Vincent Janssen helpt Oranje aan overwinning tegen Engeland op Wembley

By
Updated: maart 30, 2016

Ze voelen zich al bijna favoriet voor de Europese titel, maar dinsdag verloren de Engelsen thuis van Nederland, het landje aan de overkant van de Noordzee dat niet eens naar het EK mag. En Vincent Janssen beleefde weer een prachtige avond in zijn kometenloopbaan. Vooral dankzij hem won Oranje, met 2-1.

Zelfs op zo’n avond met te veel mislukkingen voor een goede vertoning, is daar zo’n moment van historische betekenis, zo’n jongensboek dat openslaat en verleidt tot een glimlach, misschien zelfs tot een dijenkletser. Bijna 50 minuten waren gespeeld toen Rose de bal tegen de hand kreeg. Penalty dus.

Vincent Janssen (21) is spits van AZ. ‘Jenssen’, noemde de omroeper hem. Hij nam de bal en schoot die onberispelijk, hard en hoog in de hoek, langs doelman Forster. Janssen had de voorkeur gekregen boven Huntelaar, die boos was om zijn reserverol. Bondscoach Blind verklaarde de zet met de opmerking dat hij weet wat Huntelaar kan en dat hij, nadat vrijdag Luuk de Jong de aanval leidde, Janssen wilde bekijken.

Dat was de moeite waard. De topschutter van de eredivisie, die vrijdag in de slotfase van het duel met Frankrijk debuteerde, weerde zich verdienstelijk. Hij is altijd actief, sleurt, kan schieten met twee benen en is opportunistisch, net als de aanvalsleider bij de Engelsen: dat is Jamie Vardy van Leicester, die eveneens een sprookje beleeft dit seizoen.

Janssen leidde bovendien de 1-2 in, toen hij de stevige Jagielka gewoon wegzette en de bal van de achterlijn voorzette op Narsingh. Hij staat in zekere zin model voor de wederopbouw van Oranje. In een tijd dat minder grote vissen zwemmen in de vijver met talent en velen ontbreken met blessures, is harde labeur een manier om weer te klimmen op de ladder van roem.

Het is voor Janssen een wonderbaarlijk jaar. Een jaar geleden ploeterde hij nog bij Almere City. Zo verloor hij op vrijdag 20 maart 2015 met 3-1 van Achilles, voor 1366 toeschouwers in Groesbeek. En dan nu: Wembley, tempel van het voetbal, volgepakt, bijna 90 duizend mensen, volksliederen. Doelpunt, assist.

Met zo’n instelling kan hij Blind helpen, die de moeilijke taak heeft van het Nederlands elftal weer een trotsmakende ploeg te maken. Blind construeert een elftal dat het WK van 2018 moet proberen te bereiken. Oranje, met hele regimenten geblesseerden, oogde af en toe onwennig en nam weinig risico’s. De ploeg speelde weliswaar weer 4-3-3, doch acteerde voorzichtig en viel met beleid aan, net als Engeland. Na rust was de wedstrijd iets leuker dan daarvoor en nam Nederland vrij onverwacht dus een beslissende voorsprong.

De Engelsen wanen zich tot de favorieten voor het EK, zeker na de zege van afgelopen vrijdag in Duitsland. De ploeg van gisteren, op acht plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorige week, liet weinig indruk achter, op wat oprispingen na. Bij Oranje deed spelmaker Afellay het aardig, bleef de defensie vrij lang moeiteloos overeind en viel Janssen dus op. Depay verzuimde een paar keer te schieten, op een veld waar het uren had geregend. Wijnaldum en Bazoer hadden  redelijke controle op het middenveld.

Dan Cruijff. Nadat eerder al de slachtoffers van terrorisme waren herdacht met een minuut stilte, en de wedstrijd sowieso om aandacht vroeg voor borstkanker, verscheen bij aanvang van de veertiende minuut Cruijff in beeld. Het publiek begon een minuut lang te klappen. Het spel zou in principe doorlopen, maar de verwachting was eventueel in te houden, met het balletje onder de voet of zo. Niets van dat alles. Aanvoerder Daley Blind poogde nog het spel met gebaren tot rust te brengen, maar de Engelsen vielen gewoon aan, dus voetbalde iedereen maar door.

Het was bovendien jammer voor Nederland dat scheidsrechter Mateu uit Spanje geen strafschop gaf na een paar minuten, toen Rose toch echt Veltman onderuit gleed zonder bal te raken. Engeland kwam kort voor rust op voorsprong, toen de ploeg met één aanval de defensie uiteen trok. Lallana verlegde de bal handig naar rechts, waar Depay zijn tegenstander Walker kwijt was en Vardy van dichtbij inschoot. Kort na rust scoorde Janssen, die in de aanval vóór de strafschop goed stoorde bij de uitglijdende Stones.

Het feest voor Janssen was nog niet voorbij. Nederland won, met 2-1. Oranje is nog lang geen topelftal, maar in moeilijke tijden zijn lichtpuntjes om te koesteren. En Wembley was al half leeg, bij het eindsignaal. Bron: Volkskrant

17 Comments

 1. az woman

  30 maart 2016 at 09:37

  Nou Ryan, mocht Janssen bij ons weggaan, wie is een waardige opvolger, die in de AZ huishouding past?

  • Ryan

   30 maart 2016 at 18:10

   Ik zou voor volgend jaar:
   Hupperts verkopen – Caenepeel voor terug

   Mocht Janssen verkocht worden – misschien proberen bij Sam Hendriks ( van Jong ajax) ik ben wel gecharmeerd van hem en hij word ondergewaardeerd bij die neuzen. Of Nicolai Jorgensen van fc Kopenhagen gaan (waren ze 2 jaar geleden ook in geïnteresseerd)

   Vervanger van henriksen zou ik voor bel Hassani gaan.

   Vervanger van mattias die laursen

   En dan Ruiter halen

   En misschien st juste of otigba voor als vervanger van vlaar

   • az woman

    30 maart 2016 at 19:19

    Bel Hassani vergelijken met Hendriksen? Ruiter ? Ik zou dan gaan voor Jurjus van de Graafschap.Sam Hendriks wordt echt niet door .j.x los gelaten, behalve als .j.x hem voor niks kan terug halen.
    Ik zou Lewis eerder als vervanger van Mattias zien, vergeet niet de eigen kweek. ST Juste of Otigba kunnen nog niet in de schaduw staan van Ron Peter Vlaar. Ik zit niet te wachten op degradatie voetbal.

    • Ryan

     31 maart 2016 at 05:58

     Het liefst zie ik ook anders maar Jurjus word al flink gelinkt met .j.x

     En volgens mij staat Hendriks in de pikorde achter die el azzouzzi ofzo en werd zijn contract niet verlengd en is nog maar 1 jaar.

     Ja ik snap ook wel dat hun niet in de schaduw van vlaar kunnen maar dat kan sowieso geen verdediger op de Nederlandse velden die betaalbaar is.

     En bel Hassani vergelijk ik niet henriksen maar ik zeg vervanger. Je hebt nu 3 lopers op het veld en ik denk dat je met bel Hassani voor wat meer creativiteit zorgt. Met Rienstra en van Overeem daarachter

     • AZ4Altijd

      31 maart 2016 at 09:57

      Marokkaantjes brengen altijd ergenis. Liever geen Bel Hassani.

     • Vincent

      31 maart 2016 at 19:02

      Nee Hendriks staat voor El Azzouzi daarom word ook El Azzouzi verhuurd en niet hendriks

     • Ryan

      31 maart 2016 at 20:48

      Nee want el azzouzzi kreeg altijd een basisplaats boven Hendriks en dat hij naar twente kon was mooi meegenomen voor de ervaring

     • Ryan

      31 maart 2016 at 20:54

      En nu zit Hendriks weer op de bank ten faveure van effant terrible zivkovic.. Ik zou echt proberen bij hem is nog maar 20 en vrij lang en sterk alleen iets minder technisch onderlegd dan janssen

   • Vincent

    31 maart 2016 at 19:06

    Foor op 10 is ook een mooi alternatief en nog transfervrij ook

 2. Jeroen

  30 maart 2016 at 11:05

  Janssen is onhoudbaar aan het worden voor AZ. Lees ook al dat Inter met belangstelling heeft gekeken naar onze spits.

  Overigens is Janssen nu ook onbetaalbaar geworden voor PSV en Ajax. AZ kan hem makkelijk verkopen voor +10Miljoen.

  • hatse

   30 maart 2016 at 13:25

   Je hebt gelijk Jeroen. Toch zou het beter zijn voor zowel AZ als Janssen indien ie nog een seizoen blijft. Hij zal zich nog verder gaan ontwikkelen en brengt daarna mogelijk wel het dubbele op. Als Vlaar dan ook nog blijft ontwikkelt het hele team zich door en heb je mogelijk een team welke voor de titel kan gaan. Ik blijf dromen!

 3. kaazie1987

  30 maart 2016 at 13:16

  Mooi verhaal op http://www.ad.nl over janssen met de titel janssen is een mix tussenn kuyt en van nistelrooy, mischien wel grappig om die hier op te zetten

 4. Vincent

  30 maart 2016 at 23:20

  Nou ik denk dat je Janssen het best kan vervangen door de transfervrije Seuntjes en Santos. Santos voor nu en Seuntjes rustig brengen

  • Ryan

   31 maart 2016 at 06:06

   Seuntjes is al 23 jaar… Dat vind ik niet iemand met potentie

   Van mij mag santos wel komen maar dat Muhren weg gaat en dat er een spits (Hendriks of jorgensen of iets dergelijks)

 5. kaazie1987

  31 maart 2016 at 06:55

  Sam hendriks of lars veldwijk zijn in mijn ogen ideale opvolgers voor janssen. Jurjus zou ook mooi zijn, geweldige reflexen nog jong en die gozer barst van de ambitie en dat soort gasten komen meestal heel ver

 6. az woman

  31 maart 2016 at 14:59

  Ik zou in de toekomst wel vertrouwen hebben in het duo Robert Muhren en Vincent Vermeij.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *