Voorbeschouwing AZ – PEC Zwolle

By
Updated: april 15, 2016
AZ moet zaterdagavond tegen PEC Zwolle de weg omhoog in de Eredivisie weer inzetten. Ondanks twee nederlagen op rij leeft de ploeg van trainer John van den Brom ontspannen toe naar het duel met de concurrent voor Europees voetbal.

AZ was na de sterke start van 2016 aanvankelijk nog in de race voor de derde plaats, maar heeft die uit het hoofd moeten zetten na het puntenverlies tegen FC Twente (2-2), PSV (2-4) en SC Heerenveen (2-4). Een nieuwe nederlaag tegen PEC zou betekenen dat zelfs een ticket voor de barrageduels om Europees voetbal in gevaar zou komen.

‘Vandaag was er een ontspannen sfeer’, zegt Van den Brom echter op de AZ-site. ‘Dat vind ik prima, als iedereen maar doet wat-ie moet doen. We hebben deze week veel gesproken en zijn bezig geweest met de basisafspraken. Daar hadden we tijd voor. Wat op basis van de nederlaag in Heerenveen vooral beter moet? De samenwerking en het letten op de onderlinge afstanden.’

Dat zal tegen het op de counter sterke PEC wel moeten. De ploeg van trainer Ron Jans strijdt net als de laatste jaren weer mee om Europees voetbal. ‘Ze spelen op een herkenbare manier en zoeken daar ook altijd de juiste spelers voor’, weet Van den Brom. ‘Zo hebben wij Ben Rienstra bij hen weggekocht, maar dan haalt PEC met Ouasim Bouy weer een goede vervanger. Dat is knap.’
AZ krijgt het zelf op die manier ook voor elkaar om elk jaar weer een nieuw team te smeden dat meedoet om de bovenste plaatsen. Winnen is dan ook het devies tegen PEC, zeker omdat de vierde plek – afhankelijk van de bekerfinale – mogelijk ook nog een Europees ticket oplevert. Van den Brom: ‘We blijven jagen om zo hoog mogelijk te eindigen, en dan zien we wel wat het waard is.’

Verdediger Ron Vlaar kent de belangen van het duel met PEC. ‘Zondag was het niet goed. Voor niemand en van niemand. Zaterdag hebben we dus een heel belangrijke wedstrijd. Om vierde te worden, moeten we winnen. Het is voor ons gunstig als Feyenoord de beker wint. Ik hoop dat ze dat doen. Maar dat is te ver vooruitkijken. We moeten met onszelf bezig zijn.’

PEC Zwolle

PEC Zwolle hoopt zaterdag tegen AZ eindelijk weer eens een goed resultaat in een uitwedstrijd. “Dat wordt wel weer een keer tijd”, vindt trainer Ron Jans.

Zijn ploeg speelde na de winterstop zeven uitwedstrijden en wist er maar één te winnen (tegen ADO Den Haag, 0-2). Tegen Vitesse was er nog een gelijkspel, maar de overige duels werden allemaal verloren.

Het vormt een schril contrast met de thuiswedstrijden, want in eigen huis wist PEC Zwolle zes van de laatste zeven duels te winnen.

De Zwollenaren zouden bij een overwinning in Alkmaar uitstekende zaken doen; ze passeren dan AZ op de ranglijst en komen daarmee dicht bij kwalificatie voor de play-offs. “We hebben nog vier wedstrijden te gaan. Als we er nog twee winnen, denk ik dat we bij de eerste acht komen”, meent Jans. “En de wedstrijd die je dan in ieder geval móét winnen is komende woensdag tegen NEC.”

PEC Zwolle kan tegen AZ niet beschikken over aanvoerder Bram van Polen, die zijn enkelbanden heeft beschadigd. Bart Schenkeveld is zijn vervanger op de rechtsbackpositie. Ook Stef Nijland is vanwege enkelklachten niet inzetbaar. Sheraldo Becker maakt voor het eerst sinds eind januari zijn rentree in de basis. De vleugelaanvaller krijgt de voorkeur boven Kingsley Ehizibue.

Jans hoopt dat zijn ploeg in Alkmaar beter aan de wedstrijd begint dan vorige week in de thuiswedstrijd tegen Roda JC, toen PEC Zwolle pas na rust zijn niveau wist te halen. “We moeten in de eerste helft beginnen, dat moet de les zijn van vorige week. Want één helft is tegen AZ echt niet genoeg.”

6 Comments

 1. KeesK

  15 april 2016 at 18:59

  Doordat het peleton achter plek drie zo dicht op elkaar zit kan AZ stijgen naar plek vier maar ook naar plek acht zakken. Alles in eigen handen houden en play offs voorkomen mits het goed zit met de concentratie.

 2. Timon

  15 april 2016 at 20:11

  Pffff. …… Gister Liverpool Dortmund gezien? Hoevaak oeverloos getik achterin?….?? Niet dus maar van deze waardeloze trainers opbouw ,opbouw ,………. Vd Brom en consorten gaan je schamen!!

  • Vincent

   16 april 2016 at 01:47

   Diego Simeone moet je ff bellen en vragen of hij az wilt trainen

   • Vincent

    16 april 2016 at 13:00

    Hoezo krijg ik altijd standaard een dislike haat iemand mij oid? Lol

    • AZ4Altijd

     16 april 2016 at 14:00

     Vincent en Timon , een en dezelfde persoon? 😛 .

     • Vincent

      16 april 2016 at 16:44

      Haha dan zou ik een treintje gaan koppen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *