El Hamdaoui is terug en dat is fijn voor u, AZ en hem

By
Updated: november 23, 2015

Martin Jol bewonderde Mounir El Hamdaoui, Ajax kocht hem voor vijf miljoen euro van AZ. Het begon zo leuk in de Arena, samen met Luis Suárez in de spits, maar, achteraf: omgerekend heeft elk doelpunt dat Mounir El Hamdaoui voor Ajax maakte de club zes ton gekost.

Het ging mis in Amsterdam. El Hamdaoui was brutaal tegen de opvolger van Martin Jol, Frank de Boer – die verwijderde hem uit de selectie. De hautaine, trotse spits meldde zich ziek. Uiteindelijk kocht Fiorentina hem voor 850.000 euro.

Ik schrijf al die malheur met tegenzin op, maar het is nodig voor het perspectief.

Zaterdagavond zag ik hem direct na Real Madrid-Barcelona spelen. El Hamdaoui deed tijdens AZ-Heerenveen dingetjes die in El Clásico niet hadden misstaan. Bijvoorbeeld de bal aannemen en in één beweging met buitenkant voet passen op de opkomende back.

Nog iets. Geen spits op drift houdt de bal zo dichtbij als hij. Je zag het bij het doelpunt dat El Hamdaoui maakte (loopactie, aanname, voorbij de doelman, afronding: technische uitvoering een 10). Elke tiende seconde had hij de controle en voorbij de keeper hield hij bijna onzichtbaar even in voordat hij schoot. Toen de bal er inging begreep ik pas waarom. Had El Hamdaoui eerder geschoten dan zou de aanstormende verdediger de bal van de lijn hebben gehaald.

El Hamdaoui is terug bij de club waarmee hij kampioen werd. Dat is fijn voor AZ, fijn voor de Eredivisie, fijn voor u en mij, en fijn voor de spits.

Hij is ontspannen. Het meest viel zijn collegialiteit me op. Hij stond erop om de man van de schitterende pass te bedanken, Vincent Janssen. El Hamdaoui deed het gelukzalig lachend.

Toen hij werd vervangen gaf hij zijn dik tevreden trainer een tikkie op zijn kont. In zijn Ajax-tijd had ik zo’n gebaar vast misplaatst of arrogant gevonden. Nu weet ik wel beter. Voor Mounir El Hamdaoui, 31 jaar al weer, is het grote genieten begonnen. Bron: Hugo Borst

7 Comments

 1. Jeroen

  23 november 2015 at 13:32

  Mooi stukje! Ik wacht nog even enkele wedstrijden voordat ik een oordeel geef. Tot op heden doet hij het aardig, en de combinatie met Janssen lijkt te werken, maar ik wil ze wel eens zien tegen de grotere clubs. Komend weekend tegen PSV, dus dat zal een goede test zijn.

  • Gerrit Vooijs

   24 november 2015 at 00:09

   Hamdaoui zit nu op 80% van zijn vorm in 2009. Elke wedstrijd worden zijn bewegingen met en zonder bal beter.
   Ook hier geldt geef het nog wat tijd. Beoordeel Hamdaoui als de winterstop aanbreekt. Als hij de stijgende lijn kan doortrekken pakt AZ zeker 9 punten uit de komende 4 wedstrijden.
   Winst in Eindhoven zal zeker na het debacle in Tilburg moeilijk worden want PSV zal weer op scherp staan.
   Maar ik ben wel benieuwd hoeveel weerstand AZ gast bieden.

 2. az woman

  23 november 2015 at 18:04

  Mounir is de sleutel, AZ is het slot, ze passen en horen bij elkaar.

 3. az woman

  23 november 2015 at 18:04

  Mounir is de sleutel, AZ is het slot, ze passen en horen bij elkaar.

 4. Oud

  23 november 2015 at 19:17

  Van de zogenaamde arrogantie van El Hamdaoui heb ik in zijn eerste periode bij AZ weinig gemerkt. Hij kreeg pas de reputatie arrogant te zijn in zijn tijd bij 020, een club die zelf gelukkig nooit met arrogantie in verband gebracht kan worden. Waarschijnlijk nam men het hem daar kwalijk dat hij de halve hersencel van Frank de Boer overbelast heeft door iets teveel voetbalintelligentie te tonen.

  • Keet

   23 november 2015 at 19:44

   De spijker op zijn kop

 5. martijn

  25 november 2015 at 10:20

  kan niet wachten tot de volgende wedstrijd van AZ, ben het met Hugo Borst eens. Hiervoor ga je naar het stadion. En net als bij Barca is 1 goede spits nog wel te houden maar met Vincent en Mounir samen in de aanval krijgen alle clubs het moeilijk tegen AZ. Ze gaan minder aanvallend spelen waardoor we de druk nog meer kunnen opvoeren. Het AZ-publiek wordt de grote winnaar hoewel het niet elke wedstrijd zal lukken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *