Voorbeschouwing AZ – FC Utrecht

By
Updated: december 18, 2015

AZ-trainer John van den Brom windt er geen doekjes om. AZ heeft Ron Vlaar hard nodig voor het duel van morgen met FC Utrecht. “Hij kan de impuls geven die we nu goed kunnen gebruiken. Hij is er klaar voor. Ik kijk er er naar uit.”

AZ heeft het moeilijk. De laatste wedstrijden speelt het ondermaats en van manier waarop plaatsing voor de kwartfinale van het bekertoernooi werd afgedwongen woensdag werd niemand vrolijk. Van den Brom: “Belangrijk nu is dat de groep een antwoord geeft op waarom het niet goed gaat. Dat verwacht ik morgen tegen FC Utrecht.”

Wisselingen

Veel wisselingen heeft coach John van den Brom doorgevoerd de laatste tijd op zoek naar een stabiel elftal. De trainer is nog steeds zoekende. Hij liet vrijdag doorschemeren daar wel van te balen. “We hebben de laatste weken, met een enkele uitzondering, niet goed gespeeld. Dan ga je wisselen. Ik wil natuurlijk ook het liefst een vast elftal dat elke week beter en sterker wordt. Maar dat hebben we te weinig gehad.”

Blessures

Tegen FC Utrecht kan Van den Brom niet beschikken over Van der Linden, Ouwejan, Haps, Henriksen, Ortiz en Lewis. Een hele lijst. El Hamdaoui keert terug in het elftal. “Dat kon je zien op de training, hij speelt inderdaad.”

Vlaar hard nodig

Van den Brom hoopt dat Ron Vlaar van grote waarde kan zijn voor zijn ploeg: “Hij is een natuurlijke leider. Dat laat hij al zien. Hij zal dat gaan doortrekken op het veld, dat is wat we nodig hebben.”

Overigens nam Vlaar het woord aan het begin van de vrijdagtraining. “Maar we moeten het ook niet groter maken dan dat het is hoor, aldus de coach.

HHC Hardenberg

Gisteravond werd duidelijk dat AZ in de kwartfinale van het bekertoernooi HHC uit Hardenberg treft. “Super natuurlijk. Zij verdienen het om daar te staan. Aan ons het daarbij te laten zodat hij naar de halve finale gaan.” Bron: RTV N-H

38 Comments

 1. Jeroen

  18 december 2015 at 13:56

  Tja John, je team wordt stabiel als ze vaker in dezelfde opstelling spelen. Veel wisselen helpt dus niet met de stabiliteit.

  • Jay

   18 december 2015 at 14:12

   Precies. Alleen de eventuele geblesseerden vervangen en verder het elftal een aantal wedstrijden de kans geven. Als een speler 3 keer achter elkaar verzaakt pas wisselen.

 2. kaazie1987

  18 december 2015 at 15:35

  ben ik et gedeeltelijk mee eens. john probeert iedereen tevreden te houden door regelmatig te wisselen en daar zou je hem op aan kunnen vallen, aan de andere kant het is niet 1 keer gebleken dat dos santos nou een stuk beter voetbalt dan bijv tankovic of el ham. deze selectie is gewoon te veel van het zelfde, anders gezegd de concurrenten hebben veelal dezelfde capaciteiten. we hebben geen linksbuiten die op kracht en snelheid zijn tegenstander doldraait en dan ook nog is een goeie voorzet aflevert die hebben we niet

  bij az zouden ze 2 elftallen neer kunnen zetten die allebij net zoveel kwaliteit hebben en dat hoort niet maar ook dat is de fout van de td en niet van de trainer

 3. kaazie1987

  18 december 2015 at 15:38

  maar ik durf wel te zeggen dat met ron vlaar de achterhoede een stuk degelijker zal blijken, en hij is de enige die de rest kan aansturen, laten we niet vergeten dat ron vlaar vorig jaar nog aanvoerder was van aston villa en louis van gaal en arsene wenger hem dolgraag naar hun club wou brengen want hij behoorde echt tot de beste verdedigers in de bpl

 4. kaazie1987

  18 december 2015 at 15:39

  ron vlaar is als hij fit is de beste verdediger van nederland klaar..

  • oma

   18 december 2015 at 22:07

   je maak nu een hele goeie opmerking,als Ron Vlaar fit is.
   en dat is hij voorlopig niet,hij is wel genezen,maar echt wedstrijd fit gaat nog wel een tijdje duren,als hij dat ooit nog wordt.
   ik wil echt niet negatief doen.
   het is niet allemaal zo simpel met die blesuren die hij heeft gehad.

 5. Keet

  18 december 2015 at 16:14

  Nu nog een andere keeper en een andere spits

  • Hatse Flats

   18 december 2015 at 16:27

   En en stelletje positieve AZ-supporters….waarvan akte!

   • AZ4Altijd

    18 december 2015 at 17:20

    Hoe kun je nog positief zijn als je al met MOEITE wint van 10 amateurs?

   • Keet

    18 december 2015 at 20:35

    Ik ga elke wedstrijd met een positief gevoel heen, maar ik ben de laatste weken te veel teleurgesteld. Begint een beetje op een seizoen Van Stee of Wullems te lijken. Hopelijk een goed trainingskamp in de winter en fris elftal in 2016.

    • oma

     19 december 2015 at 08:22

     ze kunnen beter naar een commando kamp gaan,daar de basis opleiding doen dan krijgen ze karater en body.

  • timon

   18 december 2015 at 16:28

   en een andere trainer!

 6. Kaazie87

  18 december 2015 at 17:41

  Keeper en spits renderen prima. Rechtervleugelverdediger en centrale middenvelder hebben meer prioriteit. Rienstra is gewoon niet de middenvelder die wij nodig hebben, ii vindt rienstra wel wat weg hebben van victor elm

  • oma

   19 december 2015 at 08:20

   dat is de beste mop van 2015 de spits rendeert prima.
   sorry maar ik lig in een deuk nu ik dat lees.

 7. Ruud

  18 december 2015 at 18:59

  Het klopt dus dat Van den Brom zoekende is en dat hij ook een vaste opstelling wil. Aan hem om dat te realiseren, maar hij heeft het tij tegen. Hopen op Vlaar alleen is te simpel, John. Je hebt een team te smeden met balans met een stevige as, zodat het vertrouwen hersteld wordt! Aan het werk!

 8. oma

  19 december 2015 at 08:24

  ik hoop het beste voor jullie,maar zelf heb ik me al verzoent met drie verlies punten.

  • Ruud

   19 december 2015 at 10:10

   Laat AZ ons verrassen, oma! Geef de jongeren het voorbeeld door erin te geloven. Mocht het dan ook niet lukken, dan volgend jaar beter.

 9. Ruud

  19 december 2015 at 10:27

  Ik begrijp van VI dat AZ de enige club in de eredivisie is die dit seizoen niet uit een vrije trap (zowel direct als indirect) heeft gescoord. Daar is toch echt op te trainen. Dit soort feiten spreken niet in het voordeel Van den Brom. Misschien vanavond dat Luckassen daar verandering in brengt?

 10. Evert

  19 december 2015 at 10:38

  Ron Vlaar is een goede verdediger maar is niet de redding voor AZ, dat zou namelijk wel heel makkelijk zijn. Daarbij heeft Ron toch een tijdje langs de kant gestaan dus ontbreekt wedstrijdritme. De roep om een echte leider door VDB geeft aan dat hij niet tevreden is om het optreden van Gouweleeuw, daarvan zijn wij al een tijdje getuigen. Dit mannetje is alleen aanvoerder gemaakt om hem te paaien omdat hij moest blijven, niets meer of minder. Wij hebben allemaal kunnen zien dat hij niet voor deze taak geschikt is, er ontbreekt op het verbale vlak veel en daarnaast is dit manneke inspiratieloos. Over dat laatste woord “inspiratieloos” wil ik het hebben, dit is het soort voetbal wat er op dit moment word gespeeld. Je merk dat spelers niet frank en vrij spelen, door de vele speelstijlen en wisselende spelers zie dat iedereen met zijn eigen taak bezig is en daardoor overal een fractie te laat mee is. Door het zo gecontroleerd te spelen raakt het spel van AZ over geregisseerd waarbij de communicatie misgaat, dit zie overal op het veld waarbij zelfs spelers elkaar in de weglopen of in dezelfde looplijnen waarbij een opgezette aanval misgaat. AZ wil het spel controleren om vanuit de opbouw tot score te komen, op zich een goed systeem maar dan moet het wel op 45 toeren ipv 33, doordat iedereen zo volgepropt zit met looplijnen en instructies duur het allemaal veel te lang voordat iedereen gepositioneerd staat waardoor de befaamde tikkie terug weer word uitgevoerd. Zo kunnen we nog vele zaken uit het voetbal halen van AZ, waar sommige van ons nog veel meer van weten dan ik. Toch kan ik niet wegnemen dat ik de technische staf hier verantwoordelijk voor hou, deze word aangevoerd door VDB. Als je kijkt naar onze spelerspotentieel hebben we toch echt een behoorlijk team wat ik denk kan meedoen in de top 5 van de eredivisie. Dat Earnest Stewart het niet altijd even goed heeft gedaan neemt niet weg dat er toch nog een behoorlijk team staat, die overigens in samenspraak is samengesteld met JVB, je gaat mij dan ook niet vertellen dat JBV nergens van afwist of al dan niet geïnformeerd was.Alles samengevat hou ik dus JVB als hoofdverantwoordelijk voor het falen van AZ, hij zal drastisch moeten gaan ingrijpen of zijn conclusies trekken!

  • Ruud

   19 december 2015 at 13:37

   Sterk stukje, Evert!

  • Timon

   19 december 2015 at 15:19

   Heel goed, en die vd B kan vanavond na weer een nederlaag maar een conclusie trekken: opzouten! Wat heeft hij ons dit seizoen voorgeschoteld thuis? Lamlendigheid!

  • AZ4Altijd

   19 december 2015 at 22:38

   Ik zeg dit al maanden. De jongens zitten vol instructies en taken. Totaal geen speelplezier. Veel te robotachtig. Het hele menselijke en eigen gevoel en creativiteit is totaal weggenomen. Dit is ook waarom een El H nu weinig presteerd. Veel te statisch allemaal.

 11. Ruud

  19 december 2015 at 15:52

  Eerst zien, Timon! Niet van rampspoed uitgaan bij voorbaat.

  • KeesK

   19 december 2015 at 19:04

   Het is maar hoe je het leest.
   Na weer een nederlaag… kan inhouden: vanzelfsprekend of in geval van
   Wat wel duidelijk is dat Johnnie mag gaan wieberen van Timon in geval van. Bij winst of gelijk trekt Brom nog even een lange neus.
   Van Angstgegner FC Utrecht winnen zou een dubbele overwinning zijn.

 12. Ruud

  19 december 2015 at 20:28

  Aanvoerder Utrecht is blij met een punt. Waardeloos dat Nijhuis zich verstopt achter zijn grensrechter. Oma, leuk dat juist Muhren bijna de winnende op zijn slof had. Gouweleeuw komt weinig uit in het interview bij Fox. Ik ben benieuwd hoe dat verder gaat.

  • oma

   20 december 2015 at 06:45

   ik ga niet arrogant doen dat zit totaal niet in mijn aard ik ben ook niet zo opgevoed.
   maar oma is wel oud,maar nog niet seniel.
   oma zit bepaalde dingen heel scherp.
   ik blijf het zeggen geef Muhren 8 wedstrijd die kans in de basis dan praten we verder.
   en kom niet met het gelul dat kan hij niet aan.
   dat is allemaal niet bewezen.
   hij heeft een zeer goede techniek zit de ruimtes heel goed,speelt in dienst van het elftal.
   dat kan je van Jansen niet zeggen die probeert uit alle hoeken te schieten en ziet zijn mede spelers over het hoofd.
   maar het kan wel eens zo zijn dat brom het aldoor verkeert gedaan heeft.
   Muhren die 15 minuten tijd meer gevaar heet gesticht voor AZ dan Janssen in 75 minuten.
   Janssen loopt op zijn tandvlees is op.

 13. Timon

  19 december 2015 at 21:41

  Eerlijk ,valt mee alsjebedenktvdat AZ met 9 man speelt: die links back. Hele 2de helft voor ons vak. Nog eens goed opgelet: hijskranen erniks van! En die dos Santos: waarom die mag blijven staan?

  • Ruud

   19 december 2015 at 23:07

   Blij met je antwoord.

 14. Vincent

  20 december 2015 at 04:24

  Van overeem is toch goed damn

  • Bradje

   20 december 2015 at 07:45

   De man van de wedstrijd weet ik reeds, ik zie in gedachten de berichten alweer, dat hij echt een mannetje is voor Ajax of PSV. En zó planten de media wederom een kankercelletje in het lichaam AZ. Ik weet het, ben aan de vroege kant, met zo’n bericht, let nou maar op!

   • remco

    20 december 2015 at 12:55

    Wil je alsjeblieft niet een ziekte zoals kanker gebruiken om een voetbalkwestie uitleggen
    Dank je wel

 15. kaazie1987

  20 december 2015 at 09:50

  van overeem is de enige speler samen met met haps in het begin van het seizoen die enorme stappen maakt, het zal mij benieuwen of hij aan het einf van het seizoen houdbaar is voor az. aan de andere kant psv en ajax en feyenoord hebben gelukkig alle 3 prima middenvelders dus het zal mij benieuwen of ze hem willen hebben. maar als az zijn ontract niet verlengd gaat hij zeker weg, want aan het eind van het seizoen heeft hij nog maar een 1 jarig contract zijn contract loopt namelijk tot 2017.

  als ik az was zou ik in de winterstop maar heel hard gaan werken aan een contractvoorstel het liefst tot 2020 anders vang je der helemaal niks voor. dus dit wordt de 2e grote klus voor max en het is te hopen dat het hem lukt

 16. kaazie1987

  20 december 2015 at 09:53

  ik vondt trouwens mattias weer een hele behoorlijke wedstrijd spelen gister en de vorige wefstrijden speelde hij ook al behoorlijk. wat is dat toch met hem hij speelt nu al 3 lang af en toe prima wedstrijden maar daarna speelt hij weer hele dramatische wedstrijden

  • Evert

   20 december 2015 at 11:06

   Vond ik ook en dat mag ook weer eens gezegd worden!!

  • Ruud

   20 december 2015 at 15:04

   Hij probeert naar mijn mening zijn frustratie van zich af te spelen en doet dat goed. Hij kwam vorige week nog veel te hard in met een tackle, maar tegen Utrecht ging het ook beter. Alleen zo komt er een redelijke transfer als hij weg bij AZ.

 17. Kaazie87

  20 december 2015 at 14:32

  Napoli heeft zich gemeld voor henriksen om hem per direct over te nemen. Volgens italiaanse media moet hij 7 miljoen kosten. Ik zeg doen en gelijk rechtsback en vervanger voor henriksen halen

  • Ruud

   20 december 2015 at 15:01

   Jij zit toch dicht tegen het nieuws aan Kaazie. Je hebt het in het verleden vaak goed gehad.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *