Van Overeem: ‘Maken deel uit van een nieuw tijdperk’

By
Updated: oktober 3, 2015

Ajax, PSV en Feyenoord waren ook genomineerd, maar het werd AZ dat in mei 2015 de Rinus Michels Awars voor de beste opleiding van Nederland won. De KNVB heeft de kweekvijver in Alkmaar zelfs gecertificeerd met een zogenaamde internationale status. Oftewel: de jeugdopleiding van AZ is er een van internationaal niveau.

Dit seizoen bevat de hoofdselectie van de eredivisionist tien spelers uit eigen jeugd. Joris van Overeem denkt dat er met de komst van John van den Brom een kentering is ontstaan in het AFAS Stadion. “Onder hem is er veel veranderd. Goed genoeg is oud genoeg, vindt hij. Dick Advocaat vertelde dat we niet speelden omdat we nog ervaring misten. Die bouw je alleen op door veel te spelen”, vertelt hij aan ELF Voetbal Magazine.

“Toen Marco van Basten hier trainer werd, kregen talenten veel meer uitzicht op speeltijd. Er was meer vertrouwen in ons dan in de periode van Gertjan Verbeek en Advocaat”, aldus de voormalig huurling van FC Dordrecht.”Bij Verbeek trainde het eerste elftal samen met Jong AZ. Maar je kreeg niet het idee dat je een kans maakte op speeltijd”, vult Thom Haye zijn collega aan.

“Het voelde meer als opvulling om met een grote groep op het veld te staan. Het heeft best lang geduurd voordat talenten een kans kregen in het eerste team. Misschien maken wij deel uit van een nieuw tijdperk. En het maakt ook een verschil dat AZ met een lager budget werkt”, aldus de jonge middenvelder. Bron: Voetbalprimeur.nl

17 Comments

 1. Vincent

  3 oktober 2015 at 11:51

  Mooi om te zien!

 2. kaazie1987

  3 oktober 2015 at 12:08

  prachtig om te zien zelfs. maar wordt het niet eens tijd dat de contracten van sommige jeugdspelers verlengd gaan worden. we hebben in het verleden met lens vlaar en hoedt gezien dat ze ook zomaar heel snel weer weg zijn maar az leert daar maar heel weinig van.
  dat zelfde geldt voor henriksen aan het eind van het seizoen heeft hij nog maar een 1jarig contract dus met andere woorden ze moeten hem verkopen voor een habbekrats, ik weet zeker dat een van geel of brands allang al met zon belangrijke speler om de tafel had gezeten maar stewart doetdat natuurlijk weer niet

  • Gerrit Vooijs

   3 oktober 2015 at 14:02

   Kaazie,
   AZ wilde wel verder met Hoedt, maar Hoedt wilde niet verder met AZ.
   AZ werkt nu met een veel kleiner budget en dus zijn salarissen van 600.000 -1 miljoen verleden tijd.
   Dat is te weinig voor echt talentvolle voetballers.

   AZ is hierdoor een opleidingsclub geworden en geen koopclub.

   Henriksen speelt nu de pannen van het dak en ja, hij vertrekt aan het einde van dit seizoen. Al biedt AZ hem 7 ton dan nog zal hij dat niet accepteren.
   Nee, gelukkig voor AZ speelt Henriksen nu in zijn laatste jaar heel goed waardoor er brede interesse zal zijn en hij wel een miljoen of 6-7 kan gaan opleveren.
   Sterker, als hij zo doorgaat is hij in de winterstop al weg.

   AZ moet weer een nieuwe Henriksen zoeken en hopen dat hij sneller rendeert……

   • NHN

    3 oktober 2015 at 15:53

    Dat laatste over Henriksen, ben ik met je eens. Maar goed dat het nu draait bij Henriksen,want als je er nog wat voor wil vangen (en dat is vandaag de dag toch de insteek) zal het komende zomer moeten zijn. Dit is voor Henriksen al het 4e seizoen in dienst van AZ, dus het werd wel tijd.
    De voorgaande jaren vielen zijn prestaties steeds weer terug, op het moment dat hij beslissend leek te gaan worden.
    Ik hoop inderdaad dat zijn opvolger het een stuk sneller doet.

 3. Kaazie87

  3 oktober 2015 at 17:41

  Henriksen is een voetballer die gemaakt is voor het engelse voetbal, fysiek sterk groot loopvermogen en.maakt makkelijk doelpunten. En in engeland smijten ze vandaag de dag met geld door de enorme tv inkomsten daar moet je als az zijnde slim in zijn. Als je nu zijn contract weet te verlengen met 1 jaar kost het je een paar ton salariskosten maar dat verdien je terug door de transfer die hij aan het eind van het seizoen vrijwel zeker gaat maken

  • Gerrit Vooijs

   3 oktober 2015 at 19:38

   Stewart kan het proberen maar of dat voor januari nog lukt ? Vergeet niet dat elke speler een zaakwaarnemer heeft en die kunnen rekenen………
   Stel Henriksen accepteert een contractverlenging dan weet hij dat zijn transfersom omhoog gaat, wil hij dat wel ?

   Henriksen gaat in Engeland als hij zo in Europa blijft presteren zeker 1,5-2 miljoen per jaar verdienen.
   Tel uit je winst…….
   Laten we hopen dat hij zo blijft presteren dan is de vraag groot en de opbrengst hoog 😉

 4. Kaazie87

  3 oktober 2015 at 17:44

  Gerrit de nieuwe henriksen die looptt al rond hoor. Je heb haye die dat goed kan invullen maar ook heb je spierings en het grote talent jeremy helmer komt er ook aan

  • Gerrit Vooijs

   3 oktober 2015 at 19:29

   Mwah Spierings geef ik het voordeel van de twijfel maar Haye mist de dynamiek die nodig is voor die rol. Haye loopt geen meter zonder bal, dus hij moet het uitvechten met Rienstra en Ortiz. Op dit moment is hij 2e keus achter Rienstra maar hij moet net als Haps blijven knokken en als de kans komt die met 2 handen vastpakten.

 5. az woman

  4 oktober 2015 at 09:16

  Een nieuw tijdperk, een nieuwe route, een nieuwe weg naar succes.
  Een nieuwe directeur, Robert Eenhoorn. Nou vind ik bijnamen altijd mooi, zoals;

  Dick Advocaat, de kleine generaal
  Marco van Basten, San Marco
  Mario Been, super Mario
  Leo Beenhakker, Don Leo
  Hans van Breukelen, de Breuk
  Johan Cruijff, El Salvador
  Ruud Gullit, de zwarte tulp
  Willem van Hanegem, de kromme
  Rinus Israël, ijzeren Rinus
  en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen, maar mijn vraag is, weet iemand een passende, positieve bijnaam voor John v/d Brom? Ten slotte gaat het hem waarschijnlijk toch lukken om de jeugd , nieuwelingen met de vaste spelers van vorig seizoen een elftal te vormen tot één geheel. ik ben benieuwd.

 6. kaazie1987

  4 oktober 2015 at 09:33

  zo knap is dat toch niet van vdb tuurlijk der zijn der een hoop weggegaan maar wat er voor terug gekomen is zijn vooral jeugdspelers en ex jeugdspelers.
  als het goed is hebben die jonge gasten in de jeugd geleerd hoe ze later in het eerste moeten gaan spelen toch??
  met andere woorden hoe ze in het 1e spelen spelen ze in de jeugd ook dus aanpassingsproblemen moeten ze weinig hebben alleen het tempo moet sneller.

  wat mij opvalt is dat er heel veel tegendoelpunten vallen uit dode spelhervattingen. zo raar is dat niet als je ziet dat wij 4 verdedigers hebben die allemaal niet zo goed kunnen koppen let er maar is op, bij corners en vrije trappen is het vaak een middenvelder of aanvaller die een bal wegkopt dat is wel een hele vervelende conclusie. vooral job van der linden is door de lucht echt heel zwak.
  maar 1 tegen 1 weer opvallend goed

  • az woman

   4 oktober 2015 at 15:29

   Ze mogen in de jeugd geleerd hebben , maar dat betekent nog niet dat John altijd hetzelfde systeem hanteert zoals het recente verleden uitwees), daarbij komt het feit dat de stap van jeugd/jong AZ naar het eerste ééntje is die niet de gemakkelijkste is, en als (zoals we zien) de jeugd goed aanhaakt bij het eerste, is dat ook zeker de verdienste van John v/d Brom.

 7. kaazie1987

  4 oktober 2015 at 09:41

  ook vindt ik dat tankovic nou is gewoon 10 wedstrijden de tijd mag krijgen om zich te laten zien. tankovic is nou een maal een betere buitenspeler met meer dreiging dan dos santos. dat vondt ik altijd al alleen leed hij te veel balverlies en verdedigde hij ook niet mee, dat deed dos santos veel beter. maar inmiddels vindt ik dat tankovic veel meer energie in een wedstrijd geeft en dus een betere linksbuiten is dan dos santos. dos santos is eigenlijk de ideale opvolger van henriksen op 10

 8. Timon

  4 oktober 2015 at 11:41

  Tijdperk bovenaan rechter rijtje en nooit meer Europees voetbal.

  • az woman

   4 oktober 2015 at 15:30

   Donkere wolken pakken zich weer samen, al is dat maar zeer plaatselijk.

 9. Ruud

  4 oktober 2015 at 14:06

  Daar is de man met de zeis weer.

 10. Ruud

  4 oktober 2015 at 17:17

  Hoeveel kansen heeft Jansen nog nodig voor de bal in het net ligt. Tegen Twente toch ook weer 100% kansen die er niet ingaan. AZ gaat vrij slordig met de kansen om trouwens.

 11. Ruud

  4 oktober 2015 at 18:45

  Heeft ie toch geluisterd? 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *