooit gelegen.
  Ook komt dit voor bij de zogenaamde top drie,
  vraag maar na aan Peter, Philip en Giovanni.
  Ik geloof in dit geval in een incident,
  geen enkele club in Nederland krijgt iedere wedstrijd een groot compliment.
  AZ kan nou eenmaal niet 90 minuten lang vol gas geven,
  geen andere club die dat kan, dat is een gegeven.
  Voor het wisselbeleid heeft John de volledige verantwoordelijkheid,
  ook de staf leert hiervan, zoals de grip op de tegenstander verliezen in de wedstrijd.
  Dit mag dan (ook voor mijn gevoel) een zeper zijn,
  de volgende wedstrijd winnen, is het beste medicijn.
  Dat zal niet meevallen in Rusland, maar ook in het weekend op het kasteel,
  als iedereen maar de juiste instelling heeft,want dat is essentieel.
  John, staf en selectie, laat jullie niet kisten,
  hoe jullie het ook doen, er valt op een voetbal forum altijd wel wat te betwisten.
  Ik ben en blijf trots op AZ Alkmaar,
  we hebben het beter als de supporters uit Kerkrade, met hun gedonder daar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *