AZ raakt hoofd jeugdopleiding Wijnker kwijt

By
Updated: november 17, 2015

AZ raakt hoofd jeugdopleiding Aloys Wijnker kwijt. Hij gaat aan de slag bij de voetbalbond van de Verenigde Staten. Voetbal International maakt dat dinsdag bekend.

“Ik ga clubs bezoeken, cursussen en advies geven, jeugdtrainers bijstaan. Kortom: sparren met mensen en ervaring delen”, legt Wijnker uit. “Ik weet nog niet wanneer ik vertrek. AZ wil eerst zekerheid hebben over de invulling van mijn huidige functie, voordat ze me laten gaan. Daarover zijn we in gesprek.”

Wijnker is niet de eerste werknemer van AZ die Alkmaar verlaat voor een avontuur in Amerika. Vorige maand werd bekend dat directeur voetbalzaken Earnest Stewart bij Philadelphia Union gaat werken. Hij wordt in het AFAS Stadion opgevolgd door Max Huiberts.

Wijnker laat bij AZ een opleiding van hoog niveau achter. Eerder dit jaar ontvingen de Alkmaarders de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding van Nederland. Bron: Voetbalprimeur.nl, bron foto: AZ.nl

30 Comments

 1. Jeroen

  17 november 2015 at 19:18

  Oei dit is niet zo goed nieuws. Erg jammer. Vooral omdat we de laatste jaren behoorlijk goed aan de weg aan het timmeren waren met de jeugd. Ben benieuwd wie zijn taken gaat overnemen.

  • oma

   19 november 2015 at 07:40

   misschien iets voor Timon?
   dan krijgt hij de seizoenkaarten er nog gratis er bij ook.
   en hoeft hij niet meer te mekkeren over drie seizoenkaarten voor 1000 euro.

 2. i.pjotr

  17 november 2015 at 19:34

  Het hing al n tijdje in de lucht. Een kans voor Aloys die hij niet aan hem voorbij kon laten gaan.
  Ben allang blij dat 020 hem niet heeft weggeplukt, want dat hij iets moois heeft opgebouwd met zijn team is een feit.
  Hopelijk een soortgelijke opvolger, geen grote naam, maar een vakidioot, die lange tijd zijn kennis, kunde en ervaring deelt met de organisatie.
  ALOYS, SUCCES IN DE USA 😉

  • remco

   17 november 2015 at 19:58

   wim jonk?

   • Gerrit Vooijs

    17 november 2015 at 21:02

    Dat lijkt mij een grote naam……
    Maar wat mij betreft mag hij een kans krijgen als hij het voor het salarisniveau van AZ wil doen natuurlijk.
    Dat zal waarschijnlijk een groot struikelblok zijn voor Jonk.

    • remco

     17 november 2015 at 21:23

     Dat weet ik maar je weet zeker dat je iemand binnenhaalt die de jeugd goed begeleid en die zijn werk goed doet

     • i.Pjotr3

      19 november 2015 at 21:14

      Waar haal je deze wijsheid vandaan, een goede voetballer is nog geen goede organisator.
      Het is niet voor niets dat er strubbelingen zijn bij 020.
      Schoenmaker blijf bij je leest

 3. Timon

  17 november 2015 at 22:09

  Allemaal gebakken lucht:wat heeft hij afgeleverd??

  • Gerrit Vooijs

   18 november 2015 at 08:34

   Overeem, Haps, Haye, Dos Santos, Luckassen, Hoedt, Lam, Maher, Lewis……
   Draai het om, waar had AZ gestaan zonder zijn inbreng. Geld om voor al deze spelers vervangende spelers te halen was en is er niet.
   In eerdere jaren toen Dirk nog aanwezig was kocht AZ alleen maar. Maar dankzij Dirk werd de jeugdopleiding leven ingeblazen.
   Daar plukt AZ nu de vruchten van !

   • Timon

    18 november 2015 at 12:40

    Waar is die bikkelharde centrale verdediger? Die brekende middenvelder? Paar simpele backs?Nergens,allemaal van die schoonzoontjes die heerlijk de bal tig keer rond tikken en niets durven omdat het van de GROTE opleider niet mocht!

   • Keet

    18 november 2015 at 21:57

    In de tijd van Dirk kwamen jongens als Vlaar, Medunjanin, Veijnovic, Vormer en Lens door uit de jeugd. Zitten nog een paar aardige internationals bij.

    • Timon

     19 november 2015 at 18:54

     Had die Wijnker dus niets mee te maken: echt talent breekt ALTIJD door en hebben figuren als die Wijnker niets mee te maken ! Maar ja in de normale maatschappij verdient die Wijnker NOOIT wat hij nu hier en inAmerika binnenhaalt.

     • i.Pjotr3

      19 november 2015 at 21:19

      Verklaar je nader, je schijnt nogal op de hoogte te zijn.

 4. gerard

  18 november 2015 at 11:26

  Om heel eerlijk te zijn plukt AZ er nog niet de vruchten van.
  Goed Maher heeft geld opgeleverd dus dat zit in de pocket en halen ze niet meer weg ook al is zijn spel elders werkelijk bedroevend.
  Maar Dos Santos, Luckassen, Lewis, etc. hebben van ons tot op heden wel een grijze muis gemaakt daar waar we nu staan in het rechter rijtje.
  Kortom deze talenten waarvan slechts Overeem af en toe een plekje in jong oranje krijgt toebedeeld levert aan resultaten inn iedergeval nog niet veel op.

 5. gerard

  18 november 2015 at 11:31

  als de trein straks gaat lopen dan moet het voornamelijk van jongens als Jahanbakhsh, Janssen, El Hamdaoui, Henriksen, Ortiz komen. Aankopen dus waar de talenten louter (op dit moment met uitzonderingen van haps en Overeem)als opvulsels dienen. Spijtig maar zo zijn op dit moment toch echt de zaken wat onze talenten betreft.

 6. Ryan

  18 november 2015 at 12:56

  Ik vind dat er hier te negatief word gedaan over de eigen jeugdopleiding.

  Ja oke Haps en van Overeem zijn de enige die constant presteren maar kijk is naar de leeftijden.

  Haps: 22
  Van Overeem: 21

  Als je dat metde “rest” vergelijkt en zeker met Dos Santos zie je gewoon een leeftijd verschil

  Dos Santos: 19
  Luckassen: 20
  Spierings: 19
  Vaarnold: 19
  Tankovic: 20
  Haye: 20
  Olij: 20

  Dus die talenten zijn nog ontzettend jong! En vergeet niet dat van Overeem een jaar lang elke wedstrijd heeftt geknokt bij Dordt.

  Ik vind van dit rijtje dat Haye qua mentaliteit echt moet veranderen, gewoon de knop omzetten van oke van Overeem is op dit moment beter dan wat ik ben. Maar ik ga er elke dag aan doen om hem in te halen. En niet met zo’n chagrijnig gezicht rondlopen.

  Lewis heb ik er niet bijgezet omdat hij 22 is en nog geen echte kans heeft gekregen op zijn nieuwe positie. Terwijl hij wel in de wedstrijd tegen Groningen indruk maakte dus dat is afwachten.

  En dan hebben we Garcia(18!) nog die erbij waarvan ik goede dingen heb gezien in de voorbereiding.

  Maar als je generatie daarachter ziet dan komen er wel een paar pareltjes aan hoor.

  Met Helmer die echt een goede voorbereiding had bij het grote AZ en gewoon op mij indruk maakte.
  En dan heb nog Doodeman, Donald, Hatzidiakos, kramer, ouwejan en die ijslanders.

  Dus ik zie de toekomst zonnig in! Maar er moet geaccepteerd worden dat bij jeugdspelers de ene week goedmkunnen presteren en de andere week echt ruk spelen maar dat is de leeftijd. En dan zul je zien dat ze met de jaar steeds constanter presteren (zie haps en van Overeem).

  Dus hou op met dat gezeik en kijk naar de positieve dingen in perspectief want wij zijn geen topclub maar een subtopper met de beste jeugdopleiding van Nederland en daar mogen wij zeer trots op zijn.

  • de echte supporter

   18 november 2015 at 16:17

   Ryan, fantastisch beschreven.

   • Ryan

    18 november 2015 at 18:07

    Dankje!:-)
    Ik was er even klaar mee met de negativisme hier haha

    • i.Pjotr3

     19 november 2015 at 21:21

     Briljant Ryan, je wordt niet zomaar de beste van Nederland.
     Als iets goed is , zijn er altijd azijnzeikers die ongefundeerd commentaar moeten leveren.

  • Timon

   18 november 2015 at 17:16

   AZ onder 17 verliest met 7-1 van Ajax onder 17! Zie het stomme commentaar van die trainer vanAZ! Maar een conclusie : in die lichting zit ook niks.Weer weggegooid geld!

   • Ryan

    18 november 2015 at 17:50

    Ja en onder 12 wint 16-2 of iets dergelijks. Betekend dat dat uit die team toekomstige wereldsterren rondlopen? Nee natuurlijk niet want je kan niet 1 heel team met dezelfde kwaliteiten opleiden.

    De uitslagen van een jeugdteam is inherent aan de kwaliteit van sommige spelers en daaebij komt ook kijken hoe de jongens zich ontwikkelen fysiek en ook zeer zeker mentaal.

    Dus ik vind het kort door de bocht om te zeggen dat de onder 17 ploeg geen talent heeft en ook dat het weg gegooid geld is.

    Ik snap dat sommige mensen de realist willen uithangen maar met alle respect jij (timon) brand alles wat met AZ te maken heeft af en als AZ heeft gewonnen (waarbij jij zegt op voorhand dat ze gaan verliezen) dan of horen wij jou niet en ben je een week stil totdat ze weer gaan verliezen of het lag aan de tegenstander die heel zwak speelde.

    Dus mijn advies voor jou kies voor een andere club want jij hebt geen hart voor deze mooie club en je loopt alleen maar hier te zeiken wat allemaal slecht is

    • i.Pjotr3

     19 november 2015 at 21:22

     Scorenbord theorie van Timon.
     Heerlijk onderbouwd,

 7. NHN

  18 november 2015 at 16:33

  Ik vindt dat er nog te weinig is afgeleverd door de jeugdafdeling. Maarrrrr, we moeten daarbij ook constateren dat dit afleveren van jeugdprodukten,die door gaan breken in het eerste elftal,nog maar net op gang is gezet. Het is nu eigenlijk nog niet echt goed te beoordelen. Pas vorig jaar is besloten door te zetten met het inpassen van eigen jongens. De jaren daarvoor teerden we nog op de laatste contractspelers uit het Scheringa-tijdperk aangevuld met koopjes van Ernie.
  2013-2014 was een waardeloos seizoen. AZ gaf Gert Jan Verbeek de zak,en begon met Dick Advocaat,die alleen maar met gearriveerde spelers wil werken,en vooral wil kopen.
  En met meer spelersmateriaal dan v/d Brom, eindigde hij,dat jaar, met AZ als 8e, en werd overal roemloos uitgeschakeld. Al was er het behalen van de kwartfinale v/d Europa League. Maar ik vond het verder een schandalige vertoning.
  Het kunnen beoordelen van de jeugdopleiding, heeft, voor AZ1, toen een jaar stil gestaan. Dus hopenlijk is AZ wat dat betreft, door schade en schande wijs geworden, en beginnen ze nooit meer aan zo’n trainer.
  Dus, in feiten is het afleveren van jeugdexponenten, in werkelijkheid, nu zo’n anderhalf seizoen bezig.
  Te kort, om te zeggen dat het wel of niet zijn vruchten heeft afgeworpen.
  Je kunt wel stellen dat de jeugdopleiding redelijk succesvol is,maar voor de prestaties van AZ1 zal het nog moeten blijken.
  Wel is duidelijk dat door Aloys Wijnker, een duidelijk herkenbare organisatie is opgezet. Z’n opvolger komt eigenlijk in een gespreid bedje.
  Duidelijk lijkt me, dat AZ gewoon verder moet, met de weg die ingeslagen is, en die Wijnker op touw gezet is.
  Noodzaak lijkt me wel dat AZ niet e.o.a. eigenwijze cocosmacroon benadert die de hele boel naar eigen idee wil gaan omgooien. Anders is alles voor niks geweest.
  Verder hoop ik wel dat er aandacht besteedt wordt aan het klaarstomen van ouderwetse verdedigers. En andere bikkels,of dat nu middenvelders of spitsen zijn. Dat is nog veel te flets. Hetzelfde geldt voor keepers. Het wordt tijd dat er eens een eigen (betrouwbare) keeper doorbreekt.
  Dat er ex-AZ jeugdspelers elders goed voor de dag komen interesseert me verder helemaal niets. Het is wel leuk dat een speler ergens in de PL ooit bij AZ onder contract heeft gestaan. Maar je koopt er niks voor. Het resultaten halen bij AZ1 moet het hoofddoel blijven.
  Veel goede voetballers hebben bijv. ooit i/d jeugd van Sparta gespeeld. Sparta stond ook altijd bekend als een club met een goeie jeugd. Maar wat koopt die ploeg ervoor? meedraaien in de subrop van de Jupiler-League. (op bestuurlijk vlak zijn daar forse fouten gemaakt, maar laat dat ook een voorbeeld voor AZ zijn hoe het niet moet.)
  Dat Wijnker nu weggaat is bijzonder spijtig. Maar ik denk dat AZ gewoon verder moet gaan op de wijze die hij begonnen is.
  Voor z’n opvolger zou ik zelf, het liefst een bekend AZ gezicht zien. Net zoals de manier waarop Max Huiberts naar voren is geschoven.
  Ik hoor overal de naam Jonk rondzingen. Maar ik weet niet of dat verstandig is. Lijkt me een stront-eigenwijze Volendammer,die zijn eigen zin wil doordrijven. Als die visie strookt met die van AZ, is het okee. Maar ik weet het niet. (afgezien van het feit of Jonk überhaupt haalbaar is)
  Want: AZ moet naast het inpassen van jeugd óók gewoon blijven zoeken naar spelers elders die van waarde kunnen zijn van ons AZ.
  Nu er 2 AZ-ers richting USA vertrekken, hoop ik zelf nog een x op een Yank die AZ1 naar betere resultaten kan stuwen. USA is geen top, en in hun eigen MLS worden al bedragen tevoorschijn getoverd waar een club als AZ niet tegenop kan. Maar er kan best wel eens iemand zijn die z’n carriere noeuw leven in wil blazen, of ergens op een zijspoor zit. En zo interessant kan zijn voor AZ.
  Dus wie weet.

  • Ryan

   18 november 2015 at 18:02

   Mooi verhaal NHN maar ik ben toch met een paar puntjes niet eens.

   Ik vind dat Advocaat een puike prestatie heeft afgeleverd toen hij bij was met o.a. kwartfinalist europa league en een halve finale knvb beker (vind ik niet roemloos) en verliezend finalist play-offs dus ja het was een loodzwaar seizoen toen met veel successen.

   Wievind jij geschikt dan om ee jeugdorganisatie te leiden?

   • oma

    19 november 2015 at 07:32

    klopt wat je schrijft,maar Advocaat dit wel bereikt door oudere spelers op testellen.
    hij heeft wel de jeugd die bij de selectie waren terug gestuurd naar de beloftes,hij heeft wel zeker een tik uitgedeeld naar de jeugdopleiding.
    gebruikte Hoedt dit ook niet als argument dat hij niet bij AZ bij wilde tekenen?

    • Ryan

     19 november 2015 at 15:11

     Ja klopt ook wel wat u zegt oma maar dan de vraag waren de jeugdspelers aantoonbaar beter dan de spelers die er stonden en konden ze ook die ritme van wedstrijden aan?

     Haps of Viergever? dan koos ik voor Viergever toendertijd

     Wuytens of Hoedt? Dan is Hoedt wel de betere

     Lam of Gouweleeuw? Gouweleeuw natuurlijk

     Gudelj of van Overeem? Gudelj

     Henriksen/Elm of Haye? Zelfs toen was Henriksen beter (elm ook vind ik)

     Beerens/Berghuis of Lewis/Gudmonson? Beerens en Berghuis by far

     En dan had je Ortiz, Overtoom, Avdic (die toen kwam), Poulsen in de winterstop, Marcellis en Johansson, Reijnen.

     Dus als we kijken dan zal alleen Hoedt een meerwaarde hebben gehad en de rest kwam te kort, en ik vind dat het Steward zijn schuld is.

     Waarom niet die spelers uitlenen?

     Em Advocaat is een resultaat trainer maar dat wisten we al voordat hij werd aangesteld en wie weet als hij ook de voorbereiding mocht doen van het seizoen dan had hij misschien wel naar de jeugd gekeken toen.

     • i.Pjotr3

      19 november 2015 at 21:30

      Ik kan je uit de droom helpen, zowel Verbeek als advocaat keken niet om naar de jeugdopleiding.
      Hun voorkeur ging uit naar resultaat en niet naar inpassen jeugd ( risico)
      Dat is ook de reden dat abrupt contractverlenging advocaat afgebroken werd………met jeugd had hij geen trek, terwijl dit de nieuwe visie van AZ was.
      Ondanks de wisselende resultaten ben ik blij met de huidige gang van zaken, uiteindelijk draait alles om geld, wat maar beperkt beschikbaar is, en daarom moet je creatief zijn.

     • oma

      20 november 2015 at 07:30

      klopt wat je zegt maar ik zie het zo.
      het is beter voor de ontwikkeling van de jeugd speler om bij de selectie te zitten.
      dan de teleurstelling te krijgen om terug gezet te worden naar de beloftes.in plaats dat Advocaat de spelers ontwikkelde,geeft hij ze een terug slag.
      dat bedoel ik er mee.
      de ontwikkeling van de spelers heeft na mijn mening een paar maanden stil gestaan.
      dat bedoelde ik met een tik aan de jeugd opleiding.

   • NHN

    20 november 2015 at 12:09

    Dat Advocaat met AZ de kwartfinale bereikte van de EL was best wel een prestatie. In feiten was hij bij mijn weten (uit bij Anzji) ook een van de eersten die het later bejubelde 5-3-2 systeem toepaste. AZ speelde daardoor 0-0,onder slechte omstandigheden,in het wedstrijd die weinig om het lijf had. maar AZ was als enige club wel door. En dat telt.
    Maar ik had het idee dat Advocaat er daarna geen zin meer in had. Mede omdat hij ruzie had met Stewart. En dat vond ik zwaar tegenvallen. Die halve bekerfinale tegen ajax kan ik me nog als gisteren herinneren. Als je ajax over de knie had willen leggem en naar de kuip had willen gaan, was het wel toen geweest. Tegen 10 amstedammers kreeg AZ een penalty niet in het netje en verzandde verder in oeverloos getik. Juist toen had Advocaat met al z’n ervaring de wedstrijd om moeten kunnen zetten. Maar ons resste verder een 8e plaats,waarna in play offs tegen het ook niet grootse Groningen ook niet lukte. En toen maakte Advocaat al een erg ongeïntresseerde indruk.
    daarom ben ik niet zo’n fan van Advocaat. Als hij het niet inpassen van jeugd had kunnen billijken met resultaten bereiken, dan had hij een punt gehad. maar nu niet.

    Wie Wijnker moet opvolgen ? Eigenlijk geen idee. Volgens mij kan dat eenieder zijn ,die een beetje verstand heeft van structuur behouden,op jeugdniveau. Zolang hij zich aan het draaiboek van Wijnker houdt (denk ik).
    Misschien anders Dennis Haar? Voegt als assistent trainer weinig toe, denk ik. Maar kent wel de structuur van AZ. Laat hem daar zitten met de bijbel van Wijnker in z’n binnenzak. En zoek voor AZ een wat ervarener assistent. (een is genoeg)
    Maar ja , dat is ook maar eem idee. Ken de ins en outs verder niet.

    • i.Pjotr3

     20 november 2015 at 18:35

     Doesburg, de langst zittende trainer bij de jeugd……..
     Kan alle in en outs van de jeugd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *