AZ ontsnapt aan blamage tegen tien man Kozakken Boys

By
Updated: december 17, 2015
Het veelbesproken bekeravontuur van Kozakken Boys is ten einde. De koploper van de Topklasse Zaterdag speelde ruim een helft met een man minder tegen AZ, maar weerde zich kranig. Heel even leek de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi op een verlenging af te stevenen, maar een stunt zat er niet in: 1-3.

AZ moest voor de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi aanvankelijk afreizen naar HBS, omdat Kozakken Boys was bestraft voor het inbrengen van Madjer Lukoki, terwijl hij pas in de rust van het bekerduel met de collega-amateurs op het wedstrijdformulier kwam. Kozakken Boys kreeg via een kort geding alsnog zijn gelijk en kon geen voorbeeld nemen aan het stuntende HHC Hardenberg. AZ plaatste zich voor de vijfde keer op rij voor de kwartfinale van het bekertoernooi.

Net als het dinsdag uitgeschakelde NEC kwam ook AZ in dramatische vorm naar Werkendam. De laatste drie duels in de Eredivisie met PSV, ADO Den Haag en PEC Zwolle eindigden allen in een nederlaag. Het gelijkspel op bezoek bij Athletic de Bilbao van afgelopen donderdag gaf wel enig vertrouwen, maar daar was op bezoek bij de koploper van de Topklasse Zaterdag weinig van te merken. De ploeg van trainer John van den Brom (foto) begon uiterst voorzichtig aan het bekerduel.

Toch ging de nummer elf van de Eredivisie rusten met een voorsprong. Scheidsrechter Siemen Mulder kon in de 38ste minuut niet anders dan een penalty toekennen toen Kozakken Boys-doelman Jesper Hogendoorn de doorgebroken Vincent Janssen vloerde. Nadat de bij Feyenoord opgeleide keeper met rood van het veld was gestuurd, benutte Jeffrey Gouweleeuw de onverwachte buitenkans. Maar met een man meer vergat AZ door te drukken in de strijd om een plek bij de laatste acht.

Vooral Janssen miste meerdere malen de mogelijkheid de 0-2 te maken. De thuisploeg bleef met tien man daardoor wonderwel in de race, zeker toen Bryan Jongeneel met een fraaie vrije trap in de 72ste minuut de stand gelijktrok. Een blamerende verlenging bleef echter uit, omdat Gouweleeuw tien minuten later opnieuw vanaf de stip scoorde na een overtreding van Quentin Jakoba op Robert Mühren. De ingevallen spits stelde de eerste zege van AZ sinds 21 november kort daarna helemaal veilig. Bron: VI

7 Comments

 1. az woman

  17 december 2015 at 08:56

  Tancovic, hele wedstrijd nauwelijks iets aan gehad, Robert Muhren 15 minuten en er een pingel voor elkaar en een goal gemaakt, wat zijn de verschillen?

  • Brandon

   17 december 2015 at 22:38

   Het verschil is dat Tankovic helemaal niets kan een geluksvoetballer en Muhren wel kan voetballen maar net een tempo tekort komt om in de eredivisie belangrijk te zijn. Als ik mocht kiezen nam ik ook Muhren.

 2. Jay

  17 december 2015 at 09:00

  We mogen blij zijn dat we tegen Kozakken Boys moesten en dat ze met 10 man kwamen te staan, anders waren we nu uitgeschakeld. Een zeer trieste constatering.

  En weer moeten we de wedstrijd van Van den Brom maar weer snel vergeten. Het lijkt er steeds meer op dat hij geen idee heeft hoe hij dit weer op de rit krijgt. Zelfs Vlaar krijgt aankomend weekend nu inene een basisplaats, terwijl ze hem rustig wilden brengen. Lijkt op paniek.

 3. Jeroen

  17 december 2015 at 09:58

  Wat heb ik mij geergerd aan de wedstrijd gisteren. We spelen met buitenspelers, maar die komen nooit ees langs hun man… niet eens tegen amateurs. Speel dan lekker 4-4-2.

  Was eigenlijk in staat om de tv voor de zoveelste keer uit te zetten. Respect voor de fans die het opbrengen om mee te reizen.

 4. Ruud

  17 december 2015 at 10:00

  Balans en vertrouwen

  Ik herhaal deels mijn mening van een vorige inzending, maar vul dit aan met mijn idee over de ontwikkeling met Van den Brom. We kunnen Van den Brom namelijk afbranden, maar ook hij is duidelijk zoekende. Hij mist een steunpilaar als Gudelj die box-to-box meespeelt en altijd een mannetje extra oplevert. Nu gebeurt dat niet meer of te weinig en dat voelt de aanval en ook de verdediging. Henriksen wordt node gemist en kan dus niet het verschil maken. De selectie klopt dus niet, zeker gezien de aankopen El Hamdaoui en Vlaar en dat mag Stewart aangerekend worden. Wie is er nu toevallig weg? Juist Stewart die voorzag dat zijn Waterloo spoedig aandiende. Trainersstaf en spelersstaf niet op orde en dan met de noorderzon vertrekken. Nu het niet loopt krijgt natuurlijk de trainer de schuld. Moet hij ook alles op zijn nek krijgen? Vind dat niet helemaal eerlijk, maar als je in Nederland het geld krijgt voor de eer dan mag je ook hangen als het mis gaat. Wat gaat het nieuwe jaar opleveren voor AZ? Hopelijk zal de winterstop goed doen. Misschien die ene speler verkopen en een ander terugkopen. Wat bereik je ermee? Gouweleeuw kan beter aan het einde van het seizoen gaan dan nu. Voor zijn verkoopwaarde is dat beter, maar dan wel met bezieling in de tweede helft. Anders kan de aanvoerdersband beter naar Ortiz of Henriksen. Zelfs Vlaar is een optie. Ja inderdaad Kaazie is Vlaar de man misschien voor de aanvoerdersband als ik het commentaar lees van Van den Brom in de kranten vanochtend. Het is dus een zwalkend collectief en Van den Brom verwijt zijn spelers dat ze tegen 10 man van Kozakken Boys een man meer situatie niet gebruikten, maar eerder zelf met een man minder stonden. Dat geeft nu geen vertrouwen en dat is de basis voor een relatie. Ook tussen spelers en trainer. Wij als fans kunnen vertrouwen geven. Een mooi voorbeeld is Twente in deze moeilijke dagen, maar ook van binnenuit de club is dat van belang. We kennen allemaal nog de gang zaken met Verbeek destijds. Als Van den Brom hard aan het vertrouwen werkt in de winterstop, dan begrijpt hij het naar mijn mening. Alleen dan kan er balans worden gevormd. Balans tussen aanval en verdediging door een sterk middenveld. Balans en vertrouwen vertalen zich vaak terug in doelpunten en mooie cijfers. Ik ben benieuwd…

 5. oma

  17 december 2015 at 11:18

  al zal Bron Messi tot zijn beschikking hebben dat blijf hij nog kloten.
  weet je wie Bron echt mist dat is na mijn menig van Basten.
  die heeft meer betekent voor AZ dan wij denken.

  • i.Pjotr3

   17 december 2015 at 16:52

   Spijker op zijn kop

   Als je na half jaar nog zoekende bent, ben je AZ onwaardig,
   Ik krijg een Henk van Stee trauma ,………..HELP

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *