AZ is op zoek naar zichzelf

By
Updated: april 10, 2016

AZ heeft zondag een gevoelige nederlaag geïncasseerd bij sc Heerenveen. De Alkmaarders, die vol vertrouwen naar Friesland waren gereisd in de strijd voor een goede uitgangspositie richting Europees voetbal, wisten geen indruk te maken tegen de ploeg van trainer Foppe de Haan. Heerenveen rekent nergens meer op, kon daarom vrijuit spelen en vermaakte het niet al te verwende publiek: 4-2.

AZ nam het initiatief in Heerenveen maar kreeg binnen tien minuten de eerste treffer tegen. Ron Vlaar, die juist was teruggekeerd in de basis na een blessure, was ongelukkig bij een harde voorzet van Stefano Marzo. De AZ-verdediger raakte de voorzet en trof het eigen doel. Vlaar zag er nog een paar keer niet goed uit, maar Heerenveen profiteerde niet.
De terugkeer van Joey van den Berg, na drie wedstrijden schorsing, was zondag een stuk succesvoller. Van den Berg kreeg in het elftal van De Haan zijn plek terug achter de spits en wist in de tweede helft alsnog de voorsprong van Heerenveen te verdubbelen. De middenvelder kon uithalen en zijn afstandsschot vloog prachtig in de linkerhoek van het doel achter doelman Sergio Rochet.
Spanning
Heerenveen had moeite om het duel definitief op slot te gooien. Dabney dos Santos bracht de spanning even terug. Invaller Henk Veerman kreeg tien minuten voor tijd een vrije kans om toe te slaan voor Heerenveen maar schoot naast. In een identieke situatie drie minuten later was Arber Zeneli wel trefzeker.
Door een doelpunt van Luciano Slagveer liep de thuisploeg nog verder uit. AZ-spits Vincent Janssen kon in de slotminuut niet meer gelukkig worden van zijn 21e competitiedoelpunt dit seizoen.
AZ is door de nederlaag de vierde plek in de eredivisie kwijtgeraakt. Heracles kwam zaterdagavond al voorbij en ook FC Utrecht krijgt die kans zondag nog. Bron: NHD

31 Comments

 1. Brandon

  10 april 2016 at 13:46

  Deze nederlaag is dus helemaal op het conto van de trainer te schrijven. Haye is een prima voetballer maar niet tegen Heerenveen die altijd reactie voetbal cq counter voetbal speelt. Bij het tweede doelpunt loopt hij wandelend terug en kan de andere slak van Heerenveen, v.d. berg wat zijn man is, frank en vrij oplopen en scoren. Leest U even vooraf bij de voorbeschouwing wat ik al aangaf dus niet achteraf. Het geloof in v.d. Brom in tactisch opzicht was bij mij al niet sterk maar is nu tot een nulpunt gedaald. Dit middenveld was vooraf tegen Heerenveen hetzelfde als zelfmoord.

  • de echte supporter

   11 april 2016 at 16:07

   Brandon helemaal mee eens, we werden op het middenveld gewoon aan de kant gezet, we waren nergens.
   Op een gegeven moment was iedereen aanvaller of zo. Ik zag er geen lijn meer in. Hier heeft v.d. Brom zich van zijn slechte kant laten zien.

 2. Ruud

  10 april 2016 at 13:57

  Wat een irritatie in het elftal van AZ. Komt ook omdat ze voorwaarts inderdaad geen stootkracht hebben en steeds met de kont in de goal spelen.

  • Brandon

   10 april 2016 at 13:59

   Ruud tactisch zo verschrikkelijk dom daarom loopt het helemaal van geen kant. Het middenveld zwemt.

  • Vincent

   10 april 2016 at 14:29

   Lekker agressief noem je dat

 3. Ruud

  10 april 2016 at 14:11

  Luckassen hopeloos. Tankovic die zijn hele ploeg achter de bal laat lopen. Vlaar die steeds achter een aanvaller aan moet. Dat hebben ze al 5 keer geoefend en de zesde keer is het raak en 3-1

  • Brandon

   10 april 2016 at 14:14

   Garcia moet even het boek alleen op de wereld gaan lezen. Zie je nu reactie-countervoetbal. We moeten Heerenveen bedanken dat het er geen 7 zijn geworden. Een coach om van te huilen.

 4. Vak J

  10 april 2016 at 14:16

  AZ wil niet voor de 3e plek. Aan de mooie reeks is vandaag een einde gekomen. Jammer maar misschien eindigen we bij de 1e 8.
  Vlaar weg bij AZ want je word geen 3e dus niet interessant.
  Op naar volgend seizoen en misschien gaan de seizoenskaarten iets omlaag qua prijs.

 5. Vincent

  10 april 2016 at 14:27

  Man man man dramatisch gekeept door Rochet 1 redding maar verricht

  • NHN

   10 april 2016 at 20:20

   Mee eens, heeft 1 knappe redding verricht. Voor de rest weer ouderwets matig.
   Als je Rochet wilt verslaan, moet je hard op doel schieten, het lijkt wel of die man z’n handen niet wil uitsteken.
   Over de grond is hij moeilijker te verslaan. Maar ik ben het hele seizoen niet onder de indruk van onze keeper.

   • Vincent

    10 april 2016 at 21:49

    Waar blijft ons o zo grote keeperstalent olij?

  • oma

   11 april 2016 at 06:48

   het is makkelijk om het op een keeper af te schuiven,kijk ook eens hoe het mogelijk is dat de Heerenveen doelpunten tot stand komen.
   hoe is het mogelijk dat ze zoveel ruimte krijgen om te schieten op het AZ doel?

   • Vincent

    11 april 2016 at 15:16

    Voor dat Salaris van Rochet wil ik ook wel beetje niets doen op doel….

 6. AZ4Altijd

  10 april 2016 at 14:35

  MOTM: Uitsupporters.

  AZ is HET medicijn voor alle kwalen van de tegenstanders. Hveen heeft al sinds Januari niet meer thuis kunnen winnen, maar AZ geeft dan weer volop hoop.

  Hveen uit de zoveelste Angstgegner 😉 .

 7. Ruud

  10 april 2016 at 14:39

  Lesje in tactiek van Foppe aan John van den Brom.

 8. oma

  10 april 2016 at 14:45

  Henderiksen uit vorm of?
  Overeem,hij doet zijn best mar verder komt er ook niets uit.
  dan Haye,is totaal niet op zijn plek.
  waarom niet Ortes er in?
  een breeker,een stofzuiger.
  nee Brom moet het zo doen,met als reseltaat de voorhoede zwemt de achterhoede krijgt te veel druk.
  maar gelukkig heb ik geen verstand van voetbal.

 9. Jan

  10 april 2016 at 14:55

  Henderiksen uit vorm of? UIT VORM
  Overeem,hij doet zijn best mar verder komt er ook niets uit. KLOPT
  dan Haye,is totaal niet op zijn plek. VDBROM GUNT HEM ALLE PLEKKEN
  waarom niet Ortes er in? VDBROM HEEFT LIEVER HAYE
  een breeker,een stofzuiger. DIE HAD HEERENVEEN WEL VANDAAG
  nee Brom moet het zo doen,met als reseltaat de voorhoede zwemt de achterhoede krijgt te veel druk. KLOPT
  maar gelukkig heb ik geen verstand van voetbal. KLOPT NIET
  ALLEMAAL EEN VERMOEIDE INDRUK, SEIZOEN DUURT TE LANG

 10. kaazie1987

  10 april 2016 at 15:56

  Het valt niet omdat het best leuk is om naar te kijken maar oh oh oh wat klopt het middenveld voor de zoveelste keer van geen kant

 11. Gerrit Vooijs

  10 april 2016 at 16:48

  Jammer dat de spelers vanaf de eerste minuut er niet n gelooft hebben. Een coach kan doen wat hij wil de spelers moeten het uitvoeren.
  Overeem wil de plaats van Henriksen innemen maar dat was zijn taak niet. Beiden lieten hun verdedigende taken voor wat het was en lieten hun man lopen als die over hun heen ging.
  Ik kan mij niet voorstellen dat VDB dit zo besproken heeft. Jahanbakhsh heeft teveel last van zijn dure prijskaartje. Hij komt geen lantaarnpaal voorbij en zijn voorzetting is dramatisch.

  Wat ik VDB wel verwijt is dat hij niet ingrijpt.
  AZ had veelvuldig de bal dus had hij Henriksen in de punt achter Jansen moeten zetten. Een ruit op het middenveld dus met Wuytens als 4e middenvelder, hij gaat daar volgend jaar toch spelen aldus max .
  Dan had Wuytens de diepgaande speler van Heerenveen direct kunnen oppakken en Overeem was in zijn taak gaan spelen. Dat had ook een Ortiz kunnen zijn.
  Vanaf het moment dat Henriksen naast Jansen in de 16 van Heerenveen kwam kreeg AZ stootkracht en kansen.

  In de winterstop heb ik bij een ventielen transfer van Henriksen al uitgesproken dat ik betwijfelde of Henriksen zijn prestatie in de eerste seizoenshelft zou kunnen overdoen. Voor Overeem geldt hetzelfde. Hij wil stijgen in de pikorde maar loopt zichzelf voorbij.

  De 4e plaats kan nog maar dan moet iedereen wel dezelfde kant optillen. Werk aan de winkel voor onze TS.

  • Jan

   10 april 2016 at 19:18

   Die stootkracht kwam doordat er op een gegeven moment 5 aanvallers opgesteld stonden. Markus zat gewoon totaal niet in de wedstrijd en zit qua vorm gewoon in een dip. Maar er zijn nog een paar spelers die hun piek dit seizoen al hebben gehad, en dat is te vroeg, want we moeten nog een paar wedstrijden

  • Brandon

   10 april 2016 at 19:21

   Gerrit de 1e 10 minuten waren geheel voor AZ zonder echt gevaarijk te worden. Ik hoor je niet over Haye dat was degene die het middenveld liet verzuipen door niet 1 meter te verdedigen. De anderen waren ook niet in vorm dat is waar maar wat Haye verdedigend gepresteerd heeft vandaag kan een d-pupil ook.

   • Vincent

    10 april 2016 at 21:47

    Haye is een Pirlo hij strooit met mooie passen, maar dan moet je wel een Ortiz naast hem zetten

   • oma

    11 april 2016 at 06:42

    Haye kan dat ook niet,maar Brom eist van spelers dingen die ze niet kunnen.
    het is duidelijk te zien,AZ miste een breker op het middenveld.
    die laat hij op de bank zitten.
    Rienstra brengt dat ook niet.

 12. Vincent

  10 april 2016 at 17:51

  Volgende keer met Ortiz en Rienstra beginnen!

 13. KeesK

  10 april 2016 at 18:47

  AZ heeft zich bij deze gediskwalificeerd voor de derde èn vierde plaats en is dus gedoemd om play offs te spelen. Want laten we eerlijk zijn, tegen dé angstgegner nummer één, FC Utrecht, heeft AZ weer geen schijn van kans in de vorm waarin Utrecht nu verkeert. Zwolle en Doetinchem thuis en Den Haag uit zijn op papier zekerheidjes maar eerst nog maar eens zien na twee dikke pakken op de broek. Jammer, maar de realiteit van de dag.

 14. NHN

  10 april 2016 at 20:35

  Ik zie Feyenoord wel de beker winnen in hun eigen kuip. Met een beetje hulp van de scheids. Maar de 4e plaats heeft AZ ook niet meer in eigen hand. Het zal dan die play offs worden,maar daar zie ik absoluut geen heil in.
  Dat wordt niks.
  Daarom vond ik dit erg jammer. AZ heeft z’n eigen glazen ingegooid. Voor een neutrale toeschouwer zal het een vermakelijke pot geweest zijn. Met zes goals.
  Voor ons balen. Heerenveen speelde het slimmer uit. Het lek is daar ook nog lang niet boven. Zoals hierboven al beschreven:voor clubs die in het slop zitten is AZ een passend medicijn. Gebeurt wel vaker.
  Maar okee,nog 4 wedstrijden en dan zien we hoe de vlag erbij hangt. Het zullen wel die play offs worden (doodlopende straat), maar laten we hopen op een goed resultaat tegen Zwolle. Nog niet opgeven.

 15. Evert

  10 april 2016 at 21:50

  Sorry hoor ik heb het vaker gezegd maar dit was weer zo’n fantastische meesterzet van VDB, het is werkelijk ongelooflijk wat ik vanmiddag heb gezien. Het hele team was de weg kwijt, Hedriksen och wat slecht, wederom de slag op het middeveld verloren……Het enige positieve was het weer. Daaag EL, daaag Janssen, daaag Vlaar daaag goede speler, word weer een leegloop want je bent gewoon niet intressant genoeg als je geen EL speelt. Nou MAX als je wilt dat AZ een vaste waarde is de top dan zou ik beginnen met het technisch management, keer op keer kunnen we allemaal constateren dat VDB het niet in zijn vingers heeft, en daar hoef je geen voetbalkenner voor te zijn om dat te zien.

 16. remco

  10 april 2016 at 22:36

  Het probleem bij vdb is zodaar de basis niet werkt werkt niks meer
  Dit was duidelijk de eerste seizoenshelft.
  Terug gaan naar wat werkte zonder luckassen en haye die kunnen er niks van
  Rochet
  Johansson wuytens vlaar haps
  Van overheen ortiz
  Henriksen
  Dos santos(garcia) jahan(garcia
  Janssen

  • Vincent

   11 april 2016 at 15:19

   Haat jij Luckassen ofzo?

   • remco

    11 april 2016 at 15:43

    Nee maar hij is te wisselvallig en pakt snel kaarten
    Ook trekt johansson op waardoor jahan beter tot gebruik kan komen omdat er ruimte voor hem wordt open getrokken
    Ook is johansson de laaste tijd beter gaan verdedigen dus nee ik heb geen hekel aan luckassen maar ik vind johansson op dit momenr beter

  • Vincent

   11 april 2016 at 15:22

   Gewoon zo:
   Coutinho(Rust ervaring)
   Luckassen (kan tenminste verdedigen) Vlaar Wuytens Haps
   Ortiz(hebben we nodig 8 doelpunten in 2 wedstrijden) Rienstra(Stille kracht)
   Henriksen
   Tankovic(Jahanbaksh&Dos Santos zijn het helemaal kwijt) Janssen Garcia

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *