Rode kaart doet AZ Onder 19 de das om

By
Updated: november 1, 2015

ZAANSTAD- Door een 0-1 nederlaag tegen rivaal Ajax Onder 19 heeft AZ Onder 19 de koppositie niet kunnen pakken. De twee ploegen deden zaterdag op het AFAS Trainingscomplex niet veel voor elkaar onder, maar een vroege rode kaart bleek uiteindelijk funest voor de Alkmaarders.

Een nederlaag lijden tegen een rivaal doet altijd zeer. Wanneer een ploeg dan ook nog eens zeventig minuten met een man minder speelt maar het tot de allerlaatste minuut spannend houdt, zijn de druiven extra zuur. Het is wat AZ Onder 19 zaterdag tegen de hoofdstedelingen meemaakten.

Juiste intentie
Hoewel de openingsfase van het duel onder een heerlijk herfstzonnetje niet bijster sterk was van AZ, vielen de eerste kansen vanaf minuut tien dan toch te noteren. Een vrije trap die rakelings over ging, Ajax-doelman Stan van Bladeren die in de weg stond en een goed schot dat maar net de verkeerde kant van de paal passeerde; AZ had de duidelijk de juiste intentie.

Kantelpunt
Gezien het spel van de thuisploeg leek een mooie middag op eigen veld in de maak. Totdat minuut twintig aanbrak en Kaan Karabakal met rood van het veld werd gestuurd. De verdediger voelde zicht genoodzaakt om zijn tegenstander aan het shirt te trekken toen deze op weg was naar doelman Maarten List. De Ajacied ging gewillig naar de grond en behaalde het gewenste resultaat met het wegzenden van Karabakal. Dat mede-verdediger Justin Bakker op dezelfde lijn liep, leek de scheidsrechter niet te deren. De vrije trap die volgde was een prooi voor de Alkmaarder sluitpost. De kopbal van Ajax-speler Dani de Wit die ruim vijf minuten later op zijn doel werd afgevuurd, was hem echter te machtig.

Geen antwoord
”De periode die volgde na die rode kaart was echt loodzwaar”, vertelde buitenspeler Robin Schouten van AZ. ”Wij stonden met een man minder en zij paste hun formatie aan. Daar hadden wij niet direct een antwoord op, werd het veld enorm groot en liepen wij allemaal de benen uit ons lijf. Gelukkig stond het na rust wel goed aan onze kant en kwamen we weer aan voetballen toe.”

Hoofdrol
Waar de gasten uit Amsterdam voor rust al een aantal keer dicht bij de verdubbeling van de voorsprong waren, was de ploeg van trainers Wim Jonk en Winston Bogarde ook in de tweede helft meerdere keren bijzonder warm. Gelukkig voor AZ-coach Koen Stam en zijn mannen had doelman List een zeer goede dag. Oké, zowel Bakker als Danny Muhl haalden een bal van de doellijn en de lat en kruising waren de gastploeg eveneens gunstig gezind. Toch was de hoofdrol voor List waardoor zijn ploeg in de wedstrijd bleef. Teun Koopmeiners kwam met een schot van zo’n twintig meter in de buurt van de gelijkmaker en Schouten had pech dat hij de mee opgekomen Teun Bijleveld niet kon bedienen waardoor een grote kans uitbleef.

Voetbalwet 
De jeugdexponenten van Ajax waren in het slotstuk nog een aantal keer dicht bij de veilige 0-2, maar List weigerde simpelweg om voor een tweede keer te vissen. Terwijl vele toeschouwers aan de aloude voetbalwet dachten waarbij het niet scoren van de ene partij een treffer oplevert voor de andere, stond er na negentig minuten voetbal toch echt een 0-1 eindstand op het wedstrijdformulier. ”Daar heb ik ook nog even aan lopen denken”, gaf coach Stam na afloop van de kraker toe. ”En omdat het dus tot de negentigste minuut een wedstrijd bleef, moet ik mijn ploeg een compliment maken. Zeventig minuten met een man minder voetballen tegen een ploeg als Ajax, ga er maar aan staan. Wel vind ik dat wij in dit soort wedstrijden meer lef moeten tonen in het begin van de wedstrijd. Dan zijn wij namelijk beter in staat om goed positiespel te spelen en kansen te creëren.”

Vraagstuk
AZ mocht het veld zaterdagmiddag weliswaar met opgeheven hoofd verlaten, maar bitter was de pil evengoed. ”Dood en doodzonde”, waren de woorden van Schouten dan ook. Stam vertaalde de teleurstelling naar een vraag waar geen antwoord op kwam. ”Wat zou er gebeurd zijn als wij gewoon de hele wedstrijd met elf man hadden gespeeld?”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ Onder 19 – Ajax Onder 19 0-1 (0-1)

Opstelling AZ Onder 19: Maarten List; Kaan Karabakal, Vincent Regeling, Justin Bakker (81. Mees Kaandorp), Danny Muhl; Teun Koopmeiners (70. Calvin Stengs), Guus Til, Teun Bijleveld; Zia Sakirovski (45. Mees Hoedemakers), Jan-Willem Tesselaar (21. Joerie Church), Robin Schouten.

Scoreverloop: 29. De Wit 0-1. Bron: AZ

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *