Til schiet AZ naar comfortabele zege op PEC: 0-2

By
Updated: september 18, 2016

AZ heeft de vierde overwinning op rij in de Eredivisie geboekt. Door doelpunten van Wout Weghorst en Guus Til wonnen de Alkmaarders met 0-2 van een pover PEC Zwolle, dat steviger op de laatste plaats komt te staan. AZ staat voorlopig op plaats drie.

AZ-trainer John van den Brom had zijn formatie, gedeeltelijk noodgedwongen, op drie plaatsen gewijzigd in vergelijking met de Europese wedstrijd (1-1) donderdag tegen het Ierse Dundalk FC. Uiteraard ontbrak Stijn Wuytens, die uiteindelijk slechts een hersenschudding overhield aan zijn onfortuinlijke botsing met doelman Gary Rogers. Van den Brom schrapte ook de namen van de niet geheel fitte Alireza Jahanbakhsh en spits Fred Friday. Hij gaf in de punt van de aanval de voorkeur aan Weghorst.

Lang gebeurde er nauwelijks iets in Zwolle. Beide ploegen slaagden er niet in kansen te scheppen. Pas na een half uur ontbrandde de strijd. AZ kreeg daarbij via Derrick Luckassen de beste mogelijkheden. Kort voor rust viel het verdiende Alkmaarse openingsdoelpunt. Weghorst scoorde van dichtbij na een min of meer mislukte corner.

Al snel in de tweede helft verdubbelde Ron Vlaar bijna de marge. Zijn schot kwam op de lat terecht. PEC Zwolle nam daarna het initiatief over. Invaller Danny Holla was dicht bij de gelijkmaker met een vrije trap op de paal.

In de slotfase vloeiden na de Europese inspanning de krachten steeds meer weg bij de spelers van AZ. Met dubbele energie probeerde PEC alsnog een punt uit het vuur te slepen. De defensie van AZ gaf echter geen krimp. Kort voor tijd scoorde Guus Til, die zijn debuut maakte in de Eredivisie, zelfs de 0-2.

48 Comments

 1. Ryan

  18 september 2016 at 16:34

  Hoppa gedeelde 2de plaats en weer de 0.
  Goed gespeeld en Til debuut en gescoord. Top dag:)

  Jong AZ ook met 5-1 gewonnen en koploper.

 2. Brandon

  18 september 2016 at 16:36

  Dit noemen ze dan een regelmatige overwinning. De 1e helft hadden we meer afstand moeten nemen. In de 2e helft komen we niet echt in de problemen door een onmachtig Zwolle wat (cliche) tot de kerst had kunnen voetballen maar nooit had gescoord. De 2e goal van Guus Til zat er prima in. Complimenten ook voor Weghorst die toch in het strafschopgebied een ware plaag blijft en door zijn inzet 0-1 op het scorebord brengt en met de pass op Til ook een aandeeltje had in de 0-2. Achterin weer als een huis met Ron Vlaar als de onbetwiste leider en jammer dat hij snoeihard de lat raakte was hem gegund in een voor hem fantastisch seizoen tot nog toe.

  • oma

   18 september 2016 at 17:05

   sorry Branden ik ben het totaal niet met je eens wat Weghorst aan gaat,hij probeert het heeft werklust maar daar is ook alles mee gezegd.
   ik heb medelijden met die jongen,het is duidelijk te zien dat hij alle kanten te kort komt.

   maar prima van Til een jongen van 18 jaar een prima schot van hem,een zakelijke wedstrijd Zwolle kan het niet beter en AZ wacht het rustig af en slaat dan toe.

   ook de vergruisde keeper deed een prima redding door een overtreding van onze geweldige rechtsachter.
   al met al 3 punten binnen.

   • Brandon

    18 september 2016 at 19:51

    Dan zou ik de beelden nog maar eens raadplegen oma. De 1e goal die hij maakt is toch echt een doelpunt op karakter. Geen echte kans maar door zijn inzet wordt het toch echt 0-1. De tweede is ook een assist op Guus Til. Misschien ben je meer een fan van Fred Friday daar is niets mis mee maar op dit moment hebben we maar aan een spits als Weghorst. Daarmee zeg ik niet dat Weghorst de ideale spits is voor AZ, maar op dit moment beter passend dan Friday. Als we veranderen van tactiek en dat is waar het om draait met de spitsen, dus aanvallender gaan spelen, hebben we waarschijnlijk meer aan Friday. We spelen niet zoals vorig jaar met de deur wijd open om er weer meer dan 50 tegen te krijgen. Zoals de z.g. topclubs zeggen we spelen meer Europees. Geen uitdrukking van mij maar trainerstaal. In de competitie wordt de 0 dus heilig en hebben wij een voordeel met deze achterste lijn, dus indenken kan ik het me wel, dat het af en toe niet leuk is voor het publiek vergoeden de punten dat meestal. A.s. zaterdag Go Ahead thuis hoop ik en velen met mij denk ik dat we er weer bovenop klappen want, mist 100% geconcentreerd, mag dit geen probleem zijn.

    • oma

     18 september 2016 at 20:45

     dat eerte doelpunt is een in glijder,jij mag er allerlei mooie namen aangeven prima Brandon.ik heb het niet over Fred,die speelde vanmiddag niet en heeft er niets mee te maken.
     zullen we dus maar bij Weghorst blijven,die jongen komt gewoon aan allekanten te kort,iedereen had dat doelpunt gemaakt wat hij deed,simpel je kan er niet bij verleng je door er op te glijden,niks karater.als je het zo wil zien prima.
     techniek aan alle kanten te kort loopvermogen heeft hij niet mist spel in zicht en laten we het maar niet over de snelheid van bal behandeling hebben.
     als het z,n geweldige spits is dan had hij er drie in geschoten.
     dit is een type spits zo als je vroeger ondere andere bij Telstar had, v,Koten die kwam ook aan alle kanten te kort en maakte het goed door hardheid en gemeenheid verder niets.
     als je dit een spits voor AZ noemt,sorry Bardon maar nu begin ik aan je twijfelen.
     maar goed jouw mening ik respecteer hem,maar ik hoef het er niet mee eens te zijn.

 3. Ryan

  18 september 2016 at 16:44

  AZ moet vlaar een contract voor onbepaalde tijd geven. Hij mag uit maken wanneer hij stopt en daarna een leuke baan creëeren Wat hij wilt. Wat een topper is dat! #vlaarforpresident

 4. kaazie1987

  18 september 2016 at 18:15

  De 1-1 hing in de lucht, maar door een prachtige knal van til toch met 2-0 gewonnen. Zal dit de beste wedstrijd van vlaar zijn in alkmaarsw dienst?? Maar aanvallend was het weer niet best, het is elke week het zelfde verhaal, maar ik zal erover ophouden, jvdb heeft het ook wel door. Bel hassani past zich heel makkelijk aan dat wordt mischien nog wel leuk als jahankbaksh terug is

  • Ryan

   18 september 2016 at 18:35

   De 1-1 hing totaal niet in de lucht. AZ nam gas terug omdat het zag dat Zwolle geen deukje in pak boter kon schieten.

 5. kaazie1987

  18 september 2016 at 18:18

  Man man man zelfs eigen jeugd speler ferdy druyff is 3 klassen beter als weghorst, wout is een ideale stormram meer niet

 6. kaazie1987

  18 september 2016 at 18:22

  Muhren ook weer 3 keer gescoord bij jong az en speelde een goede pot las ik, robert is gewoon topscorer in 2e divisie en wij zitten naar wout weghorst te kijken. Ik had hele hoge verwachtingen van wout maar het wordt helemaal niks

  • Ryan

   18 september 2016 at 18:32

   Ja goed gezegt in de 2de divisie waar hij thuis hoort en niet de eredivie (2 klassen hoger)

   • Brough

    18 september 2016 at 21:02

    Slap gelul Ryan.
    Muhren hoort gewoon de concurrentie te mogen aangaan , want die andere 2 hebben het ook nog niet laten zien. Maar die krijgen wel de kans, en Muhren niet. Ik heb net de samenvatting gezien van de beloften, en zag het gemak waarmee hij 3x scoorde.
    En in de voorbereiding scoorde hij er ook lustig op los

    • oma

     18 september 2016 at 22:23

     ik denk dat er heel wat voor gevallen is tussen Brom en Muhren.

     dat vind ik nu een spits die heel goed in het verdedigende systeem zou passen wat AZ nu speelt,heeft loopvermogen,kan een man passeren,een bal bij hem houden,goede techniek en spel in zicht.heel belangrijk als je een counter krijg uit te voeren.
     maar hij zal die kans nooit krijgen.

 7. Ryan

  18 september 2016 at 18:33

  Blijf maar lekker zeiken kaazie wees maar lekker negatief en kijk ondertussen naar de ranglijst en zie hoe slecht het gaat

 8. Gerrit Vooijs

  18 september 2016 at 20:23

  AZ wint opnieuw omdat het achter dicht is. Slipt er een valletje door dan is daar Rochet. Staat gewoon zijn ding te doen en je ziet dat hij zijn ritme te pakken herft.
  10 wedstrijden gespeeld, 5x de nul, 4x 1 doelpunt en 1x 2 doelpunten tegen.

  Gaat AZ op deze voet door dan krijgt het 20-25 doelpunten tegen in de competitie en dan doe je heel serieus mee.

  Opnieuw laat VDB met Guus Til een jeugdig talent instromen en hij scoort ook nog eens mooi. Dit gaat wel lekker zo zeker als je ziet dat het middenveld nog niet staat en daardoor dus ook de aanval niet koptimaal gevoed wordt.

  Desondanks staat AZ gedeeld 2e. Wanneer Bel Hassani de vormgever kan zijn zie ik het hele spel van AZ verbeteren. VDB brengt hem voorzichtig maar ik denk dat het iet lang meer duurt voordat Bel Hassani op 10 achter de spits komt te spelen.

  Weghorst komt houterig over maar aan de bal is hij van meer waarde als Friday op dit moment. Denk maar eens terug aan de 2-0 tegen NEC : Weghorst ontvangt de bal, controleert en draait open waarna hij een prachtige pass over 40m geeft waaruit gescoord wordt.

  Vandaag heeft hij opnieuw een assist in huis op Guus Til. Kortom, 2 goals en 2 assists in weinig speeltijd voor wout Weghorst, dat is heel knap !

  • Vincent

   19 september 2016 at 08:17

   Wat ik knap vind van Rochet is dat hij beter Nederlands praat dan menig Nederlander!

 9. Vincent

  18 september 2016 at 20:27

  Kaazie mond dicht en geniet van de dag heerlijk gedeeld 2e en koploper in de 2e divisie en zelf vandaag in de reserve competitie ook gewonnen!

 10. Joep

  18 september 2016 at 23:42

  Lekkere overwinning. Totaal niet in de problemen geweest. Hadden meer kunnen/moeten scoren. Zonder Alireza en Stijn toch gewonnen en dat na een Europese wedstrijd. Dat was vorig jaar wel anders. Seuntjens viel ook goed in en Til had een droomdebuut met een goede goal. Het mooiste is dat er nog heel veel beter kan. Als dat eruit gaat komen dan kan het nog wel eens een heel mooi seizoen worden.

  • Ruud

   19 september 2016 at 09:45

   Mooi gesproken, Joep!

 11. az woman

  19 september 2016 at 07:54

  We zijn lekker bezig, AZ ga zo door. De winnende coach heeft altijd gelijk zeggen ze wel eens. Al had de arbitrage tegen Heerenveen geen dwaling gehad, hadden we nog twee punten meer gehad, en stonden we alleen op de tweede plaats.
  Gisteren nog naar Heracles-Ajax gekeken, nou wat ik gezien heb, hoeven we echt niet bang te zijn voor Ajax. Paniek aankoop Zyech werd vroegtijdig naar de kant gehaald, naar zijn eigen ontevredenheid. Het zal de sfeer in de kleedkamer en in de bus wel verhogen (hahahaaha).Lucas Andersen (inmiddels Grasshoppers) riep al in de media dat er bij Ajax geen ruimte is voor vriendelijkheid. Nee geef mij dan maar Ron Vlaar, die Bel Hassani in zijn nek pakte, en hem vaderlijk toesprak dat kaarten ontvangen wegens mekkeren tegen de scheidsrechter oerdom is, en Bel Hassani dat accepteerde omdat hij weet dat Ron Vlaar het beste met hem en AZ voor heeft. Ik geloof dat wij beter af zijn met Bel Hassani bij AZ, als Zyech bij Ajax. Eerst komend weekend tegen Go ahead Eagles, maar stiekem kijk ik al uit naar 6 November. De nummer 2 (AZ) tegen de nummer (?) Ajax. Straks willen spelers liever trainen in de Zaanstreek en voetballen in Alkmaar, dan in de Bijlmer, omdat het bij AZ vriendelijker, gemoedelijker, en eerlijker aan toe gaat.

 12. AZ Alkmaar

  19 september 2016 at 09:17

  Timon zijn azijn is op?

  • Timon

   19 september 2016 at 10:39

   Nog vagen vol
   PEC regelrechte degradatie kandidaat
   Als je daar niet van wint!
   Vlaar tekort NL elftal
   Bel. Hassani altijd opstellen,Rienstra idem,vanOvereem einde verhaal
   WW en FF helemaal niks
   Wordt gewoon 4de plaats, meer zit er absoluut niet in.

   • Timon

    19 september 2016 at 10:41

    Vaten vol

   • AZ Alkmaar

    19 september 2016 at 10:51

    Je wordt steeds positiever maat, bij welke ranking ben jij tevreden?

 13. woonwagenpower

  19 september 2016 at 09:32

  Wat een meesterlijke zet om Ron Vlaar aan AZ te binden, niet alleen om zijn verdedigende kwaliteiten, maar ook om zijn coaching, zijn gezag, zijn mentale overwicht op jonge en nieuw spelers, binnen en buiten de lijnen. Hoe Ron gisteren Bel Hassani even op zijn plek zette, was een duidelijk voorbeeld welke rol van Ron verwacht wordt, met zijn leeftijd en ervaring, en dat hij dat naar meer dan behoren uitvoert. Ron geeft aan wanneer er gas terug genomen kan worden, maar ook wanneer de beuk erin gegooid moet worden. Wat groeit Luckassen aan de hand van Ron, Mattias gaat vooruit, Haps bloeit als nooit te voren, Rens voert zijn taak uit zoals Ron dat graag ziet. Ron en zijn verdediging is de fundering waarop AZ dit seizoen bouwt, Als de automatisme straks tussen verdediging, middenveld en aanval als vanzelf lopen, hoeven we in Nederland van niemand bang te zijn, Het is soms nog even zoeken naar de juiste balans tussen de linies, maar als alle poppetjes op de juiste plek staan valt de puzzel in elkaar, en zijn ze in Nederland eerder bang voor ons, als wij voor de ander.

  • oma

   19 september 2016 at 09:53

   sorry maar je vergeet nog die geweldige aktie die hij deed dat hij die bal op de lat schoot.de aktie daaraan voor af,dat is nu met karakter er door hen vechten.van over mijn lijk dat jij die bal krijg.
   hele grootte klasse van hem.

   • woonwagenpower

    19 september 2016 at 10:14

    Inderdaad Oma, ook in die situatie liet Ron zien waar hij voor staat.

 14. az woman

  19 september 2016 at 09:44

  Ron (beton) Vlaar is een TOP aanvoerder!

 15. kaazie1987

  19 september 2016 at 10:59

  Joris kramer verhuurd aan dordrecht is verkozen tot motm en schijnt het daar heel goed te doen. Ik zou az adviseren met het naderende vertrek van bijna de gehele achterhoede om denzel dumfries en rick van drongelen in de gaten te houden, dumfries was vorig seizoen talent van het jaar en speeld dit seizoen heel goed voetbal, heeft alles wat een moderne voetballer moet hebben kracht lengte goed schot en een enorm loopvermogen en het belangrijkste is dat hij geen gemaakte verdediger is deze gozer speelt al vanaf de jeugd rechtsback. Rick van drongelen is al jaren het grote talent van de beste acedemy van nederland de laatste jaren, is door piet de visser geadviseerd bij chelsea maar dat zag rick niet zitten, je ziet aan alles dat dit wel eens de nieuwe jaap stam kan worden

  • remco

   19 september 2016 at 12:39

   ik ben het hier wel mee eens spelen lekker de laatste tijd
   kramer moet eerst over een half seizoen kijken daarna kan je er wel een pijl optrekken hoe hij het gaat doen.
   ik had er ook nog wel 1
   yarouba cissako is een rechtervleugel verdediger zonder club
   komt bij monaco weg is jeugd international geweest voor frankrijk en heeft vorig seizoen bij zulte waremgem gespeeld
   in 19 duels 1 keer gescoord en 7 assist gegeven
   kan misschien op proef laten komen om te kijken of die het nog kan en laten wennen en concurreren met mattias en hij kost niks dus risico is der ook niet.

 16. NHN

  19 september 2016 at 11:32

  Een regelmatige overwinning op de nummer laatst van de eredivisie.
  Is dit nu een topprestatie? Nee.
  Maar dessalniettemin ben ik wel degelijk tevreden.
  PEC zal ooit weer van zich afbijten, het zal maar net tegen AZ, wezen.
  We hebben wel vaker gezegd : voor een club die op zoek is naar zelfvertrouwen is AZ een passend medicijn. AZ liet zich voorheen vaak door laagvliegers in de luren leggen. Is nu dus niet gebeurd.
  Ook direct na een EL wedstrijd gaat het vaak fout. Ook daarom toch wel content met de 0-2.
  Weghorst is zeker geen topspits,en mist alweer een opgelegde kans.
  maar scoort wel de belangrijke 0-1.
  Zo’n bal krijgt iedereen erin, hoor ik dan. Maar dat weet ik zo net nog niet.
  Hadden we ooit niet een Amerikaanse spits die ook nog geen bal kon aannemen?
  Werd later een doelpuntenmachine.
  Ik zie Weghorst toch nog liever in de spits staan als Friday, die er geen zin in lijkt te hebben.
  Maar de discussie (ook mbt verdiend Mühren nog een kans –> ik vindt van wel) zal open blijven staan.
  Bel Hasani, lijkt me een aanwinst. maar zal wel moeten werken aan zijn gedrag! Je weet hoe arbiters vanaf nu de wei in gestuurd worden. Met een ijdel mannetje als Nijhuis haal je het einde niet eens.
  Guus Til viel prachtig in. Alweer een jeugdprodukt. Dit wilden we jaren terug allemaal.
  Maar om Joris Overeem af te schrijven omdat het nu effe minder gaat, vindt ik regelrechte onzin.
  Hetzelfde geldt voor Dos Santos. Blijf hopen op een opleving nu het daat zo stroef draait.
  Al met al genoeg werk aan de winkel.
  Geen hosanna stemming bij mij. Maar wel gewoon tevreden met een 0-2 tegen PEC. Zo vaak winnen we daar niet.

  • Keet

   19 september 2016 at 17:21

   Zet Van Overeem weer op dezelfde positie als vorig jaar en hij wordt weer belangrijk en goed.

   • gerard

    19 september 2016 at 19:31

    AZ is dit seizoen t.o.v vorig seizoen gigantisch gegroeid.
    Overeem zal zijn plekje moeten afstaan aan Bel Hassani en Luckassen is de revelatie als controlerende middenvelder.
    Overeem zal toch echt op het bankje moeten plaats nemen als alles op stoom komt. Dat is geen schande want AZ gaat richting de top en daar horen invallers feitelijk gelijkwaardig te zijn als de basisspelers.
    Rienstra, Overeem, Friday of Weghorst, Til, Muhren, etc. je zou er een mooi elftal mee kunnen vormen die het goed zouden doen in de eredivisie.

    • oma

     19 september 2016 at 23:28

     ik ben geen wijsneus of dat ik alles beter weet maar Muhren zal echt niet meer bij de selectie komen,die is afgeschreven door Brom.

 17. Jay

  19 september 2016 at 12:21

  Zwolle staat nu dan wel onderaan, maar hoort gewoon in de middenmoot thuis en zal daar uiteindelijk ook wel weer in terechtkomen. Dat bezien was dit een prima overwinning na een Europees duel.

  Als Weghorst slecht speelt wordt geroepen om Friday of Muhren.
  Als Friday slecht speelt wordt geroepen om Weghorst of Muhren.
  Als Muhren slecht speelt wordt geroepen om Weghorst of Friday.

  Kortom, makkelijk lullen vanaf de zijlijn. Laat die beslissing maar aan de technische staf over die ze bijna elke dag zien voetballen. Als Muhren zoveel beter zou zijn, dan had hij echt wel meer kansen gekregen in het eerste. En de keren dat ik hem daar heb zien spelen overtuigde hij mij allerminst.

  Geef Weghorst en Friday ook minstens een half seizoen, net als Janssen dat nodig had.

 18. kaazie87

  19 september 2016 at 14:42

  bij janssen zag je vanaf minuut 1 dat hij iets aparts had, dat heb ik bij deze 2 een stuk minder. janssen scoorde in de competitie in het begin moeizaam maar in de Europa league totaal niet. vincent staat trouwens behoorlijk onder druk daar in londen, hij heeft een aantal grote kansen verprutst en je leest nu al meer negatieve geluiden, volgend jaar zal hij dus wel verhuurd worden aan psv ofzo.

  nagenoeg alle az spelers die naar het buitenland vertrekken mislukken bijna allemaal, nog even en de engelse clubs laten alkmaar links leggen, laat ze eerst maar is naar een topclub gaan in nederland gaan ze dan denken. ryan en oma zullen het er wel weer niet mee eens zijn maar noem maar is 5 spelers die gelukt zijn in het buitenland. wernbloom en dembele zijn de enige die ik op kan noemen

  • remco

   19 september 2016 at 14:55

   elm (voor die ziekte)
   romero
   klavan
   mathijsen
   moreno

  • oma

   19 september 2016 at 15:13

   wat heb ik hier nu weer mee te maken,die waanzin van jou lees ik temet niet,nu toevallig.
   er is al een ander die je 5 namen geeft dus je lult zo als gewoonlijk weer onzin.

  • az woman

   19 september 2016 at 15:54

   Doelman Romero, Joris Mathijsen zijn ook niet echt mislukt.

   • remco

    19 september 2016 at 17:10

    Zeg ik ook nie?

  • KeesK

   19 september 2016 at 20:07

   Grote druk op Janssen inderdaad want hij moet de geblesseerde Kane vervangen de komende wedstrijden. Maar die negatieve geluiden die hoor of lees ik niet over hem. Sterker nog er is een ploeggenoot die hem graag een vaste basisplaats ziet krijgen. Ik hoop dat Janssen zijn kans schoon ziet.

 19. gerard

  19 september 2016 at 19:23

  Ik hoop snel Bel Hassani (wat liet hij met name in de tweede helft al mooie dingen zien)samen met Jahanbakhsh te zien schitteren.
  Deze twee hebben nog steeds niet samen kunnen spelen, de eerste keer kwam onze Bel voor Jahanbakhsh erin en dit weekend was onze Iraanse vriend helaas licht geblesseerd.
  Kan niet anders dan dat we naast de al geweldige verdediging ook een gevaarlijke aanval krijgen met deze twee toppers.

  • oma

   19 september 2016 at 21:19

   ik bedoel niets negatiefs over Bel Hassani ik vind het een hele versterking voor AZ maar zijn conditie is slecht,halve wegen de tweedehelft zat hij er door,dat hij gewisselt is jammer.

 20. kaazie1987

  19 september 2016 at 21:38

  Totaal mee eens gerard

 21. Timon

  20 september 2016 at 21:52

  Onbegrijpelijk dat hier gedacht wordt dat AZ hoger eindigt dan de vierde plaats…
  Echt kansloos?
  Wees maar blij overwinteren Europa( wat overigens niet gaat lukken) en mogelijk bekerfinale ,alleen bij hele gunstige loting?
  Dit is geen azijn maar keiharde werkelijkheid .

  Die Johanson,van Overeem,wat moet je ermee….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *