De semi-profs van Dundalk

By
Updated: september 14, 2016

Bij architectenbureau O’Brien Finucane in Dublin moeten ze het deze week zonder hun collega David McMillan doen. McMillan heeft drie dagen vrij genomen omdat hij donderdagavond moet voetballen. McMillan is de spits van Dundalk FC, tegenstander van AZ in de Europa League.

Ja, tussen de giganten van het Europese clubvoetbal is soms ook nog plek voor kabouters en Klein Duimpjes. AZ krijgt er eentje op bezoek. Van alle tachtig clubs in de groepsfase (32 in de Champions League, 48 in de Europa League) is Dundalk de laagst geklasseerde op de Uefa-ranglijst.
Ook heeft Dundalk waarschijnlijk de kleinste begroting: zo’n 800.000 euro. De club heeft in de staf slechts twee fulltimers in dienst: de trainer en de directeur. Van de spelers is ongeveer de helft fullprof – al zegt dat niet zoveel in het Ierse voetbal. Rijk wordt geen van de spelers ervan. In de lagere Engelse divisies kan aanmerkelijk meer worden verdiend dan bij de landskampioen van Ierland.

Werken voor de kost
De meeste spelers moeten dus ook nog ‘gewoon’ werken voor de kost. Rechtsback Andy Boyle werkt in een vleesfabriek. Keeper Gary Rogers is trainer van een Gaelic Footballteam. Verdediger Brian Gartland is als basketbalcoach in dienst van de Ierse basketbalbond. Linksback Dane Massey is electricien. Middenvelder Ronan Finn werkt in de financiële sector. Aanvallende middenvelder Robbie Benson is beëdigd actuaris. ,,En zelf werk ik bij Boyle Sports, een wedkantoor’’, zegt Darren Crawley, de perschef van de club.

Speciaal voor de Europa League heeft Dundalk de spelerscontracten moeten verlengen. ,,De competitie eindigt eind oktober en het is gebruikelijk dat dan ook de contracten aflopen. Tussen de seizoenen door krijgen de spelers drie maanden lang geen salaris, omdat de club dan geen inkomsten heeft. Maar omdat we nu in december nog in Europa spelen, moesten de contracten worden verlengd.’’
Met zoveel semiprofs wordt de komende periode loodzwaar.

Dundalk staat bovenaan in de competitie, zit nog in het bekertoernooi en moet tussendoor dus ook nog in Europa aan de bak.
Rust krijgen is er niet meer bij. Tijdens de voorronde van de Champions League kon Dundalk nog sommige competitiewedstrijden verschuiven, in overleg met de tegenstanders. Maar nu de groepsfase is gehaald, moeten die duels alsnog worden afgewerkt. De competitie moet immers eind oktober zijn afgerond.

Maandagavond nog gespeeld
Het duel in Alkmaar wordt voor Dundalk de zesde wedstrijd in zestien dagen. Afgelopen vrijdag- en zelfs maandagavond kwam de club nog in actie. ,,Tegen AZ spelen we met de handen op onze rug gebonden’’, zei trainer Stephen Kenny daarom vorige week, doelend op de vermoeidheid. ,,Het is jammer dat we al bijna de handdoek moeten gooien terwijl de groepsfase nog moet beginnen. Ik klaag niet, maar ik ben wel teleurgesteld dat het zo loopt.’’

’Grootste voetbalfeest ooit’
Eergisteren, na de 2-0 zege op Finn Harps, richtte Kenny de blik vooruit. Blij en optimistisch. Want wat Dundalk gaat meemaken is uniek, zei hij tegen Ierse media. ,,Na AZ spelen we tot eind oktober één keer uit en acht keer thuis. Het is voor Dundalk het grootste voetbalfeest ooit. Ik hoop dat de fans ons massaal gaan steunen.’’

De successen doen in Dundalk nog altijd onwerkelijk aan. Het is nog maar vier jaar geleden dat de club zo goed als failliet was. De toch al kleine tribunes waren leeg, het geld was op.

Twee geldschieters brachten redding. De eigenaren van Fastfix, een bedrijf in schroeven, bouten en moeren, staken geld in de club en ze stelden Kenny aan als trainer. Die had in 2003 op 32-jarige leeftijd Bohemians landskampioen gemaakt, dus die kon wat.

Dundalk FC stond op uit de dood. Een jaar na het bijna-faillissement werd de club tweede en daarna volgde twee keer op rij de landstitel. De kracht van het elftal? Teamgeest. ,,Wat Stephen Kenny voor elkaar gekregen heeft bij Dundalk is de grootste prestatie ooit in het Ierse voetbal’’, zei middenvelder Stephen O’Donnell onlangs.

Manchester United
De beloning: een plek in de groepsfase. De loting stemde trainer Stephen Kenny bovendien tevreden. Hij was blij dat Dundalk niet tegen Manchester United hoeft. ,,Want dan zouden er bij onze thuiswedstrijd meer mensen voor de tegenstander zijn geweest dan voor ons.’’ Bron: NHD

12 Comments

 1. Timon

  14 september 2016 at 20:25

  Die Ierse jongens hoeven nergens bang voor te zijn.Onze toptrainer klaagt al als een wedstrijdje een paar uur later begint!

 2. Timon

  14 september 2016 at 21:19

  Het zou stom zijn om vol vooruit te gaan………aldus onze toptrainer…. Wordt weer leuke avond!

  • hatse

   14 september 2016 at 23:54

   Timon wat heb jij toch tegen onze trainer?????
   En om je woorden kracht bij te zetten … ga je jezelf like’jes (duimpjes)geven????
   Foei Timon!

  • KeesK

   15 september 2016 at 00:10

   Dé koploper van dé Ierse competitie! Met geduchte clubs als… uhhh, Dundalk FC!? Niet voluit spelen in een 2-4-4 opstelling dus. Misschien wint AZ dan wel van deze halve amateurs. Zandzakken voor de dug-out want dit wordt toch een lastige strijd tegen de nummer laatst op de UEFA ranglijst…

 3. KeesK

  15 september 2016 at 13:38

  5-0 of een 6-1 als AZ echt van plan is om te overwinteren in de EL. Niets minder tegen deze dreumes in de poule. Dit is AZ! De enige serieuze Europa League club van Nederland!

 4. Joep

  15 september 2016 at 15:05

  ik las vandaag dat Hugo Borst heeft gezegd dat AJAX en Feyenoord de Europa league moeten laten lopen voor de competitie….Onvoorstelbaar. Het Nederlands voetbal glijdt verder en verder af en zij zouden dan de competitie voorrang moeten geven. Zij mogen blij zijn dat ze in de Europa Leaque mogen meedoen.
  En AZ moet zeker wel vol gas geven?

  • AZ4Altijd

   15 september 2016 at 17:52

   Waarom focussen op competitie? Waar zou je dan uberhaupt je best doen? Je wilt toch hoog eindigen om zo in EL en CL te kunnen spelen? Wat een bokkenlul is Hugo. Juist door die instelling verliest NL al vele tickets jn el en cl. Als we al minder tickets hebbenn, waar speel je dan om in competitie?

 5. oma

  15 september 2016 at 16:31

  joep ,
  je weet toch wat Hugo Borst is?

 6. Brough

  15 september 2016 at 19:43

  Weghorst, Bel Hassani en Garcia voor Friday, Overeem en Dos santos.
  En snel. Friday heeft nou 8 wedstrijden het vertrouwen gehad, nu even 10 wedstrijden op de tribune. Scoort niet en heeft geen meerwaarde

  • Brandon

   15 september 2016 at 20:15

   Brough je hebt helemaal gelijk. FF ff er niet meer in. Maar wat is dit team onderschat als je ziet hoe er van achteren wordt opgebouwd. Vlaar is niet te herkennen. Hopelijk scoort Weghorst zijn we echt voorlopig van FF verlost.

   • AZ'67

    15 september 2016 at 21:00

    Dos Santos is niet veel beter dan FF, super lichtgewicht. Bel Hassani daarentegen top aankoop.

 7. Timon

  15 september 2016 at 21:25

  Bedankt VDB
  Toptrainer!
  Nog laffer gaan spelen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *