AZ herstelt zich tegen Excelsior

By
Updated: maart 6, 2016

ALKMAAR – AZ heeft voor eigen publiek een moeizame overwinning behaald op Excelsior: 2-0. De Alkmaarders waren weliswaar een stuk sterker dan het defensief spelende Excelsior, maar sprankelend was het voetbal allerminst. Excelsior, dat in de eredivisie in Alkmaar nog nooit won van AZ, eindigde het duel met tien man. Sander Fischer kreeg een kwartier voor tijd rood.

De vraag vooraf in Alkmaar was of de klappen die Ajax (competitie) en Feyenoord (beker) recent uitdeelden bij AZ mentaal een negatief spoor hadden achtergelaten. In de openingsfase bleek daar niets van. AZ kon onbekommerd aanvallen, omdat Excelsior veelal de verdedigende stelling opzocht. Een snel doelpunt bleef echter uit, alhoewel AZ wel dicht bij was. Thom Haye verprutste een kopkans en Vincent Janssen schoot op de paal.
Na dat vlotte begin zakte het niveau bij AZ. Excelsior haalde zonder verdere problemen ongeschonden de rust. Daarmee was meteen al het positieve aan Rotterdamse kant gezegd, want aan fatsoenlijke aanvalsacties kwam de ploeg niet toe.
Hoekschop
Excelsior begon ook de tweede helft puur defensief, maar kon niet voorkomen dat na bijna een kwartier AZ verdiend op voorsprong kwam. Na een hoekschop legde Janssen de bal met het hoofd klaar voor de vrijstaande Derrick Luckassen, die de 1-0 binnen schoot. Excelsior moest daarna komen. Dat leverde kort daarna de gelijkmaker op van Tom van Weert, maar scheidsrechter Bas Nijhuis keurde de treffer af op advies van de grensrechter. Tot woede van Excelsior, want van hands noch buitenspel was sprake.
Een kwartiertje voor tijd besliste Janssen het duel definitief. De topschutter van AZ benutte een strafschop na een overtreding van Fischer, die meteen met rood van het veld moest. Bron: NHD

20 Comments

 1. Jeroen

  6 maart 2016 at 16:52

  Zelf niet gezien, maar wel weer mooi drie punten in de pocket!! Janssen ook weer gescoord! Gaat de goede kant op voor hem.

 2. Ryan

  6 maart 2016 at 17:44

  Excelsior geen moment het gevoel gegeven dat er iets gehaald kon worden.
  Wat ik mooi om te zien was 90 minuten lang gas geven en geen moment van verzwakking.
  Ik vind wel dat Nijhuis wel meer penaltys had moeten geven maar ja.. blij met de 3 punten en op naar w2

 3. i.Pjotr3

  6 maart 2016 at 19:57

  Kort maar krachtig:

  Weinig spektakel
  Haps terecht MOTM
  Goed herstel na een teleurstellende week.
  Volgende week W2, schijnt dat bij W2 altijd iets te wedden en winnen valt. 😉

 4. kaazie1987

  6 maart 2016 at 21:52

  Zijn er nu nog steeds mensen die vinden dat dos santos een geweldig talent is??

  • remco

   6 maart 2016 at 22:07

   Mindere periode kan gebeuren
   Je ziet dat hij nu gefoceerd probeert te scoren en dat werkt voor geen ene meter

   Zet dan tanky er maar in

  • az woman

   7 maart 2016 at 07:23

   Ja , ik.
   Niet alle talenten staan er in één keer, om ergens te komen moet je wel eens een pad bewandelen die niet als een biljartlaken is uitgerold voor je, maar kom je hobbels en gaten tegen waar je over en om heen moet om je doel te bereiken. Dat geldt voor de meeste talenten. Dabney laat je niet van de wijs brengen, geloof in je eigen kunnen, vertrouw op de mensen om je heen, en op de voetbal trainers die het beste met je voor hebben.

 5. Vincent

  7 maart 2016 at 00:35

  Hoe speelde Haye?

 6. woonwagenpower

  7 maart 2016 at 08:54

  Na de katers te hebben weggespoeld,
  heb ik me gisteren weer wat beter gevoeld.
  Excelsior kwam maar met één opdracht,
  Jongetje Groenendijk had iets defensiefs bedacht.
  Als ik door een Excelsior bril kijk, begrijp ik dat wel,
  maar het komt niet ten goede aan het voetbal spel.
  Als Excelsior zich handhaaft hebben ze het goed gedaan,
  dus lelijk voetbal, en geen amusementswaarde mogen van Excelsior samengaan.
  AZ begon met een hele andere instelling aan de competitie,
  want in Alkmaar hebben ze een gezonde ambitie.
  Ambities zijn doelen om na te streven,
  reële doelen waarbij niet wordt overdreven.
  De kans op een landskampioenschap is nou eenmaal heel klein,
  maar Europees, of top 4 moet toch te doen zijn.
  Op weg naar onze doelen komen we ploegen tegen als Excelsior,
  die houden totaal geen rekening met de amusementsfactor.
  Het lijkt eenvoudig om van dit soort tegenstanders te winnen,
  maar als er RET bussen geparkeerd worden, moet je wat anders verzinnen.
  Dat is gisteren gelukt, het voetbal heeft gewonnen van het afbraak,
  Excelsior maakt op geen enkel punt aanspraak.
  Onze terugval ligt hopelijk achter ons,
  AZ kom op, we gaan volop voor het brons.

  • KeesK

   7 maart 2016 at 16:47

   Excelsior maar gauw inruilen voor Sparta. Helaas zal Feyenooitmeerkampioen zich weer handhaven in de Eredivisie dit seizoen terwijl een paar jaar een treetje lager, net als Sparta (en AZ ooit), helend zou zijn. Beter kampioen van de Eerste Divisie dan eeuwig en hopeloos een onhaalbaar kampioenschap van de Ere blijven nastreven. Ik hoop dat Sparta het Rotterdams imago wat kan opvijzelen het volgende seizoen.

 7. az woman

  7 maart 2016 at 09:04

  Wat wel een smet van AZ zijde op deze wedstrijd was, de schwalbe van Vincent Janssen, dat kan niet, dat mag niet, dat hoort niet. begrijp me goed ik ben voor AZ, ik hou van AZ maar een schwalbe vind in ZO ONSPORTIEF, ook als AZ hem begaat.

  • az woman

   7 maart 2016 at 09:07

   Daarom ben ik voor de video scheidsrechter, met pijn in mijn hart moet ik zeggen dat Vincent er eigenlijk een gele kaart voor had moeten krijgen. Maar goed Vincent, iedereen maakt fouten, het is je vergeven.

 8. az woman

  7 maart 2016 at 09:14

  Haps is momenteel beter als Willems, daar moet AZ zuinig op zijn.
  PSV supporters zien in onze Haps al de opvolgers van Willems, las ik op een PSV supporters site.
  hoe zit het met de eventuele contractverlenging van Joris van Overeem?

 9. az woman

  7 maart 2016 at 09:22

  Hoi Brandon, gisteren vond ik zoals jij hem noemt de slager (Luckassen) best een puike wedstrijd spelen, hij speelde met het mes tussen de tanden, hij deed in ieder geval zijn tegenstander geen worst voor houden.

  • Brandon

   8 maart 2016 at 02:17

   AZ woman 1zwaluw maakt nog geen zomer. Het leuke van deze site is dat je van te voren en niet achteraf iets moet schrijven hetzelfde met de duimpjes niet achteraf een duimpje naar beneden geven als hij scoort. Tegen Feijenoord had hij 100% rood moeten krijgen en dan had iedereen anders gepraat. Kijk maar na ik schreef het voor de wedstrijd en niet erna. Als AZ supporter hoop ik ook dat hij de pannen van het dak speelt als hij dat niet doet moeten we ook zo sportief zijn dat te melden. Gisteren speelde hij aardig en scoorde een belangrijke openingstreffer (heel blij mee)maar dat hij nu ineens de grote uitblinker was nee dat was hij niet. Overigens vond ik het geen wedstrijd waar een echt grote uitblinker in aan te wijzen was. Dat er toch mensen zijn die hem het voordeel van de twijfel geven is hun goed recht want zoals gezegd de openingstreffer was heel belangrijk. Mijn man of the match was deze keer Ron Vlaar want die red de 3 punten en speelde als een echte aanvoerder. Over die schwalbes ben ik het helemaal met je eens dit kan alleen maar tegen gaan werken. Ook nog even over Nijhuis hij was het gevalletje Utrecht nog niet vergeten evenmin de assistent al weet ik niet of dat dezelfde was.

   • az woman

    8 maart 2016 at 08:44

    Beste Brandon, ik snap je punt wel, maar we schrijven allemaal wel eens iets voor en achteraf. Ik ben maar een amateur analist , maar zelfs de zogenaamde kenners bij Studio Voetbal en Voetbal Inside bespreken dingen voor en achteraf.

    • Brandon

     8 maart 2016 at 13:09

     Lieve AZ woman ik kom ook niet op de tv hoor. Ook ik lees alle stukjes hier op de site en met plezier de ene keer ben je het er mee eens en de andere keer niet. Je begrijpt wat ik bedoel gelukkig, achteraf kijk je een koe in zijn kont.

 10. Gerrit Vooijs

  7 maart 2016 at 20:58

  Ik heb de wedstrijd aileen in samenvatting gezien.
  Idd was Jansen zo nadrukkelijk op zoek naar een strafschop dat toen hij werkelijk een penalty verdiende hij er geen kreeg. Ik hoop dat Jansen hier van geleerd heeft.

  Belangrijkste zijn in deze fase de drie punten. Ondanks dat het geen beste wedstrijd was heeft AZ toch voldoende kansen gekregen om de score op te krikken.
  Hopelijk geeft deze overwinning het team voldoende vertrouwen om de draad weer op te pakken.

 11. woonwagenpower

  8 maart 2016 at 09:16

  Zijn er nog AZ liefhebbers die de situatie bij Twente en Fortuna aan het hart gaan?
  Ik weet hoe Twente supporters ons uitlachten, maar een competitie zonder Twente wordt ook een beetje een arme competitie denk ik. En wat Fortuna betreft, hoop ik dat ze het gaan redden, eventueel met een fusie, maar dat ligt erg gevoelig naar ik het begreep. Alhoewel ik denk dat er in de toekomst, ook in Noord-Holland maar plek is voor twee betaald voetbal clubs. zou dan een competitie met de Belgen een optie zijn?

  • Jeroen

   8 maart 2016 at 13:49

   Voor Fortuna vind ik het heel erg vervelend, maar voor Twente ben ik minder vergevingsgezind. Ik weet nog heel goed hoe zij deden toen DSB omviel. Munsterman zei toen nog: ‘zoiets zal bij ons nooit gebeuren’. Nou we zien het resultaat…

   Ook ben ik voor gelijke behandelingen. AZ kreeg toen geen enkele medewerking, dus waarom Twente wel? Als ze het niet zelf kunnen oplossen, moeten we helaas afscheid nemen van die club.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *