AZ en sc Heerenveen in evenwicht

By
Updated: augustus 7, 2016

AZ heeft zondagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen. De Friezen eindigden het duel met tien spelers. Willem Huizing moest zo’n twintig minuten voor tijd het veld verlaten na zijn tweede gele kaart. 

Heerenveen domineerde het eerste half uur maar dankzij de Noor Markus Henriksen kwam AZ op voorsprong. Een doelpunt van Weghorst was toen al afgekeurd vanwege hands. Tien minuten later wist de Zweed Arber Zeneli Heerenveen weer op gelijke hoogte te brengen.

De tweede helft was het AZ dat domineerde vanaf de start. In de 52e minuut benutte Wout Weghorst een penalty. Vervolgens ging het gelijk op. Na de rode kaart van invaller Huizing kwam Heerenveen met tien spelers te staan.

De kersverse aanvoerder Stijn Schaars maakte er zo’n tien minuten voor tijd 2-2 van door een vrije trap te benutten. In blessuretijd werd een doelpunt van AZ-speler Ron Vlaar afgekeurd.

20 Comments

 1. Brandon

  7 augustus 2016 at 17:21

  Een terecht gelijkspel als je in ogenschouw neemt dat Heerenveen de 1e helft de bovenliggende partij was. AZ kwam weer net als in de EL zeer slecht uit de startblokken en liet het kaas weer vele keren, bij steeds dezelfde spelers, van het brood eten. De wedstrijd haalde door twee aanvallend ingestelde ploegen een prima kijkcijfer. De grote smet op dit duel was de arbitrage en niet voor de 1e keer heeft Makkelie ons weer 2 punten door de neus geboord die overigens terecht niet aan ons toebehoorden wat betreft het veldspel. De niet gegeven strafschop in de 1e helft bij de overtreding op Weghorst door van Aken was een schoolvoorbeeld en het doelpunt in de 90e minuut 100% zuiver waarbij dit keer de assistent hopeloos in de fout ging. Maar als je ziet hoe amateuristisch de 2e goal door ons (Henriksen) wordt weggeven verdienden we dus niet om te winnen. Jammer maar er is dus nog veel werk aan de winkel wat betreft het beginnen aan een wedstrijd want een ezel enz.enz.

 2. Vincent

  7 augustus 2016 at 17:23

  Had veel vertrouwen in dit seizoen vooral met Rens en Ron, maar als Van Overeem, Dos Santos en Henriksen niet hun niveau halen is het toch moeilijk

 3. gerard

  7 augustus 2016 at 17:54

  Achterin is niet veel op aan te merken zeker niet nu ook Luckassen de smaak te pakken heeft. Luckassen,vd eijden, Vlaar en Haps dat staat.
  Maar Jahanbakhsh is de enige aanvaller die het moet doen en dat is wel heel erg karig. Weghorst kun je niet veel verwijten die moet je op zijn sterke punten (de kop)aanspelen net zoals psv dat ook doet met de Jong.
  Maar als Jahanbakhsh de enige is met inzicht en een actie dat wordt het wel een moeizaam seizoen.
  Dos Santos is eens te meer gebleken komt te kort aan de linkerkant (dus de interesse althans de geruchten Ola John zijn wel te begrijpen).
  Verder laat Henriksen reeds in de twee E.L wedstrijden en nu in de eerste competitiewedstrijd zien dat de eerste seizoenshelft vorig jaar echt zijn hoogtepunt was want gedurende de 90 minuten is zijn inbreng als aanvallende middenvelder wel erg mager. Het zou dan ook een godsgeschenk zijn als er nog een transfer komt voor de middenvelder en het bedrag wordt aangewend voor Bel Hassani. En niet met de illusie om te denken dat van Overeem wel eens de geschikte rol kan bekleden als aanvallende middenvelder want net als Wuijtens en Rienstra is hij nuttig maar heeft hij niet het verfijnde in zijn spel om speler voor de goal te zetten en voor de broodnodige diepgang te zorgen.

  • Timon

   7 augustus 2016 at 18:02

   Gerard, volkomen juist.
   Vierde plaats dus maximaal haalbare; dat mag ook wel gezien begroting! Dan moet er verder niets tegen zitten! Die vd Brom haalt er dus niets mee uit dan de gemiddelde trainer.
   Toeschouwers aantallen zullen steeds meer naar de 14000 gaan.
   Zoals eerder gezegd dus 1 punt uit 3 wedstrijden.

   • AZ Alkmaar

    7 augustus 2016 at 19:17

    @Timon

    Zaten vandaag 15000 man in het stadion en dat met de bouwvak en zomervakantie.. niet slecht toch? Uitvak zaten ook maar 250 supporters..

   • KeesK

    7 augustus 2016 at 20:21

    Positief bekijken dat ene puntje is wel al binnen. Kans op nog een puntje of misschien wel drie!? En dat tegen de drie standaard angstgegners! De rest wordt dan een peulenschil.

    • KeesK

     7 augustus 2016 at 20:39

     Aangezien je niet elke wedstrijd wordt genaaid door het zwart moet je blij zijn dat de arbitraire dwalers AZ slechts van twee punten hebben bestolen. Hadden er ook gewoon drie kunnen zijn en van dit soort puntenverlies hebben we nu al een deel van gehad. Gaat nog wel een keer gebeuren. Maar Positief bekijken.

  • Keet

   7 augustus 2016 at 21:30

   Op het inzicht van Jahanbaksh valt nog heel wat aan te merken. Loopt zich steeds vast in het centrum. Knappe voorzet geeft hij nauwelijks

 4. kaazie87

  7 augustus 2016 at 19:20

  Verdedigingsduo is te traag,als je met ruimte in de rug ga spelen zoals vandaag wordt dat genadeloos afgestraft. Verder ben ik blij met de ontwikkeling van jahankbaksh wat een werk levert hij. En verder blijf ik me ergeren aan dat laconieke gedrag van dos santos, ik vraag me serieus af of hij ooit een niveau hoger aan kan

  • gerard

   9 augustus 2016 at 12:24

   Ik denk eerlijk gezegd dat de kracht op dit moment de kracht achterin ligt. Zoals de Wolf reeds zei ‘bij AZ staat met Vlaar en vd Eijden twee grote sterke rugby jongens die ook nog kunnen voetballen en heeft met haps en luckassen twee prima backs die voor diepgang kunnen zorgen.
   Probleem ligt hem aan gebrek aan creativiteit op de 10 positie en de linksbuiten.

 5. kaazie87

  7 augustus 2016 at 19:20

  Versterkingen zijn brood nodig anders schat ik een club als fc utrecht hoger in als az

 6. Gerrit Vooijs

  7 augustus 2016 at 20:12

  2-2 is een redelijk resultaat na een Europese wedstrijd en tegen Heerenveen. Het had meer kunnen zijn maar AZ heeft het niet goed uitgespeeld. De laatste 4 staan als een huis maar ons middenveld in de personen van Henriksen en Overeem laten verdedigend te een steken vallen.
  Wuytens is verdedigend goed maar in de opbouw en vrije trappen presteert hij onder de maat.

  Aanvallend is Dos Santos zwaar onder de maat. Vorig jaar heeft hij kunnen wennen maar dit seizoen moet hij er gaan staan. Hij kan veel beter maar laat dat niet zien. Weghorst/Friday moeten hun aanvoer krijgen van Overeem, Henriksen, Dos Santos’ en Jahanbakshs. Alleen Jahanbakshs laat zien dat hij bezig is zijn vorm te vinden.

  De beste mensen vandaag waren Rochet, Luckassen en Jahanbakshs.
  Wel leuk voor de eerste twee die vandaag hebben laten zien dat zij hun waarde hebben voor AZ.
  Met name Luckassen heeft het op zijn heupen. Hij wint elk duel, heeft ook nog een mooie pass in huis en scoorde vandaag in zijn derde duel opnieuw de winnende treffer. Helaas werd zijn goal vandaag onterecht afgekeurd.

  Resumerend, onze zwakte ligte op dit moment vooral op het middenveld waar Henriksen en Van Overeem heel ver van hun vorm van vorig seizoen verwijderd zijn.
  Ik denk dat met name het ontbreken van Ben Rienstra hier debet aan is omdat hij hun juist inspeelt. Wuytens heeft die opbouwende kwaliteiten nog niet laten zien.

  • gerard

   9 augustus 2016 at 12:17

   Wat betreft Henriksen, die had zijn vorm al niet meer na de winterstop vorig seizoen; of eigenlijk kun je stellen dat hij zijn hoogtepunt beleefd heeft de eerste helft vorig seizoen en wat hij nu laat zien zijn doorgaanse niveau is. Met zo’n Bel Hassani was AZ opbouwend stukken verder geweest nu moet inderdaad veelal de voorhoede het doen met de creatieve vondsten van Jahanbakhsh want Dos Santos komt niveau te kort, Weghorst moet enkel en alleen bediend worden voor het afmaken, Overeem is vlijtig en daardoor nuttig en Rienstra en Wuijtens zijn goed voor een evenwichtig balans.

 7. gerard

  9 augustus 2016 at 12:08

  Voor aanvang van de competitie werd AZ samen met Feijenoord door vele in staat gesteld om de top 2 pijn te kunnen doen. In de eerste de beste eredivisiewedstrijd (na alle oefen- en de E.L wedstrijd te hebben gewonnen) al de punten laten liggen in notabene een thuiswedstrijd doet de opgebouwde status bepaald geen goed.
  Over Feijenoord, na de donderende uit-overwinning op Groningen, worden lovende woorden gesproken en AZ is weer in aanzien gedaald. Tegen PSV moeten nu wel punten worden behaald om de opgebouwde naam niet heel snel kwijt te raken anders zijn de tegenstanders weer heel snel het respect verloren en wordt AZ weer anders benaderd, wat weer stukken moeilijker voetballen wordt dan als je het veld op komt en eigenlijk al met 1-0 voorstaat zoals dat veelal bij de topclubs gaat.

  • Timon

   9 augustus 2016 at 14:45

   Wederom geheel gelijk.AZ ontbeert creatieve middenvelder. Driehoek met de punt naar voren en in die punt de gevaarlijkste man. Heeft AZ niet.Draffertjes als vanOvereem. Totaal fout beleid van onze toptrainer.

   • Ray

    9 augustus 2016 at 16:57

    Van Overeem is geen draffertje en ook geen dravertje als je dat bedoelt.

  • Gerrit Vooijs

   9 augustus 2016 at 21:13

   Mwah, AZ speelt Europees en de laatste seizoenen hebben laten zien dat AZ dikwijls puntverlies leidt na een midweekse inspanning.
   Nu speelde AZ tegen Heerenveen een club die 5 van de laatste 6 ontmoetingen niet had verloren.

   Met die wetenschap heeft AZ het eigenlijk helemaal niet zo slecht gedaan. Het is dat de Friese grensrechter in een reflex zijn vlag omhoog stak anders had AZ gewonnen.

   Nee, ik verwacht ook nu in de eerste seizoenshelft onverwacht puntenverlies na Europees voetbal maar de wedstrijd tegen angstgegner Heerenveen geeft wel goede hoop op meer punten als in het verleden.

   Utrecht uit na de Europese uitwedstrijd tegen Vojvodina zal een goede graadmeter zijn. Wordt AZ dan weggespeeld weten we dat tot aan de winterstop AZ een bescheiden rol zal spelen.
   Haalt AZ daar 1 of 3 punten dan zie AZ hoog eindigen

 8. gerard

  11 augustus 2016 at 11:50

  Gisteren de samenvatting van de NOS nog eens bekeken maar met een beetje geluk had Weghorst wel 3 goals gemaakt en had hij meteen zijn stempel gezet wat Janssen toch het eerste seizoenshelft niet heeft kunnen doen.
  Ten eerste had hij een penalty moeten krijgen gezien hij duidelijk naar de grond werd getrokken en was het een goal geweest getuige de penalty die hij daarna overduidelijk zonder moeite inschoot. En de afgekeurde goal had hij feitelijk in de goal gekopt maar komt nog onfortuinlijk tegen zijn elleboog aan, maar was dit niet gebeurd dan was het nog een goal geweest dus hij had er geen baat bij.
  Ook de NOS verslaggever gaf aan dat Weghorst een lastige en moeilijk te bespelen spits is voor zijn tegenstanders.
  Kortom Weghorst had, ook al speelde AZ niet al te best, een grote indruk kunnen maken als het een beetje mee had gezeten.

  • Gerrit Vooijs

   11 augustus 2016 at 12:07

   Kijk Jansen had ook even nodig om aan AZ te wennen. De looplijnen en je medespelers aanvoelen vegt gewoon wat tijd. Als die automatismen er goed inzitten zullen Weghorst/Friday ook beter gaan functioneren. Overigens geldt dat voor de gehele selectie. Want Weghorst en Friday zijn geen Jansen dus brengen zij hun eigen vaardigheden in. De rest moet daar ook beter op gaan anticiperen.

   • gerard

    11 augustus 2016 at 12:44

    Maar zoals gezegd met een beetje meer geluk had hij er wel drie in het netje gelegd: twee zoiezo want zijn eerste kans was een overduidelijke penalty en tegen zijn eigen elleboog koppen is zuiver pech. Dus drie goals van hem hadden zomaar gekund en dan was het alleen maar hosanna wat betreft de nieuwe spits. Zo gaat dat nu eenmaal met voetbal.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *