AZ heeft torenhoge ambities met jeugdopleiding

By
Updated: september 5, 2016

AZ heeft torenhoge ambities wat betreft de jeugdopleiding. De Alkmaarders willen binnen nu en twee jaar dat de helft van de A-selectie bestaat uit zelfopgeleide spelers en hopen de jeugdspelers op een aparte manier te motiveren.

Op het nieuwe trainingscomplex komen jeugdspelers en eerste elftalspelers samen. “De jeugdspelers zien de grote jongens aan het werk. Dat is enorm motiverend. Ze moeten beseffen dat het eerste elftal haalbaar is, alleen op dit moment nog niet”, vertelt directeur voetbalzaken Max Huiberts van AZ in de Volkskrant.

De A-selectiespelers zijn vooral te vinden in de fitnessruimte, waar de medische ruimte voor de jeugdspelers aan grenst. Een glazen wand tussen deze twee ruimtes dient als een symbolische scheiding volgens Huiberts. “Het eerste team moet iets magisch blijven. Toen ik hier zelf in de jeugdopleiding voetbalde, hoefde de trainer alleen maar naar het veld van het eerste te wijzen. Een betere stimulans was niet denkbaar.”

In de 25-koppige selectie van AZ zijn er momenteel elf spelers zelfopgeleid. De club is wat dat betreft goed op weg, vindt Huiberts, die grote clubs als Ajax en PSV op eigen wijze hoopt af te troeven in de toekomst. “Op een innovatieve manier proberen wij winst te halen ten opzichte van onze concurrenten die meer financiële middelen hebben.” Bron: Voetbalprimeur.nl

16 Comments

 1. kaazie1987

  5 september 2016 at 19:12

  Volgens sommige het mooiste en beste trainingscomplex van nederland, hopen dat az over een aantal hier de vruchten van plukt. Het is trouwens echt aan te raden om is een kijkje te nemen bij onze jeugd, je weet soms niet wat je ziet. Heb wedstrijden tegen ajax en psv gezien die echt van hoogstaand niveau waren

 2. gerard

  5 september 2016 at 20:08

  jeugdopleiding en Billy Beane.

  • Ryan

   5 september 2016 at 23:23

   Deze combinatie heeft al vruchten afgeworpen en gaat steeds meer AZ naar een hogere plan tillen en de top 3 zeer lastig (Feyenoord is op schootsafstand zolang ze nog kibbelen over het nieuwe stadion).

   Als je ziet naar verhoudingen qua budget en prestaties dan staat AZ wel bij de beste, zo niet de beste club van Nederland en lijkt weer een stap naar voren hebben gezet sinds gebrands en stewart zijn vertrokken.

   Ik ben super trots om AZ’ER te zijn:)

 3. Timon

  5 september 2016 at 22:58

  Voorlopig niets terug te vinden in AZ , allemaal onzin. Levert echt niet jaarlijks een speler voor AZ op .Maar ja dat zal niemand zeggen want dan zagen zij de poten onder hun eigen stoelen weg! Wat doet die zaalvoetbaltrainer uit Heerhugowaard nu.? Die Martin Haar! Lachen zich toch rot? Wat een treurnis……

  • Ryan

   5 september 2016 at 23:16

   Uhuh

   Luckassen? Haps? Van Overeem? Dos Santos? Die volwaardige 1ste elftal spelers zijn.

   Olij, Til, Hatzidiakos, Opdam, Lewis, Schendelaar, Helmer, Ouwejan etc die allemaal hun officiële/officieuze debuut hebben gemaakt.

   En Vlaar en Rienstra de our gedienden die terug kwamen naar AZ omdat ze hun opleiding hebben genoten

   Ja het gaat super slecht en de jeugdopleiding sucks van AZ #sarcasm

   • Ryan

    5 september 2016 at 23:26

    Ow en Jong AZ gaat ook slecht en staan niet bovenaan in de 2de divisie en spelen niet attractief spel maken totaal geen indruk met combinaties.

    Nee totaal van dit alles.
    Ik ben blij dat je mijn ogen hebt geopend;) #sarcasm

 4. Gerrit Vooijs

  6 september 2016 at 08:27

  Vlaar, Haps, Overeem, Luckassen, Rienstra en Dos Santos. Maar liefst zes spelers uit de eigen jeugdopleiding die allemaal heel vaak in de basisopstelling staan.
  De jeugdopleiding van AZ werpt dus zijn vruchten af. Dit moet een stimulans zijn voor alle jeugdige talenten. Wie naast talent ook bereid is hard te werken en te leven als een sportman die kan het ver schoppen.

  Niet onbelangrijk voor de totale uitstraling naar de voetballende jeugd zijn de successen van het vlaggeschip natuurlijk. Dit en het schitterende nieuwe trainingscomplex in de achtertuin van Amsterdam vergroten nog eens extra de aantrekkingskracht van AZ en die van de jeugdopleiding in het bijzonder..

  AZ toont aan dat een goede jeugdopleiding en goede resultaten hand in hand gaan. Dit is een compliment waard voor iedereen bij AZ die daar zijn bijdrage aan levert.

 5. Vincent

  6 september 2016 at 14:38

  Trots om az’er te zijn

 6. kaazie87

  7 september 2016 at 20:15

  als je de prestaties afzet tegen het budget dan is az de beste club van nederland ryan.
  az heeft met een begroting van 22 miljoen 2 keer zo weinig te bieden dan feyenoord 45 en 3 keer zo weinig als psv 80 en ajax 75 miljoen

  • Ryan

   7 september 2016 at 23:17

   Ik vind PSV het ook wel naar behoren doen hoor. Dat zijn de 2 best geleide clubs van de eredivisie, altijd rust en goed beleidsplan.
   Feyenoord timmert ook aan de weg maar die komen er maar niet uit met het nieuwe stadion (voor AZ beter ivm budget).
   En dan heb je Heracles en PEC die op hun manier ook geweldig presteren met hun begroting die ze hebben.

   Als je kijkt welke clubs slecht presteren met de begroting/achterban
   Ajax/Heerenveen/Groningen/Vitesse.

   En dan met name de eerste 2 clubs die hebben totaal geen beleid en zijn gevoelig voor geluiden van buiten af.

   Maar ja zoals ik al zei: ik vind AZ een van de beste/zo niet de beste club.

   • gerard

    8 september 2016 at 16:20

    Hoezo vind je het psv ook naar behoren doen?
    Het heeft al jaren de grootste begroting en is feitelijk 7 seizoenen geen kampioen kunnen worden. Ook het laatste seizoen hebben ze het natuurlijk in de schoot geworpen gekregen.
    AZ heeft qua inventief denken kijkend naar de begrotingen al tijden het best gepresteerd

 7. kaazie87

  7 september 2016 at 20:16

  denk alleen wel dat az ondertussen meer eigen vermogen heeft ondertussen dan feyenoord, maar dat zullen we waarschijnlijk zien als de jaarbegrtoing wordt bekend gemaakt

 8. kaazie87

  7 september 2016 at 20:22

  wat ik wel ontzettend jammer vindt is dat ze stijn spierings zo makkelijk hebben laten gaan, bij sparta zien ze hem als een nieuwe strootman wat talent betreft, en dat wisten ze bij az ook want hij stond jarenlang te boek als 1 van de grotere talenten bij az. toendertijd waren de grotere talenten helmer ouwejan en spierings en dos santos. het is te hopen dat ze een terugkoop clausule in zijn contract hebben laten opnemen anders zou az daar nog wel is spijt van kunnen krijgen. een fysiek sterke lange nummer 10 die ook nog regelmatig scoort dat soort spelers zijn zeer schaars

  • Ryan

   7 september 2016 at 23:11

   Dat heet door selecteren.
   Een speler wegen en dan afwegen of hij die potentie heeft om het te halen en/of spelers hem al hebben ingehaald.
   Waarvan ik denk dat spierings al voorbij is gestreefd door Helmer (wat ik echt een fantastisch talent vind) en misschien in mindere maten door efmorfidis.

   Ik zeg niet dat hij geen talent heeft maar er zijn gewoon betere. Hoe hard het soms is moet je keuzes maken.

 9. kaazie1987

  9 september 2016 at 16:54

  Helmer is inderdaad een groot talent, heb hem meerdere keren zien spelen en alle keren spring hij er uit wat talent betreft. Maar jonge talenten onder de 20 krijgen altijd een dip, dus laat hem maar mooi nog 2 jaar bij jong az spelen en af en toe minuten maken in het 1e in beker wedstrijden ofzo

  • Vincent

   9 september 2016 at 20:02

   Wilt hij zelf niet

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *