Stewart erg tevreden met nieuwe aankopen

By
Updated: september 7, 2015
Van Overeem

Het was een drukke transferzomer in Alkmaar. Op de deur van het AFAS Stadion klopten zeven spelers aan. Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart laat zijn licht schijnen over de nieuwelingen: “Hij is altijd in beweging en op zoek naar doelgevaar.”

Gino Coutinho
“Met Gino Coutinho hebben we een schat aan ervaring in huis gehaald. Na zo’n 200 wedstrijden in het betaalde voetbal weet hij precies wat er nodig is. Gino heeft bij ADO Den Haag bewezen dat hij een prima keeper op Eredivisie-niveau is. Ook keepte hij in Europees verband. Die ervaring kan hij overbrengen op onze keeperstalenten als Sergio Rochet en Nick Olij. Momenteel krijgt Rochet de voorkeur, maar als Coutinho nodig is zal hij er staan. Zijn sterke punten? Een uitstekende reflex én zijn meevoetballende kwaliteiten.”

Rajko Brezancic
“Rajko Brezancic is een moderne vleugelverdediger. Hij heeft een enorme actieradius, waarmee hij de gehele linkerflank bestrijkt. Brezancic heeft het uithoudingsvermogen om 90 minuten te blijven gaan, waardoor hij verdedigend en aanvallend zijn mannetje staat. Met 26 jaar wordt hij direct één van de ervaren krachten in onze selectie. Zijn teller staat al op ruim 150 duels in het betaalde voetbal. In zijn eerste weken merken we al dat hij jonge spelers sturing geeft, zowel in woord, gebaar als met zijn dwingende spel.”

Jop van der Linden
“Jop van der Linden heeft in zijn eerste maanden al direct een goede indruk achtergelaten. Hij is een betrouwbare centrale verdediger, die over de nodige duelkracht beschikt. Ook positioneel is Jop een slimme speler. Hij staat vaak goed in verdedigende situaties, waardoor hij veel balveroveringen heeft. Zijn aanvallende wapen is inmiddels ook doorgedrongen tot het AFAS Stadion. Met zijn geweldige trap kan hij bij standaardsituaties voor veel gevaar zorgen voor het vijandelijke doel. Dat bleek tijdens de Europese duels met Istanbul Basaksehir en Astra Giurgiu, waarin hij beslissend was met zijn doelpunten.”

Joris van Overeem
“Joris van Overeem is geen ‘echte’ nieuweling, maar toch willen we hem op deze pagina noemen. Hij vertrok vorig seizoen als talent naar FC Dordrecht, waar hij op huurbasis 34 wedstrijden in de Eredivisie heeft gespeeld. Die hebben hem gevormd tot een volwassen middenvelder. Joris heeft nu het vermogen om grote afstanden te overbruggen, van de eerste tot de laatste minuut. Met zijn voorbeeldige mentaliteit is hij een welkome versterking van onze selectie. Joris is een échte teamspeler. Mooi dat hij het vertrouwen krijgt van onze technische staf. Door zijn sterke spel, met onder meer het belangrijke doelpunt op bezoek in Istanbul, heeft hij ook een plek bij Jong Oranje verworven. Een compliment voor hem en de AZ Jeugdopleiding.”

Ben Rienstra
“Met de komst van Ben Rienstra hebben we ons middenveld beter in balans gebracht. Ben heeft inmiddels ruimschoots ervaring in de Eredivisie. Hij heeft altijd oog voor defensieve taken in het elftal, maar ook aanvallend laat hij zich regelmatig gelden. Een sterk punt is zijn passing: gedurfd, maar toch nauwkeurig. Met Rienstra hebben we een leider in huis gehaald; een type dat we zochten na het vertrek van onze aanvoerder Nemanja Gudelj. Hij kan de jonge spelers om hem heen aansturen. Het is tevens mooi dat hij een jongen uit de regio Alkmaar is. Hij kent de clubcultuur en onze supporters kunnen zich met hem identificeren.”

Alireza Jahanbakhsh
“Alireza Jahanbakhsh heeft iets dat je tegenwoordig niet veel meer ziet in het voetbal. Hij kan op snelheid en techniek een man passeren, waardoor er ruimtes op het veld ontstaan. Zelden zal je Alireza een plichtmatig balletje terug zien geven. Hij is altijd in beweging en op zoek naar doelgevaar. Bij NEC was hij de smaakmaker, met in totaal 19 doelpunten en 21 assists. Zo’n buitenspeler is heerlijk voor een spits. Helaas kwam hij naar ons toe met een knieblessure, maar hij wordt nu elke week fitter en sterker. Het AZ-publiek gaat hopelijk nog heel veel mooie dingen van hem zien.”

Vincent Janssen
“Met Vincent Janssen hebben we een zeer beloftevolle Nederlandse spits in huis gehaald. Niet voor niets is hij momenteel een belangrijke kracht bij Jong Oranje. Vincent is een knokker, die na te zijn weggestuurd bij Feyenoord via Almere City toch zijn entree in de Eredivisie heeft gemaakt. Hij geeft nooit op: een tegenslag lijkt hem juist sterker te maken. Die vechtersmentaliteit zit ook opgesloten in zijn spel. Janssen is een spits die het elftal beter kan laten voetballen. Als hij de bal krijgt, zet een verdediger hem er zelden vanaf. Hierdoor krijgen we meer combinaties voorin. Janssen krijgt van ons de tijd om te wennen aan het niveau in de Eredivisie en de Europa League. Zijn eerste optredens beloven al veel goeds. Janssen kan ook een doelpunt maken. In de jeugd bij Feyenoord was hij vaak topscorer, net zoals vorig seizoen in Almere.” Bron: AZ.nl

20 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  7 september 2015 at 20:27

  7 nieuwe spelers waarvan er al 4 in de basis staan en de andere 3 maken waarschijnlijk snel hun entree in het eerste elftal. Misschien een uitzondering voor Coutinho. Keepers worden, buiten blessureleed of schorsingen, nu eenmaal zelden gewisseld. Dit tast hun zelfvertrouwen enorm aan en als de 2e dan ook niet lekker staat te keepen heb je 2 spelers beschadigd.

  Maar het mag dus geen verbazing wekken dat AZ nog geen ingespeeld team heeft. Met name de creativiteit van Berghuis wordt enorm gemist en ik verwacht niet dat Jahanbakhsh er gelijk zal staan na een blessureperiode van enkele maanden.

  Uiteindelijk heeft dit team met een goede Jahanbakhsh, Dos Santos, Rienstra, Gouweleeuw en V/d Linden meer als voldoende kwaliteit om bij de eerste 6 te eindigen. Het is aan onze technische staf om de rust te bewaren en uit deze selectie een goed team te smeden. Vorig jaar is hun dat uitstekend gelukt.

 2. harm

  7 september 2015 at 21:10

  Mee eens Gerrit, al moet niet vergeten worden dat er vorig jaar ondanks geweldige 3e plek er lang niet altijd een goed team stond!

 3. Ryan

  7 september 2015 at 22:43

  Ik heb echt een positief gevoel over deze selectie, het is goed in balans en posities zijn goed bezet..
  Ja nu ga ik van mensen horen ja we hebben een slechte rechtsback en geen linksvoor maar we spelen al jaren zonder een echte links voor er staat/stond altijd een zwerver (holman, martens, dos santos, hupperts) en dat hebben ze express gedaan voor poulsen of haps zodat hun mee op kunnen stomen.

  N over de rechtsback vertel mij maar wie aantoonbaar beter is en haalbaar is en in het beleidsplan past.
  Al met al denk ik ondanks de valse start top 4 kunnen halen.

  • az woman

   8 september 2015 at 07:19

   Onze rechtsback Mattias heeft zo nu en dan wel eens een aardige wedstrijd gespeeld als rechtsback, maar zijn grootste fout is, is dat hij veel te vaak zijn verdedigende rol vergeet. hij vindt het leuk om bij de aanval betrokken te zijn,maar laat zijn verdedigende taken daardoor versloffen. Hij moet in eerste instantie zijn verdedigende taken uitvoeren, en als er ruimte en gelegenheid is dan mag hij mee opkomen. daarom ben ik ook een voorstander van een verdediging bestaande uit een links en rechtsback, twee (een links en rechtsbenige) centrale verdedigers en Luckassen daarvoor. Mocht mattias dan zijn verdedigende taak weer vergeten, staan er nog vier verdedigers, dat werkte tegen de Roemenen erg goed.
   Ik denk dat met het 4-3-3 model AZ te voorspelbaar speelt, dan zijn we teveel afhankelijk van de creativiteit, individuele actie of passeer beweging van Dabney of Alireza, en als die hun dag niet hebben, komt er voorin weinig van terecht. Met een 5 mans verdediging, waarvan de backs het vermogen hebben om te combineren en de achterlijn te halen, hebben we naast Dabney en Alireza ook twee backs die Robert in stelling kunnen brengen. Op het middenveld zou ik dan Hendriksen en Rienstra zetten. Op papier ziet het er dan ongeveer zo uit.

   …………………………….Rochet…………………………….

   Mattias……………Gouweleeuw……….v/d Linden………………Haps

   …………………………..Luckassen…………………………….

   ……..Hendriksen…………………………Rienstra……………..

   …Alireza…………………………………………………Dabney..

   ……………………..Robert………………………………

   • gerard

    8 september 2015 at 10:23

    Robert??
    Je denkt toch niet dat Muhren jong Oranje international Janssen kan verdringen. Die eerste is namelijk louter geschikt als invaller en mist de balvastigheid, dynamiek en drang om als eerste spits te functioneren.

    • az woman

     8 september 2015 at 13:35

     Vincent heeft zijn kwaliteiten, net zoals Robert, maar Robert komt denk ik beter tot zijn recht in de spits als afmaker, en hij de ballen klaar ligt voor schoten uit de tweede lijn, dit gezien de Goals die Robert al heeft gemaakt voor AZ in de Eredivisie.

   • Ryan

    8 september 2015 at 12:13

    Wat je zegt klopt ook wel maar afgelopen seizoen vond ik hem niet verkeerd alleen begin van dit seizoen heeft hij behoorlijk wat steken laten vallen daarom liever luckassen op rechts

    …………………………….Rochet…………………………….

    Luckassen……………Gouweleeuw……….v/d Linden………………Haps

    …………………………..Rienstra…………………………….……..

    …..Hendriksen…………………………Overeem……………..…

    …..Alireza…………………………………………………Dos santos

    ..……………………..Janssen………………………………

    Van Overeem heb ik erin omdat hij diepgang en passing heeft en hij gaat er ook 100% voor. En hij heeft een goede klik met Janssen.

    Als je dan naar de bank kijkt: Coutinho, Mattias, Wuytens, Haye, Ortiz, Muhren, Hupperts, brezancic, spierings is dat ook zeer goed bezet.

    En ik hoop dat mensen nu is klaar zijn om Muhren in de basis te zetten want dat kan hij niet aan terwijl Janssen (komt ook nog iets te kort maar die maakt oorlog in de 16 lekker sleuren en af en toe overtredingen uitlokken en balletje vasthouden waardoor Henriksen of van Overeem er overheen kunnen gaan of de combinatie kan opzoeken met dos santos).

    Dan heb je een goed verdedigend blok met Luckassen gouweleeuw v/d linden en haps met rienstra daarvoor.

    Als v/d Brom dicht bij elkaar smeed dan kan het een hele gevaarlijke ploegstaan die moeilijk te kloppen is en eigenlijk alles heeft van loopvermogen tot creacreativiteit.

    Ik heb zin in de aankomende wedstrijd!:-)

    FORZA AZ!!

    • Brough

     8 september 2015 at 22:58

     Ik wil Muhren wel eens 3 of 4 keer in de basis zien. Niet af en toe 1x. zoals vorige week tegen Roda, toen iedereen als een krant speelden. Of nog liever; samen met Janssen

     • oma

      9 september 2015 at 12:05

      ik ben het helemaal met je eens,Brough hij heeft na mijn mening nog nooit een fatsoenlijke kans gehad.
      die paar keer in vallen zeggen niets.

    • oma

     9 september 2015 at 12:09

     iedereen mag een mening hebben,Ryan.
     omdat jij het niet ziet zitten met Muhren,moet iedereen maar achter je mee lopen?
     ik dacht het niet.

   • Vincent

    8 september 2015 at 18:03

    Mee eens met je opstelling alleen ik zie toch liever coutinho zodat Rochet ff beter kan concentreren om een betere keeper te worden

   • evert

    8 september 2015 at 21:38

    In welke opstelling dan ook een 5-2-3 systeem met opkomende backs is gewoon het perfecte systeem voor AZ. Willen we wat bereiken dat is dit het systeem, dus helemaal gelijk AZ woman.

  • Vincent

   8 september 2015 at 12:57

   Tiendalli transfervrij

   • oma

    9 september 2015 at 12:07

    fijn voor Tiendalli.
    wat wil je daar nou mee zeggen Vincent?

    • Vincent

     9 september 2015 at 17:10

     Premier League back

     • oma

      9 september 2015 at 21:18

      ja en

    • Vincent

     9 september 2015 at 22:40

     Wij hebben een back genaamd Johannsson die er geen reet van kan en tiendalli kunnen we vast wel betalen als hij wat teken geld krijgt

     • oma

      10 september 2015 at 07:40

      klopt dat Johannsson er geen reet van kan,daar ben ik het 100% mee eens.
      maar ik denk zo maar dat het salaris van Tiendalli te hoog is voor AZ.

      ik denk dat er wat anders gaat gebeuren met de winterstop of met het nieuwe seizoen.
      dat ze nog altijd achter Ryan Johnson Laursen uit Denemarken.
      die ze al dit seizoen wilden halen.
      waarom zijn Stewart en v.d.Brom naar Denemarken geweest?
      het is zo maar een gedachte van me.

 4. woonwagenpower

  8 september 2015 at 07:40

  John heeft keus genoeg als je alle spelers bekijkt.
  In het doel Rochet , Coutinho of Olij.
  Verdedigers , Mattias, Jeffery, Jop, Wuytens, Brezancic, Derrick, Haps en tegenwoordig Lewis.
  Het middenveld Spierings, Dos Santos, Haye, Joris, Ortiz, Hendriksen en Rienstra.
  Aanvallers, Alireza, Robert, Vincent, Guus, Achille en Muamer.
  Nou is het aan John om daar het beste rendement uit te halen, en tevens iedereen tevreden te houden, maar met Europa, de Beker en competitie, komt iedereen wel aan zijn minuten denk ik, door blessures, schorsingen en sommige misschien hier en daar een helft rust geven. Maar wat de beste basis elf zijn? wie het weet mag het zeggen.

 5. NHN

  10 september 2015 at 11:48

  Ik vindt het wel bizar dat AZ in alle transfergeweld,niet 1 behoorlijke rechtsback heeft kunnen benaderen. Op de linkerkant heeft men wel versterking gehaald, al is dit een volslagen onbekende.
  Op rechts blijft het behelpen. Matthias Johansson, commentaar overbodig,Luckassen wil niet, en dan nu het project Lewis. Ik vindt het wel wat gewaagd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>