Janssen doet er alles aan om Oranje te halen

By
Updated: november 12, 2015

Markus Hendriksen krijgt de bal vanaf de achterlijn met de punt van zijn schoen nog net voor het doel. Vincent Janssen toucheert de bal, draait zich bliksemsnel om en vuurt af richting de lange hoek. Raak. AZ komt op voorsprong bij Vitesse en dat is te danken aan de spits die dit seizoen zijn debuut maakt in de eredivisie.

Dat was zondagmiddag in Arnhem. Deze week is Janssen in de bosrijke omgeving van Tilburg. Met Jong Oranje bereidt hij zich voor op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. Dat duel is woensdagavond in het stadion van Willem II.

Geen blaaskaak

“Maakte ik toen mijn debuut voor Jong Oranje? Ja, dat weet ik nog wel.” Vincent Janssen heeft maar een paar seconden nodig als hem wordt gevraagd naar 13 november 2014. “Een mooi moment”, lacht de 21-jarige spits. Een jaar later staat de teller op acht wedstrijden en vijf doelpunten. “Het is snel gegaan.”

“Ik speel veel, ik ontwikkel me en ik heb het naar mijn zin.” Voor de pers neemt Janssen uitgebreid de tijd. De spits straalt en oogt zelfverzekerd, zonder blaaskakerig over te komen. “Ik werk naar doelen toe.”

Van Helmond naar De Kuip

Vorig seizoen ging Janssen met Almere City FC nog op bezoek bij clubs als Helmond Sport en Telstar. “En als je dat nu bekijkt….uit naar FC Augsburg, elke week eredivisie, op bezoek bij Feyenoord. Die wedstrijden zijn heel mooi om mee te maken”, vertelt de spits.

In mei 2013 werd Janssen kampioen met Feyenoord A1. In De Kuip was er destijds geen plek voor hem. In de Flevopolder wel. Voor Almere City FC scoorde hij in twee seizoenen liefst 69 keer. “Ik wilde na twee jaar een stap maken. Dat is gelukt. Soms kan het nog iets sneller gaan dan je zelf had kunnen verwachten.”

Nieuwe Robin van Persie?

De vraag is nu hoelang het nog zal duren alvorens Janssen in beeld komt bij dat andere Oranje. Robin van Persie wordt niet opgeroepen en over Klaas Jan Huntelaar en Bas Dost bestaan regelmatig twijfels. Een jaar, twee? “Het is duidelijk dat ik daar ooit wil komen te staan. Ik doe er elke dag alles voor om dat te bereiken. Of dat nou over twee of vijf jaar is, ik wil het in ieder geval halen.”

Linksbenig, aanvaller, jeugdopleiding Feyenoord. Puur op papier en met een beetje fantasie valt Janssen misschien wel te vergelijken met Van Persie. “Mooi dat je dat zegt”, lacht de AZ-spits. “Qua carrière is het in elk geval een spits aan wie ik een voorbeeld kan nemen. Hopelijk ben ik binnenkort aan de beurt.” Bron: NOS

15 Comments

 1. Jay

  12 november 2015 at 16:40

  Ik ben heel benieuwd hoe ver deze jongen gaat komen. De ene keer mist hij enorme kansen, om daarna toch weer een doelpunt te maken. Aan zijn inzet zal het in ieder geval niet liggen en ik denk dat je dan al een heel eind op weg bent naar een mooie carrière.

 2. Prins

  12 november 2015 at 16:43

  Uiteindelijk wordt een spits beoordeeld op doelpunten. Assists alleen zijn niet voldoende. Voetballend is Janssen goed, maar doelpunten zijn doorslaggevend voor het objectieve oordeel. Als het maken van doelpunten te lang uitblijft moet Van den Brom maar eens overwegen om Janssen op het middenveld te laten acteren.

 3. NHN

  12 november 2015 at 16:58

  Ik weet wel dat die gozer in jong Oranje speelt. Maar het eerste elftal van Oranje lijkt me lichtjaren verwijderd voor onze Vincent.
  Het is wel degelijk een aanspeelpunt,en doet ook zijn best,maar hij grossiert daarnaast in het missen van veel kansen.
  Voor een echte spits is hij eigenlijk niet goed genoeg. Geen neusje voor goals, absoluut niet.
  Dat hij een basisplaats heeft,komt vooral omdat AZ veel geduld heeft,en omdat Mühren ook niet uit de verf komt.
  Het kan allemaal nog komen,en aan zijn instelling ligt het zeker niet.
  Maar een verhaal over Oranje gaat me veel te ver, ook al worden die woorden hem in de mond gelegd door een verslaggever.
  We zien het wel. Probeer om te beginnen, tegen Heerenveen maar eens de winnende treffer te maken, en laat dan de rest van het seizoen eens wat meer doeltreffendheid zien. Daarna zien we wel verder.

  • Gerritvooijs

   13 november 2015 at 15:29

   Nou NHN, bij speelt in jong oranje en nog succesvol ook : 5 uit 8.
   Hij kan nog veel leren maar hij heeft absoluut wel degelijk een neus voor de goal. Alleen bij moet leren te temporiseren. Continu liggen jagen van links naar rechts op de bal breekt hem op als bij voor de goal verschijnt.
   Een echte spits zie je normaal niet tot dat hij scoort.
   Maar door zijn werklust creëert hij soms kansen uit het niets. Daarnaast mag hij gevaarlijker worden met het hoofd. Het is een grote stevige spits die veel vaker een doelpogingen met het bos moet proberen af y te ronden.
   Maar hij is nog jong en lijkt veel als voetballer op dirk Kuyt. Die heeft het uiteindelijk niet slecht gedaan.

 4. gerard

  12 november 2015 at 18:24

  Voor jong Oranje is Janssen de enigste met een basisplaats.. az dan wel hofleverancier maar dat geld meer voor de bank te vullen.

  • Ryan

   12 november 2015 at 21:22

   Van overeem vergeten? 😉

 5. Timon

  12 november 2015 at 19:22

  Bevestigt hoe diep Nederlands voetbal is weggezakt .Janssen,Kramer NL elftal………….

 6. Ruud

  12 november 2015 at 21:52

  Wel de winnende gescoord tegen Jong-Wit-Rusland. Timon, jij zit echt te wachten op de Nederlandse Messi? Kan nog even duren…

 7. gerard

  13 november 2015 at 09:24

  Hoe komt het dat die de hr. Timon altijd zo zwartgallig is?
  Volgens mij was het vorig seizoen toen AZ derde eindigde niet veel beter met hem, zit hij wellicht stiekem met een ander shirtje in zijn kamertje achter zijn pc’tje. In zware en goede tijden dat maakt hem niets uit maak ik op uit zijn posts.

  • Jay

   13 november 2015 at 11:21

   Timon probeert gewoon een beetje te trollen om zo reacties te ontlokken. Zelfs als AZ kampioen wordt is waarschijnlijk alles nog slecht. Laat lekker gaan.

 8. Jeroen

  13 november 2015 at 20:03

  Leuke speler, maar ik denk niet dat hij uiteindelijk de kwaliteit heeft om voor Oranje te gaan spelen.

  • Gerrit Vooijs

   13 november 2015 at 21:15

   Hebben ze dat ook niet van Dirk Kuyt gezegd. Hij was niet goed genoeg voor Feyenoord, zeker niet goed genoeg voor Liverpool en voor Oranje.
   Maar Kuyt bleef hard werken en stelde alle criticasters in het ongelijk.

   Jansen is geen natuurtalent maar blijft sleuren en door die tomeloze energie krijgt hij of zijn medespelers altijd weer kansen. Jansen is te vergelijken ket Kuyt of met Koevermans.
   Geen geweldige voetballers maar wel heel belangrijk en nuttig voor hun team.
   Kijk Maher en Berghuis hebben wel heel veel talent maar niet die energie. Berghuis zit wekelijks op de bank en Maher is een onbeduidende schakel bij PSV.

   Laten we Jansen ju eens beoordelen na afloop van zijn 1e seizoen in de eredivisie en niet na 10 wedstrijden.

 9. i.Pjotr3

  14 november 2015 at 20:42

  Altidore had in het eerste seizoen ook het vizier niet scherp.(12 doelpunten)
  Seizoen erna waarbij team relatief niet veel veranderde schot hij er 24 in.
  Janssen speelt zijn eerste seizoen eredivisie, met een team die op 7 plaatsen is gewijzigd.
  Als we dit team komende seizoen bijelkaar kunnen houden (henriksen zal wel vertrekken ) kan Janssen zich verder ontwikkelen.
  We hebben een ruwe diamant, die nog veel stappen kan en gaat maken.
  Huntelaar is ook na agovv door gegroeid tot een topspits bij hoereveen.
  Ik heb er vertrouwen in, als hij vertrouwen blijft krijgen van coach en azpubliek

  • Keet

   15 november 2015 at 16:16

   nou? volgens mij speelde Altidore zijn eerste jaar met Rasmus Elm en zijn tweede jaar niet. Dat scheelt wel een stuk.

 10. Keet

  15 november 2015 at 16:13

  Hij mist gewoon de actie om een man uit te spelen. Is dus erg afhankelijk van aanvoer van de flanken of het middenveld. En heeft het ook nog niet laten zien als afmaker, dus lijkt me te hoge ambitie voorlopig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *