AZ met speels gemak langs FK Vojvodina (3-0)

By
Updated: augustus 19, 2016
Europa-League-voetbalnieuws

AZ is vrijwel verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League. In de Servische stad Novi Sad boekte de Alkmaarse club een belangrijke 3-0-overwinning op FK Vojvodina.

Stijn Wuytens en Fred Friday waren voor de rust de scherpschutters in het duel waarin AZ, na een matig begin uiteindelijk toch duidelijk de sterkste was. In de tweede helft maakte Wuytens met een fraaie vrije trap van afstand de 3-0.

AZ ontsnapte in de openingsfase aan een achterstand. Na een fout van doelman Sergio Rochet kreeg Dejan Meleg de kans de score te openen. De Servische spelverdeler, die een aantal jaren geleden onder contract stond bij Ajax, maar daar nooit doorbrak, miste, waardoor AZ met de schrik vrij kwam. Na een kwartier verzuimde ook Sinisa Babic de openingstreffer te maken.

Na dat moeizame begin kreeg AZ meer greep op de wedstrijd. Aanvallend school er aanvankelijk nog weinig gevaar in de Alkmaarse acties. Spits Friday, die net als tegen PSV van trainer John van den Brom de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst, werd nauwelijks bereikt.

Na dik een half uur kwam AZ verrassend op voorsprong. Middenvelder Wuytens kopte een voorzet van de beweeglijke Levi Garcia achter doelman Marko Kordic. Na die belangrijke treffer groeide het vertrouwen van de Alkmaarse ploeg. In blessuretijd van de eerste helft leverde dat zelfs een tweede doelpunt op. Friday rondde een snelle counter bekwaam af.

Na de rust bleef de verwachte storm van Vojvodina een tijdlang uit. AZ controleerde de wedstrijd. De defensie kwam nauwelijks in de problemen. De aanvalsacties van de Serviërs waren daarvoor te steriel. Aanvallend deed AZ niet al te veel meer. Alleen Friday was een enkele keer nog een beetje gevaarlijk.

In de slotfase probeerde Vojvodina nog van alles een wat minder slecht uitgangspunt voor de return in Alkmaar te forceren, maar de defensie van AZ gaf geen krimp. Sterker nog: met zijn tweede doelpunt zorgde Wuytens ervoor dat de ploeg van trainer Van den Brom al vrijwel verzekerd is van de zowel sportief als financieel aantrekkelijke groepsfase.

29 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  19 augustus 2016 at 06:39

  En AZ staat ! AZ speelde gisteren zeer robuust en degelijk..
  Het volwassen voetbal tegen PSV werd gisteren in een verbeterde uitvoering doorgetrokken.
  Het zal mij niet verbazen als VDB het voorlopig zo laat staan.

  Het verdedigende blok staat en Henriksen, Jahanbakshs , García en Friday / Weghorst vullen het aanvallend in.

  Ik heb op dit moment alle vertrouwen in een overwinning op Utrecht aanstaande zondag. Niet altijd mooi, soms moet de bal de tribune in maar met een goed eindresultaat.

 2. kaazie87

  19 augustus 2016 at 10:27

  het wordt heel lastig tegen fc utrecht, maar zonder ramselaar en mischien zonder haller is een heel ander fc utrecht. neemt niet weg dat ik behoorlijk gecharmeerd ben van hun. het is gewoon lastig voetballen tegen ploegen met een ruit op het middenveld

  wat een verademing om garcia te zien spelen ipv dos santos, alhoewel garcia de 1e 25 minuten niet in beeld kwam, maakte hij het daarna ruimschoots goed, laat zon speler staan en zijn vertrouwen zal alleen maar groeien, hij mag van mij alleen wat meer naar binnen trekken ipv elke keer langs de zijlijn blijven.

  motm was duidelijk wuytens buiten zijn doelpunten deed hij alleen maar goede dingen, maar haps is echt niet meer te stoppen, heel raar dat hij niet in opgeroepen voor nederlands elftal. verschrikkelijk knap als je elke week weer dat niveau haalt en vorig jaar was hij al hbehoorlijk goed bezig

  maher kunnen we afschrijven bij een vertrek van henriksen want psv wil absoluut niet de concurrentie versterken aldus brands in het Eindhovens dagblad. jammer maar ik zie toch liever bel hassani komen is in mijn ogen toch ff wat creatiever en kost ook minder

 3. kaazie87

  19 augustus 2016 at 10:36

  ben alleen benieuwd hoelang van eijden zal blijven staan, leverde gister echt heel veel ballen in, maar buiten dat vlaar is geen opbouwer daar staat hij ook om bekend maar van eijden is dat ook niet en buiten dat zijn ze allebij ook niet snel luckassen is behoorlijk sneller, als luckassen zijn vertrouwen terug heeft denk ik dat luckassen weer naast vlaar komt te staan, en dat Rienstra het plekje van luckassen op het middenveld overneemt

 4. kaazie87

  19 augustus 2016 at 11:27

  Psv haalt gewoon nog ff 2 prima middenvelders. Zou lekker wezen dat max ook nog ff 1 topper haalt, dit seizoen gaan we waarschijnlijk weer iets van 50 wedstrijden spelen dat ga je niet redden met 6 volwaardige middenvelders

 5. gerard

  19 augustus 2016 at 11:52

  Gisteren bleek eens te meer hoe AZ is gegroeid en niet meer zo naïef speelt als voorheen.
  Defensief staat het nu met grote centrumverdedigers en sterke defensieve middenvelders. Toch bleek in de eerste helft waar dit AZ nog wel eens met regelmaat tegenop zou kunnen lopen en dat is dat het haar aanvallers moeilijk kan bereiken. Ik blijf het daarom zeggen dat juist een speler als bel hassani een uitstekende schakel zou zijn mocht Henriksen vertrekken zodat het gehele elftal dan prima in balans zou zijn.

  • Gerritvooijs

   19 augustus 2016 at 16:03

   Gérard,
   Geef het even de tijd. AZ speelt nu pas 2 wedstrijden in dit jasje. Er moeten links en rechts nog wat plooien worden glad gestreken maar met elk goed resultaat zal het vertrouwen verder groeien.

   Rienstra komt nog terug, Overeem en Dos Santos zullen hun vorm toch ook terugvinden.
   AZ was de afgelopen jaren vooral defensief erg kwetsbaar. Dit concept is meer behoudend en dus moeten spelers hun rollen anders invullen.

   Geen paniek voetbal als het nog niet direct soepel loopt. Seuntjes of Jahanbakhsh zouden de rol van Henriksen ook kunnen invullen.

   Maar dat speelt pas als Henriksen echt vertrekt en dat is nog maar de vraag.

 6. Vincent

  19 augustus 2016 at 15:58

  Wel iets minder leuk dit az maar zolang we winnen vind ik het best!

 7. Evert

  19 augustus 2016 at 16:05

  Helemaal met je eens Gerard, of het Hassani moet zijn weet ik niet maar in ieder geval een creatieve speler die de schakel kan zijn tussen aanval en verdediging. Waar ik mij wel aan erger is het continu balverlies lijden, daardoor maakt AZ het voor zichzelf soms onnodig moeilijk. Al hoewel verschrikkelijk trost ben op AZ vind ik het toch tussen () een beetje tegenvallen. Het ziet er nog niet echt solide uit en vaak heel slordig, maar hier en daar zie wat de ploeg kan en dan is het meteen erg mooi!! Laten we zeggen dat ze nog effe moeten warmdraaien.

  Ps. We hebben ook nog Robert!? zou hij de schakel kunnen zijn tussen verdedigen en aanvallen??

  • hatse

   19 augustus 2016 at 17:59

   &Evert Ps: Zou zomaar eens kunnen zijn!

   • Jan

    20 augustus 2016 at 01:34

    Vergeet het maar. Robert speelt morgen mee met de beloften tegen Katwijk. Ik kan de gedachten lezen van vdBrom.
    Hij pest hem weg

   • hatse

    20 augustus 2016 at 21:25

    Wat misschien ook zou kunnen b.v. Pelle van Amersfoort van Heerenveen. Een speler in ontwikkeling.

 8. kaazie87

  19 augustus 2016 at 18:16

  slecht nieuws gerard. bel hassani staat in de belangstelling van fc utrecht, hij moet de opvolger worden van ramselaar.

  • gerard

   20 augustus 2016 at 10:00

   Dat Utrecht interesse zou hebben in Bel Hassani als vervanger voor Ramselaar blijkt slechts supporterspraat op diverse forums.

 9. kaazie87

  19 augustus 2016 at 18:17

  dan maar een talentvolle buitenspeler want daar hebben we der ook niet veel van

  • Vincent

   20 augustus 2016 at 18:59

   Bailey! Hahaha

 10. Albert

  20 augustus 2016 at 20:05

  Vanmiddag ff gekeken bij Jong AZ waar Tankovic en Muhren de gehele wedstrijd een onopvallende inbreng hadden………..M.a.w. zeer matig en met deze vorm geen aanvulling voor de A-selectie helaas……….

  • Vincent

   20 augustus 2016 at 22:00

   Jammer

   • Jan

    21 augustus 2016 at 02:02

    Erg jammer, dan moeten we het maar met Dos Santos en Friday/weghorst doen

    • Brough

     21 augustus 2016 at 02:30

     Is ook jammer, maar dan heeft Albert een andere wedstrijd gezien , of heeft hij geen verstand van voetbal. Tancovic was erg dreigend en zorgde voor veel gevaar, en Muhren was erg gedreven en zorgde voor z’n loopacties dat z’n teamgenoten in scoringskansen kwamen, maar hier niet van profiteerden. Zelf kreeg hij ook kansen, maar benutten ze niet. Geen basisklanten, maar wel erg nuttig.

 11. Brandon

  21 augustus 2016 at 15:15

  Wat een fantastische goal van Henriksen maar wat hebben we die Liesveld tegen alles doet hij om voordeel te verkrijgen voor de thuisclub.

 12. kaazie87

  21 augustus 2016 at 15:19

  Zet weghorst er maar in, daar hebben we nu meer aan

 13. Silver

  21 augustus 2016 at 15:26

  Prachtig doelpunt van Markus, achterin staat het vrij solide maar op het middenveld loopt het nog niet lekker. Als het een beetje gaat lopen op het middenveld dan kunnen we nog leuke wedstrijden verwachten !

 14. KeesK

  21 augustus 2016 at 15:29

  Heel FanvanAZ op vakantie dat er in dit draadje over FC Utrecht wordt gepraat?

 15. kaazie87

  21 augustus 2016 at 15:33

  kijk jij een andere wedstrijd?? johansson heeft echt duidelijk weer eens een mindere dag. volgende week is Rienstra weer fit kan luckassen weer rechtsback gaan staan

 16. Urdal

  21 augustus 2016 at 15:49

  Friday heeft niks laten zien. Wint geen enkel koppel, niet bal vast. Nu nog eens een keeper die ballen tegen houd. Spel is wederom matig tot slecht.

 17. Brandon

  21 augustus 2016 at 15:50

  Gelukkig nu Weghorst voor de falende en slappe Fred Friday of het zijn vruchten af zal werpen is nog de vraag want we gaan mee in het vechtvoetbal van Utrecht wat we de 1e helft wisten te voorkomen, dat is nu net wat ze willen.

 18. Silver

  21 augustus 2016 at 16:26

  Je moet toch een topploeg zijn om zo’n wedstrijd winnend af kunt sluiten !

 19. Brandon

  21 augustus 2016 at 16:36

  Dit zijn de lekkerste. Wat een fantastische pass van Weghorst die gelukkig via alireza en een verdediger tot doelpunt werd gebombardeerd. Maar wat denkt iedereen van de pass van Ron Beton op Haps dia via de uitstekend keepende Ruiter via de lat het veld weer inspatte waarmee ik meteen mijn man van de wedstrijd prijsgeef diezelfde Ron Vlaar wat was hij ontzettend goed vandaag.

 20. gerard

  21 augustus 2016 at 16:58

  Utrecht die doorgaans dwingend aanvallend spel thuis probeert te spelen had veel meer moeite om kansen te creëren tegen AZ dan twee weken geleden tegen PSV (die de Domstedelingen feitelijk hadden moeten winnen)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>