AZ hervindt zichzelf

By
Updated: april 16, 2016

ALKMAAR – Een week na de wanvertoning tegen Heerenveen toonde AZ zich zaterdagavond weer van zijn beste kant. Dat leverde een vermakelijke avond en een ruime overwinning (5-1) op PEC Zwolle op. Met vier doelpunten, waarvan twee penalty’s, verstevigde Vincent Janssen bovendien zijn koppositie op de topscorerslijst.

Op de leuke avond, met van AZ-kant regelmatig flitsend voetbal, werd Vincent Janssen opnieuw de meest bejubelde speler. De spits heeft dit seizoen inmiddels 25 competitiedoelpunten gemaakt en is hard op weg zich tot topscorer van de eredivisie te laten kronen.

Lars Veldwijk
Ondanks de enorme nederlaag werd ook aan de kant van PEC Zwolle de spits luidkeels toegezongen. Niet omdat hij had gescoord – het enige doelpunt van PEC Zwolle kwam van verdediger Kingsley Ehizibue – maar omdat hij de laatste twintig minuten op doel stond. En dat deed Veldwijk zeer verdienstelijk. Met enkele knappe reddingen, zowel met de vuist als met de voet, hield hij AZ van nog meer doelpunten af. Het leverde hem in korte tijd een paar nieuwe liedjes op. ‘Veldwijk die moet keeper worden, hihaho’, ‘Alle ballen op Veldwijk’ en Veldwijk in Oranje’ zongen de fans uit Zwolle.

Penalty
Twee keer moest Veldwijk zich toch gewonnen gegeven. Twee keer werd hij geklopt door Vincent Janssen. Eerst via een strafschop (4-1) en daarna door een frommelactie, waarbij Janssen de bal onder Veldwijk door schoot. ,,Ik vroeg nog aan hem in welke hoek hij hem zou schieten, maar dat wilde hij niet zeggen”, zei Veldwijk lachend. En Janssen: ,,Op zich best gek, een penalty nemen tegen een veldspeler. Dat gaf eigenlijk best wat extra druk. Maar hij zat er goed in.”
Veldwijk had twintig minuten voor tijd noodgedwongen de keepershandschoenen aangetrokken, omdat keeper Mickey van der Hart een rode kaart had gekregen en PEC Zwolle geen wissels meer had. Trainer Ron Jans had op dat moment al drie keer gewisseld.
Bij zijn eerste ‘actie’, de penalty die werd gegeven vanwege de overtreding van Van der Hart op Alireza Jahanbakhsh, was Veldwijk kansloos. Daarna onderscheidde hij zich, tot hilariteit van het publiek, wel enkele keren.
Aan gort gespeeld
Op het moment dat Van der Hart met rood van het veld werd gestuurd, was PEC Zwolle door AZ al aan gort gespeeld. Voor rust was het overwicht van AZ enorm. Twee doelpunten van Vincent Janssen, halverwege de eerste helft, leverden een 2-0 voorsprong op. Dat was nog een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. PEC Zwolle kwam er in de eerste drie kwartier geen moment aan te pas.
Alleen in de eerste fase van de tweede helft leefde PEC enigszins. Door een kopbal van invaller Ehizibue kwam het ook even terug tot 2-1, maar direct daarna bracht Dabney dos Santos met een weergaloos schot de marge alweer op twee (3-1). Daarmee had AZ de zege binnen en kon de feestelijke, vrolijke en af en toe hilarische slotfase beginnen.
AZ-PEC Zwolle 5-1
20. Janssen 1-0, 25. Janssen (penalty) 2-0, 63. Ehizibue 2-1, 65. Dos Santos 3-1, 69. Janssen (penalty) 4-1, 84. Janssen 5-1. Toeschouwers: 16.341. Scheidsrechter: Manschot.MAAR – Een week na de wanvertoning tegen Heerenveen toonde AZ zich zaterdagavond weer van zijn beste kant. Dat leverde een vermakelijke avond en een ruime overwinning (5-1) op PEC Zwolle op. Met vier doelpunten, waarvan twee penalty’s, verstevigde Vincent Janssen bovendien zijn koppositie op de topscorerslijst.

Bron: NHD

26 Comments

 1. Timon

  16 april 2016 at 22:58

  Wat is dat PEC slecht,tjonge jonge, staat 8 ste ? Zegt heel veel niveau in Nederland,
  Die Rochet……….

 2. i.Pjotr3

  16 april 2016 at 23:27

  Terug naar de basis van het succes.
  Eindelijk weer de vaste basisspelers en zie daar. ….Viola ……hatseflats 5-1

  • hatse flats

   18 april 2016 at 21:32

   He i.Pjotr3 zocht je mij? ‘k Zit momenteel in Zuid-Frankrijk en heb jammer genoeg AZ-PEC moeten missen, maar wordt door het thuisfront op de hoogte gehouden en ben blj verrast! Groet van Hatse

 3. KeesK

  17 april 2016 at 00:19

  Frank de Boer draai AZ geen loer en speel dat FC Utreg weg! Bedankt alvast.

 4. Silver

  17 april 2016 at 00:50

  Heerlijke wedstrijd, ik heb genoten !

 5. Vak J

  17 april 2016 at 03:44

  Weer eens heerlijk genoten!!!!

 6. kaazie1987

  17 april 2016 at 10:47

  Hoeveel denken jullie dat janssen gaat opleveren?? Az gunt iedereen een transfer de laatste jaren ook omdat we een opleidingsclub zijn geworden. Ook staat az niet bekend als een club die keihard onderhandeld, om die reden denk ik dat hij voor 8 miljoen weg is

  • i.Pjotr3

   17 april 2016 at 10:55

   N deal met Pisvee maken , Vincent nog n jaar bij AZ , aansluitend opvolger voor Ruk dJong.
   Wel 50% doorverkoop meenemen.
   Jammer dat Louis weg gaat bij MU, anders had hij AZ er warmpjes bij kunnen laten zitten met n miljoentje of 20

 7. Ruud

  17 april 2016 at 11:35

  Ik vermoed dat Nederlandse clubs geen schijn van kans maken in het miljoenenbal om spitsen als Janssen. Leuk die aandacht hoor maar deze jongen wordt de nieuwe Rooney.

  • KeesK

   17 april 2016 at 14:08

   Daarom hoop ik ook dat hij nog een seizoen blijft en voor dik geld naar de Poen League aan de overkant van de plas gaat. Laat die ponden maar komen!

 8. kaazie1987

  17 april 2016 at 13:03

  Als hij dat zelf wel wil en hij apant een arbitragezaak aan heb je als club niks te willen. Je mag als nedeelandse club zijnde namelijk een speler geen betere positie ontnemen dat is in het verleden vaak genoeg gebeurt. Of je moet als club een vastgenoemde transfersom in het contract vermelden maar ik gok dat dat niet gebeurt is

  • Jeroen

   17 april 2016 at 20:28

   Dat is niet helemaal waar. Er zijn namelijk genoeg zaken geweest die niet zijn gewonnen door de spelers.

 9. kaazie1987

  17 april 2016 at 13:04

  Dus om die reden gok ik dat hij voor 8 hooguit 9 miljoen verkocht wordt

  • AZ4Altijd

   17 april 2016 at 23:27

   9 Mio is ongeveer 6 mio te weinig. International met assists en een goal.

   Topscorer eredivisie en is nog heel jong, EN heeft nog contract tot 2019.

   DUs niets 8 / 9 MIO.

   Hij is beter dan Jozy en die ging al voor zo rond de 10 MIO. NL clubs kunnen hem niet meer betalen.

 10. oma

  17 april 2016 at 14:31

  ik vraag mij toch af hoe ze er bij komen dat Janssen weggaat dat is een 50,50 kans hij kan net zo goed blijven.
  bovendien zou AZ heel dom zijn om Janssen voor 8 miljoen te laten gaan,hij is op het moment meer waard en heeft nog een langlopend contract.
  als ik Janssen was zou ik nog een jaar bij AZ blijven en dan een leuke Engelse club.
  daar past hij perfect bij.

  maar nu even de wedstrijd daar gaat deze topic tenslotte over.
  eindelijk weer een AZ met passie,vechtlust en inzet gezien.
  een mooie wedstrijd.
  ik ga aan AZ niets afdoen,maar ik vond dat Zwolle zeer matig.

  • Ruud

   17 april 2016 at 14:44

   Mooi gesproken, Oma

   • i.Pjotr3

    17 april 2016 at 20:44

    Verstand komt met de jaren, wordt wel eens gemist bij de overige forumleden

 11. Gerrit Vooijs

  17 april 2016 at 17:22

  AZ staat weer 4e en Janssen wordt waarschijnlijk de topscorer van de eredivisie.
  Dos Santos scoort na vorige week zijn 1e , gisteren zijn 2e en ditmaal overtuigend.
  Het doelsaldo werd opgevijzeld zodat het daarin gelijk is met Utrecht.

  Allemaal positieve punten waarmee AZ de laatste 3 wedstrijden van de reguliere competitie ingaat.
  Opnieuw heeft AZ het dus weer in eigen hand. Nu hopen dat AZ de komende 2 wedstrijden wint voordat het in de laatste ronde uit naar de grootste concurrent Utrecht gaat.

  Als Feyenoord won’t van Utrecht wordt dat een kraker.
  Maar net als Zwolle al verloren heeft als het in de bus stapt naar Alkmaar zo staat AZ al met 1-0 achter als het naar Utrecht rijdt.
  AZ herft het dus wel in eigen hand maar de kans dat AZ werkelijk 4e wordt is niet meer als 40-50 %. Zeker als Utrecht heeft verloren van Feyenoord.
  Utrecht heeft nog 2 kansen op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal en AZ maar 1 en dan moet het ook nog minstens gelijkspelen in Utrecht.
  Ik hoop dat Jansen op schot blijft en dat Dos Santos zijn productiviteit voort kan zetten.
  Want als Jansen niet scoort verliest AZ omdat de overige AZ spelers, en dan vooral Henriksen, het doel niet meer kunnen vinden.

  Spannend is het dus wel tot de laatste minuten.

 12. Timon

  17 april 2016 at 17:27

  Na 31 wedstrijden 1 punt boven Heracles en 4 puntjes boven NEC…. Clubs die nog nooit van een zogenaamde top jeugdafdeling hebben gehoord……. Allemaal gebakken lucht. Gezien labiele mentale toestand van AZ kansloos in de play-offs . Zou nog 10 jeugdtrainers en elftal geleiders aanstellen! De hand van Goudmijn is al te zien! Die knijpt zich nog elke morgen in zijn armen of hij niet droomt…..

  • Ruud

   17 april 2016 at 18:12

   Jij dacht ook niet dat AZ vorig seizoen derde werd. Dat lag allemaal aan de tegenstand die natuurlijk weer veel te slap was. Wat gaat het nu worden. Als AZ 4e wordt na een goede analyse van Gerrit Vooys en Feyenoord wint de beker dan heeft AZ het goed gedaan. Klaar!

 13. Krap

  17 april 2016 at 19:08

  AZ, lekker bezig. Timon: was jij niet diegene die Janssen een miskoop vond?

 14. de echte supporter

  17 april 2016 at 19:26

  ik heb genoten van een fantastisch AZ. hiervoor kom je naar het stadion

 15. 1AZ1

  17 april 2016 at 19:31

  Pec was zeer matig en AZ speelde redelijk niveau. Janssen moet een jaar blijven en vlaar nog even een jaartje bijtekenen. Henriksen verkopen voor een leuk bedrag en dan Muhren of Santos van Nec op zijn plek.

  Forza AZ!

 16. NHN

  17 april 2016 at 20:15

  Die keeper van PEC was echt slecht. Veldwijk deed het nog beter op doel. Leuke wedstrijd gezien. PEC was inderdaad de weg kwijt,maar dat kwam denk ik ook wel door het gretige spel van AZ.
  Ben voor de rest absoluut niet zorgeloos. Nog 3 finales te gaan. Volgende wedstrijd kan het zo maar weer anders zijn (Of weet AZ deze lijn door te trekken?)
  Snapte niks van de wissels. Luckassen erin voor Johansson? Weer Haye erin,voegt in mijn ogen weinig toe,maar het lijkt de favoriet van v/d Brom te zijn. Hoopte na die 4-1 dat er veel meer goals zouden vallen. het doelsaldo kan wel eens erg belangrijk zijn aan het eind v/d rit. Maar zoals gezegd: die Veldwijk deed het beter dan die van der Hart.
  Op naar Den Haag! Ben er al ettelijke jaren niet meer geweest. Ga nu maar weer eens een kaartje kopen.

 17. urdal

  17 april 2016 at 22:11

  Erg slap gewisseld van v/d Brom. Je kon nu aan het doelsaldo gaan werken, en hij wisselt positie voor positie. Je staat tegen 10 man, en de spits is de keeper. Gaan voor 6, 7, of 8 goals. Verder genoten van de wedstrijd en op naar de hofstad. Nog 3x alles geven en je gaat Europa in, want 010 gaat de beker winnen. Is trouwens ook competitie vervalsing, moet op neutraal terrein gespeeld worden vind ik. Nu een thuiswedstrijd voor 010. Dus 3x alles geven en dan geen play-offs.

 18. evert

  19 april 2016 at 00:01

  Het loopt altijd anders dan gehoopt, we moesten ook even winnen bij Excelsior jaren terug dat liep ook effen anders.
  Ik wil geen doemdenker zijn maar het word retespannend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *