Gehavend AZ moet terrein prijsgeven na nederlaag

By
Updated: april 3, 2016

In de strijd om de derde plaats heeft AZ zaterdagavond een flinke dreun opgelopen. De thuiswedstrijd tegen PSV werd met 2-4 verloren.

Het ontbreken van diverse basiskrachten (Ron Vlaar, Stijn Wuytens, Mattias Johansson en Alireza Jahanbakhsh) bleek een te grote handicap voor AZ, dat nog wel de vierde plaats in de eredivisie behoudt – met dank aan het puntenverlies dat concurrent FC Utrecht bij Heracles leed (1-1).

Ook de vierde plaats zou voor AZ overigens goed genoeg kunnen zijn voor een Europees ticket. Dat is het geval als Feyenoord, dat op de derde plaats staat, de KNVB beker wint. De bekerfinale (Feyenoord-FC Utrecht) is over drie weken, op zondag 24 april, ruim voor het einde van de competitie, en zal in Alkmaar derhalve met meer dan gemiddelde belangstelling worden bekeken.

AZ kon het niet bolwerken tegen PSV, al was het krachtsverschil vooral in de eerste helft niet groot. AZ begon ook uitstekend aan de wedstrijd, met twee kansen in de eerste twee minuten, maar PSV bleek gaandeweg vooral op het middenveld over meer kwaliteiten te beschikken. Gevoegd bij de onwennigheid in de AZ-defensie leverde dat de eenvoudige 2-4 zege op voor de titelkandidaat. Eenvoudig, want na de 0-2 ruststand liep PSV in de tweede helft uit naar 0-4. AZ speelde op dat moment een kansloze partij. Pas in de laatste tien minuten werd het onverwacht nog een beetje leuk, toen het via de invallers Jop van der Linden en Muamer Tankovic nog 2-4 werd.

De twee late doelpunten van AZ zullen vooral PSV-trainer Phillip Cocu pijn hebben gedaan. In de spannende strijd om de landstitel kan het doelsaldo immers nog een doorslaggevende rol spelen, nu het verschil tussen Ajax en PSV op de ranglijst zo klein is. Met een 0-4 zege in Alkmaar zou PSV wat dat betreft een flinke opsteker hebben gehad.

AZ bleef als gezegd voor rust goed bij, ondanks de gehavende verdediging. Van de verdedigers had Pantelis Hatzidiakos de lastigste avond. De jonge Griek had vooral in de beginfase grote moeite met international Luciano Narsingh. In het centrum van de verdediging deden Derrick Luckassen en Thom Haye het niet slecht, met Luckassen als mandekker als Haye opbouwer. Het werd ze echter niet gemakkelijk gemaakt door hun middenvelders, die soms flinke steken lieten vallen. De beide doelpunten van PSV in de eerste helft hadden daar ook mee te maken. Gaston Pereiro en Marco van Ginkel profiteerden en zetten PSV op een comfortabele 0-2 ruststand.

Na rust was AZ aanvankelijk dichtbij de aansluitingstreffer. Schoten van Ridgeciano Haps en Vincent Janssen gingen net naast. Daarna, na een kwartier in de tweede helft, maakte Narsingh er 0-3 van en kort daarna was het helemaal gedaan. Van Ginkel schoot een vrije trap langs doelman Sergio Rochet, die daarbij in de fout ging. De Uruguayaan had het schot moeten hebben, maar kreeg zijn handen er niet goed genoeg achter.

Mocht Feyenoord later op de avond de thuiswedstrijd tegen Excelsior winnen, en daar zag het halverwege wel naar uit (2-0), dan groeit de achterstand van AZ naar vijf punten. Bron: NHD

9 Comments

 1. KeesK

  3 april 2016 at 01:40

  Geen schande, wel schade. AZ heeft nu eenmaal een moeilijker programma dan Feyenooitmeerkampioen. Maar de bal is rond en behalve de nummers één en twee ligt er nog niks vast in het peleton erachter. Dat hebben we al veel te vaak gezien in vorige seizoenen.

 2. kaazie87

  3 april 2016 at 12:04

  ik had het wel eens willen zien met vlaar wuytens en jahankbaksh. meest positieve aan deze wedstijd vondt ik garcia, je kan merken dat hij niet de beste opleiding heeft gehad maar wel kan je zien dat hij fantastisch kan voetballen, hij is heel snel continu in beweging en heeft een geweldig schot van afstand dit wordt een pareltje

 3. Ruud

  3 april 2016 at 12:54

  Als Van den Brom zegt dat ze gaan kijken hoe aan te sluiten met de top3 dan zal AZ de bank toch echt eens wat sterker moeten maken. Met jonge jongens die hun best doen, kom je er echt niet mee weg. Dat laat gisteravond zien. Maar ja, dat kost wel geld…

  • Gerritvooijs

   3 april 2016 at 22:42

   Az heeft al aangegeven dat het de aansluiting wil krijgen door de Billy Bean methode. Wuytens en Jansen zijn daar een voorbeeld van. Beide hebben Ich zelf ruimschoots bewezen.
   Als er dus nieuwe spelers komen zijn dit spelers uit die categorie.
   Belangrijkste is dat ze in het elftal passen zoals Wuytens en Jansen.

 4. gerard

  3 april 2016 at 14:39

  Mits van de Brom zijn basisspelers kan opstellen heef AZ voor eredivisiebegrippen een fantastisch elftal dat ook een elftal als PSV de baas kan zijn.
  Garcia is weer een nieuw pareltje en als Jahanbakshs op rechts staat heb je natuurlijk met Janssen een schitterende aanval.
  Met alle respect voor Dos Santos maar die komt te kort, net zoals Vlaar en Wuijtens niet te vervangen zijn.
  Weet AZ haar selectie voor volgend seizoen (behalve Henriksen) te behouden dan zie ik in AZ echt wel een elftal die de strijd aan kan met ajax en psv. Zeker nu er alweer een nieuw juweeltje zich heeft aangediend (Levi Garcia)

 5. Vincent

  3 april 2016 at 16:33

  Het centrum vond ik erg goed spelen, maar het middenveld was gewoon bar slecht daar zouden een wuytens en een Vlaar ook weinig aan kunnen doen…

  • i.Pjotr3

   3 april 2016 at 20:27

   Gisteren werd bij fox , precies de vinger op de zere plek gelegd.
   Bij alle goals van PSV werd er verkeerd ingestapt (Rienstra en Henriksen)
   Dat is geen onkunde van deze spelers, maar dit wordt normaal vanuit de defensie gecoacht .
   In de eerste helft van het seizoen , zonder Vlaar, ging het vaak fout.
   Na de winterstop met Vlaar , ging het fantastisch………DE ERVARING, die de jonkies Luckassen en Haye in de defensie missen.
   Dus MAX………. Alle poen voor Ron Beton, of een gelijkbare vervanger( als die te krijgen is)

  • Keet

   3 april 2016 at 20:46

   Klopt. Wat ik dan niet begrijp is dat ze het zo laten staan. Van Overeem kon Van Ginkel niet belopen. Die had je kunnen ruilen met Hendriksen.

 6. Gerritvooijs

  3 april 2016 at 22:32

  Jammer van het ingecalculeerde verlies maar gelukkig hebben de directe concurrenten achter AZ ook punten laten liggen.
  Volgende week moet Feyenoord uit naar Twente en Utrecht tegen nec.

  AZ moet dus volgende week laten zien dat het de kampioen van de subtop is.
  AZ kan niet mee met de top 2 dat hebben de uitslagen dit seizoen dodelijk laten zien.
  Maar daarachter kan AZ met Feyenoord de strijd aan gaan en dat is een topprestatie.

  Hopelijk stappen de jongens snel over deze logische nederlaag heen. Want psv is al jaren onze zwaarste tegenstander die er elk jaar weer in slaagt om AZ met duidelijke cijfers te verslaan, een uitzondering daar gelaten.

  Volgende week Haye en Wuytens in het centrum als Vlaar nog niet hersteld is. Haye speelde gisteren uitstekend op een vreemde positie. Hij vecht voor een contract en dat doet hij met goede prestaties.
  Belangrijk is dat het middenveld een stuk beter speelt als gisteren.

  AZ heeft Europees voetbal nog steeds in eigen hand. Met dat besef moet AZ die laatste wedstrijden ingaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *