AZ verdient met aankopen het voordeel van de twijfel

By
Updated: juni 1, 2016

Afgelopen week werd bekend dat Mats Seuntjens transfervrij de overstap maakt van NAC Breda naar AZ. Afgelopen seizoen leverde hij dertien doelpunten en zeventien assists voor de Brabanders in de Jupiler League. Inmiddels gaan ook geruchten dat de club uit Alkmaar geïnteresseerd is in overname van Wout Weghorst, mocht Vincent Janssen de club gaan verlaten. Hoewel Weghorst in het afgelopen voetbaljaar twaalf doelpunten maakte voor Heracles Almelo, is lang niet iedereen overtuigd van het kunnen van de 23-jarige spits die pas een paar seizoenen als prof actief is. Desalniettemin verdient AZ het voordeel van de twijfel, want de club uit Noord-Holland heeft het de afgelopen tien jaar vaak bij het juiste eind gehad.

De namen van succesvolle spitsen uit het laatste decennia vormen een mooi rijtje. Bovenaan prijkt de naam van Jozy Altidore, de Amerikaanse spits die overkwam van Villarreal, waar hij niet wist te overtuigen. In Alkmaar groeide de bonkige aanvaller uit tot publiekslieveling en twee jaar later vertrok hij voor tien miljoen euro naar Sunderland. Zes seizoenen daarvoor was de bijna even robuuste Danny Koevermans voor een kleine zeven miljoen naar PSV vertrokken. Goede deals, want beide spelers moesten na de avonturen bij hun nieuwe clubs geheel afgeschreven worden toen ze voor een appel en een ei naar Toronto vertrokken.

Ook Steven Berghuis (bankzitter bij Watford FC), Kolbeinn Sigthórsson en Mounir El Hamdaoui (beiden mislukt bij Ajax) en Aron Jóhansson (direct langdurig geblesseerd bij Werder Bremen) zijn op een ideaal moment verkocht. Alleen Jermain Lens is vooralsnog de enige van dit rijtje die later voor grotere bedragen verhandeld is aan respectievelijk Dynamo Kiev en Sunderland. Mousa Dembele vertrok na een succesvol verblijf in Alkmaar naar Fulham, voor zes miljoen euro, maar AZ had in een eerder stadium zelf vijf miljoen voor hem neergeteld bij Willem II. Toen hij vervolgens in 2012 voor negentien miljoen naar Tottenham Hotspur verkaste had AZ pech, want er was bij zijn transfer geen doorverkooppercentage bedongen.

De gezonde handelsgeest heeft AZ dus zeker geen windeieren gelegd en het is speuren om een voorbeeld van aanvallende verkwisting te vinden in de recente geschiedenis. In de gloriedagen onder voormalig voorzitter Dick Scheringa en toenmalig technisch directeur Marcel Brands vinden we echter twee smetjes op het blazoen. Graziano Pellè werd met hoge verwachtingen losgeweekt bij US Lecce, maar kwam ondanks zijn goede prestaties op de trainingen nooit tot wasdom in Alkmaar. Pas vijf seizoenen later zou hij De Kuip in vervoering brengen en uiteindelijk voor elf miljoen met coach Ronald Koeman meeverhuizen naar Southampton. Ook de bombarie rond het aantrekken van de Braziliaanse Ari bleek ongegrond. Voor hem lag uiteindelijk een toekomst weggelegd bij Spartak Moskou, maar ook hier wist hij niet geheel te overtuigen.

Nu de vette jaren alweer een poosje in het verleden liggen, moet AZ tegenwoordig creatief zijn in het versterken van de voorhoede. De Jupiler League is daarvoor de belangrijkste plek, zo bevestigde John van den Brom recentelijk nog op het Gouden Stier Gala aan Voetbalzone. Vincent Janssen is al een succesverhaal gebleken en zou zomaar eens een van de duurste uitgaande transfers uit de clubhistorie kunnen gaan worden. Ook werden onder andere Robert Mühren, Ruud Boymans, Erik Falkenburg en Alireza Jahanbakhsh weggeplukt uit de eerste divisie, maar zij konden bij AZ hun moyenne niet handhaven. Boymans en Falkenburg lukte dat vervolgens bij andere Eredivisie-clubs wel en Jahanbakhsh zal zijn kansen in Alkmaar vast nog krijgen.

Spelers uit de hoogste competitie wegplukken is overigens evenmin een garantie. Guus Hupperts heeft moeite aan te haken, Denni Avdic werd vlot bedankt voor zijn diensten en eenmalig Zweeds international Muamer Tankovic heeft sinds zijn komst van Fulham nog geen basisplek weten te veroveren. Wat dat betreft zijn de risico’s die AZ neemt verantwoord en pakken ze vooralsnog vaak goed uit. Eén succesnummer als Janssen compenseert meteen een hele trits miskopen uit de spitsenloterij. Seuntjens is op zijn salaris na opnieuw een gratis gok en of Weghorst daadwerkelijk komt, moet nog blijken. Of laatstgenoemde überhaupt het niveau van AZ aan kan is hoogst twijfelachtig, maar het zou niet de eerste keer zijn dat een op het oog beperkte spits in Alkmaar uitgroeit tot een absolute goalgetter. Bron: Voetbalzone

5 Comments

 1. Timon

  1 juni 2016 at 13:40

  Ik zal je het alvast maar verklappen :WW kan het niveau NIET aan!

 2. Jay

  2 juni 2016 at 11:28

  En toch heb ik op de een of andere manier meer vertrouwen in de scouts van AZ dan in ene Timon.

  • AZforlife

   2 juni 2016 at 21:25

   Ja ik ook, maar dit zouden toch echt niet mijn aankopen zijn. Doe mij dan maar weer een Scandinaviër waar ik iks van weet, maar vaak wel een succes zijn bij AZ.

   Ik laat me graag positief verrassen!

 3. Vincent

  3 juni 2016 at 01:36

  Als hij komt zou ik niet meer dan 8 ton ervoor dokken, want er zijn veel transfervrije spitsen in de aanbieding dit jaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *