Voorbeschouwing FC Twente – AZ

By
Updated: maart 18, 2016

In de persruimte van het AFAS Stadion ging John van den Brom vrijdag in op de selectie van Vincent Janssen en Ron Vlaar voor het Nederlands elftal en het uitduel met FC Twente. “Het is niet moeilijk de knop om te zetten.”

“Toen het officieel bekend werd, ging het wel even los bij die gasten”, refereerde Van den Brom aan het moment dat de definitieve selectie van Oranje bekend werd. “De teammanager kwam het zeggen tijdens de training en dan zie je dat de ontlading bij Ron en Vincent groot is. Mooi voor hen, mooi voor de club. Ze werden gejonast, maar feest was er verder niet, want de groep is vooral bezig met de wedstrijd van zondag.”

Van den Brom: “Dit zijn mooie bijkomstigheden en het was even genieten, maar het is niet moeilijk om de knop om te zetten richting Twente. Het wordt een leuk potje. Twente kampt dit seizoen met allerlei problemen buiten het veld, maar is daarbinnen aan een mooie serie bezig. We krijgen twee ploegen tegenover elkaar die allebei in vorm zijn en dat moet wel een mooie wedstrijd opleveren.”

Met zeven overwinningen maken de Tukkers sinds de winterstop furore, onder aanvoering van uitblinker Hakim Ziyech. “Maar we spelen niet tegen FC Ziyech, we spelen tegen FC Twente, waarin Ziyech hun meest bepalende speler is die elke week het verschil maakt. We zitten niet in een situatie dat we een speler moeten opofferen om hem te bespelen, maar we zullen zeker rekening met hem moeten houden. Het is te makkelijk om te zeggen dat we er niets aan doen.”

Van den Brom: “Twente heeft een elftal dat heel geduldig kan afwachten en dan probeert toe te slaan vanuit de omschakeling met hun aanvallende kwaliteiten, dus Ziyech, Jerson Cabral, Chinedu Ede en Zakaria El Azzouzi. Dat bleek ook in de wedstrijd tussen Twente en PEC Zwolle. Met die manier van spelen zijn zij redelijk succesvol, dus ik verwacht niet dat ze het anders gaan doen.”

Markus Henriksen (knie), Mattias Johansson (enkel) en Fernando Lewis (hamstrings) zijn zondag niet beschikbaar. “Het enige verschil ten opzichte van vorige week is de terugkeer van Dabney dos Santos, die weer beter is. Omdat Levi Garcia het vorige week goed deed, is dat de enige afweging die we nog moeten maken. Voor de rest zal er niet veel veranderen bij ons.”

Twente

Kamohelo Mokotjo is zondag nog steeds de grote afwezige bij FC Twente in de thuiswedstrijd tegen AZ. De middenvelder zou afgelopen woensdag terugkeren bij de club, maar hij verblijft vanwege prive-zaken nog altijd in Zuid-Afrika. Mokotjo is de komende weken wel beschikbaar voor de nationale ploeg van zijn land.

Trainer Rene Hake kiest tegen AZ voor dezelfde ploeg als afgelopen zaterdag tegen FC Groningen. Hake erkent dat Robbert Schilder het verdedigend lastig had en dat zijn vervanger Jeroen van der Lely het goed deed. ,,Maar de mensen vergeten dat beide goals die we scoorden bij Schilder begonnen”, aldus Hake.

De oefenmeester start dus ook weer met Zakaria El Azzouzi in de punt van de aanval. De spits, die goed begon bij Twente, is de laatste weken minder bepalend aanwezig. ,,Het is wat wisselend”, aldus Hake. ,,Je moet ook niet vergeten dat die jongen grote veranderingen heeft doorgemaakt. Hij kwam als reserve van Jong Ajax bij ons binnen en speelt nu wekelijks in de eredivisie. Hij traint nu elke dag op een ander niveau, en dan is het logisch dat af en toe de frisheid ontbreekt. Daar moeten we rekening mee houden.”

De kans bestaat dat Stefan Thesker terugkeert in de selectie. De Duitse verdediger maakte afgelopen week een geslaagde rentree bij de beloften. Bij Thesker werd onlangs een tumor verwijderd.

FC Twente – AZ begint zondag om 12:30 uur.

28 Comments

 1. Prins

  18 maart 2016 at 22:15

  AZ wint dit duel, want AZ is favoriet. Niet alleen vanwege de ranglijst, maar ook vanwege de spelopvatting. Verder geen woorden aan vuil maken.

 2. i.Pjotr3

  18 maart 2016 at 23:14

  Kansloos, ziyech scoort altijd tegen AZ, met hoereveen en ook met de tukkers.
  In dit soort wedstrijden is de slimmigheid van Henriksen een groot gemis.
  Er zal slim gevoetbald moeten worden, en niet zoals tegen 020.

 3. Prins

  19 maart 2016 at 18:37

  Pjotr, Twente is geen topclub. AZ is dat wel.

 4. harm

  19 maart 2016 at 23:48

  Fey en Utrecht hebben gewonnen, alleen 3 punten tellen dus

 5. kaazie87

  20 maart 2016 at 09:34

  prins az is ook geen topclub. verwacht een moeilijke wedstrijd, hoop wel stiekem dat ortiz mag starten ipv haye. waarom zou je als zijnde in godsnaam geintreseerd zijn in ruiter van utrecht die inmiddels bijna 30 is als je met jurjus een vele malen betere keeper in huis haalt die ook nog id minder moet kosten en 7 jaar jonger is. gisteren keepte die jurjus weer uitstekend tegen feyenoord

 6. kaazie87

  20 maart 2016 at 09:40

  de laatste 10 jaar is gebleken dat az het beste presteert als ze een spits hebben die fysiek sterk is en dodelijk is in de 16, om die reden zou ik het niet erg vinden als ze janssen voor 10 miljoen verkopen en veldwijk er voor terug halen. nou is veldwijk nog lang geen janssen maar sterk en groot is hij wel en doelpunten maken kan hij ook.

  nou ben ik een voorstander voor een trucendoos op de linksbuitenpositie en nu speelt er bij telstar een kereltje van 22 jaar die met de week beter begint te voetballen en inmiddels in zijn eerste jaar al 15 goals achter zijn naam heeft staan, ik zou max is adviseren om is in velsen zuid te gaan kijken

  • Vincent

   20 maart 2016 at 10:45

   Helemaal mee eens

  • i.Pjotr3

   20 maart 2016 at 16:12

   zo’n kereltje altijd proberen, mislukt hij , veel financiele schade heb je er niet van
   Alireza presteerd tot op heden dramatisch….. heeft ff iets meer gekost.

 7. kaazie87

  20 maart 2016 at 09:44

  en die diks van Vitesse staat weer niet in de basis is dat niet een ideale opvolger van mattias?? is toch een speler van jong oranje en heeft alweer ruim 50 wedstrijden in het 1e van Vitesse achter zijn naam

 8. Vincent

  20 maart 2016 at 10:46

  Vorige wedstrijd hadden ze luckassen op ziyech gezet dat pakte goed uit

 9. Ruud

  20 maart 2016 at 10:48

  Van Boekel fluit in plaats van Van Liesveld wegens privé omstandigheden.

  • Brandon

   20 maart 2016 at 11:42

   Dat is de grootste aderlating voor AZ de allergrootste thuisfluiter van de eredivisie.

   • Brandon

    20 maart 2016 at 12:47

    Geen thuisfluiter he 100% strafschop. Ga je schamen die een duim naar beneden geeft. Dit is de allergrootste marchandeur in Nederland.

 10. woonwagenpower

  20 maart 2016 at 11:15

  Voorspellen is moeilijk in deze ronde,
  kan John en zijn staf FC Twente voldoende doorgronde?
  Heeft Twente naast Zyech nog andere wapen feiten?
  Wij missen met Markus belangrijke kwaliteiten.
  AZ moet zorgen dat hun supporters niet gaan zingen “welkom in de hel van Enschede”,
  AZ moet de Twente spelers behandelen als slachtvee.
  Ook mogen ze ook niet gaan zingen over hasj, coke en pillen,
  het uitvak moet van feestvreugde trillen.
  Ik denk dat onze selectie meer kwaliteit en ervaring heeft,
  dat kan doorslag gevend zijn, al weten we dat Twente het niet weggeeft.
  Als scheidsrechter Pol van Boekel voor het laatst blaast op zijn fluit,
  moet AZ 3 punten hebben, hoe dat maakt mij vanmiddag niet uit.
  Feyenoord zal kijken wat wij vanmiddag gaan doen,
  als wij Feyenoord achter ons kunnen laten na 34 wedstrijden, hebben waarschijnlijk weer een topseizoen.

  • Jan

   20 maart 2016 at 11:53

   allebei in topvorm: 1-1

 11. Urdal

  20 maart 2016 at 13:53

  Wat ongelovelijk dom dit zeg

 12. kaazie1987

  20 maart 2016 at 14:24

  2e doelpunt nog veel dommer. Wat doet dos santos daar?? Als hij had meegelopen ipv mekkeren tegen de scheids had dit doelpunt nooit gevallen. Elke week weer irriteer ik me weer aan dos santos

  • Prins

   20 maart 2016 at 16:06

   Je roept het over jezelf af, Kaazie.

 13. oma

  20 maart 2016 at 14:27

  wat was er met Vlaar aan de hand dat die gewisseld werd?

  • Urdal

   20 maart 2016 at 14:31

   Geblesseerd

  • Brandon

   20 maart 2016 at 14:31

   Ben bang van kuitblessure.

 14. Urdal

  20 maart 2016 at 14:34

  10 tegen 11 en dan domme overtreding maken. En 2x voorgestaan. Had je nooit meer mogen weggeven. Helemaal aan jezelf te danken dit puntenverlies. En over 2 weken geen wuytens en jahanbaksh. Zeer slechte middag.

  • Brandon

   20 maart 2016 at 14:55

   Die woestijnrat van een Ziyech, een hele goede voetballer, maar ook een matennaaier 1e klas. Was bij het tweede doelpunt ook weer aan het proberen, door tegen dos Santos aan te springen toen hij de bal al verspeeld had, een tweede gele kaart aan te naaien en v Boekel daar weer in stonk door een vrije trap te geven. Daarop reageerde AZ zo onvolwassen dat de 2-2 viel. Eigen schuld en wil ook nog even vermelden dat de wissel van Ortiz 10 minuten te laat werd doorgevoerd. We waren vanaf 10 tegen 10 de grip op de wedstrijd helemaal kwijt dan moet de coach ingrijpen en niet zo laat zodat Twente bloed rook. Haye schoot met zijn kanonskogel prachtig de 1-2 in zodat dit min of meer verbloemd werd.

 15. oma

  20 maart 2016 at 14:38

  oke bedankt allemaal.

  • Jan

   20 maart 2016 at 15:13

   Een hoop cruciale momenten, maar in de laatste minuut zuivere speeltijd, moeten Dos santos en Janssen gewoon er voor zorgen dat het 1-3 wordt.
   Zo slap uitgespeeld

   • Brandon

    20 maart 2016 at 15:41

    Daar heb je gelijk in.

 16. kaazie1987

  20 maart 2016 at 18:28

  Het ergste blijft gewoon dat er bij die vrije trap in de 91e minuut niemand meeloopt met cabral die hem zo op het hoofd van die duitser legt

 17. az woman

  21 maart 2016 at 09:01

  Ik vond AZ onzorgvuldig, of was dat de verdienste van twente?
  Verder vond ik die Zyech echt een bijdehandje , het knaapje vindt zichzelf erg stoer, met zijn wijzende vingertje naar onze Haps, gelukkig maakte het op Haps weinig indruk, en kon Haps er om lachen. Ook dat andere marokkaantje moest Haps hebben, maar kreeg zeer terecht direct rood. Dan heb ik me lopen storen aan die kwal van een Cabral, veel te mans en wou zichzelf ook even stoer laten gelden, door overal, waar op het veld zich er mee te bemoeien. Ron Vlaar heeft zich inmiddels afgemeld voor het Nederlands elftal, we mogen hopen voor Ron zelf en voor ons dat Ron op tijd herstelt van deze blessure. Verder vind ik het jammer dat PSV gister verloor van die amsterdammers, nu moet PSV jagen, en dat is iets wat ons niet in de kaart speelt. Maar goed, van eigen kracht en kwaliteit uitgaan, niet bang zijn, en 100% alles geven. AZ volle kracht vooruit!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *