AZ verwacht in huidige boekjaar zwarte cijfers te schrijven

By
Updated: oktober 5, 2015

AZ heeft het afgelopen boekjaar een verlies van 2,2 miljoen euro gedraaid, maar de verwachting is dat de club uit Alkmaar in het huidige boekjaar zwarte cijfers gaat schrijven. Het jaar voor dit boekjaar kampte AZ met een verlies van 3,1 miljoen euro.

“Tuurlijk, negatief blijft negatief. Maar het is geruststellend dat dit jaar beter zal zijn”, zo vertelt directeur Robert Eenhoorn in gesprek met RTV Noord-Holland. AZ is door de KNVB sowieso in categorie drie geplaatst, de categorie voor financieel gezonde clubs. Verder mag niet worden vergeten dat de kosten voor het nieuwe trainingscomplex ook op de begroting van het afgelopen boekjaar drukt. Dat biedt echter ook mogelijkheden aan de opbrengstenkant.

In dit boekjaar is de transfer van Nemanja Gudelj naar Ajax meegerekend, maar de opbrengsten van de verkoop van Steven Berghuis en Aron Johannsson aan Watford en Werder Bremen niet. AZ is ook bezig is op andere vlakken de zaak op orde te krijgen. “Wat je bij ons ziet is dat het operationele bedrijfsresultaat nog negatief is, maar dat dat steeds beter wordt. Daardoor zijn we minder afhankelijk van transfers en kunnen we meer keuzes maken op basis van strategie.” Bron: Voetbalzone.nl

21 Comments

 1. Evert

  5 oktober 2015 at 20:23

  Werd tijd………………………??????

 2. harm

  5 oktober 2015 at 21:06

  In dit boekjaar is de transfer van Nemanja Gudelj naar Ajax meegerekend, maar de opbrengsten van de verkoop van Steven Berghuis en Aron Johannsson aan Watford en Werder Bremen niet.

  Wat doen we moeilijk 😉

 3. AZ4Altijd

  5 oktober 2015 at 22:33

  Las een mooi artikeltje dat Gudelj volledig onzichtbaar is bij 020 😛 . De volgende op de lijst van transfers naar 020 die totaal flopt 😛 . Mooi om te zien 😀 . Allemaal hopen ze via 020 een stap naar een interessante club te maken in het buitenland, maar geen 1 , werkelijk geen 1 speler is dat gelukt.

  Kolbein is vertrokken naar Nantes, dat is nu niet echt een top club.

  • Vincent

   6 oktober 2015 at 01:19

   En Maher zit ook alleen maar op de bank

  • az woman

   6 oktober 2015 at 09:08

   Gudelj moet het tikkie breed, of tikkie naar achteren nog onder de knie krijgen, anders past hij niet in de .j.x cultuur. Ik geloof niet dat hij tevreden is in de hoofdstad.

  • az woman

   6 oktober 2015 at 09:38

   En .j.x heeft nog wel de hele familie Gudelj binnen geharkt, vader en broer mogen ook mee in de mallemolen.

  • az woman

   6 oktober 2015 at 09:38

   En .j.x heeft nog wel de hele familie Gudelj binnen geharkt, vader en broer mogen ook mee in de mallemolen.

  • Keet

   6 oktober 2015 at 11:05

   Gudelj was bij AZ al een overschatte voetballer. Hij was wel een goede leider, maar voetballend hield het niet over. Rienstra vind ik nu al beter op zijn positie. Het voetbal wordt door zo’n speler veel attractiever.

 4. Vincent

  6 oktober 2015 at 01:20

  Tja als je de seizoenkaart prijzen omlaag zou gooien, zou je meer verkopen dus uiteindelijk meer winst maken…. Maarja

  • az woman

   6 oktober 2015 at 09:33

   De prijs/kwaliteit verhouding, die moet goed zijn van het product voetbal wat AZ ons wil laten zien. Krijgen mensen iedere wedstrijd een mooie voorstelling, dan zijn mensen bereid om daar iets meer voor te betalen, maar ik begrijp je achterliggende gedachten wel, maar als AZ de kaarten vijf euro goedkoper maakt, zou dan het stadion vol zitten?

 5. woonwagenpower

  6 oktober 2015 at 09:04

  Helaas, is geld de kurk waarop clubs drijven,
  die kurk moet in goede staat zijn, om in het betaalde voetbal te blijven.
  Al is het met een kleiner budget,
  het gaat financieel de goede kant op met AZ.
  Financieel gezond heeft natuurlijk de prioriteit,
  niet meer afhankelijk zijn van uitgaande transfers, is een goed beleid.
  Voetbal is emotie, maar daar moet AZ zich niet door laten leiden,
  doet AZ dat wel, kunnen we zo naar de afgrond afglijden.
  Twente is een recent voorbeeld,
  de voetbal emotie van Joop en Aldo is nu wat de club benadeelt.
  Al spreek ik voor mezelf, liever financieel gezond, en iets minder kwaliteit op het veld,
  is een ding wat mij gerust stelt.
  En iets minder kwaliteit kun je compenseren,
  door met de juiste mentaliteit, hard werken en de organisatie te optimaliseren.
  Dat optimaliseren zien we al gebeuren in de Kalverhoek,
  dat gaat in de toekomst zeker zijn vruchten afwerpen, ook voor het kasboek.
  Toon Gerbrands had waarschijnlijk geen trek in deze schoonmaak,
  maar gelukkig ziet Robert Eenhoorn dit als zijn taak.
  Robert wil met AZ naar een sportieve en financiële gezonde organisatie,
  Robert is goed bezig, en ik wens hem alle succes met deze realisatie.

 6. remco

  6 oktober 2015 at 13:51

  even iets heel anders
  begint levi garcia nu niet bij az dacht dat die in oktober kwam?

  • Ryan

   6 oktober 2015 at 14:39

   Ergens in November word hij 18 en dan kan hij full time hier komen. Hij is wel al op part time hier aan de slag maar moet af en toe terug naar zijn thuis land

 7. Ryan

  6 oktober 2015 at 14:49

  Ik heb een goed/zo niet beter gevoel dan bij Gerbrands over Eenhoorn.
  Als je goed kijkt met name afgelopen en lopend dit seizoen is er een cultuur omslag gaande bij AZ.
  De begroting word teruggeschroefd om met name door te groeien. Vind ik een goede zet.

  Er word veel meer voor supporters gedaan om een band te creeeren, dat zie je qua stijl van communiceren van uit de club AZ. (Ook schermen die in het stadion komen, echt bier wat geschonken word etc)

  Er word meer commercieel gedacht (deels via de Amerikaanse gedachte goed).

  Zijn contacten met Amerika zijn duidelijker aanwezig (under armour, Billy Beane) dan de volleybal wereld van Gerbrands (die snuiter in RVC).

  Begrijp me niet verkeerd, Gerbrands was geweldig als Algemeen Directeur maar ik vind persoonlijk dat Eenhoorn AZ veel brengt en verder helpt, en dat Eenhoorn Steward ook mee neemt hierin.

 8. kaazie1987

  6 oktober 2015 at 17:43

  ben ik met je eens ryan maar gerbrands wou heel graag doorgroeien bij az maar dat zit er gewoon niet in.
  als je wil doorgroeien zal je het stadion moeten vergroten, althans je moet net zoveel supporters trekken als je concurrenten. 25 duizend man in het afas stadion is gewoon te veel gevraagd, we zitten gewoon te dicht op 020 dat is gewoon zo. en dat zelfde geldt voor de sponsers wij moeten het doen met afas en gp groot omdat de grotere bedrijven toch gewoon voor 020 kiezen dat is gewoon een feit. doorgroeien richting een begroting van 30 miljoen gaat gewoon niet. dus moet je gokken op je eigen jeugd. en soms heb je goeie generaties zoals nu maar der zullen ook mindere generaties aankomen en dat zal gerbrands ook gedacht hebben

  • Ryan

   6 oktober 2015 at 20:32

   Ik vind dat AZ nu meer richting de supporters gaat, alles word in stelling gezet om de supporters zich kunnen identificeren met AZ en dat was met Gerbrands wel anders.

   En ik begrijp de keuze 100% als wij de supporters met verbonden voelen met AZ zal het stadion ook uiteindelijk vol komen te zitten maar dan moeten wel een paar dingen gebeuren zoals:

   – Visie van de club moet duidelijk zijn (Jeugdopleiding belangrijkste levensader) Nou daar zijn ze heel ver mee.

   – Herkenbare speelstijl (moet het counteren, positie spel, vechten (duels aangaan), kick and rush, of resultaat voetbal). Dat is nog onduidelijk wat AZ wilt.

   – Acties m.b.t. de stad Alkmaar (zoals Alkmaar ontzet e.d.) dat zijn ze ook steeds meer aan het doen.

   – Prijskwaliteit verhouding van kaarten en merchadising. Daar Schort het AZ best aan vind ik. Ze zitten best hoog in de boom met hun prijzen. Op de passe-partout prijs na.

   -Transparantie met de supporters. Nou hier vind ik dat het in 1 jaar tijd 180 graden is gedraaid door AZ. Met name Steward hij geeft nu direct antwoord en draait niet om vragen heen en dat vind ik een goed teken.

   De selectie is vrij evenwichtig (op de linksbuiten en rechtsback na) en de bank is kwalitatief gelijkwaardig aan wat er op het veld staat.

   Ik denk ook dat de supporters met van Overeem, Jop en Rienstra zich kunnen identificeren doe maar gewoon dan doe je gek genoeg en speel met passie.

   Deze weg die AZ is ingeslagen (met de jeugd, transparantie, verbinden met de supporters etc) denk ik dat we op de goede weg zitten en ik denk dat Eenhoorn hier een hele grote rol in heeft qua management stijl.

   Dus geef deze weg 2a3 jaar en dan zal het stadion volzitten! let maar op 🙂

   Op naar victorie! FORZA AZ:)

 9. kaazie1987

  6 oktober 2015 at 17:47

  kijk az doet het gewoon fantastisch weer en dat is een dikke pluim waard voor stewart en consorten. maar als je een begrtoing van 22 miljoen heb zul je straks echt wel mindere jaren gaan krijgen. je zal gewoon moeten hopen dat je binnen nu en 10 jaar is een keer cl haal en vanuit daaruit kun je weer doorgroeien maar daar geloof ik zelf niet in maar je weet het nooit

 10. Gerrit Vooijs

  6 oktober 2015 at 20:18

  Idd, een mooie prestatie van Nelissen, Eenhoorn en Stewart. De lijn die 1,5 jaar geleden uit noodzaak geforceerd werd ingezet betaalt zich mede door de uitstekende Technische Staf nu ten volle uit.

  Rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal via een verrassende 3e plaats, de beste jeugdopleiding, een jeugdcomplex en dan nu een positieve trend in de jaarcijfers na een zeer lucratieve transferperiode.

  Dat alles zijn de randvoorwaarden voor een club om te kunnen presteren. De leiding van AZ heeft daarvoor gezorgd, maar dat alles zou niet in de schijnwerpers staan als VDB en DH er niet in geslaagd waren om een nieuw team te formeren.
  Ga er maar aan staan. Alleen Mattias, Gouweleeuw, Henriksen en Dos Santos zijn overgebleven van het basis team van het afgelopen seizoen.
  Het heeft even geduurd en de technische staf was zoekende naar de juiste formatie. Tel daarbij op dat Jahanbakhsh nog lang niet wedstrijdfit is en het is verklaarbaar dat er tijd nodig was.

  Nu staat het team met alle neuzen dezelfde kant op. Er wordt oppertuun gespeeld met veel inzet en strijd. Balverlies wordt nu voorin geleden waardoor het hele team de tijd krijgt om deze weer af te jagen.

  VVV, Heracles, Athletic Bilbao en Twente zijn met veel strijd aan de zegekar gebonden.
  Dit is voetbal wat leuk is om te spelen en leuk om naar te kijken.
  Het is weer genieten in het AFAS stadion en dan zijn de mooie ontwikkelingen op financieel vlak de slagroom op de taart.

 11. Brandon

  6 oktober 2015 at 22:41

  Gerrit die 4 overwinningen zijn top dat ben ik ook volledig met je eens. Maar vergeet niet dat VVV 1e divisie, Heracles uit niet de ploeg is als op kunstgras thuis, Bilbao met een B-ploeg speelde en Twente de slechtste ploeg was die we tot nog toe hebben gehad. Daarmee doe ik niets af aan de prachtige overwinningen hoor, ook ik ben zeer optimistisch over de afgelopen periode maar nu doorpakken en eens zien of de volgende serie ons ook die euforie brengt. Laten we hierover half november nog eens ons licht laten schijnen. Wat betreft de organisatie gaat het top en dat is mede te danken aan de randvoorwaarden door jou genoemd.

  • AZ4Altijd

   7 oktober 2015 at 10:43

   Bilbao B is altijd nog beter dan een Feyenoord, Ajax of PSV. Die gasten hebben goeie spelers en groot budget, dus de bank zal niet veel minder zijn dan wat er bij hun op het veld staat, dus dat mag je niet bagataliseren.

 12. kaazie1987

  7 oktober 2015 at 12:58

  kijk johansson zijn contract is met 1 jaar verlengd, stewart is goed bezig. tuurlijk speelde johansson een tijd lang als een natte krant en was hij verreweg de zwakste schakel, maar hij heeft ook zijn goede periodes gehad vorig jaar had ook zon periode toen scoorde hij ik meen 5 keer in 10 wedstrijden ofzo. delaatste weken zie je weer de oude johansson hij komt veel mee op en ja tuurlijk laat hij verdedigend wel is wat liggen maar aan de andere kant als hij nog kon verdedigen ook had hij niet bij az gespeeld. veel betere rechtsbacks in nederland zijn der gewoon niet

  nu hoop ik dat stewart hetzelfde gaat proberen bij henriksen want dat gaat miljoenen opleveren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *