AZ moet hopen op puntje tegen Bilbao

By
Updated: september 30, 2015

AZ Alkmaar en Athletic Club trappen donderdagavond om 19.00 uur af voor de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. De thuisclub is op papier vrijwel kansloos.

De ploeg van trainer John van den Brom heeft een godswonder nodig om een goed resultaat te halen bij de club uit Noord-Spanje. Op basis van kwaliteit binnen de spelersgroep, de begroting van beide clubs en de resultaten in het huidige seizoen lijkt er niet veel anders op te zitten dan de schade te beperken en hopen op een gestolen puntje.

Bilbao klopt Barça, AZ verliest van Roda JC

Veel groter kan het contrast bijna niet. Bilbao won in het begin van dit seizoen de Spaanse Supercup, terwijl AZ in de Nederlandse competitie van Roda JC verloor (0-1). In de Spaanse equivalent van de Johan Cruijffschaal versloeg Bilbao in de heenwedstrijd Barcelona met 4-0. De wervelende thuisploeg overrompelde het verraste Barça, dat een paar maanden ervoor nog de Champions League had gewonnen.

Vooral in de eerste twintig minuten na rust stonden de sterren van Barcelona met open mond te kijken naar de ontketende Basken. In die fase maakte Aritz Aduriz een hattrick, waarmee de return slechts een formaliteit werd. In Camp Nou hield Bilbao makkelijk stand, door met 1-1 gelijk te spelen.

Succesjaren

De gewonnen prijs past in een groter plaatje van sportieve successen van de club. Alhoewel de Super Cup de eerste trofee was sinds 1984, presteert Bilbao de laatste jaren uitstekend. Drie jaar geleden stond Bilbao bijvoorbeeld nog in de finale van de Europa League.

Onder leiding van voetbalfilosoof Marcelo Bielsa werd in 2011/2012 misschien wel het mooiste spel van Europa gespeeld. Onder meer Manchester United, Paris Saint-Germain en Sporting Lissabon werden uitgeschakeld. In de eindstrijd bleek alleen het Atlético Madrid van Radamel Falcao een maatje te groot: 3-0.

Ideale provincieclub

Het opmerkelijkste aan Athletic zijn desalniettemin niet de sportieve prestaties, maar de beleidsfilosofie, die voorschrijft dat louter spelers uit de eigen regio in de selectie mogen zitten. Met Aymeric Laporte heeft de club slechts een buitenlandse speler in de ploeg. De verdediger komt echter uit Frans-Baskenland, waardoor hij toch in actie mag komen in San Mamés namens Bilbao.

Daarmee is Athletic voor veel aanhangers van provincieclubs hét grote voorbeeld. Sportieve successen combineren met het bewaren van de cultuur uit de eigen regio door alleen spelers uit Baskenland op te stellen. Spelend in een knus, maar groot stadion, met een positieve spelopvatting en een grote begroting. Vooral tegen dat laatste valt voor AZ nauwelijks tegenop te boksen. Bron: Goal.com

5 Comments

 1. Jay

  30 september 2015 at 11:36

  Stiekem hoop je op een stunt en dus een overwinning, maar als je realistisch bent, dan zijn we inderdaad kansloos tegen Bilbao. Als AZ de goede vorm van afgelopen week voortzet, dan mogen we in ieder geval wel een leuke wedstrijd verwachten, waarbij we niet al te teleurgesteld moeten zijn bij een 0-1 of 0-2 nederlaag.

 2. Brandon

  30 september 2015 at 12:41

  Kansloos ben je nooit zie Pisvee tegen Man.Utd. Die waren ook veel minder maar wonnen wel. Het gaat erom de kansen die je krijgt te benutten. Je zal er geen 18 krijgen zoals tegen Heracles maar 4 krijg je er altijd en als je er dan 75% inschiet maak je er drie en win je misschien tegen alle verhouding in de wedstrijd.

 3. woonwagenpower

  30 september 2015 at 19:30

  Mijn grote vriend Sinterklaas woont in Spanje,
  hij vertelde me dat Bilbao morgen speelt zonder franje.
  Ze willen zakelijk een overwinning neerzetten,
  maar mijn vriend, Sinterklaas wil dat beletten.
  AZ is namelijk ook de favoriete club van de Sint,
  het spel van AZ maakt hem erg blij gezind.
  Sint heeft een stoute Piet om wat adviezen gevraagd,
  ideeën waardoor het spel van de Basken wordt vertraagd.
  Sint wist mij te vertellen, dat er een Piet tussen hun bagage is gekropen,
  dus we hoeven als AZ niet direct te wanhopen.
  Deze Piet heeft rare klusjes van Sinterklaas mee gekregen,
  want een overwinning van de Basken komt Sint ook ongelegen.
  Deze Piet moet voor de wedstrijd hun veters een stukje inknippen, zodat ze snel breken,
  Sint ligt dan in een deuk als elf Basken op sokken het veld moeten oversteken.
  Verder gaat Piet hun schoenensmeer verwisselen met zwarte verf,
  als ze dan te laat op het veld zijn, hoopt Sint dat ze kaarten krijgen wegens spelbederf.
  In de rust zal Piet zorgen dat er in de thee laxeermiddel is verwerkt,
  zodat hun eigen lichaam in de tweede helft tegen hun werkt.
  Ze vragen er dan allemaal om of ze gewisseld mogen worden,
  zo niet dan staan ze met dichtgeknepen billen, tegen de reclame borden.
  AZ gaat er dan doorheen als een warm mes door de boter,
  en de stand wordt in het voordeel van AZ alleen maar groter.
  Sint zegt zelf “mijn verdenken ze toch niet”,
  tot in december, groeten Sint en Piet.

 4. Gerrit Vooijs

  30 september 2015 at 20:34

  Realiteit is dat athletic Bilbao 1 punt verwijderd staat van de laatste plaats in de Primera Division, ofwel Bilbao zit op dit moment in de hoek waar de klappen vallen.
  Die openingswedstrijd van het seizoen was geweldig, daarna heeft de ploeg slechts 4 puntjes bij elkaar weten te sprokkelen.
  Kortom AZ en Bilbao zijn nog ver verwijderd van hun beste vorm. In hun beste vorm verliest AZ van Bilbao, dat is duidelijk. Maar op dit moment zijn beide ploegen kwetsbaar dus is een uitslag voorspellen koffiedik kijken.

  Kan AZ de lijn omhoog doortrekken ? Dan heeft AZ beslist een kans.

 5. Jeroen

  30 september 2015 at 20:40

  Ben heel erg benieuwd naar morgen! Een mooi krachtmeting. Ik verwacht niet dat we gaan winnen, maar een puntje thuis moet toch wel lukken?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *