Derde plek duurbetaald in 2015 voor AZ

By
Updated: december 29, 2015

De ontlading bij de spelers op de foto is prachtig. Rotterdam, Woudestein, half mei: Thom Haye, Steven Berghuis, Mattias Johansson en Nemanja Gudelj vieren een doelpunt van AZ tegen Excelsior. Links komt Aron Jóhannsson aangelopen. AZ won die middag met 1-4 en pakte zo de derde plaats in de eredivisie. Een niet meer verwacht succes. Door de derde plaats was bovendien een ticket voor de (voorronde van de) Europa League zeker.

Enkele maanden later ging de AZ dus Europa in, maar dat gebeurde wel zonder drie van de vijf spelers op de foto. Jóhannsson werd verkocht aan Werder Bremen, Berghuis aan Watford en Gudelj aan Ajax. Wie trainer is in de eredivisie weet één ding zeker: hij moet na de zomer aan de slag met een flink gewijzigde selectie. Bij AZ was dat het verloop dit jaar nog groter dan voorheen. Zes basisspelers vertrokken: Simon Poulsen, Wesley Hoedt, Nemanja Gudelj, Aron Jóhannsson, Steven Berghuis en doelman Esteban.

Amper vier maanden na die feestelijke middag in Rotterdam wist trainer John van den Brom het daarom even niet meer. Weer verloren, weer gezakt op de ranglijst. Hoe moest het nou verder met de club die vorig seizoen die derde plek pakte? AZ had goed geld gevangen door de transfers en had ook wel vervangers gehaald, maar sportief gezien had de club toch wel een veer gelaten.

Op de valreep haalde AZ in augustus een linksback uit Servië. In oktober volgde Munir el Hamdaoui en weer een maand later ook een tweede ‘herintreder’, Ron Vlaar, een contract. Zo moet het seizoen na de winterstop gered worden.

Voor de meeste vertrokken spelers geldt overigens hetzelfde als voor AZ: de portemonnee werd goed gevuld, maar in sportief opzicht is het (nog) geen succes. Alleen Hoedt (Lazio Roma) en Gudelj (Ajax) kunnen tevreden terugkijken op de afgelopen maanden. Maar de anderen? Esteban kwam terecht bij Trabzonspor in Turkije en is daar reservekeeper. Poulsen koos voor PSV, onder meer vanwege de Champions League. Ook hij is geen basisspeler. Jóhannsson pikte bij Werder Bremen een paar doelpuntjes mee, maar overtuigde niet en staat inmiddels alweer enige tijd langs de kant vanwege een blessure. Berghuis ziet de wedstrijden van Watford vanaf de bank of de tribune. Verder dan een paar korte invalbeurten kwam hij niet. Bron: NHD Foto: Voetbal.com

11 Comments

 1. Ruud

  29 december 2015 at 09:04

  Ik vind dit een objectief goede beschouwing van het NHD. Wie het weet mag het zeggen voor volgend jaar. Een gelukkig nieuwjaar voor alle fans van AZ!

 2. Jeroen

  29 december 2015 at 10:12

  Mooi verhaal!

  Kanttekening wel dat er niet goed is ingekocht. Als je uiteindelijk nog twee transfervrije spelers moet aantrekken, is er iets verkeerd gegaan. Daarnaast ook de rechtsback positie, die is gewoon onvoldoende ingevuld. Dat reken ik de technische staf wel aan. Toch gek… vang je zoveel miljoenen, maar selectie op niveau brengen blijkt dus erg lastig.

 3. Jay

  29 december 2015 at 11:33

  Ik heb het al eerder gezegd, maar het blijkt gewoon dat je niet ongestraft je halve basis kan verkopen, dat is ook logisch.

  Het is mooi dat AZ nu de jeugd een kans geeft, maar ook daar blijkt dat ze er niet meteen staan en de kwaliteit toch nog wat minder is dan gehoopt.

  Verder zijn de aankopen die dan wel gedaan zijn tot nu toe geen succes gebleken en hopen ze met het aantrekken van 2 oude rotten de boel na de winterstop weer recht te trekken, waar ik overigens nog best vertrouwen in heb.

  Kortom, AZ heeft de huidige slechte resultaten aan zichzelf te danken, door foute beslissingen en aankopen. Het is goed geweest voor de portemonnee, maar slecht voor de sportieve prestaties. Als je echt structureel bij de top 4 wil eindigen, dan zal je een ander beleid moeten gaan voeren, dat meer gericht is op sportieve successen.

 4. Keet

  29 december 2015 at 20:57

  Als ze geen derde waren geworden, dan hadden die spelers ook vertrokken. Dus blij dat we derde zijn geworden en nu hopen op een goede tweede seizoenshelft. Kijken hoever we kunnen komen. Als ze maar aantrekkelijk voetbal willen spelen.

 5. Gerrit Vooijs

  29 december 2015 at 21:42

  Er spelen hier 2 dingen:
  1) AZ wil structureel bij de top 4 eindigen = Europees voetbal = extra financiële inkomsten en verhoogt de waarde van de selectie.
  2) AZ moet de tering naar de nering zetten omdat de uitgaven structureel hoger waren als de dalende inkomsten als gevolg van dalende sponsor inkomsten en een te kleine harde kern in de achterban waardoor het stadion sneller leegloopt als gedacht en gehoopt.

  AZ moet beide dingen willen want gemis van Europese wedstrijden extra hard aankomt terwijl het niet terugsnoeien van de begroting het fundament onder de club ondermijnt.

  Het is dus niet of dit, of dat, maar en en. AZ moest dus gedwongen zijn beleidsplannen ombuigen en gedwongen meer eigen jeugd implementeren. Alleen de eigen jeugd, Dos Santos, Haye, Haps, Hatzediakos, Luckassen, Lewis, Vaarnold, wisselen goede met slechte wedstrijden af en dat hoort nu eenmaal bij jeugdspelers. Maar ook Tankovic, Janssen en Muhren vertoonde te weinig progressie. Ook een extra rechtsback had hier niet voor de ommezwaai gezorgd. Voeg daarbij de wisseling van de wacht in de directie en trainersstaf en het wordt duidelijk dat AZ op dit moment geen goede basis heeft om optimaal te kunnen presteren.

  Maar omdat AZ MOET presteren om overeind te blijven zijn Hamdaoui en Vlaar als ” huurspelers” aan de selectie toegevoegd om de 7e plaats en dus plaatsing voor de Playoffs te realiseren.
  Als de nood het hoogst is… Het bekertoernooi wordt AZ op dit moment als reddingsboei toegeworpen.
  Het lot is AZ buitengewoon goed gezind. Mogelijk kan AZ zich voor de finale plaatsen zonder een ploeg uit de eredivisie te zijn tegengekomen, het moet niet gekker worden.

  Van Eenhoorn hebben we nog niet veel vernomen. Ongetwijfeld doet hij zijn best maar of hij daar voldoende tijd voor heeft…….. De Billy Bean methode bv is geen wondermiddel maar zal mogelijk op de langere termijn zijn nut bewijzen.

  AZ is op dit moment een zwemmer met het A-B-C diploma die meedoet aan een wedstrijd in het open water. De ploeg hapt veel water en kan alleen in de race blijven op karakter en veel inzet.
  Deze race en het managen ervan ligt in de handen van de technische staf.

  Een grote uitdaging voor de selectie, trainersstaf en supporters om in moeilijke tijden schouder aan schouder te blijven staan.
  Zekerheid is nergens te koop maar gezamenlijk kan deze klus geklaard worden. Dus iedereen de schouders eronder!

  • i.Pjotr3

   30 december 2015 at 00:14

   Beter is het niet te verwoorden, Gerrit , Chapeau !!

   AZ-Bilbao was de wedstrijd zoals we die elke week van onze club willen zien.
   Door de wisselvalligheid van de jeugd EN vdBrom zullen we dit seizoen niet vaak worden verwend.
   Pieken voor de beker, en het dramatisch seizoen kan gered worden.

 6. de echte supporter

  29 december 2015 at 21:52

  Gerrit, uitstekend AZ beschouwd. Ik ben een fan van je reacties.

 7. Ruud

  31 december 2015 at 12:56

  Uitstekende reactie, Gerrit! Jouw analyses vragen om een column op deze website!

  • Max

   2 januari 2016 at 02:03

   Az moet gewoon ziyech voor 4 miljoen haalen en dan is het opgelost

  • Jeroen

   3 januari 2016 at 11:48

   Ik zou een groot voorstander zijn als Gerrit een eigen column krijgt, maar de keus ligt uiteindelijk bij hem 🙂

   • Ruud

    3 januari 2016 at 12:08

    Wat mij betreft hoeft het niet periodiek maar is incidenteel al voldoende. Mogelijk dat Gerrit dat wel goed vindt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *