Matig AZ verliest van Zwolle (2-1)

By
Updated: december 13, 2015

PEC Zwolle heeft zich na de 2-1 overwinning op AZ stevig genesteld in het linkerrijtje van de eredivisie. De winst van de Zwolse club was in het bij vlagen onderhoudende duel verdiend. Ondanks vele invallers was PEC veelal de bovenliggende partij.

AZ begon in Zwolle nog zonder verdediger Ron Vlaar, die enkele dagen geleden tot het eind van het seizoen een contract tekende bij de Alkmaarse club. Wel bij AZ in de basis de negentienjarige Thomas Ouwejan, afgelopen donderdag in de Europa League tegen Athletic de Bilbao debuterend in de hoofdmacht van de geschorste trainer John van den Brom.

Het door blessures geteisterde PEC begon goed. In de openingsfase was Kingsley Ehizibue met een kopbal dicht bij het eerste doelpunt. Ook AZ kreeg kansen. Jeffrey Gouweleeuw schampte met een schot de lat en Alizera Jahanbakhsh strandde op doelman Kevin Begois.
PEC sloeg in het slot van de eerste helft hard toe. Bijna tien minuten voor de rust scoorde Queensy Menig op aangeven van Ehizibue. Nog net voor het rustsignaal van scheidsrechter Jochem Kamphuis verdubbelde uitblinker Ehizibue de marge met een prachtige uithaal. Doelman Gino Coutinho was daarbij kansloos.

Het pleit voor AZ dat de ploeg zich in de tweede helft niet zo maar gewonnen gaf. Met veel energie werd de druk op PEC opgevoerd. Veel kansen leverde dat vooralsnog niet op, alhoewel de opgerukte Ouwejan na een kwartier dicht bij de aansluitingstreffer was. Dat doelpunt kwam pas in de blessuretijd. Invaller Muamer Tankovic was de maker.

Uiteindelijk trok PEC de volle winst terecht over de streep, waardoor de ploeg bijna halverwege de competitie op koers ligt om een plek te bemachtigen voor de play-offs om Europees voetbal. Voor AZ zal het na de winterstop een hele toer worden zich ook in die strijd te mengen.

17 Comments

 1. Jay

  13 december 2015 at 17:18

  Het enige positieve van vandaag is dat AZ er wel voor bleef gaan, alleen waren ze onmachtig om Zwolle echt pijn te doen. Als je dan ook nog enorme kansen gaat missen (Janssen!), dan houdt het natuurlijk op.

  Nu zat er vandaag ook wel een hoop tegen. Geen penalty gekregen, blessures, doelpunt tegen terwijl we met 10 man stonden etc.

  Maargoed, laten we hopen dat na de winterstop iedereen weer fit is en dat we dan toch nog kunnen gaan klimmen in de ranglijst.

 2. Timon

  13 december 2015 at 17:56

  zie voorbeschouwing ,alles al voorspeld!

  VD B OPZOUTEN,Huiberts. Doe je plicht!

 3. Ruud

  13 december 2015 at 18:57

  Ik denk dat dat niet zoveel zin heeft. Wel vind ik nu dat VDB net als vorig seizoen nu een zware senior naast zich gaat krijgen, waarmee hij kan sparren. Daarvoor mag Max aan de gang voor de tonnen van de EL. Volgend jaar hebben we dat geld niet meer als het zo doorgaat. We zitten maar 5 punten boven de degradatiestreep.

  • Timon

   13 december 2015 at 19:51

   Zware man? Die sukkel wil toch naar Ajax! Bewijst week in week uit zijn onvermogen! Opzouten!

   • Ruud

    13 december 2015 at 20:39

    Wie moet het worden dan? Wel namen geven, Timon. Laat maar wat horen.

    • Timon

     13 december 2015 at 21:25

     Elk jaar van die opleiding jonge honden! Zoek iemand uit die avontuurlijk is!Niet dat Hollandse balbezit! Nee frisse wind! Bij AZ toch lieden die paar honderd duizend euro verdienen: mag ik toch enige visie van verwachten???

     Huibrechts : bezem er door !vd B opzouten! Fam vd Haar onder jullie ook geen stuiver beter! Lekkernzakken vullen! Had die vd Hasr senior binden post moeten blijven,vooral dit jaar getijde: vele kerstpakket te vullen!

     Ik en wij willen passie! Dan maar strijden om degradatie M Maar spanning! Inzet! Niet weer elke week matig
     AZ!

     • Ruud

      13 december 2015 at 22:41

      Dank voor je antwoord, maar Richard Plug van Odin 59? Dan kom ik maar met iemand. Zeg het maar, Timon. Max zal toch de telefoon moeten pakken voor iemand? Niet voor een hele lichting…

 4. paddyk

  13 december 2015 at 20:12

  Zakken zo wel heel erg ver terug.

 5. Keet

  13 december 2015 at 21:06

  AZ stond jarenlang bekend om het aanvallende voetbal waarvoor de mensen naar het stadion kwamen. De laatste tijd is dat ver te zoeken. Het ziet er niet meer uit. Dat is al een paar jaar gaande, maar dit jaar is het echt niet meer om aan te zien. Geen idee, geen strijd en geen lef. Afwachtend voetbal. Niemand die diep durft te spelen. Niemand die de achterlinie van de tegenstander onder druk zet. Ze mogen rustig opbouwen en gevaarlijk worden via het centrum. Het zijn bijna allemaal goede voetballers, maar het is allemaal zo vrijblijvend. Op papier staat er een aanvallend elftal. In de praktijk zie je er niks van. Achterin de bal rondspelen tot je hem kwijt bent. Diepe bal..als die niet op maat is, wordt er niet eens achteraan gelopen. Ik zie het met deze trainer niet beter worden. Ik zie in ieder geval niet waarop getraind wordt en met welk idee ze de wedstrijd ingaan. Het maakt mij niet uit als je een keer op je bek gaat. Maar laat wel spektakel zien. Resultaatvoetbal doen ze maar 30 km zuidelijker.

 6. Vincent

  13 december 2015 at 21:58

  Het word tijd voor constante pressievoetbal

 7. Ruud

  13 december 2015 at 23:02

  Wat heeft Ortiz eigenlijk? Die laat zich niet zo gauw met een brancard het veld afbrengen.

 8. woonwagenpower

  14 december 2015 at 08:31

  Mijn liefde voor AZ wordt wel weer op de proef gesteld,
  na wat ik gisteren zag op dat kunstgrasveld.
  Naar mijn idee moet de liefde van twee kanten komen,
  maar AZ laat me een beetje in de steek, heb ik nu vernomen.
  Gouweleeuw lijkt totaal niet meer gemotiveerd,
  en denkt hogerop te kunnen, heb ik geconstateerd.
  Ik loop nog na te treuren,
  en vraag me af wat er nu moet gebeuren.
  Als je relatie met AZ stroef verloopt, omdat AZ er met de pet er naar gooit,
  is iedere cent naar de club weggegooid.
  Maar goed, zonder diepte, ook geen hoogte punten,
  misschien kunnen we Woensdag tegen de amateurs stunten?
  Ik ga John v/d Brom hier niet de schuld van geven,
  in mijn beleving gaat het erom hoe de spelers het beleven.
  Het zijn de spelers die zich moeten schamen,
  voetballen kunnen ze wel, maar het zit in de koppies moet ik beamen.
  Tot mijn grote spijt,
  constateer ik dat bij teveel spelers het ontbreekt aan winnaars mentaliteit.
  En omdat bij te brengen heb ik nog wel een idee,
  drie maal per week, naar boksschool ABOV.
  Het wordt je daar bij gebracht, dat je geconcentreerd moet blijven en niet kan verslappen,
  anders krijg je zelf de klappen.
  Zelf kreeg ik daar training en begeleiding van de fantastische trainer/coach Ingmar Knaap,
  die dulde geen slappe instelling, er heerste discipline, iedereen deed mee, van volwassen, tot snotaap.
  In de ring leer je overleven,
  dat zou John zijn spelers ook mee moeten geven.
  Maar goed het kan altijd erger, kijk maar naar de situatie in Enschede,
  Hoeveel zeisen neemt de Tukkerse Timon iedere week daar mee?
  Nog twee wedstrijden voor de winterstop,
  in het nieuwe jaar alleen het veld op stappen met een winnaars mentaliteit in de kop.
  En nog even een tip voor de nieuwjaars borrel voor de heren,
  laat Will Tura zingen voor de betere sferen.
  Will Tura heeft een prachtig nummer genaamd Hopeloos,
  misschien dat het tot ze doordringt, wat ze nu laten zien is inspiratieloos.
  Kan iemand het liedje van You Tube op deze site zetten?
  Alvast bedankt, dan kunnen de spelers straks meezingen, alleen of in duetten.

 9. kaazie1987

  14 december 2015 at 11:41

  ben ik de enige die veel meer had verwacht van jahankbaksh??
  blijft toch raar dat spelers die naar az komen zo ontzettend lang de tijd nodig hebben om op niveau te komen waar ligt dat toch aan??
  voorbeelden daarvan zijn.
  henriksen
  Berghuis
  ortiz
  en vast nog wel een paar die ik vergeten ben

  • AZ4Altijd

   14 december 2015 at 11:51

   Ja Rienstra en Hupperts komen ook niet echt op gang, terwijl die bij hun vorige clubs belangrijk waren.

   Waarom kan een PEC wel nieuwe spelers aantrekken en meteen functioneren?

   Wellicht omdat de spelers bij ons te veel als Robots moeten voetballen met veel te veel opdrachten ipv gewoon eens snel combineren en plezier in het spelletje te hebben.

   En dan hebben we nog spelers als een Dabney, Haye, Gouweleeuw die al enige tijd in gruwelijke vormcrisis zitten. Ja dan zit het ook echt niet mee in een seizoen en moeten we conclusies trekken. Namelijk dat we dit seizoen ons op de beker moeten focussen en verder het seizoen als verloren moeten beschouwen, want het wordt echt niets meer dit seizoen.

   Plaats 11-15. Meer zit er niet in en dat terwijl we heus wel het materiaal hebben om voor plaats 4-7 te gaan. Maar dit is puur een mentaliteits kwestie. Daarnaast moeten onze meisjes eindeloos door breien ipv gewoon eens op doel schieten zoals Tank deed gister. Niet nadenken maar meteen schieten. Ik weet niet meer wie het was, maar aanval en op zo een 25 meter van de goal kon er geschoten worden weg was vrij, maar nee, nog even door proberen te dribbelen. SCHIET EENS VERDOMME.

   Zonder te schieten op goal zul je NOOIT scoren.

   • oma

    14 december 2015 at 13:49

    misschien omdat bij PEC een trainers die de spelers meer ruimte geeft.
    en ze beter begrijpt.
    ik heb alleen maar het strekken vermoeden dat AZ afgelopen seizoen 3de is geworden door het werk van Basten.
    en niet anders.
    Brom gauw naar die club 40 km verderop en wij Ron Jans.
    en laat hij dan meteen zijn assistent mee nemen die wij hebben is ook niets.
    met zijn slappen gelul op studiosport.
    de beloftes hebben het ook gehad,nu speel in de kampioensdivisie.

 10. Brandon

  14 december 2015 at 16:25

  We kunnen met dit elftal niet meer verwachten. Alle spelers die we hebben zijn gemiddelde eredivisiespelers op 1 of 2 na. (Henriksen en in de toekomst v Overeem) de rest is matig tot zeer matig. In ieder geval voor de eredivisie geen spelers die je over het dooie punt kunnen heen helpen. Geloof mij nu maar dit wordt een heel moeilijk seizoen. Keepers voor dit niveau hebben we niet, die winnen nooit punten voor je. Rechtsback hebben we helemaal niet die is voor de 2e klas amateurs nog te slecht. Ik wil nog wel verder gaan maar wordt al moe bij de gedachte wie ik allemaal nog zou moeten beschrijven. Vul het zelf aar in Gouweleeuw? Rienstra? allemaal ideale schoonzonen maar geen gif. Spitsen voor open doel missen ze nog en de aankopen allemaal onvoldoende. Bedankt Stewart voor de puinhoop en Max veel succes met het reorganiseren.

 11. kaazie1987

  15 december 2015 at 10:51

  ik denk ook dat van den brom niet de trainer is die het spel weer op de rit kan krijgen, het spel is zo dwangmatig je ziet niemand plezier hebben in het spelletje. ook zie je niemand met een mooie actie zijn tegenstander voorbij gaan, en ook vindt ik de wissels van vdb vaak heel raar. sinds bekend is geworden dan jvdb elk moment naar ajax kan verkassen spelen ze nog beroerder dan het al was. om die reden zou ik als ik az was in de winterstop afscheid gaan nemen van jvdb, als de spelers geen vertrouwen meer in je hebben kan je als trainer beter opstappen. ik zou dan als ik az was of jaap stam of ron jans proberen aan te stellen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *