Winnend AZ: U vraagt, wij draaien

By
Updated: februari 21, 2016

ALKMAAR – Die corners van AZ: hopeloos waren ze, het hele seizoen al, zei een supporter donderdag klagend tegen John van den Brom. De man vond het de hoogste tijd dat die hoekschoppen eens op een andere manier genomen gingen worden. ,,Want er wordt veel te weinig uit gescoord’’, zei de fan op de ‘forumavond’ in het supportershome. ,,Ja, dat vind ik ook’’, antwoordde Van den Brom lachend. ,,Maar we doen ons uiterste best en trainen er veel op. We hebben veel varianten.’’

Twee dagen later werden de supporter en Van den Brom op hun wenken bediend. AZ veegde zaterdagavond de vloer aan met FC Groningen (4-1), mede door drie doelpunten die voortkwamen uit een hoekschop.
Degene die daarbij het hardst kon lachen, was Van den Brom. Hij zag namelijk dat AZ de corners nog steeds op dezelfde manier nam – namelijk indraaiend naar het doel – maar dat ze nu wél doelpunten opleverden. De eerste vijf hoekschoppen van de avond bleven weliswaar nog zonder resultaat, maar daarna ging het hard. Uit de zesde en zevende corner vielen de 1-0 (Vincent Janssen) en 2-0 (Ron Vlaar). In de tweede helft volgde de derde succesvolle hoekschop (4-1 door Markus Henriksen). En Van den Brom had gelijk: er waren heel wat varianten. Van laag bij de eerste paal tot hoog bij de tweede paal. Van terugleggen op de rand van het strafschopgebied tot kort nemen bij de cornervlag.

Rendement
,,We hebben er de afgelopen week weer veel op getraind, omdat we niet tevreden waren over het rendement. We zijn wel blijven geloven in de varianten die we hadden. Dan is het mooi om te zien dat het nu drie goals oplevert’’, aldus Van den Brom. ,,Natuurlijk snap ik ook wel dat dit niet elke week zo zal gaan. Je moet er ook wat geluk bij hebben. Bij de 1-0 liet de keeper de bal los, waardoor Janssen hem zomaar voor zijn voeten kreeg.’’

Geen toeval meer
Groningen-trainer Erwin van de Looi vond het echter wel kenmerkend voor de wedstrijd dat AZ drie keer uit een hoekschop scoorde. ,,Als zo’n bal drie keer voor de voet van een AZ-speler valt, is dat geen toeval meer. Wij waren niet meedogenloos genoeg. We zijn afgetroefd op volwassenheid, dynamiek en duelkracht.’’

Zevende zege
Zo maakte AZ dus het verschil door de succesvolle hoekschoppen. Maar ook los daarvan was het, op de beginfase na, de betere ploeg. Het speelde zoals het sinds de winterstop doet: agressief, gedreven, scherp en effectief. En dat leverde nu al de zevende achtereenvolgende competitieoverwinning op. ,,We zijn niet te stoppen. Het is op dit moment geweldig om trainer van AZ te zijn’’, aldus Van den Brom.
Bij een stand van 2-0 miste Markus Henriksen voor rust nog een strafschop. Daardoor werd het ‘pas’ in de tweede helft 3-0. Ridgeciano Haps scoorde na een mooie aanval van AZ via Janssen, Jahanbakhsh en Dos Santos. Kort daarna kwam Groningen nog even terug tot 3-1 (penalty van Michael de Leeuw), maar dichter bij kwam het niet. Bron: NHD Foto: ProShots

21 Comments

 1. i.Pjotr3

  21 februari 2016 at 11:38

  Voor woonwagen power….. 🙂

  8x op rij winnen,
  Nu gaat de week van de WAARHEID beginnen.

 2. i.Pjotr3

  21 februari 2016 at 11:40

  10 jaar lang zien we elke corner verprutst worden.
  En gisteren vlogen er drie in, hadden er ook 5 kunnen zijn.
  HET MOET NIET GEKKER WORDEN.
  jammer dat we voor de winterstop zoveel punten verspeelt hebben.

  Oh wat is het toch fijn………..

  • Vincent

   21 februari 2016 at 11:48

   Om Feyenoorder te ziiiijjjnnn

  • Timon

   21 februari 2016 at 20:48

   VerspeelD hebben

   • i.Pjotr3

    21 februari 2016 at 23:55

    In mijn euforische stemming maak ik ook wel eens een tikfout. Dimon

 3. kaazie1987

  21 februari 2016 at 12:44

  Ik heb gister enorm genoten van rienstra, aan de bal vond ik hem al erg sterk maar gister was hij verdedigend ook sterk

 4. kaazie1987

  21 februari 2016 at 12:47

  Er wordt telkens gezegd dat het het ron vlaar effect is of leeroy echteld effect, maar is dit niet gewoon het max huiberts effect al zijn aankopen blijken tot nu toe voltreffers. Vindt het wel erg lang duren met de contract verlenging van joris van overeem

  • Ruud

   21 februari 2016 at 12:50

   Kan het zijn dat ze de ontwikkelingen van de zomer afwachten? Vlaar? Overeem? Henriksen?

 5. Vak J

  21 februari 2016 at 13:02

  Klopt het dat Jansen voor volgende week geschorst is i.v.m. zijn gele kaart?

  • Gerrit Vooijs

   21 februari 2016 at 13:30

   Nee de 5e gele kaart levert pas 1 wedstrijd schorsing op en daarna de 10e weer.
   Jansen staat nu op 4.

 6. Gerrit Vooijs

  21 februari 2016 at 13:53

  Weer enorm genoten van AZ. Na een wijfelende start waarin Haps 2x zijn man kwijt was greep AZ de regie van de wedstrijd.
  Zeer overtuigend allemaal. Ik heb Mattias nu een aantal duels gevolgd en hij heeft van Ron Beton een spoedcursus verdedigen gehad.
  De aarzelende, wuivende, verontschuldigende voetballer met een babyface heeft plaats gemaakt voor een agressieve Johansson die de duels aangaat met de bodycheck en daarmee heel veel duels wint.
  Dit is een verdediger geworden ! Wat zelfvertrouwen met een voetballer kan doen.

  Maar zo kan ik het hele elftal doorlopen van Rochet tot Alireza. Nee, die laatste niet. Opnieuw kwam het er gisteravond niet uit. Geen enkele voorzet kwam aan, geen keer kwam hij zijn mannetje, een noodoplossing van Grun, in een persoonlijk duel voorbij. Zijn schoten op doel, nee het was het opnieuw niet.

  AZ draait als een tierelier en in zo’n team moet het heerlijk voetballen zijn behalve voor Jahanbakhsh blijkbaar. Hij is fit en niets lijkt hem nog in de weg te zitten.
  Toch lukt het hem niet. Jansen, Henriksen, Dos Santos, Overeem, Rienstra, Haps, Vlaar, daarover gaat het maar niet over topaankoop Alireza Jahanbakhsh en het lijkt wel of hij die 2,2 miljoen als een last ervaart.
  Bij NEC was hij de ster maar bij AZ draait hij volstrekt anoniem mee.

  Dat is een tegenvaller voor hem maar ook voor de voetbal liefhebber. Benieuwd of onze technische staf deze prima voetballer dit seizoen nog aan de praat gaat krijgen.

  Tot slot nog even over Rochet. Wat is het toch lekker om een keeper te hebben die bij een hoge bal vanaf de middenlijn zijn doel durft uit te komen en die bal klemvast uit de lucht plukt. Het zelfvertrouwen druipt er vanaf.

  • Vincent

   22 februari 2016 at 01:07

   Helemaal mee eens

 7. KeesK

  21 februari 2016 at 16:32

  Ik ben benieuwd wie de AZ zegenkar nu kan stoppen. Zie het alvast niet gebeuren in de beide havensteden.

 8. Brandon

  21 februari 2016 at 19:09

  Zoals het nu gaat zijn we haast niet te stoppen. Alles lukt alleen domme pech of een arbitrale beslissing kunnen ons nog nekken. Dat laatste wilde ik dus onder de loep brengen. Ik ben zo bang dat we de 2 volgende wedstrijden de scheidsrechters van Boekel en Nijhuis krijgen dan moeten we tegen 12 man opboksen want grotere boeven voor de uit clubs zijn er niet in de Arena en Kuip.

 9. kaazie1987

  21 februari 2016 at 19:30

  Ik heb de statistieken even opgezocht gerrit. Alireza won 64% van zijn persoonlijke duels en ook kwamen 7 van de 19 voorzetten aan. Alireza speelde een prima wedstrijd vindt hem veel minder een momenten voetballer dan dos santos

  • Gerrit Vooijs

   21 februari 2016 at 19:42

   Tja Kaazie zo heb ik het niet beleefd. Misschien dat hij rond de middenlijn die goede dingen heeft gedaan. In het gebied van de waarheid kan ik mij niets anders herinneren dan foute passes, dom balverlies en voorzetten die over alles en iedereen heen vlogen.

   Dos Santos heeft elke wedstrijd een assist en is van grote waarde voor de ploeg. Op dit moment mag Alireza de veters nog niet strikken van Dos Santos en dat voelt hijzelf ook zo volgens mij.
   In de laatste fase van de wedstrijd ging hij op zoek naar succes en sloeg Muhren en Henriksen over die er veel beter voor stonden.

   Maar goed, elke week heb ik toch weer de goede hoop dat Alireza voor zichzelf de ban breekt en wordt gekozen tot man van de wedstrijd.
   Want iedereen is het met je eens dat hij een heel goede voetballer is alleen komt het er nu ff niet uit.

 10. Timon

  21 februari 2016 at 20:54

  Komende 10 wedstrijden 7 winnen: 61 punten,verleden jaar goed voor de derde plaats.
  Maar ja volgend jaar afgelopen , Ron Beton gast zeker weg, Joppie het Poppie de miskoop weer terug,dan weetje het wel.
  Halve finale winnen zij nooit,Ajax zondag verlies,PSV thuis verlies,moeten maar afwachten

  • i.Pjotr3

   22 februari 2016 at 00:01

   Heerlijk optimistisch, Timon.
   Maar je kunt zomaar gelijk krijgen.
   020 mazzelt het hele seizoen al.
   En feijenooit krijgt in de kuip voor de beker wel weer hulp van de scheids, die hadden er tegen W2 al uit moeten liggen.
   Pisvee thuis, ….Luc de Jong naait onze verdediger wel weer n rooie kaart aan….. Professioneel noemt men dat bij de lampies

   Gelukkig vult vdBrom in Alkmaar zijn zakken , dus geven wij de komende week het niet gratis weg!

 11. de echte supporter

  22 februari 2016 at 08:16

  ik ben trots op AZ. Het is fantastisch hoe ze ui de winterstop zijn gekomen mooi voetbal en een samenwerking op het veld. ze gunnen elkaar heel veel en dat is mooi om te zien.

  • Jeroen

   22 februari 2016 at 10:08

   Ja het gaat de goede kant op! Nu volhouden en die derde plek veiligstellen. Zou helemaal mooi zijn als we nog in de finale staan van de KNVB beker. Feyenoord lijkt er nog steeds niet bovenop, dus dat is goed.

 12. woonwagenpower

  22 februari 2016 at 08:42

  Hoe smerig het weer momenteel ook soms is, in Alkmaar schijnt momenteel de zon,
  dat is de verdienste van de staf, met name van John.
  John blijft bescheiden en beleefd als hij praat,
  hij spreekt in de wij-vorm, als het om het huidige succes gaat.
  Voor de jonge jongens is John een vader figuur,
  John past uitstekend bij onze AZ cultuur.
  Natuurlijk komt er bij jonge jongens nu wel eens wat branie uit hun mond,
  maar John laat ze genieten, en zet ze op tijd met beide benen op de grond.
  Met beide benen op de grond blijven staan, past bij onze AZ cultuur,
  dat geldt eigenlijk voor de hele club structuur.
  We trekken onze lessen uit het verleden,
  en nemen alleen de goede dingen mee naar het heden.
  Ondanks alle bezuinigingen, is het mogelijk om succes te bereiken,
  hoever we in alles komen, zal nog moeten blijken.
  Frank de boer zal nu alvast wel luiers bestellen,
  want dat .j.x in hun broekjes voor ons schijt hoef ik U niet te vertellen.
  Ik zeg U niet dat we bij voorbaat wel even winnen,
  AZ moet met beide benen op de grond staan, en frisse winnaars mentaliteit aan de wedstrijd beginnen.
  Dan hebben we best een goede kans op een mooi resultaat,
  en winnen we? dan levert John en de staf weer een heldendaad.
  John misschien kun je een grap uit halen met veel bravoure,
  door voor de wedstrijd, voor de camera’s tissues te geven aan Frank de Boer.
  Waarschijnlijk heb je dan in het voetbal land,
  vele lachers op je hand.
  Het zal op You Tube komen te staan,
  en de beelden zullen dan de hele wereld over gaan.
  John ik ben trots op wat jij en de staf neerzet,
  voor toen, voor nu, voor altijd AZ!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *