‘AZ werkt niet mee om vreemde investeerders binnen te halen’

By
Updated: december 28, 2009
'AZ werkt niet mee om vreemde investeerders binnen te halen'

Volgens de Telegraaf is directie van AZ niet bepaald behulpzaam om nieuwe investeerders binnen te halen om de aandelen van Scheringa over te nemen. AZ ziet liever dat de openstaande schulden worden kwijtgescholden en dat de club weer een stichting kan worden. De kans lijkt klein dat de curatoren hiermee akkoord gaan.

Als AZ deze winterstop geen spelers verkoopt, heeft het op korte termijn een stevig liquiditeitsprobleem. De club hoopt derhalve dat de curatoren ‘met de club meedenken’. AZ stortte vijf miljoen euro terug aan DSB, een week voordat de bank van Dirk Scheringa omviel, waardoor de lopende lening werd teruggebracht tot 14 miljoen euro. Het is volgens de leiding van AZ de oorzaak van het liquide probleem. Het liefst doet de leiding uiteraard voetballers van de hand die ‘overbodig’ zijn.

Maar er is uiteraard meer aan de hand. Volgens ingewijden heeft AZ de curatoren voorgesteld alle aandelen voor één euro terug te kopen. Daardoor kan de club verder als stichting. Die optie noemde de clubleiding bij het ontstaan van de problemen al als mogelijkheid. De Alkmaarders zouden verder graag zien dat de curatoren de Alkmaarders de helft van de uitstaande schuld kwijtschelden. De ‘management buy-in’ werd al weken geleden voorspeld door één van de kandidaat-kopers, die het gevoel had dat de AZ-leiding niet echt meewerkte om vreemde investeerders binnen te halen. Die geluiden werden de laatste weken al sterker.

In dat opzicht is de AZ-actie niet heel vreemd. Het plan heeft overigens weinig kans van slagen. Want DSB Beheer heeft een schuld van 75 miljoen bij DSB Bank en dus moet er geld worden binnengehaald voor het faillissement van eerstgenoemde. Dat curatoren geld weggeven aan AZ in plaats van binnenhalen wordt derhalve in die kringen voor onmogelijk gehouden. AZ onthoudt zich van commentaar op de affaire.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *